Plastry ananasa z miodem.
©zi3000/Fotolia
Styl życia

3 przepisy na pyszne desery z dodatkiem ananasa

Desery z ananasem są łatwe i szybkie w przygotowaniu. W niecałe pół godziny można przyrządzić pyszne, ananasowe naleśniki lub ciasteczka.

Desery z ananasem są łatwe i szybkie w przygotowaniu. W niecałe pół godziny można przyrządzić pyszne, ananasowe naleśniki lub ciasteczka.

 

Ananas bogaty jest w witaminę C. Jego sok wzmacnia naskórek palców. Dodatkowo ze względu na właściwości przeciwzapalne, ananasy używane są w kremach i balsamach antycellulitowych. Polecane są osobom, które próbują schudnąć, ponieważ wspomagają procesy przemiany materii. Zawierają mangan, żelazo i miedź, które zapobiegają osteoporozie.

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z fasolki szparagowej

Ananas w cieście migdałowym

Do przygotowania pysznego ananasa w cieście migdałowym wystarczy odrobina śmietany, mąki, migdałów, cukru, ananasa i chęci.

 

Potrzebujesz:

  • miksera,
  • patelni.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 150 ml śmietany,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 2 łyżki migdałów mielonych,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 puszka ananasa lub 1 dojrzały owoc,
  • 50 ml wina białego,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • olej (do smażenia).

 

Czas przygotowania: 20 minut (15 minut oczekiwania)

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj mikser.
  • Wrzuć do niego śmietanę, jajko, mąkę, sodę, cukier puder.
  • Zmiksuj wszystko.
  • Dodaj wino i migdały.
  • Wymieszaj.
  • Odstaw na 15 minut.
  • Odsącz ananasa z zalewy lub obierz świeży owoc i pokrój w plastry.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Maczaj ananasa w cieście i smaż na złoty kolor.
  • Podawaj placki posypane cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Gotowe.

Smacznego!

Naleśniki z ananasem

Aromatyczne naleśniki z dodatkiem ananasa idealnie sprawdzą się na niedzielne śniadanie dla całej rodziny.

 

Potrzebujesz:

  • miski,
  • patelni.

 

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 ml maślanki,
  • 2 jajka
  • 1 puszka ananasa,
  • 100g wiśni,
  • olej (do smażenia),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól (do smaku),
  • bita śmietana (do dekoracji).

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj miskę.
  • Wsyp do niej mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • Do maślanki wlej 50 ml wody.
  • Wbij jajka.
  • Wymieszaj wszystko.
  • Maślankę wlej do mąki, ciągle ubijając.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Wlej ciasto na patelnię.
  • Ułóż na cieście ananasy i wiśnie.
  • Gdy ciasto zacznie przybierać złoty kolor, obróć na drugą stronę.
  • Podawaj z bitą śmietaną. Gotowe.

Smacznego!

Ananas w cieście francuskim

Ciasteczka z ciasta francuskiego z ananasem można bardzo łatwo przygotować. Wystarczy niecałe pół godziny i możemy delektować się ich delikatnym smakiem.

 

Potrzebujesz:

  • blaszki na ciasto,
  • pędzelka do smarowania ciasta,
  • stolnicy.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 puszkę ananasa,
  • 1 jajko,
  • 100 g migdałów,
  • masło (do smarowania blaszki)
  • 5 łyżeczek cukru wanilinowego.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Schłodź ciasto francuskie.
  • Rozłóż je na stolnicy.
  • Pokrój na kwadraty.
  • Każdy kwadrat posmaruj jajkiem.
  • Odsącz ananasa.
  • Rozłóż połówki ananasów na ciasto.
  • Posiekaj migdały.
  • Posyp ciasto z ananasem migdałami i cukrem wanilinowym.
  • Wysmaruj blaszkę masłem.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz przez 20 minut. Gotowe.

Smacznego!

 

naleśniki z borówkami i syropem klonowym
Flickr/TheCulinaryGeek/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Czym zastąpić jajka w naleśnikach?
Słodkie naleśniki z dżemem lub z syropem klonowym na śniadanie to idealny początek dnia. Tradycyjnie do przygotowania ciasta naleśnikowego wykorzystuje się mąkę, mleko i jajka. Zadaniem jajek w cieście jest połączenie składników i uelastycznienie placków. Jednak bez tego produktu także można przygotować smaczne danie. Naleśniki bez jajek będą nieco bardziej suche, ale też lżejsze. Nie musisz obawiać się, że będą się rozpadać w czasie przewracania na drugą stronę czy też przywierać do powierzchni patelni.

Słodkie naleśniki z dżemem lub z syropem klonowym na śniadanie to idealny początek dnia. Tradycyjnie do przygotowania ciasta naleśnikowego wykorzystuje się mąkę, mleko i jajka. Zadaniem jajek w cieście jest połączenie składników i uelastycznienie placków. Jednak bez tego produktu także można przygotować smaczne danie. Naleśniki bez jajek będą nieco bardziej suche, ale też lżejsze. Nie musisz obawiać się, że będą się rozpadać w czasie przewracania na drugą stronę czy też przywierać do powierzchni patelni.   Czym zastąpić jajka? Zamiast jajka do ciasta naleśnikowego można dodać inne produkty o właściwościach sklejających, na przykład zmielone: płatki owsiane, siemię lniane czy płatki ryżowe . Ważne są proporcje: jeśli chcesz, aby placki pozostały elastyczne, do ciasta dodaj 3 porcje mąki i 1 porcję płatków. W tym celu można też wykorzystać puree z banana lub użyć różnych rodzajów mąki, na przykład pszennej albo razowej (po 5 miarek) i ziemniaczanej (1 miarka) w połączeniu z wodą gazowaną. Mąka pszenna złączy składniki, ponieważ ma duże właściwości wiążące.   Ciasto naleśnikowe bez jajek Potrzebujesz: patelni naleśnikowej, miski, ręcznika papierowego, chochli, miksera lub trzepaczki.   Składniki na ciasto naleśnikowe bez jajek na 2 porcje: szklanka mąki, szklanka mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka cukru, szczypta soli, 2 łyżki oleju.   Sposób przygotowania: Wszystkie składniki połącz w misce za pomocą trzepaczki lub miksera tak, by nie było żadnych grudek. Rozgrzej patelnię i przetrzyj jej powierzchnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Wlej porcję (około 1 chochlę) ciasta naleśnikowego i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Najlepiej smażyć na...

©Ideenkoch/Fotolia
Styl życia
Francuskie ciasto z domowym budyniem waniliowym i plastrami ananasa: przepis na 12 kruchych ciasteczek
Domowy budyń na ciasto francuskie robi się z mleka, masła, jajka, cukru i skrobi ziemniaczanej. Po ostygnięciu masy wykłada się ją na pocięte w kwadraty ciasto francuskie. Na koniec dodaje się kawałki ananasów (świeżych lub z puszki) i piecze w piekarniku przez około 20 minut.

Domowy budyń na ciasto francuskie robi się z mleka, masła, jajka, cukru i skrobi ziemniaczanej. Po ostygnięciu masy wykłada się ją na pocięte w kwadraty ciasto francuskie. Na koniec dodaje się kawałki ananasów (świeżych lub z puszki) i piecze w piekarniku przez około 20 minut.   Kruche ciasto francuskie można piec w piekarniku z dodatkiem brzoskwini, banana, pomarańczy, mango, truskawek i innych ulubionych owoców. Wystarczy postępować jak w przepisie, pamiętając, aby przed pieczeniem pokroić owoce na mniejsze części. Ciasto francuskie z dodatkiem budyniu i ananasa, krok po kroku Przygotuj wcześniej papier i blaszkę do pieczenia, rondel oraz pędzelek (do smarowania francuskiego ciasta jajkiem).   Składniki na ciasto (12 porcji): opakowanie gotowego ciasta francuskiego (275 gramów), 4-5 plastrów ananasów z puszki, 1 jajko .   Składniki na budyń: 250 mililitrów mleka (1 szklanka), 1 łyżka masła , 1 żółtko, 2 łyżki białego cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej.   Czas przygotowania: około 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ciasto wyjmij z opakowania i pokrój na 24 równe kwadraty. Blaszkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej 12 wykrojonych części. Rozbij całe jajko w miseczce i rozmieszaj widelcem. Każdy z 12 kwadratów ciasta posmaruj, za pomocą pędzelka, roztrzepanym jajkiem. 3/4 szklanki mleka zagotuj z masłem oraz cukrem zwykłym i waniliowym. Pozostałe mleko zmiksuj ze skrobią ziemniaczaną i żółtkiem. Dodaj do gotującego się mleka (z punktu 5). Gotuj całość na małym ogniu około 1 minuty, cały czas mieszając. Zdejmij rondel z palnika i pozostaw jego zawartość do ostygnięcia. Budyń rozprowadź na cieście (mniej więcej 1 łyżeczka na 1 kwadrat...

naleśniki amerykańskie
©George Dolgikh/fotolia
Styl życia
Pomysł na naleśniki amerykańskie
Naleśniki amerykańskie są daniem prostym i szybkim w przyrządzeniu. Świetnie sprawdzą się na weekendowe śniadanie. Można podać je na słodko, ale też na słono. Jedna porcja to około 200 kcal.

Naleśniki amerykańskie są daniem prostym i szybkim w przyrządzeniu. Świetnie sprawdzą się na weekendowe śniadanie. Można podać je na słodko, ale też na słono. Jedna porcja to około 200 kcal. Przepis na amerykańskie naleśniki Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwy   Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej, 1,25 szklanki mleka, 1 jajko, 1 łyżka stołowa cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki roztopionego masła.   Sposób przygotowania: W misce należy wymieszać mąkę, cukier, sól i proszek. Po wymieszaniu składników na środku zrobić małe wgłębienie. Do środka wlać mleko, wbić jajko i dodać roztopione masło. Całość należy dokładnie zmiksować, aż ciasto będzie miało gładką konsystencję. Należy rozgrzać olej na patelni. Gdy patelnia ma odpowiednią temperaturę, można wylać na nią ciasto, każdorazowo ok. 0,25 szklanki . Można więcej, jeżeli ciasto ma być grube. Smażyć aż naleśnik będzie miał brązowy kolor z obydwu stron. Najlepiej podawać ciepłe, polane syropem klonowym. Smacznego!   Ciekawostka: Naleśniki amerykańskie (Pancakes/Hotcakes) są daniem tradycyjnym i popularnym w krajach anglosaskich. W Anglii np. podawane są na ostatki. Mimo że nazywamy je naleśnikami, w rzeczywistości bliżej im do naszych racuchów, ponieważ są znacznie grubsze i mają inną konsystencję . Istnieje także wersja, w której do ciasta dodaje się starte jabłka. Z reguły podaje się do nich syrop klonowy, ale dopuszczalne są też inne kombinacje: z konfiturami malinowymi i lodami, z cukrem i olejkiem migdałowym, z bitą śmietaną i czekoladą , z Nutellą lub masłem i dodatkiem soku cytrynowego.   Można również naleśniki jeść na słono,...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik