Party Stories
Kasza kus kus w drewnianej misce
© FomaA/Fotolia.com
Styl życia

Właściwości i zastosowanie kaszy kuskus

Dania z kaszy kuskus można przygotować szybko i łatwo, bo zaledwie w 5 minut. Kasza kuskus zawiera witaminy i minerały pozytywnie wpływające na organizm ludzki. Jest też źródłem białka i błonnika, przy tym jest lekkostrawna i delikatna dla układu pokarmowego.

Dania z kaszy kuskus można przygotować szybko i łatwo, bo zaledwie w 5 minut. Kasza kuskus zawiera witaminy i minerały pozytywnie wpływające na organizm ludzki. Jest też źródłem białka i błonnika, przy tym jest lekkostrawna i delikatna dla układu pokarmowego.

Wartości odżywcze kasy kuskus i jej wpływ na organizm

Właściwości kaszy kuskus wynikają z jej wartości odżywczych. Kasza kuskus jest lepszym źródłem białka niż inne kasze, białko to łatwo się przyswaja, dlatego pozytywnie wpływa na odbudowę tkanek w organizmie i budowę mięśni. Kasza ma niewiele tłuszczu, za to zawiera spore ilości błonnika, witamin i minerałów. Ze względu na wysoką kaloryczność kasza kuskus w diecie nie powinna być produktem podstawowym. Zalecana jest osobom z problemami z układem trawienia. Jest lekkostrawna i nie podrażnia przewodu pokarmowego. Wspiera też odkwaszanie organizmu.

Wartości odżywcze w 100 g kaszy kuskus:

  • Kalorie: 360 kcal,
  • Białko: 13 g,
  • Tłuszcze: 1g,
  • Węglowodany: <1g,
  • Błonnik: 5 g,
  • Niacyna: 3,5 mg,
  • Fosfor 170 mg.

Kasza kuskus zawiera też małe ilości żelaza, wapnia, sodu i kwasu foliowego.

Sposób przyrządzania kaszy kuskus – przepisy

Kasza kuskus w diecie powinna być stosowana z warzywami, najlepiej o dużej zawartości witaminy C – dzięki temu organizm lepiej wchłonie zawarte w kaszy żelazo. Przygotowanie kaszy kuskus jest niezwykle proste: wystarczy zalać kaszę wrzątkiem tak, by woda sięgała centymetr ponad poziom kaszy, a następnie zakryć miseczkę na 5 minut. Wodę trzeba odrobinę posolić, można też dodać suszone zioła, wtedy kaszka będzie aromatycznym dodatkiem np. do duszonych warzyw czy mięsa lub jako nadzienie. Cena kaszy kuskus to około 12 zł za 1 kg, jest wyższa w przypadku kuskusu ekologicznego i może sięgać nawet 34 zł za 1 kg.

Przepis na kaszę kuskus z warzywami i sosem pomidorowym

Składniki:

  • 1½ szklanki kaszy kuskus,
  • 1 cukinia,
  • 2 papryki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • ½ łyżeczki rozmarynu,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej czerwonej papryki,
  • sól do smaku.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas wykonania: 15 minut

Ilość porcji: 4

 

Sposób przygotowania:

1. Kaszę kuskus zalej wrzątkiem z dodatkiem soli, by woda sięgała centymetr ponad poziom kaszy, nakryj naczynie pokrywką.

2. Cebulę i czosnek pokrój drobno.

3. Cukinię i paprykę pokrój na mniejsze części, np. w plasterki czy grubą kostkę.

4. Podsmaż na oleju czosnek i cebulę z dodatkiem słodkiej papryki w proszku.

5. Dodaj paprykę i cukinię i smaż na dużym ogniu przez 2 minuty.

6. Dodaj koncentrat wymieszany z 3 łyżkami wody i gotuj przez kolejne 5 minut.

7. Dodaj sól i rozmaryn.

8. Kaszę kuskus wymieszaj z przygotowanym sosem warzywnym i podawaj.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Talerz z kaszą gryczaną zapieczoną z warzywami.
©iMarzi/Fotolia.com
Styl życia
Gryczane kaszotto z warzywami i soczystym kurczakiem
Kaszotto z kurczakiem i warzywami to sycące i pożywne danie jednogarnkowe. Smak duszonej kaszy gryczanej podkreślają wyraziste dodatki, takie jak: czosnek, oregano i papryczka chili.

Kaszotto z kurczakiem i warzywami to sycące i pożywne danie jednogarnkowe. Smak duszonej kaszy gryczanej podkreślają wyraziste dodatki, takie jak: czosnek, oregano i papryczka chili.   Przepis na kaszotto można modyfikować , dodając np. pieczarki lub kukurydzę. Danie wybornie smakuje z sałatką ze świeżych pomidorów i rukoli. Smażona kasza gryczana z kurczakiem i warzywami Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, patelni, drewnianej łyżki, dużej i małej miski, praski do czosnku, głębokiego talerza. Składniki: 1 czerwona papryka, 200 gramów ugotowanej kaszy gryczanej (podlinkuj @http_base@porady/zdrowie/odchudzanie-i-diety/kasza-gryczana-wartosci-odzywcze-jak-jesc-98562-r1/), 2 łyżki sosu sojowego, 1 cebula, 1 cukinia, 1 ząbek czosnku, 1 pojedyncza pierś kurczaka, pęczek szczypioru, 1 papryczka chili, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki oregano (suszonego), 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta pieprzu i soli morskiej. Sposób wykonania: Pierś kurczaka umyj i usuń z niej tłuste elementy. Mięso pokrój w kostkę i przełóż do miski. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. W małej miseczce wymieszaj oliwę, 1 łyżeczkę oregano, paprykę, sól i pieprz. Marynatę wlej do piersi kurczaka i dokładnie wymieszaj z mięsem. Ugotowaną kaszę wyłóż na głęboki talerz i skrop sosem sojowym. Masło rozpuść na patelni, dodaj kurczaka, czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż około 3 do 5 minut. Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę. Paprykę i papryczkę chili umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Całość oprósz solą, pieprzem, dodaj łyżeczkę oregano i duś pod przykryciem przez 5-7 minut. Na...

Danie z kaszy jaglanej i warzyw.
©kuvona/Fotolia
Styl życia
Danie z patelni – przepis na kaszę jaglaną z warzywami
Kasza jaglana z warzywami to szybkie danie, które przygotowywane jest na jednej patelni. Może być lekkim daniem lub dodatkiem do delikatnych drobiowych kotletów.

Kasza jaglana z warzywami to szybkie danie, które przygotowywane jest na jednej patelni. Może być lekkim daniem lub dodatkiem do delikatnych drobiowych kotletów.   Czas przygotowania: ok. 45 minut Stopień trudności: łatwe   Składniki: 100 g kaszy jaglanej (około ¾ szklanki), 1 czerwona cebula, świeża natka pietruszki, ½ puszki kukurydzy, 100 g zielonej fasolki szparagowej, 1 duża marchew, 1 czerwona papryka, 1 łyżka masła klarowanego, 1 łyżka oleju, 3 ząbki czosnku , zioła: majeranek, bazylia , oregano, imbir, kurkuma.   Sposób wykonania: 1. Kaszę jaglaną wsyp do sitka i dwu-trzykrotnie przelej wrzątkiem. Dzięki temu kasza jaglana straci swój gorzki posmak. 2. Warzywa dokładnie opłucz. 3. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. 4. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w paski. 5. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć marchew i paprykę. Delikatnie mieszaj drewnianą łyżką. 6. Fasolę szparagową pokrój na mniejsze kawałki. 7. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. 8. Ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę. 9. Kiedy warzywa na patelni zaczną mięknąć dodaj cebulę, fasolkę szparagową i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Całość podsmażaj na wolnym ogniu przez około 10 minut, sporadycznie mieszając. 10. Do warzyw dodaj kaszę jaglaną oraz zioła i zalej wszystko szklanką gorącej wody. Kaszę jaglaną z warzywami wymieszaj drewnianą łyżką, przykryj i podsmażaj na wolnym ogniu. Składniki gotuj dotąd, aż warzywa i kasza jaglana staną się miękkie. Jeżeli kasza wchłonie całą wodę z patelni, a nie będzie jeszcze wystarczająco miękka, dolej kolejną szklankę gorącej wody i od czasu do czasu delikatnie zamieszaj. 11. Pod koniec smażenia dodaj kukurydzę. 12. Danie wyłóż na talerze i udekoruj pokrojoną świeżą...

Różne rodzaje kasz
© matka_Wariatka/Fotolia.com
Styl życia
Która kasza jest najzdrowsza?
Kasze są źródłem błonnika oraz witamin i minerałów. Kasze są cennym produktem w dobrze zbilansowanej diecie, a włączenie ich do jadłospisu korzystnie wpłynie na organizm.

Kasze są źródłem błonnika oraz witamin i minerałów. Kasze są cennym produktem w dobrze zbilansowanej diecie, a włączenie ich do jadłospisu korzystnie wpłynie na organizm.   Zasada dotycząca wielu innych zdrowych produktów sprawdza się również w przypadku kasz – im mniej przetworzona jest kasza w procesie produkcji, tym lepiej. Kasza jaglana Spośród kasz, jaglana ma najwięcej witamin z grupy B. Obfituje w łatwo przyswajalne białko. Jest źródłem żelaza, miedzi oraz krzemionki. Dzięki swoim właściwościom zasadotwórczym sprzyja gospodarce kwasowo-zasadowej organizmu i świetnie sprawdza się jako produkt odkwaszający organizm. Nie zawiera skrobi ani glutenu. W 100 gramach kaszy jaglanej jest ok. 350 kcal. Kasza gryczana Kasza gryczana jest źródłem cennych aminokwasów (tryptofanu i lizyny) oraz błonnika . Wśród kasz jest najcenniejszym źródłem magnezu. Bogatsza w witaminy i mikroelementy jest niepalona kasza gryczana. Ma ona podobne właściwości odkwaszające organizm jak kasza jaglana. Obfituje również w witaminy z grupy B, wapń oraz fosfor. W 100 gramach kaszy jaglanej jest ok. 336 kcal. Kasza jęczmienna Pęczak, kasza perłowa, kasza wiejska – to kasze jęczmienne różniące się stopniem rozdrobienia. Kasza jęczmienna jest cennym źródłem błonnika i zawiera dużo skrobi. Można w niej znaleźć witaminy z grupy B, jak i witaminę K i E, kwas foliowy , cynk, krzem oraz wapń. W 100 gramach pęczaku jest ok. 334 kcal. Kasza owsiana Kasza owsiana jest źródłem wartościowego, lekkostrawnego białka, dobrych tłuszczów oraz obfituje w witaminy z grupy B, błonnik, wapń i magnez oraz cenne aminokwasy. Ze względu na swoją konsystencje sprawdza się jako dodatek do farszu lub składnik kotletów. W 100 gramach kaszy owsianej jest ok. 125 kcal. Kuskus Bogate źródło białka oraz błonnika – kuskus zawiera też żelazo, sód oraz...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner