świeży szpinak
Pixabay/wiswik/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

7 zaskakujących faktów o szpinaku

Szpinak ma wyjątkowy smak i jest bogaty w substancje odżywcze. Zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie i wspomaga budowę masy mięśniowej. To jednak nie koniec jego zalet. Zobacz co jeszcze ma do zaoferowania ulubione danie Popeye.

Szpinak ma wyjątkowy smak i jest bogaty w substancje odżywcze. Zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie i wspomaga budowę masy mięśniowej. To jednak nie koniec jego zalet. Zobacz co jeszcze ma do zaoferowania ulubione danie Popeye.

 

1. Lepiej wybierać delikatne i młode listki szpinaku. Większe, dojrzalsze mogą być już twarde i włókniste. Ponadto zaobserwowano, że szpinak, który znajduje się w sklepie i jest wystawiony na słońce ma więcej substancji odżywczych, niż szpinak przechowywany w ciemności.

2. Gotowanie zwiększa wartości odżywcze szpinaku. Gotowany szpinak dostarcza dwa razy tyle składników mineralnych, ile świeży. Wynika to z tego, że organizm nie może całkowicie wykorzystać składników odżywczych z surowego warzywa.

3. Najlepszym i najzdrowszym sposobem na spożywanie szpinaku jest przygotowywanie z niego soku lub koktajlu. Mieszając go z innymi warzywami lub owocami można przygotować istną bombę witaminową.

4. W szpinaku znajduje się kwas szczawiowy, który utrudnia wchłanianie wapnia i żelaza. Łatwym sposobem na rozwiązanie tego problemu jest komponowanie potraw, w których szpinak będzie występował w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C, na przykład cytrusów. Innym sposobem na zmniejszenie szkodliwego działania kwasu szczawiowego jest gotowanie liści szpinaku prze minimum dwie minuty.

5. Zamrażanie szpinaku zmniejsza jego korzyści zdrowotne. Najlepiej jest kupić świeże liście i zjeść je jeszcze tego samego dnia.

6. Wszyscy mówią o niewątpliwych zaletach szpinaku jeśli chodzi o substancje odżywcze wpływające na prawidłowe funkcjonowanie oczu i na budulec kości. Rzadziej zwraca się uwagę na to, że jest bardzo dobry na trawienie. Szpinak łagodzi zaparcia, chroni wyściółkę śluzową żołądka, a także wypłukuje toksyny z jelita grubego.

7. Jeszcze inną nieznaną korzyścią z jedzenia szpinaku jest jego wpływ na skórę. Koktajl witamin i minerałów ze szpinaku szybko uwolni od problemu suchej, swędzącej skóry. Regularne spożywanie tego świeżego warzywa bardzo poprawia cerę i ogólną kondycję skóry.

 

Pobierz dostępny w Pyszne pl kupon i zamów na dzisiejszy obiad makaron z dodatkiem szpinaku.

 


Świeży szpinak w drewnianej misce.
©lilechka75/Fotolia
Styl życia
Prozdrowotne właściwości szpinaku
Składniki odżywcze szpinaku to duża zawartość soli mineralnych, witamin i żelaza. W liściach szpinaku znajdują się przeciwutleniacze i chlorofil. Szpinak jest wszechstronnym warzywem, które może być wykorzystane w postaci liści świeżych i mrożonych. Szpinak może być również pooddawany obróbce termicznej.

Składniki odżywcze szpinaku to duża zawartość soli mineralnych, witamin i żelaza. W liściach szpinaku znajdują się przeciwutleniacze i chlorofil. Szpinak jest wszechstronnym warzywem, które może być wykorzystane w postaci liści świeżych i mrożonych. Szpinak może być również pooddawany obróbce termicznej. Wartości odżywcze szpinaku – beta-katoten, sole mineralne i chlorofil Szpinak dostarcza błonnika, węglowodanów i białka. Szpinak jest źródłem żelaza, soli mineralnych (magnezu, fosforu, sodu, fluoru, cynku i potasu) i chlorofilu. Liście szpinaku zawierają luteinę i beta-katoren – dwa przeciwutleniacze. Szpinak jest niskokaloryczny, w 100 gramach szpinaku znajduje się 20 kcal. Właściwości szpinaku – udrażnia tętnie, zwiększa odporność Szpinak korzystnie wpływa na nerwy, ponieważ zmniejsza podatność na stres. Szpinak zmniejsza ryzyko zawałów i zaćmy . Reguluje pracę serca. Udrażnia tętnice. Pomaga w leczeniu zaparć i zapobiega otłuszczeniu wątroby. Reguluje proces odkładania się tłuszczu w organizmie. Przyspiesza metabolizm i pomaga w spalaniu tłuszczu. Szpinak ma właściwości uodparniające – zwiększa odporność organizmu. Wspomaga pamięć i koncentrację. Szpinak zapobiega osteoporozie i obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Przeciwwskazania w jedzeniu szpinaku Szpinak zawiera kwas szczawiowy, którego duża ilość może odkładać się w nerkach i negatywnie wpływać na funkcjonowanie organizmu, szczególnie u osób starszych . Jedzenie szpinaku nie jest zalecane osobom cierpiącym na problemy reumatyczne, artretyzm, dnę moczanową , nadkwaśność i problemy z nerkami.  Nie wiesz, co zjeść po przebudzeniu?  Szpinak z jajkiem to prosty przepis na szybkie śniadanie .  Szpinak hamuje rozwój nowotworów i zawiera substancje odżywcze. Zobacz,  kiedy warto go jeść .  Zastanawiasz się, jakie danie zrobić ze...

Ciasto ze szpinakiem i granatem
©Andrey Starostin/Fotolia
Styl życia
Jak zrobić efektowne ciasto „runo leśne” ze szpinakiem i granatem
Piękny zielony kolor ciasta runo leśne podkręcić można, odpowiednio przygotowując szpinak. Kluczem do sukcesu jest zblendowanie szpinaku, dzięki czemu mniejsze kawałeczki będą w cieście znacznie mniej wyczuwalne.

Piękny zielony kolor ciasta runo leśne podkręcić można, odpowiednio przygotowując szpinak. Kluczem do sukcesu jest zblendowanie szpinaku, dzięki czemu mniejsze kawałeczki będą w cieście znacznie mniej wyczuwalne. Przepis na ciasto ze szpinakiem i granatem - runo leśne Szpinak jest wyczuwalny w minimalnym stopniu, a sprawia, że ciasto staje się wilgotne i świeże. Granat orzeźwia i nadaje mu soczystości.   Składniki: Na ciasto: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku, 3 jaja, 2 szklanki mąki krupczatki, 1 i 1/3 szklanki oleju, 1 i 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 laska wanilii. Na przełożenie: 1/2 litra śmietany 30%, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 owoc granatu. Czas wykonania: 40 minut plus 60 minut w piekarniku (bez studzenia) Stopień trudności: średni Z podanych proporcji wychodzi tortownica o średnicy 25 cm   Sposób przygotowania: Po rozmrożeniu szpinak najlepiej nie tylko odcisnąć z nadmiaru wody. Najlepsze efekty daje dodanie do niego 3 łyżek masy jajecznej z olejem i zblendowanie na mus. Kawałki szpinaku będą mniejsze, dzięki czemu nie będzie tak mocno wyczuwalny w cieście, a dodatkowo jego kolor będzie intensywniejszy . Przecinamy wzdłuż na pół laskę wanilii i zeskrobujemy tępą stroną noża ciemne nasionka. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą białą masę, kontynuując ubijanie, wsypujemy nasionka wanilii i wlewamy powoli olej, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach. Łączymy ze szpinakiem, który uprzednio blendujemy z 3 łyżkami masy jajecznej z olejem i dokładnie mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanej masłem tortownicy. Pieczemy około godziny w 180 stopniach i studzimy ciasto. Na wysokości jego 3/4 kroimy ciasto na 2 blaty (można je też precyzyjnie rozdzielić napiętą...

Talerz sałatki ze szpinakiem i jajkiem.
©nata_vkusidey/Fotolia
Styl życia
Przepis na sałatkę ze szpinakiem, jajkiem i grillowanym indykiem
Przepis na sałatkę ze szpinakiem i jajkiem to sposób na lekką kolację. Sałatka jest źródłem białka, żelaza, potasu i kwasu foliowego.

Przepis na sałatkę ze szpinakiem i jajkiem to sposób na lekką kolację. Sałatka jest źródłem białka, żelaza, potasu i kwasu foliowego.   Sałatkę ze szpinakiem i jajkiem najlepiej podawać na świeżo. Dobrze komponuje się z grzankami posmarowanymi domowym masłem czosnkowym. Zwolennicy pikantnych przekąsek mogą do sałatki dodać także jedną, drobno pokrojoną papryczkę chili (bez ziaren). Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i indykiem Czas wykonania: ok. 60 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: garnka, miski, noża, patelni grillowej, deski do krojenia.   Składniki: 100 g świeżych liści szpinaku, 1 duży pomidor, 3 jaja, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek , 200 g fileta z indyka, szczypta soli, szczypta pieprzu, zioła: bazylia, oregano, majeranek, pęk szczypiorku.   Sposób wykonania: 1. Jajka ugotuj na twardo, wyjmij z wody i zostaw do ostudzenia. 2. Filet z indyka opłucz i oczyść z tłustych włókien. 3. Mięso pokrój w podłużne paski o długości ok. 3-4 cm i usmaż na patelni grillowej z dodatkiem ziół i oliwy z oliwek. 4. Ostygnięte jajka obierz ze skorupki i pokrój w ćwiartki. 5. Szpinak, pomidora i szczypior umyj pod bieżącą wodą. 6. Szpinak osusz i wrzuć do miski. 7. Szczypior poszatkuj na drobno i dodaj do szpinaku. 8. Pomidory pokrój w kostkę. Wrzuć do miski razem z grillowanym indykiem i jajkami. 9. Sałatkę polej oliwą z oliwek i oprósz szczyptą soli i pieprzu.   Nie wiesz, co zjeść po przebudzeniu?  Szpinak z jajkiem to prosty przepis na szybkie śniadanie .  Od młodych lat słyszymy, że zielenina jest zdrowa. Poznaj  właściwości i wartości odżywcze szpinaku .  Szpinak hamuje rozwój nowotworów i zawiera substancje odżywcze. Zobacz,  kiedy warto go jeść .  Zastanawiasz się, jakie...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner