Party Stories
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Burak w plastrach
©indigolotos/Fotolia
Styl życia

Kiszone buraki – źródło witamin, mikro- i makroelementów

Kiszenie buraków sprawia, że nie tracą one swoich właściwości zdrowotnych: wysokiej zawartości witaminy C oraz potasu, magnezu i kwasu foliowego. Proces kiszenia sprawia, że buraki zyskują właściwości probiotyczne.

Kiszenie buraków sprawia, że nie tracą one swoich właściwości zdrowotnych: wysokiej zawartości witaminy C oraz potasu, magnezu i kwasu foliowego. Proces kiszenia sprawia, że buraki zyskują właściwości probiotyczne.

Właściwości zdrowotne buraków

Buraki są bogatym źródłem witamin, mikro- i makroelementów. Dzięki dużej zawartości witaminy C buraki wspomagają odporność organizmu, zapobiegają infekcjom. Witamina C, jako przeciwutleniacz, spowalnia też procesy starzenia się skóry. Potas i magnez natomiast zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

 

Buraki zawierają także kwas foliowy, który spożywany przez kobiety w ciąży, może zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych płodu.

 

Buraki obniżają ponadto ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu, chronią w ten sposób układ krążenia przed chorobami.

 

Burak może też zastąpić kawę i napoje energetyczne. Znajdujące się w burakach azotany rozszerzają naczynia krwionośne, co umożliwia lepsze dotlenienie komórek ciała. Dzięki temu poprawia się zdolność koncentracji oraz wydolność fizyczna.

Właściwości zdrowotne kiszonych warzyw

Kiszenie warzyw nie tylko konserwuje je i nadaje im kwaśny smak. Kwas mlekowy, który wydziela się podczas kiszenia, utrwala także dużą część właściwości zdrowotnych warzyw. Podczas kiszenia buraki zyskują dodatkowo właściwości probiotyczne: jedzenie ich korzystnie wpływa na florę bakteryjną układu pokarmowego. Dobry stan flory bakteryjnej jest warunkiem prawidłowego przebiegu procesu trawienia pokarmów, wpływa on również na odporność organizmu.

 

Pod wpływem kiszenia zwiększa się ilość witamin z grupy B: B6 i B12. Dzięki temu kiszone buraki pomagają leczyć choroby skóry, zapobiegać niedokrwistości, depresji i bezsenności oraz bolesnym skurczom mięśni. Niedobór tych witamin jest częsty u wegetarian. Kiszone buraki pomogą im uzupełnić niedobory witamin B6 i B12.

Jak kisi się buraki?

Będziesz potrzebować:

  • słoja o pojemności 3 l,
  • 1 kg buraków,
  • 2 l przegotowanej wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczkę soli,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

Obrane buraki pokrój w dość grubą kostkę, włóż je do słoika razem z czosnkiem i przyprawami. Zalej wszystko wodą, dodaj łyżeczkę soli. Przykryj słoik ściereczką i postaw na 4-5 dni w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura pokojowa. Kiedy na wierzchu zbierze się piana, buraki będą ukiszone. Słoik możesz zakręcić i odstawić do lodówki albo piwnicy.

 

Kiszone buraki możesz wykorzystać jako składnik sałatki, a kwas odlać do butelek. Kwas z buraków też ma właściwości zdrowotne.

 

Buraki czerwone i sok
©Dani Vincek/Fotolia
Styl życia
Burak czerwony – naturalny energetyk
Właściwości zdrowotne buraka czerwonego są nie do przecenienia. Jedzenie buraków nie tylko poprawia funkcjonowanie układu krążenia i zapobiega chorobom serca, ale też podnosi ogólną wydolność organizmu, pomaga na koncentrację i... problemy w łóżku.

Właściwości zdrowotne buraka czerwonego są nie do przecenienia. Jedzenie buraków nie tylko poprawia funkcjonowanie układu krążenia i zapobiega chorobom serca, ale też podnosi ogólną wydolność organizmu, pomaga na koncentrację i... problemy w łóżku. Burak poprawia funkcjonowanie układu krążenia Zawarte w soku buraka azotany, a także potas i magnez obniżają ciśnienie krwi, natomiast błonnik pokarmowy obniża stężenie złego cholesterolu. Te dwie właściwości sprawiają, że potrawy z buraków powinny znaleźć się w diecie osób ze skłonnościami do chorób układu krążenia. Burak poprawia koncentrację Azotany zawarte w burakach rozszerzają naczynia krwionośne i poprawiają krążenie w mózgu. Dzięki temu poprawiają wydolność intelektualną , a u starszych osób opóźniają zmiany wywołane przez postępującą demencję. Burak zapobiega nowotworom Buraki, a dokładnie betacyjany, które nadają im charakterystyczny kolor, mają działanie przeciwnowotworowe. Badania pokazały, że buraki zapobiegają wystąpieniu nowotworów skóry, płuc i jelita grubego. Betacyjany przeciwdziałają wzrostowi komórek nowotworowych. Burak podnosi wydajność fizyczną Wyniki badań prowadzonych w Stanach Zjednoczonych pokazały, że biegacze, którzy przed zawodami jedli gotowane buraki, osiągali średnio o 16% wyższą wydajność niż biegacze, którzy zamiast buraków dostali żurawinę.   Za ten efekt prawdopodobnie odpowiadają azotany, które rozszerzają naczynia krwionośne. Dzięki temu do komórek docierają większe ilości tlenu. Poprawia to ogólną wydolność organizmu. Burak zapobiega wadom rozwojowym Kobiety w ciąży powinny włączyć do swojej diety buraki. Wysoka zawartość kwasu foliowego sprawia, że jedzenie buraków obniża ryzyko wystąpienia wad rozwojowych u płodu. Burak podnosi odporność Buraki zawierają dużo witaminy C...

Słoik z kiszonymi burakami
©sitriel/Fotolia
Styl życia
Zakwas z buraków: napój witaminowy albo zaprawa do barszczu
Zakwas z buraków wzmacnia odporność organizmu i działa jak probiotyk. Szklanka kwasu z buraków dziennie dostarczy dużej ilości witaminy C, a także witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, wapnia, magnezu, potasu i żelaza. Kwas pomaga też w utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit.

Zakwas z buraków wzmacnia odporność organizmu i działa jak probiotyk. Szklanka kwasu z buraków dziennie dostarczy dużej ilości witaminy C, a także witamin z grupy B oraz kwasu foliowego, wapnia, magnezu, potasu i żelaza. Kwas pomaga też w utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit.   Zakwas z buraka można pić zaraz po przygotowaniu, czyli po ok. 5-7 dniach od rozpoczęcia kiszenia. Na bazie zakwasu buraczanego można też ugotować barszcz czerwony. Jak zrobić zakwas z buraków? Składniki: 1 kg buraków , 2 l przegotowanej wody, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka soli, 4 liście laurowe, 10 ziarenek ziela angielskiego.   Sposób przygotowania: Buraki umyj i obierz, a następnie pokrój na małe kawałki albo plastry. Włóż je do dużego słoika, przynajmniej o pojemności 3l. Oprócz buraków włóż tam czosnek i przyprawy. Zalej wszystko przegotowaną letnią wodą. Przykryj słoik gazą lub ściereczką i odstaw do pomieszczenia, w którym panuje temperatura pokojowa. Po 3 dniach na górze może pojawić się piana. Zdejmij ją i odstaw słoik z burakami na kolejne 2 dni. Po tym czasie oddziel zakwas od pozostałych składników. Kiszone buraki możesz dodać do sałatki. Zlej zakwas do butelek i przechowuj go w chłodnym pomieszczeniu, np. w piwnicy albo w lodówce. Zastosowanie kwasu buraczanego: napój witaminowy Kwas możesz pić sam. Dostarczy ci on wielu witamin, makro- i mikroelementów: witaminy C, B6, B12, kwasu foliowego, potasu, magnezu, wapnia, żelaza. Kwas mlekowy, dzięki któremu buraki się ukisiły, korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, co ma znaczenie zarówno dla prawidłowego przebiegu procesu trawienia, jak i utrzymania odporności organizmu. Zastosowanie kwasu buraczanego: zaprawa do barszczu Kwasem możesz też zaprawić barszcz czerwony . W garnku o pojemności 3 l ugotuj najpierw wywar z włoszczyzny. Po wyjęciu z...

Kiszone ogórki
©Qbek/Fotolia
Styl życia
Kiszonki wzmacniają odporność i regulują trawienie
Kiszone warzywa to bogate źródło witaminy C, witamin z grupy B oraz naturalny probiotyk. Kwas mlekowy, który konserwuje warzywa, „kisi je”, wzmacnia florę bakteryjną jelit, dzięki czemu trawienie pokarmów i wydalanie resztek może przebiegać prawidłowo.

Kiszone warzywa to bogate źródło witaminy C, witamin z grupy B oraz naturalny probiotyk. Kwas mlekowy, który konserwuje warzywa, „kisi je”, wzmacnia florę bakteryjną jelit, dzięki czemu trawienie pokarmów i wydalanie resztek może przebiegać prawidłowo. Na czym polega kiszenie warzyw Kiszenie to sposób na zakonserwowanie warzyw. Zazwyczaj, aby ukisić warzywa, wkłada się je do naczynia, dodaje sól i zalewa wodą. Kiedy warzywa stoją tak w temperaturze pokojowej, w naczyniu rozpoczyna się proces fermentacji mlekowej. Bakterie mlekowe rozkładają cukry wchodzące w skład warzyw do kwasu mlekowego. Kwas mlekowy sprawia, że warzywa nie pleśnieją ani nie gniją, tylko zachowują swoją sprężystość i kolor oraz walory odżywcze na dłużej, zyskują przy tym charakterystyczny kwaśny smak. Kiszone warzywa wzmacniają odporność organizmu i zwalczają wolne rodniki Kiszenie sprawia, że ilość witaminy C w warzywach zwiększa się. Dzięki temu jedzenie kiszonek to doskonały sposób na zwiększenie odporności organizmu. Witamina C, jako przeciwutleniacz, zwalcza też wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszony proces starzenia się organizmu oraz rozwój nowotworów. Antyutleniaczem jest także obecna w kiszonych warzywach witamina E. Kiszone warzywa działają jak naturalny probiotyk Kwas mlekowy ma znaczenie dla odbudowy po chorobach i utrzymania prawidłowej flory bakteryjnej jelit, jest naturalnym probiotykiem. Dobre bakterie obecne w jelitach ułatwiają trawienie pokarmu oraz wydalanie jego resztek. Kwas mlekowy wspomaga w ten sposób naturalny proces oczyszczania organizmu, a przy tym zapobiega zaparciom oraz biegunkom. Kiszone warzywa poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci Kiszonki zawierają także witaminy z grupy B: B1, B2, B6, B12 . Witaminy te warunkują prawidłową pracę układu nerwowego, zapobiegają zaburzeniom koncentracji i pamięci, problemom ze snem,...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner