Desery z koziego sera smakują fenomenalnie. Są łatwe w przygotowaniu i zaspokajają podniebienia nawet największych smakoszy.

Reklama

Kozi ser zawiera dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Jest też bogaty w wapń, potas i magnez, niezbędne do prawidłowej budowy i rozwoju kości, mięśni oraz mózgu. Kozi ser wspomaga również prawidłową pracę serca i nerek.

Sernik z koziego sera

Sernik na zimno z koziego sera z dodatkiem limonki to deser delikatny i nieziemsko smaczny. Idealny na niedzielne popołudnie z całą rodziną.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • tortownicy,
  • miski.

Składniki:

  • 500 g koziego mleka,
  • 500 g herbatników,
  • 80 g masła,
  • śmietana,
  • 1 limonka,
  • 40 g mąki,
  • 4 jaja,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 150 g cukru.

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Wysmaruj masłem tortownicę.
  • Zmiel herbatniki.
  • Rozpuść masło.
  • Wymieszaj herbatniki z masłem.
  • Oddziel żółtka od białek.
  • W misce wymieszaj ser kozi, cukier, żółtka, gałkę muszkatołową, mąkę i śmietanę.
  • Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok.
  • Wrzuć skórkę do miski.
  • Wlej sok z limonki.
  • Wymieszaj wszystko.
  • Ubij pianę z białek.
  • Dodaj ją do masy i wymieszaj.
  • Wlej wszystko do tortownicy.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz przez 25 minut.
  • Po upieczeniu wstaw do lodówki na 3 godziny.
  • Podawaj na zimno.

Smacznego!

Panna Cotta z kozim serem

Sztandarowy włoski deser przygotowany z koziego sera, śmietany kremówki z dodatkiem wiśni. Panna Cotta jest prosta i niesamowicie pyszna.

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • rondelka,
  • blendera.

Składniki na 4 porcje:

  • 300 ml śmietany kremówki 30%,
  • 150 g koziego sera,
  • 50 g cukru,
  • pół laski wanilii,
  • 8 g żelatyny,
  • 25 ml wody,
  • 25 ml białego wytrawnego wina.

Sos:

  • 200 g wiśni bez pestek,
  • 50 g cukru.

Czas przygotowania: 30 minut (180 minut oczekiwania)

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Żelatynę zalej wodą.
  • Odstaw na kilka minut.
  • Do garnka wlej śmietanę, wsyp cukier.
  • Dodaj ziarenka wanilii.
  • Zagotuj.
  • Dodaj ser i dokładnie wymieszaj.
  • Wlej wino.
  • Doprowadź do wrzenia.
  • Zdejmij z palnika.
  • Dodaj żelatynę.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Masę wlej do filiżanek.
  • Odstaw do lodówki na 3 godziny.
  • Do rondelka wrzuć wiśnie i zasyp je cukrem.
  • Gotuj na wolnym ogniu aż puszczą sok.
  • Zblenduj na gładko.
  • Gotuj, aż sos uzyska konsystencje dżemu.
  • Zimny deser polej przygotowanym sosem.

Smacznego!

Czarny Las

Deser Czarny Las z kozim serem to idealna propozycja na wykwintną, bądź też romantyczną kolację. Smakuje fenomenalnie z dodatkiem wiśni.

Potrzebujesz:

  • blachy do pieczenia,
  • dwóch misek.

Składniki:

  • 80 g koziego sera,
  • 50 g mąki,
  • 50 g cukru,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 6 jajek,
  • sól (do smaku),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Nadzienie:

  • 300 g koziego sera,
  • 100 g kandyzowanych wiśni,
  • 100 ml wiśniówki,
  • 400 ml śmietanki,
  • 140 g cukru.

Czas przygotowania: 45 minut (20 minut oczekiwania)

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Oddziel żółtka od białek.
  • Żółtka wymieszaj z cukrem.
  • Dodaj mąkę, śmietanę, ekstrakt i kozi ser.
  • Ubij białka z cukrem na pianę.
  • Dodaj sól i proszek do pieczenia.
  • Wymieszaj delikatnie.
  • Połącz obie masy.
  • Wlej masę na blachę.
  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Piecz przez 20 minut.
  • Śmietankę wymieszaj z kozim serem, cukrem, wiśniówką i kandyzowani wiśniami.
  • Z gotowego biszkoptu wykrój krążki.
  • Przekładaj krążki ciasta przygotowanym nadzieniem.
  • Podawaj z dodatkiem wiśni.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama