Party Stories
Dawid Kwiatkowski w redakcji Party.pl
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
talerz sałatki
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Produkty o niskim wskaźniku glikemicznym – co jeść na diecie niskoglikemicznej

Produkty o niskim indeksie glikemicznym na dłużej zaspokajają głód, ponieważ po ich spożyciu energia uwalniana jest stopniowo, jej spadek po pewnym czasie też nie jest tak gwałtowny. Dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym zalecana jest osobom chorym na cukrzycę oraz tym, którzy chcą w zdrowy sposób schudnąć.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym na dłużej zaspokajają głód, ponieważ po ich spożyciu energia uwalniana jest stopniowo, jej spadek po pewnym czasie też nie jest tak gwałtowny. Dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym zalecana jest osobom chorym na cukrzycę oraz tym, którzy chcą w zdrowy sposób schudnąć.

O czym świadczy indeks glikemiczny?

Wskaźnik glikemiczny określa wzrost stężenia glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu. Cukier z takich produktów przyswajany jest wolno, dzięki czemu dłużej czujemy się syci po zjedzeniu ich. Produkty o niskim indeksie glikemicznym są zalecane szczególnie osobom chorym na cukrzycę, ponieważ dieta niskoglikemiczna ułatwia im kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Za produkty o niskim indeksie glikemicznym uznaje się te, których wskaźnik indeksu glikemicznego wynosi od 0 do 55.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym

Przykładowe produkty o bardzo niskim indeksie glikemicznym, wynoszącym od 0 do 35, to:

  • jaja,
  • ryby i owoce morza,
  • żółty ser,
  • olej roślinny i masło,
  • wytrawne wino (zarówno białe, jak i czerwone),
  • wołowina (gotowana, duszona),
  • awokado,
  • brukselka,
  • cebula,
  • cukinia,
  • czarna porzeczka,
  • fasolka szparagowa,
  • grzyby,
  • kalafior,
  • kapusta (świeża, gotowana i kiszona),
  • migdały,
  • ogórki (świeże i kiszone),
  • oliwki (zielone i czarne),
  • orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje,
  • papryka (czerwona, zielona i żółta),
  • por,
  • rzodkiew,
  • sałata,
  • szczaw,
  • bakłażan,
  • czekolada gorzka (70-80% kakao),
  • czereśnie,
  • karczochy,
  • czerwona porzeczka,
  • humus,
  • jeżyny i maliny,
  • pestki dyni i słonecznika,
  • truskawki,
  • wiśnie,
  • zielona i czerwona soczewica,
  • buraki surowe czerwone,
  • gotowana ciecierzyca,
  • czosnek,
  • grejpfrut,
  • gruszka,
  • mandarynka,
  • marchew surowa,
  • mleko sojowe,
  • morele świeże,
  • pomelo,
  • pomidory,
  • rzepa,
  • twaróg odtłuszczony,
  • biała fasola,
  • brzoskwinie,
  • dziki ryż,
  • granat,
  • groszek zielony,
  • jabłko (świeże),
  • pomarańcze,
  • seler surowy,
  • śliwki,
  • sok pomidorowy.

 

Przykładowe produkty o niskim indeksie glikemicznym, wynoszącym od 40 do 50 to:

  • figi suszone,
  • kasza gryczana,
  • makaron z mąki razowej – al dente,
  • marchwiowy sok,
  • masło orzechowe (bez cukru),
  • morele suszone,
  • otręby (owsiane i pszenne),
  • śliwki suszone,
  • ananas (świeży),
  • chleb żytni (z mąki pełnoziarnistej),
  • ryż basmati i brązowy,
  • sok grejpfrutowy (niesłodzony),
  • sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony),
  • winogrona (zielone i czerwone),
  • zielony groszek z puszki (bez cukru),
  • żurawina,
  • chleb orkiszowy,
  • kuskus,
  • sok jabłkowy (niesłodzony),
  • kiwi,
  • mango.

 

 

łosoś
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jak powinna wyglądać dieta o niskim indeksie glikemicznym?
Dieta o niskim indeksie glikemicznym polecana jest osobom z nadwagą i chorującym na cukrzycę. Przy tym rodzaju diety należy wybierać produkty, których wartość indeksu glikemicznego jest mniejsza niż 55.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym polecana jest osobom z nadwagą i chorującym na cukrzycę. Przy tym rodzaju diety należy wybierać produkty, których wartość indeksu glikemicznego jest mniejsza niż 55. Czym jest indeks glikemiczny? Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem, który pokazuje jak poszczególne produkty wpływają na zmianę stężenia glukozy we krwi . Im indeks glikemiczny jest większy, tym więcej insuliny wydziela organizm. Insulina gwałtownie obniża stężenie glukozy. Produkty, których wskaźnik glikemiczny nie przekracza wartości 55 uznaje się za produkty o niskim indeksie glikemicznym. Produkty o średnim indeksie to takie, których wartość glikemiczna umieszczona jest w przedziale 55-70. Powyżej 70 to produkty o wysokim indeksie glikemicznym i to one są najbardziej szkodliwe dla organizmu. Jeśli do diety włączymy posiłki o niskim indeksie glikemicznym, glukoza będzie uwalniana stopniowo . Dzięki temu będziemy czuli się dłużej syci, a przez to nie będziemy podjadać. Niski indeks glikemiczny – produkty Przykładowe produkty o niskim indeksie glikemicznym to: surowe owoce, jak np. jabłka, ananasy, borówki, morele, grejpfrut, maliny, surowe warzywa, takie jak marchew, pomidory, cebule, ogórek zielony i seler, grube kasze, np. kasza gryczana, otręby owsiane, twarogi, chude mięso, ryby, pieczywo pełnoziarniste razowe . Indeks glikemiczny zmienia się ze względu na dojrzałość produktu i na to jak przygotowywany jest posiłek. Przykładem jest marchew - ugotowana ma wyższy indeks glikemiczny od surowej, a niedojrzały banan ma niższy indeks glikemiczny od dojrzałego. Wskazówki przy diecie o niskim indeksie glikemicznym Przy stosowaniu diety o niskim indeksie glikemicznym należy pamiętać, by jadać 5 posiłków dziennie (3 duże i 2 małe), które powinny składać się z owoców, warzyw, chudego mięsa i ryb. Nie można...

kawałek tortu z polewą czekoladową
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym – przykłady
Produkty zawierające węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym powodują wzrost poziomu cukru we krwi bezpośrednio po spożyciu i szybki jego spadek krótko potem. Choć na chwilę mogą dodać energii to jej spadek jest równie szybki i gwałtowny. Z tego względu batonik, który dostarcza 300 kcal, nie zaspokaja głodu na tak długo, jak porównywalna pod względem liczby kalorii porcja kaszy.

Produkty zawierające węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym powodują wzrost poziomu cukru we krwi bezpośrednio po spożyciu i szybki jego spadek krótko potem. Choć na chwilę mogą dodać energii to jej spadek jest równie szybki i gwałtowny. Z tego względu batonik, który dostarcza 300 kcal, nie zaspokaja głodu na tak długo, jak porównywalna pod względem liczby kalorii porcja kaszy. Jak oblicza się wskaźnik indeksu glikemicznego? Indeks glikemiczny oblicza się, dzieląc stężenie glukozy po spożyciu produktu zawierającego 50 węglowodanów przez stężenie glukozy we krwi po spożyciu 50 g glukozy. Wszystko należy pomnożyć przez 100. Jeśli wynik nie przekroczy liczby 55, dany produkt ma niski indeks glikemiczny . Wynik w granicach 56-69 oznacza, że produkt ma średni indeks glikemiczny. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym to te, które mają wskaźnik wyższy lub równy 70. Nie wszystkie produkty o wysokim indeksie glikemicznym są szkodliwe. Wiele owoców ma wysoki indeks glikemiczny, a mimo to nie warto rezygnować z jedzenia ich, ponieważ są bogate w witaminy, sole mineralne oraz błonnik. Należy jednak mieć świadomość, że po niektórych z nich możemy szybko znowu zgłodnieć. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym Według tabeli Montignaca, twórcy niskoglikemicznej diety odchudzającej, bardzo wysoki indeks glikemiczny, 80-110 mają m.in. produkty i składniki potraw takie, jak: gotowany bób , gotowana marchew, puree ziemniaczane, biała mąka, płatki kukurydziane, chleb z białej, pszennej mąki, pieczone i zasmażane ziemniaki, skrobia modyfikowana, piwo. Indeks glikemiczny 70-79 mają następujące produkty spożywcze: pszenna bagietka, biały ryż, biszkopty, cukier trzcinowy, pszenne, białe bułki, chipsy, biały cukier, suszone daktyle, kasza jęczmienna, mąka kukurydziana, proso,...

kobieta jedząca arbuza
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Indeks glikemiczny – co to takiego?
Indeks glikemiczny informuje o tym, jak zjedzenie określonych produktów wpływa na tempo wzrostu poziomu cukru we krwi. Wysoki IG produktów powoduje, że po ich zjedzeniu szybciej jesteśmy ponownie głodni, dlatego powinny na niego zwrócić uwagę osoby na diecie redukcyjnej, czyli odchudzającej.

Indeks glikemiczny informuje o tym, jak zjedzenie określonych produktów wpływa na tempo wzrostu poziomu cukru we krwi. Wysoki IG produktów powoduje, że po ich zjedzeniu szybciej jesteśmy ponownie głodni, dlatego powinny na niego zwrócić uwagę osoby na diecie redukcyjnej, czyli odchudzającej. Co to jest indeks glikemiczny? Indeks, czy też wskaźnik glikemiczny to sposób klasyfikacji produktów żywnościowych związany z poziomem glukozy we krwi. Po spożyciu węglowodanów organizm przekształca je w procesie trawienia na glukozę. Indeks glikemiczny mówi o tym, z jaką gwałtownością rośnie poziom glukozy we krwi po spożyciu konkretnych produktów. Im wyższy wskaźnik glikemiczny, tym gwałtowniej będzie wzrastał poziom cukru we krwi. Sama informacja o zawartości węglowodanów w produkcie nie jest wystarczająca, aby określić indeks glikemiczny. Jeśli na produkcie nie ma informacji o tym wskaźniku, skorzystać można z powszechnie dostępnych tabel, które opracowane zostały poprzez badanie wpływu konkretnych produktów na poziom glukozy we krwi. Dla kogo istotne są informacje o indeksie glikemicznym? Biorąc pod uwagę fakt, że gwałtowny wyrzut cukru we krwi związany będzie z wyrzutem insuliny, informacje o indeksie glikemicznym są szalenie istotne przede wszystkim dla osób chorych na cukrzycę lub tych, u których został zdiagnozowany stan przedcukrzycowy. Taka wiedza przyda się z pewnością też osobom, które chcą stracić zbędne kilogramy lub utrzymać optymalną wagę, gdyż jedzenie produktów o wysokim wskaźniku glikemicznym sprzyja temu, iż głód wraca stosunkowo szybko po skończonym posiłku. Insulina powoduje niejako oczyszczanie krwi z nadmiaru glukozy , ale ta odkładana jest w tkance tłuszczowej, co sprzyja tyciu. Przykłady indeksu glikemicznego niektórych produktów Produkty o niskim indeksie glikemicznym to m.in.: jaja, kawa i herbata, ryby (IG na poziomie...

Nasze akcje
wyniki konkursu duplo 2021
Fleszstyle

KONKURS! Wygraj zaproszenie na największą imprezę modową w Polsce i inne supernagrody!

Partner
hada-labo-3d-lifting-mask
Fleszstyle

Sposób Japonek na zatrzymanie upływu czasu tkwi w prostocie kosmetyków

Partner
kosmetyki-neutrogena-bright-boost
Fleszstyle

TEST REDAKCJI: Sprawdziłyśmy kosmetyki Neutrogena® Hydro Boost® i Bright Boost!

Partner