Party Stories
Szparagi białe i zielone
© karepa/Fotolia.com
Styl życia

Kaloryczność szparagów. Jak jeść szparagi na diecie redukującej tkankę tłuszczową

Szparagi na diecie można jeść na surowo maczając w sosie cytrynowym lub ziołowym. Łodyżka zielonego szparaga ma około 5 kalorii więc może stanowić lekką przekąskę w ciągu dnia lub dodatek do sałatek, makaronu oraz zup.

Szparagi na diecie można jeść na surowo maczając w sosie cytrynowym lub ziołowym. Łodyżka zielonego szparaga ma około 5 kalorii więc może stanowić lekką przekąskę w ciągu dnia lub dodatek do sałatek, makaronu oraz zup.

 

Witaminy i minerały zawarte w szparagach uzupełniają dietę. Duża zawartość błonnika pokarmowego wspiera odchudzanie.

Kaloryczność białych i zielonych szparagów

Łodyżka zielonego szparaga waży około 40 gramów. Po usunięciu niejadalnych części, czyli stwardniałych skórek, pozostaje 30 gramów, które zawiera mniej więcej 5 kalorii. 100 gramów zielonych szparagów to około 20 kalorii. Porcja białych szparagów konserwowych (około 50 gramów) zawiera mniej więcej 10 kalorii. Wynika z tego, że pod względem kaloryczności nie ma wielkiej różnicy pomiędzy rodzajami szparagów. Różnice między odmianami polegają na sposobie przyrządzania.

Szparagi – składniki odżywcze

Szparagi zawierają błonnik (w 100 gramach świeżych szparagów znajduje się około 1,5 grama błonnika), dzięki czemu jedzenie tych warzyw przyspiesza przemianę materii, dodatkowo obniżając poziom cholesterolu. Zielone szparagi to źródło kwasu foliowego oraz witaminy B12, odpowiedzialnych za regulację i wzrost komórek w ciele człowieka. Zarówno szparagi białe, jak i zielone to cenne źródła żelaza, fosforu, magnezu oraz potasu.

Właściwości szparagów

Zwarty w szparagach kwas asparaginowy pobudza pracę nerek, przez co organizm szybciej pozbywa się toksyn z organizmu. Jedzenie szparagów na diecie szczególnie poleca się osobom stosującym dietę oczyszczającą. Roślina zawiera w sobie przeciwutleniacze, takie jak: glutation i rutyna, dzięki czemu przyczynia się do opóźniania procesów starzenia się skóry, niszcząc wolne rodniki. Szparagi uważane są także za afrodyzjak.

Jak jeść szparagi na diecie

Zielone szparagi mogą być dodatkiem do tart warzywnych z papryką pomidorami i kukurydzą. Tarta to pomysł na obiad albo pożywną przekąskę w ciągu dnia. Szparagi dobrze smakują z różnego rodzaju makaronami, np. makaronem orzo. Sałata lodowa, zielony ogórek, szpinak, marchewka i zielone szparagi pozwolą wyczarować smaczną i niskokaloryczną sałatkę. Ciężki majonezowy sos można zastąpić oliwą z oliwek z dodatkiem czosnku i kolendry. Nie więcej niż 10 minut zajmie przygotowanie zdrowej przekąski z marynowanych szparagów, które można podawać, np. owijając je w szynkę parmeńską.

Szparagi na surowo

Szparagi na surowo podaje się z dodatkiem sosów, np. koperkowo-ziołowego, albo cytrynowego. Warzywa maczane w dressingu stanowią zdrową przekąskę w ciągu dnia lub wykwintną przystawkę na wieczornym przyjęciu.

 

Białe szparagi są bardziej łykowate i gotuje się je dłużej niż zielone. Te z kolei w smaku są delikatniejsze.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Szparagi jako afrodyzjak
© manu/Fotolia.com
Styl życia
Szparagi jako afrodyzjak - jak przygotować szparagi na kolację
Szparagi jako afrodyzjak to świetny pomysł na kolację – można z nich zrobić zupę krem lub zapiec w piekarniku. Naturalne afrodyzjaki zawierają fitoestrogeny, działające jak żeńskie hormony odpowiedzialne za libido.

Szparagi jako afrodyzjak to świetny pomysł na kolację – można z nich zrobić zupę krem lub zapiec w piekarniku. Naturalne afrodyzjaki zawierają fitoestrogeny, działające jak żeńskie hormony odpowiedzialne za libido.   Jasna barwa szparagów spowodowana jest tym, że warzywa uprawiane są pod folią lub przysypywane ziemią , przez co mają ograniczony dostęp do słońca. Afrodyzjaki naturalne w domowej kuchni Charakterystyczny kształt szparagów, przypominających członek w stanie erekcji, budzi erotyczne skojarzenia. Popęd płciowy rodzi się w mózgu – już sam wygląd dania nasuwa odpowiednie skojarzenia.   To jednak niejedyne działanie tego naturalnego afrodyzjaku. Zawarte w szparagach fitoestrogeny mają podobne działanie, co żeński hormon estrogen, zwiększający popęd seksualny. Do tego zawarty w szparagach kwas foliowy wpływa na poziom histaminy we krwi. Histamina działa na naczynia krwionośne, powodując, między innymi, lepsze ukrwienie stref erogennych.   Szparagi, poza witaminami, zawierają wapń, fosfor i potas, wpływające na stan skóry , włosów i paznokci.   Przygotowując naturalne afrodyzjaki w domu pamiętaj , że szparagi najwygodniej gotować związując je nitką. Jeśli główki warzyw będą wystawać poza garnek, nie ulegną rozgotowaniu. Szparag nie straci więc swojego prowokującego, seksualnego kształtu. Sezon szparagowy rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca. W tym okresie w sklepach pojawiają się świeże szparagi. Białe szparagi jako afrodyzjak Białe szparagi już od setek lat uważane są za afrodyzjak. Można je przyrządzać na wiele sposobów : gotować, smażyć, grillować i piec. W ponad 90% składają się z wody, przez co ich wartość kaloryczna jest niska – 100 gramów szparagów ma około 20 kalorii. W 100 gramach szparagów znajduje się ponad 2 gram błonnika, który poprawia przemianę materii....

Szparagi gotowane na parze
© iuliia_n/Fotolia.com
Styl życia
3 sposoby na przygotowanie szparagów na parze
Szparagi przygotowane na parze nie tracą smaku i witamin oraz nie rozpadają się. Można je przyrządzić z masłem, szynką lub serem pleśniowym.

Szparagi przygotowane na parze nie tracą smaku i witamin oraz nie rozpadają się. Można je przyrządzić z masłem, szynką lub serem pleśniowym.   Szparagi są zdrowe i niskokaloryczne. W 100 gramach tych warzyw znajduje się niespełna 20 kalorii. Rośliny są bogate w żelazo, potas i magnez oraz witaminy C i z grupy B. Szparagi można jeść samodzielnie, dodać je do sałatki lub podać jako przystawkę do głównego dania. Dlaczego warto przygotować szparagi na parze? Szparagi przygotowane na parze są smaczne i nie tracą witamin.   Ta metoda ma też inne zalety: szparagi nie nasiąkają wodą, więc nie tracą swojego naturalnego smaku i aromatu, warzywa zachowują swój kolor i strukturę (nie rozpadają się ani nie stają zbyt miękkie). szparagi nie tracą witamin i minerałów , warzywa nie wymagają dodatku soli i tłuszczu, warto natomiast dodać do nich zioła, gotowanie na parze nie wymaga ciągłego doglądania i mieszania, gotowanie na parze pozwala szybko (w około 10 minut) przygotować szparagi.   Oferowane przez PizzaPortal promocje to doskonała okazja, aby spróbować szparagów przyrządzonych na parze bez godzin spędzonych w kuchni! Szparagi na parze z masłem Przygotowanie szparagów na parze jest proste i zajmuje około 10 minut. Jest to podstawowa metoda przyrządzania tych warzyw. Na początku należy wybrać świeże rośliny, które nie będą miały suchych końców. Ugotowane na parze szparagi można zjeść sauté lub przyrządzić z nich danie.   Składniki: 500 gramów świeżych szparagów (zielonych, białych lub fioletowych – wedle uznania), łyżka masła (opcjonalnie), sól, pieprz, inne przyprawy (opcjonalnie).   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności:...

Właściwości szparagów
©fotoknips/Fotolia
Styl życia
Właściwości białych szparagów: pomagają na układ krążenia, skórę, włosy i paznokcie
Białe szparagi działają korzystnie w przypadku chorób układu krążenia, nerek, nawadniają organizm, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.

Białe szparagi działają korzystnie w przypadku chorób układu krążenia, nerek, nawadniają organizm, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.   Medycyna ludowa traktowała szparagi jako lekarstwo na potencję. Niestety nie wpływają one w żaden sposób na jakość życia seksualnego mężczyzn. Białe szparagi wspomagają natomiast organizm w walce z chorobą Alzheimera oraz nowotworami. Wartości odżywcze białych szparagów Zarówno białe, jak i zielone szparagi to pędy tego samego gatunku, są jedynie inaczej uprawiane – białe rosną przysypane ziemią, główki zielonych wystają nad powierzchnię ziemi. Są to warzywa lekkostrawne , o niskiej wartości energetycznej (100 g dostarcza organizmowi jedynie 18 kalorii), dużej zawartości wody (95%) i witamin oraz składników mineralnych.   Szparagi zawierają: witaminę C, kwas foliowy, witaminy z grupy B, karoten, magnez, potas, żelazo, wapń, jod, kwercetynę, rutynę, protodioscynę, asparaginę, glutation, błonnik. Mają więc dobry wpływ na układ krążenia, kondycję skóry, włosów, paznokci, kości, zębów, działają moczopędnie, ułatwiają defekację, poprawiają nawodnienie organizmu, wspomagają nawet leczenie chorób nowotworowych i choroby Alzheimera. W trakcie ciąży pomagają dziecku zapobiegać rozwojowi wad cewy nerwowej. Kwas foliowy odbudowuje ponadto uszkodzone komórki, a białko glutation wzmacnia układ odpornościowy, pomaga oczyścić wątrobę z toksyn, usprawnia procesy jej gojenia i odnowy. Gotowanie białych szparagów Od setek lat służą w medycynie ludowej jako składnik leków : na choroby układu krążenia, nerek, stany zapalne skóry, nadciśnienie tętnicze, arytmię serca, podagrę, cukrzycę, jako środek moczopędny, rozluźniający i na potencję. Niestety mitem jest wpływ szparagów na polepszenie jakości życia miłosnego...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner