owoce cytrusowe
Pixabay/Unsplash/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Skarbnica zdrowia – cytrusy

Owoce cytrusowe nie są monotonne pod względem smaku – mogą być i słodkie, i kwaśne. Należą do nich pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, cytryny, limonki, pomelo i kumkwat.

Owoce cytrusowe nie są monotonne pod względem smaku – mogą być i słodkie, i kwaśne. Należą do nich pomarańcze, mandarynki, grejpfrutyy, cytryny, limonki, pomelo i kumkwat.

 

Owoce cytrusowe skutecznie wspomagają walkę z nadwagą dzięki zawartości błonnika. Są jednocześnie bogatym źródłem potasu, kwasu foliowego i oczywiście witaminy C. To doskonałe źródło flawonoidów, które dbają o utrzymanie młodego wyglądu skóry. Ze względu na stosunkową małą zawartość węglowodanów, po owoce cytrusowe śmiało mogą sięgać także cukrzycy.

Właściwości owoców cytrusowych

  • Mandarynki – dzięki dużej zawartości witaminy A, chronią przed chorobami oczu (także jaskrą i zaćmą) i korzystnie wpływają na kondycję skóry. Te owoce cytrusowe są także bogatym źródłem witaminy C, wzmacniającej układ odpornościowy i hamującej rozwój wolnych rodników. Pomagają również zapobiegać cukrzycy typu 2 i wspomagają utratę wagi.

 

  • Pomarańcze – oprócz witaminy C, zawierają także wiele witamin z grupy B (w tym bardzo ważny kwas foliowy), potas i błonnik pokarmowy. Korzystnie wpływają na przemianę materii, regulują pracę serca i wzmacniają organizm. Dzięki zawartości hesperydyny pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.

 

  • Pomelo – jest symbolem szczęścia i śmiało można powiedzieć, że zasługuje na to ze względu na swoje cudowne właściwości. Znajdujące się w miąższu i skórce pektyny zapobiegają rozwojowi miażdżycy, a bioflawonidy, które można znaleźć także w skórce i błonkach między cząstkami owocu, są silnymi przeciwutleniaczami, hamującymi rozwój komórek nowotworowych. Błony zazwyczaj są usuwane ze względu na bardzo gorzki smak. Owoc ponadto ogranicza wchłanianie skrobi z pożywienia i zmniejsza poziom cukru we krwi. Jego sok, wykazujący po strawieniu właściwości zasadotwórcze, jest wskazany przy dokuczliwej zgadze i refluksie.

 

  • Cytryna – jest dobrym źródłem beta-karotenu, witamin z gruby B, E, C, potasu, magnezu, żelaza i sodu. Pomaga w oczyszczaniu organizmu – starożytni Rzymianie wykorzystywali sok z cytryny do walki z wieloma truciznami. Poza tym ten owoc cytrusowy łagodzi objawy artretyzmu i reumatyzmu, ma także zastosowanie w kosmetyce. Kawa z cytryną jest też znanym sposobem na ból głowy, szczególnie ten związany z syndromem dnia drugiego, czyli kacem.

 

  • Limonka – zawiera witaminy A, C, E, B1, B2, B6, fosfor, potas, błonnik, magnez, wapń i kwas foliowy. W przeszłości marynarze zawsze brali ze sobą limonki, by zapobiec szkorbutowi. Limonka (nie tylko stosowana zewnętrznie, ale i spożywana) wpływa na rewitalizację skóry i niweluje nieprzyjemny zapach ciała.

 

  • Grejpfrut ma mnóstwo antyoksydantów, które naprawiają DNA, redukują kamienie nerkowe, działają antynowotworowo. Ponadto osoby, które chcą zrzucić parę kilogramów powinny przed każdym posiłkiem zjadać połówkę grejpfruta.

 

  • Kumkwat (limkwat) – to jedyny cytrus, który można jeść razem ze skórką. Nazywany jest chińską pomarańczą i podobnie jak „normalna” pomarańcza, ma mnóstwo witamin, dzięki czemu skutecznie zapobiega przeziębieniom i infekcjom górnych dróg oddechowych.

 

  • Klementynka – skrzyżowanie gorzkiej pomarańczy i mandarynki.

Tangela – jest skrzyżowaniem mandarynki i grejpfruta.

Dieta cytrusowa

Na bazie owoców cytrusowych powstała oczyszczająca dieta owocowa. Trwa tylko jeden dzień, w ciągu którego można jeść jedynie owoce cytrusowe oraz pić soki z nich przyrządzone i wodę. Dieta może być mimo wszystko wyczerpująca, dlatego lepiej ją przeprowadzać w wolny dzień, kiedy nie trzeba wykonywać dużego wysiłku fizycznego. Kolorowa sałatka z owocami cytrusowymi jest istną bombą witaminową. Dieta owocowa jest zdrowa i smaczna, a jednocześnie oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu i reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu.

 

Cytrusy są dostępne przez cały rok, dzięki temu 365 dni w roku można korzystać z ich właściwości. Zdecydowanie warto je włączyć do diety.

Różne rodzaje egzotycznych owoców leżą na stole
©Andrey Starostin/Fotolia.com
Styl życia
6 wyjątkowych owoców egzotycznych: karambola, durian, kumkwat, rambutan i persymona. Właściwości i sposób podania.
Karambola ma kształt gwiazdy, a durian charakteryzuje się nieprzyjemnym zapachem. Kumkwaty przypominają miniaturowe pomarańcze, natomiast rambutany są spokrewnione z liczi. Persymonę można jeść samodzielnie na surowo lub dodać do deserów i sałatek.

Karambola ma kształt gwiazdy, a durian charakteryzuje się nieprzyjemnym zapachem. Kumkwaty przypominają miniaturowe pomarańcze, natomiast rambutany są spokrewnione z liczi. Persymonę można jeść samodzielnie na surowo lub dodać do deserów i sałatek.   Owoce egzotyczne często pochodzą z krajów tropikalnych. Dzięki ciepłemu i wilgotnemu klimatowi mogą rosnąć nawet przez cały rok. Owoce tropikalne zawierają więcej właściwości odżywczych, niż rośliny krajowe. Karambola ma kształt gwiazdy Karambola jest podłużnym, żółto-zielonym owocem o pięciu wierzchołkach (przypominają żebra). Roślina pochodzi z Malezji, ale obecnie jest uprawiana również w Azji i Ameryce Południowej. Plastry karamboli mają kształt gwiazdy pięcioramiennej . Owoc przechowuje się w lodówce i należy jeść go na surowo, ze skórką albo bez. Świetnie pasuje też do sałatek, deserów, sosów i ciast. Im bardziej żółty odcień, tym słodszy smak rośliny. Karambola jest bogatym źródłem witaminy C i A oraz magnezu, żelaza i wapnia. Durian charakteryzuje się bardzo nieprzyjemnym zapachem Durian słynie z nieprzyjemnego zapachu, który wydziela. Odór przypomina woń padliny lub zgniłej cebuli. Durian pochodzi z Azji, jest okrągły i pokryty grubą, kolczastą skórką. Może osiągać wielkość 40 centymetrów i ważyć do 5 kilogramów. Niektóre jego odmiany są mniej wonne. Owoc smakiem przypomina maliny, orzechy, czosnek i śmietanę, jest słodki i mdły . Przed zjedzeniem należy przekroić duriana na pół i wyjąć miąższ, który ma konsystencję budyniu. Owoc łatwo się psuje i jest niedostępny w Polsce. Kumkwat, czyli miniaturowa pomarańcza Kumkwat wyglądem przypomina kilkucentymetrową pomarańczę o okrągłym lub owalnym kształcie. Owoc ma bardzo cienką pomarańczową...

Plasterki cytryny na talerzu
Pixabay/skeeze/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
C jak cudowne właściwości witaminy C
Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, jest najbardziej znaną witaminą. Przyjmuje się ją w większych ilościach podczas sezonu grypowego, by zwiększyć odporność, ale nie jest to jej jedyna zaleta.

Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, jest najbardziej znaną witaminą. Przyjmuje się ją w większych ilościach podczas sezonu grypowego, by zwiększyć odporność, ale nie jest to jej jedyna zaleta. Witamina C – właściwości Naturalna witamina C, czyli ta pochodząca z warzyw i owoców: stymuluje produkcję białych krwinek i podnosi odporność organizmu, uczestniczy w regeneracji witaminy E i produkcji hormonów zwalczających stres, przyspiesza proces zrastania kości i gojenia się ran i siniaków, poprawia przyswajalność żelaza, normalizuje poziom cholesterolu we krwi i chroni przed miażdżycą, ma właściwości przeciwutleniające – zwalcza wolne rodniki, wpływa na wytwarzanie i zachowanie kolagenu, chroni organizm przed zmianami nowotworowymi. Źródła witaminy C Średnie zapotrzebowanie na witamin C na dzień wynosi: 40-75 mg u dzieci, 75-100 mg u dorosłych. Witaminę C w dużej ilości można znaleźć np. w: owocach dzikiej róży, czarnej i czerwonej porzeczce, truskawkach, poziomkach, owocach cytrusowych (uwaga, wbrew pozorom owoce cytrusowe nie są ich największym źródłem!); warzywach: natce pietruszki, zielonych warzywach (brukselka, szpinak, kalafior, kapusta – zwłaszcza kiszona). Cebula, stosowana już przez Wikingów w celu zapobiegania szkorbutowi (a więc chorobie wywołanej niedoborem kwasu askorbinowego), w rzeczywistości jest dość ubogim źródłem witaminy C. Suplementy i witamina C lewoskrętna W wyniku reklam (na razie głównie internetowych) farmaceuci są coraz częściej pytani o witaminę C lewoskrętną , która ma być jedyną formą skuteczną formą syntetycznej witaminy C (w przeciwieństwie do witaminy C prawoskrętnej). W związku z tym należy uściślić nazewnictwo, stosowane przez koncerny farmaceutyczne...

Koktajl w szklance
©5ph/Fotolia
Styl życia
2 dietetyczne koktajle owocowe w 5 minut – pyszne i zdrowe
Dietetyczne koktajle owocowe są dowodem na to, że można jeść zdrowo, smacznie i jednocześnie zrzucać zbędne kilogramy. Owocowe koktajle dietetyczne zapobiegają nagłym skokom cukru we krwi, które skutkują atakami głodu.

Dietetyczne koktajle owocowe są dowodem na to, że można jeść zdrowo, smacznie i jednocześnie zrzucać zbędne kilogramy. Owocowe koktajle dietetyczne zapobiegają nagłym skokom cukru we krwi, które skutkują atakami głodu. Smaczny i dietetyczny koktajl z ananasem, jabłkiem i cynamonem Wskazówki Ananas powinien być słodki i soczysty , w innym wypadku koktajl będzie mdły w smaku; Środek ananasa również warto zblendować, ponieważ zawiera bromelainę – enzym trawienny . Zawartość bromelainy i witaminy B7 (biotyna przyspiesza przemianę materii) sprawia, że ananas sprzyja odchudzaniu; Jabłka warto wrzucić do blendera w formie nieobranej, razem z pestkami – wówczas mają najwięcej błonnika, witamin i składników mineralnych, zwłaszcza jodu ; Zarówno ananasy, jak i jabłka to owoce o niskim indeksie glikemicznym (IG to wskaźnik stężenia glukozy we krwi po zjedzeniu produktu) – ananasy – 45, jabłka – 35. Składniki: pół ananasa , jedno jabłko, łyżka cynamonu, 100 gramów jogurtu naturalnego.   Czas wykonania: 5 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Ananasa obierz, pokrój na kawałki. 2. Jabłka pokrój na kawałki. 3. Pokrojone owoce wymieszaj z jogurtem i cynamonem, a następnie wrzuć do blendera. 4. Miksuj przez 30 sekund.   Smacznego! Dietetyczny koktajl z owoców cytrusowych Wskazówki: Jeśli koktajl wyjdzie zbyt gęsty, możesz dodać do niego pół szklanki wody mineralnej ; Olejki cytrusowe poprawiają samopoczucie , co jest szczególnie przydatne na diecie odchudzającej; Cytrusy mają niski indeks glikemiczny – pomarańcze – 44, grejpfruty – 20, mandarynki – 30.   Składniki: pomarańcza, grejpfrut, 2 mandarynki, kardamon, 5 listków melisy.   Czas wykonania: 5...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner