Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Liście szpinaku
©silverspiralarts/Fotolia
Styl życia

Dwa przepisy na niecodzienne zastosowanie szpinaku w kuchni

Potrawy ze szpinakiem, zarówno świeżym, jak i mrożonym to ogromna ilość możliwości. Można go dodawać do sałatek, naleśników, koktajli, kotletów, zup, sosów, zapiekanek czy pasztetów. Możemy go jeść na surowo zamiast sałaty czy roszponki, doskonale smakuje z makaronem i suszonymi pomidorami.

Potrawy ze szpinakiem, zarówno świeżym, jak i mrożonym to ogromna ilość możliwości. Można go dodawać do sałatek, naleśników, koktajli, kotletów, zup, sosów, zapiekanek czy pasztetów. Możemy go jeść na surowo zamiast sałaty czy roszponki, doskonale smakuje z makaronem i suszonymi pomidorami.

Szpinak zawiera żelazo i witaminy z grupy B oraz witaminę C. Pamiętajmy, że nie może być nadużywany w diecie szczególnie przez osoby cierpiące na dolegliwości ze strony układu moczowego, ponieważ zawarte w szpinaku szczawiany mogą nadmiernie kumulować się w nerkach.

Jak przygotować świeży szpinak w cieście naleśnikowym

Popularne i lubiane naleśniki ze szpinakiem to najczęściej przygotowywane z niego danie. W wersji nieco odmienionej można również przyrządzić świeży szpinak w bardzo dekoracyjny sposób uzyskując ciekawą wizualnie przystawkę do dania głównego lub przekąskę.

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • około 3 garści świeżych dużych liści szpinaku,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • sól, olej do smażenia np. kokosowy.

Sposób przygotowania:

1. Szpinak dokładnie opłucz i odsącz z nadmiaru wody. Nie obcinaj łodyżek – będą pomocne przy smażeniu i jedzeniu.

2. Przygotuj ciasto dokładnie mieszając wszystkie składniki, konsystencja musi być gęstsza od standardowego ciasta naleśnikowego.

3. Do wysokiego rondla lub dużej patelni nalej tyle oleju, żeby pokrywał dno około 0,5 cm warstwą.

4. Obtaczaj każdy listek w cieście i smaż na złoto na oleju z jednej lub obu stron. Możesz do ciasta dodać łyżkę podprażonego na patelni sezamu.

5. Usmażone listki wykładaj na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przygotowany w ten sposób szpinak można modyfikować według własnych upodobań, dodając np. do ciasta ulubione przyprawy.

Jak przygotować szpinak w formie koktajlu

Zielone koktajle owocowo-warzywne są szczególnie popularne wśród osób dbających o linię i zdrowe odżywianie. Co wcale nie musi być jednoznaczne z tym, że świeży szpinak przyrządzony w ten sposób nie może smakować wyśmienicie i jednocześnie być odświeżającym i kojącym pragnienie napojem.

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • około 1 garści świeżych liści szpinaku,
  • 1 szklanka wody kokosowej,
  • pół dojrzałego mango,
  • 3 gałązki świeżej natki pietruszki.

Przygotowanie:

1. Umyj dokładnie liście szpinaku i natki, przekrój mango i wydrąż łyżką miąższ z połowy owocu, wrzuć wszystko do blendera kielichowego lub wysokiego naczynia, zalej wodą kokosową i zblenduj.

Tak przygotowany świeży szpinak jest doskonałym napojem w upalne dni, świetną propozycją na lekką i odżywczą kolację oraz pyszny deser.

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Ciasto ze szpinakiem i granatem
©Andrey Starostin/Fotolia
Styl życia
Jak zrobić efektowne ciasto „runo leśne” ze szpinakiem i granatem
Piękny zielony kolor ciasta runo leśne podkręcić można, odpowiednio przygotowując szpinak. Kluczem do sukcesu jest zblendowanie szpinaku, dzięki czemu mniejsze kawałeczki będą w cieście znacznie mniej wyczuwalne.

Piękny zielony kolor ciasta runo leśne podkręcić można, odpowiednio przygotowując szpinak. Kluczem do sukcesu jest zblendowanie szpinaku, dzięki czemu mniejsze kawałeczki będą w cieście znacznie mniej wyczuwalne. Przepis na ciasto ze szpinakiem i granatem - runo leśne Szpinak jest wyczuwalny w minimalnym stopniu, a sprawia, że ciasto staje się wilgotne i świeże. Granat orzeźwia i nadaje mu soczystości.   Składniki: Na ciasto: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku, 3 jaja, 2 szklanki mąki krupczatki, 1 i 1/3 szklanki oleju, 1 i 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 laska wanilii. Na przełożenie: 1/2 litra śmietany 30%, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 owoc granatu. Czas wykonania: 40 minut plus 60 minut w piekarniku (bez studzenia) Stopień trudności: średni Z podanych proporcji wychodzi tortownica o średnicy 25 cm   Sposób przygotowania: Po rozmrożeniu szpinak najlepiej nie tylko odcisnąć z nadmiaru wody. Najlepsze efekty daje dodanie do niego 3 łyżek masy jajecznej z olejem i zblendowanie na mus. Kawałki szpinaku będą mniejsze, dzięki czemu nie będzie tak mocno wyczuwalny w cieście, a dodatkowo jego kolor będzie intensywniejszy . Przecinamy wzdłuż na pół laskę wanilii i zeskrobujemy tępą stroną noża ciemne nasionka. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą białą masę, kontynuując ubijanie, wsypujemy nasionka wanilii i wlewamy powoli olej, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach. Łączymy ze szpinakiem, który uprzednio blendujemy z 3 łyżkami masy jajecznej z olejem i dokładnie mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanej masłem tortownicy. Pieczemy około godziny w 180 stopniach i studzimy ciasto. Na wysokości jego 3/4 kroimy ciasto na 2 blaty (można je też precyzyjnie rozdzielić napiętą...

Jajecznica ze szpinakiem
Pixabay/bykst/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Szybkie i zdrowe śniadanie – szpinak z jajkiem
Poznaj 3 przepisy na szpinak z jajkiem – żaden nie zajmie ci więcej niż 10 minut, a twój organizm będzie wdzięczny za taką porcję witamin z samego rana.

Poznaj 3 przepisy na szpinak z jajkiem – żaden nie zajmie ci więcej niż 10 minut, a twój organizm będzie wdzięczny za taką porcję witamin z samego rana.   Uwaga! Świeży szpinak obgotuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie i odcedź. Mrożony szpinak możesz wrzucić od razu na patelnię. Jajecznica ze szpinakiem – przepis podstawowy Składniki: 20 dag szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 jajko, oliwa, sól, chleb. Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć na nią posiekane liście szpinaku i podsmażaj przez kilka minut. 2. Dodaj drobno posiekany czosnek. Duś wszystko pod przykryciem. 3. Wbij jajko i smaż aż jajko się zetnie. 4. Podawaj razem z chlebem. Jajecznica ze szpinakiem i śmietaną Składniki: 20 dag szpinaku, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki gęstej śmietany 12%, 2 jajka, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 2 łyżki mleka, sól, pieprz. Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Dodaj do szpinaku masło, duś razem na małym ogniu. 2. Dodaj przeciśnięty czosnek, sól, pieprz. 3. Mąkę wymieszaj z mlekiem, śmietaną i jajkami – zrób to dokładnie, żeby nie zostawić grudek. 4. Wlej do szpinaku, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj około 5 minut, żeby wszystko się ścięło. Jajecznica ze szpinakiem i parmezanem Składniki: 20 dag szpinaku, 1 jajko, parmezan, masło, sól, 4 kromki bagietki. Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Duś w rondlu pod przykryciem posolony szpinak z masłem. 2. Osobno wymieszaj jajko i...

Talerz sałatki ze szpinakiem i jajkiem.
©nata_vkusidey/Fotolia
Styl życia
Przepis na sałatkę ze szpinakiem, jajkiem i grillowanym indykiem
Przepis na sałatkę ze szpinakiem i jajkiem to sposób na lekką kolację. Sałatka jest źródłem białka, żelaza, potasu i kwasu foliowego.

Przepis na sałatkę ze szpinakiem i jajkiem to sposób na lekką kolację. Sałatka jest źródłem białka, żelaza, potasu i kwasu foliowego.   Sałatkę ze szpinakiem i jajkiem najlepiej podawać na świeżo. Dobrze komponuje się z grzankami posmarowanymi domowym masłem czosnkowym. Zwolennicy pikantnych przekąsek mogą do sałatki dodać także jedną, drobno pokrojoną papryczkę chili (bez ziaren). Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i indykiem Czas wykonania: ok. 60 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: garnka, miski, noża, patelni grillowej, deski do krojenia.   Składniki: 100 g świeżych liści szpinaku, 1 duży pomidor, 3 jaja, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek , 200 g fileta z indyka, szczypta soli, szczypta pieprzu, zioła: bazylia, oregano, majeranek, pęk szczypiorku.   Sposób wykonania: 1. Jajka ugotuj na twardo, wyjmij z wody i zostaw do ostudzenia. 2. Filet z indyka opłucz i oczyść z tłustych włókien. 3. Mięso pokrój w podłużne paski o długości ok. 3-4 cm i usmaż na patelni grillowej z dodatkiem ziół i oliwy z oliwek. 4. Ostygnięte jajka obierz ze skorupki i pokrój w ćwiartki. 5. Szpinak, pomidora i szczypior umyj pod bieżącą wodą. 6. Szpinak osusz i wrzuć do miski. 7. Szczypior poszatkuj na drobno i dodaj do szpinaku. 8. Pomidory pokrój w kostkę. Wrzuć do miski razem z grillowanym indykiem i jajkami. 9. Sałatkę polej oliwą z oliwek i oprósz szczyptą soli i pieprzu.   Nie wiesz, co zjeść po przebudzeniu?  Szpinak z jajkiem to prosty przepis na szybkie śniadanie .  Od młodych lat słyszymy, że zielenina jest zdrowa. Poznaj  właściwości i wartości odżywcze szpinaku .  Szpinak hamuje rozwój nowotworów i zawiera substancje odżywcze. Zobacz,  kiedy warto go jeść .  Zastanawiasz się, jakie...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner