Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
cytryna na desce
Pixabay/Horwin/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Nie daj się kwasom - dieta z zasadami

Dieta zasadowa zyskuje coraz więcej zwolenników, ponieważ bardzo szkodliwe dla zdrowia zakwaszenie organizmu jest dzięki niej skutecznie eliminowane.

Dieta zasadowa zyskuje coraz więcej zwolenników, ponieważ bardzo szkodliwe dla zdrowia zakwaszenie organizmu jest dzięki niej skutecznie eliminowane.

 

Twórcą diety zasadowej jest dr Robert Young, według którego niektóre produkty spożywcze mają wpływ na kwasowość płynów ciała (mierzonych w pH), w tym moczu i krwi.

W jaki sposób dochodzi do zakwaszenia organizmu?

Zakwaszenie organizmu powoduje przede wszystkim stres i kwaśna dieta. Ponadto brak ruchu oraz nadwaga mogą potęgować złe działanie kwasów. Aby stwierdzić, czy w naszym organizmie została zachwiana równowaga kwasowo-zasadowa, należy przeanalizować: co jemy i jak się czujemy.

 

Co jemy? Czy nasz jadłospis jest zdominowany przez produkty o działaniu silnie zakwaszającym, którymi są, np.: mięso, ser żółty, dżemy, wędliny, kawa, czekolada, biała mąka – produkty pszenne, sól, orzeszki ziemne, alkohol, czarna herbata, słodycze, jajka oraz ryż. Pamiętajmy też, że smak nie zawsze jest adekwatny do działania danego produktu, dlatego, że cytryna (oraz wszystkie cytrusy) ma działanie alkaliczne natomiast cukier silnie zakwaszające.

Objawy zakwaszenia organizmu

Objawy sugerujące zakwaszenie organizmu:

  • problemy z cerą,
  • słabe włosy,
  • łamliwe paznokcie,
  • bóle i zawroty głowy,
  • uczucie zmęczenia,
  • senność,
  • złe samopoczucie,
  • problemy z trawieniem (wzdęcia, zgaga, biegunki, zaparcia),
  • bóle mięśni i stawów,
  • spadek odporności,
  • podatność na infekcje.

Zakwaszanie i demineralizacja

W momencie, gdy zaopatrujemy organizm w produkty kwaśne musi on sobie z tym radzić, a robi to przy pomocy pierwiastków takich jak: wapń, magnez, potas i sód (bogate w nie są produkty zasadowe). Dlatego musimy dostarczać je wraz z pożywieniem, w przeciwnym razie są one pobierane z zapasów – czyli z tkanek, co może prowadzić do ich demineralizacji. Tkanki ulegają degeneracji, wskutek czego są słabe i łatwiej zapadamy na infekcje, zęby są bardziej podatne na próchnicę. Odwapnienie kości kończy się osteoporozą, a jej wczesne symptomy to łamanie się paznokci oraz wypadanie włosów.

Odkwaszenie organizmu

Odkwaszenie organizmu to nic trudnego, należy wprowadzić do diety produkty o działaniu alkalizującym oraz pamiętać, by posiłki bilansować w następującej proporcji: 80% produktów zasadowych i 20% kwasowych – ponieważ dla prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebujemy zarówno kwasów jak i zasad. Alkaliczne działanie wykazują, np.:

  • kasza gryczana i jaglana,
  • zielone warzywa,
  • por,
  • kalarepa,
  • fasolka szparagowa,
  • sałaty liściaste,
  • botwina,
  • brokuły,
  • kapusta,
  • pomidory,
  • cebula,
  • ogórki,
  • buraki,
  • gruszki,
  • kiełki pszenicy,
  • kalafior,
  • surowy szpinak,
  • kiwi,
  • arbuz,
  • ananas,
  • daktyle,
  • rodzynki,
  • dojrzałe banany,
  • arbuz,
  • mandarynki,
  • pomarańcze,
  • maliny,
  • truskawki,
  • brzoskwinie,awokado,
  • dojrzałe winogrona,
  • soczewica,
  • siemię lniane,
  • pestki dyni,
  • cynamon,
  • musztarda,
  • pieprz,
  • świeże mleko.

 

Z tych produktów możemy przyrządzać pyszne soki owocowo warzywne lub smoothies – należy pamiętać, żeby nie dodawać do nich cukru, zamiast tego można użyć kilku daktyli, które wspaniale osłodzą witaminowy koktajl.

 

Dbajmy o równowagę kwasowo-zasadową w naszej diecie, aby nie doprowadzić do wystąpienia takich chorób jak: miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nadżerki błon śluzowych, wylewy, próchnica, łysienie, reumatyzm, alergie, nowotwory i wpaść w błędne koło, ponieważ zakwaszenie powoduje choroby, natomiast choroby wzmagają zakwaszenie.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Proszek zasadowy
© ogichobanov/Fotolia.com
Styl życia
Zakwaszenie organizmu – na czym polega i jak go zwalczyć proszkiem zasadowym?
Zakwaszenie organizmu to stan, w którym zaburzona jest równowaga pomiędzy kwasami i zasadami w organizmie. Nadwyżka kwasów może być spowodowana niewłaściwą dietą, stresem i życiem w ciągłym napięciu. Proszek zasadowy to suplement diety, który pobudza perystaltykę jelit i pomaga pozbyć się nadmiaru kwasu z organizmu.

Zakwaszenie organizmu to stan, w którym zaburzona jest równowaga pomiędzy kwasami i zasadami w organizmie. Nadwyżka kwasów może być spowodowana niewłaściwą dietą, stresem i życiem w ciągłym napięciu. Proszek zasadowy to suplement diety, który pobudza perystaltykę jelit i pomaga pozbyć się nadmiaru kwasu z organizmu.   W Europie na zakwaszenie organizmu cierpi około 85% osób. Na czym polega zakwaszenie organizmu Zakwaszenie organizmu to zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej zapewniającej optymalny poziom pH krwi (7,35-7,45) i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Naruszenie gospodarki kwasowo-zasadowej jest skutkiem pojawienia się zwiększonej ilości kwaśnych produktów przemiany materii, których organizm nie potrafi wydalić. Zakwaszenie organizmu zmniejsza odporność, sprzyja rozwojowi chorób i namnażaniu się bakterii i wirusów w organizmie. Nadmiar kwasów powoduje osłabienie całego systemu i pojawienie się kwasicy metabolicznej (nagromadzenie kwaśnych substancji we krwi). Kwasy zatruwają organizm i stwarzają środowisko optymalne do rozwoju komórek nowotworowych. Przyczyny zakwaszenia organizmu Główną przyczyna zakwaszenia organizmu jest niewłaściwy styl życia i zła dieta.   Produkty, które mogą zaburzać równowagę kwasowo-zasadową organizmu to, np.: mięsa, napoje gazowane, biała mąka (uzyskiwana z oczyszczonych zbóż), produkty wysokocukrowe, produkty wysokoprzetworzone, np. żywność typu instant, alkohol, kawa, herbata, środki konserwujące zawarte w żywności . Objawy zakwaszenia organizmu Początkowe objawy zakwaszenia to wysypki, bóle głowy i skłonność do przeziębień. Pod wpływem nadmiaru kwasu zgromadzonego w tkankach, zaburzone zostaje funkcjonowanie, np....

Soki owocowe w szklanych butelkach
Pixabay/jackmac34/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Zasady diety odkwaszającej organizm. Czy dieta odkwaszająca rzeczywiście leczy?
Dieta odkwaszająca organizm nazywana jest też dietą zasadową (alkaliczną), ponieważ jej podstawowym założeniem jest zastąpienie produktów zakwaszających organizm produktami zasadowymi. Dieta ta ma poprawiać samopoczucie i zapobiegać chorobom takim jak np. osteoporoza.

Dieta odkwaszająca organizm nazywana jest też dietą zasadową (alkaliczną), ponieważ jej podstawowym założeniem jest zastąpienie produktów zakwaszających organizm produktami zasadowymi. Dieta ta ma poprawiać samopoczucie i zapobiegać chorobom takim jak np. osteoporoza. Na czym polega dieta odkwaszająca? Dieta odkwaszająca organizm opiera się na założeniu, że produkty, które jemy mogą podnosić lub obniżać kwasowość płynów ustrojowych: krwi i moczu. Zgodnie z założeniami diety produkty kwasowe należy równoważyć zasadowymi. Dzięki temu w organizmie zostanie zachowana równowaga kwasowo-zasadowa, która jest ważna dla jego prawidłowego funkcjonowania.   Według zwolenników diety odkwaszającej zbyt wysokie pH organizmu może być przyczyną ciągłych bólów głowy, nawracającej zgagi, wahań nastroju, drażliwości, nadwagi, przemęczenia , a nawet osteoporozy i nowotworów. Żeby poprawić codzienne samopoczucie i zapobiec chorobom, należy więc zmienić dietę na taką, która zneutralizuje zbyt wysokie pH organizmu, jeść więcej produktów, które odkwaszają, a mniej tych, które zakwaszają organizm. Które produkty spożywcze zakwaszają? Do produktów silnie zakwaszających należą: mięso, drób, ryby hodowlane, owoce morza, jaja; piwo, wino oraz inne alkohole, czarna herbata, kawa, słodkie napoje gazowane, napoje energetyczne; suszone owoce; grzyby; jęczmień, kukurydza, żyto; pistacje, orzechy arachidowe, orzechy nerkowca; sery żółte, twaróg, ser kozi, lody; ocet, musztarda, keczup, glutaminian sodu, galaretka, kakao, drożdże; cukier biały i trzcinowy, białą mąka, sztuczne słodziki, syrop kukurydziany, melasa, syrop z trzciny cukrowej, fruktoza, miód, syrop klonowy. Które produkty...

Grupy krwi
© Felix Pergande/Fotolia.com
Styl życia
Odżywianie zgodne z grupą krwi – ogólne zasady
Dieta zgodna z grupą krwi to sposób odżywiania polegający na przestrzeganiu ściśle określonych zasad. Konkretne grupy pokarmów, które dla jednych osób są szczególnie polecane dla innych są wręcz szkodliwe.

Dieta zgodna z grupą krwi to sposób odżywiania polegający na przestrzeganiu ściśle określonych zasad. Konkretne grupy pokarmów, które dla jednych osób są szczególnie polecane dla innych są wręcz szkodliwe. Dieta według grupy krwi – funkcje krwi w organizmie Dieta zgodna z grupą krwi została opracowana przez lekarzy – ojca i syna Jamesa D’ Adamo i Petera D’ Adamo , którzy z uwagi na kluczową rolę, jaką odgrywa w organizmie krew opracowali system żywienia dostosowany do poszczególnych grup: 0, A, B oraz AB . Krew pełni rolę transportera składników odżywczych i tlenu do wszystkich komórek. Reguluje gospodarkę wodną i usuwa zbędne produkty przemiany materii . Odpowiada za odporność oraz chroni przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Dieta zgodna z grupą krwi – na czym polega? Wychodząc z założenia, że każda grupa krwi posiada własny, swoisty antygen (przeciwciała przeciwne innej grupie krwi – ta zasada ma również zastosowanie przy transfuzjach) został opracowany system żywienia, dzięki któremu można wyeliminować dolegliwości – będące bezpośrednią przyczyną aglutynacji (zlepiania się) krwinek z antygenami zawartymi w pożywieniu : ogólne złe samopoczucie, brak energii, ospałość, zwolniona przemiana materii, podrażnienia śluzówki jelita cienkiego i żołądka , niedokrwienie nerek, marskość wątroby .   Działanie zlepiające wykazują przede wszystkim zawarte w wielu produktach spożywczych lektyny białkowe. Najbardziej bogatym w nie składnikiem pokarmowym jest gluten , który destrukcyjnie wpływa na osoby z grupą krwi 0. Dieta zgodna z grupą krwi – podział produktów W diecie ustalonej wg grupy krwi zostały wyróżnione 3 główne grupy produktów: żywność wskazana – mająca działanie lecznicze, żywność obojętna oraz żywność niewskazana , której należy unikać ponieważ może...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner