Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
rosół
© papricahome1/Fotolia.com
Styl życia

Rosół podczas diety – cztery rzeczy, o których musisz wiedzieć

Rosół na diecie to doskonały sposób na ograniczenie liczby przyjmowanych kalorii przy jednoczesnym dostarczaniu organizmowi wszystkich potrzebnych substancji odżywczych. Należy jednak zadbać, by był to chudy rosół, czyli przygotowany na bazie białego mięsa. Wykluczone są także rosoły z kostek rosołowych.

Rosół na diecie to doskonały sposób na ograniczenie liczby przyjmowanych kalorii przy jednoczesnym dostarczaniu organizmowi wszystkich potrzebnych substancji odżywczych. Należy jednak zadbać, by był to chudy rosół, czyli przygotowany na bazie białego mięsa. Wykluczone są także rosoły z kostek rosołowych.

 

Choć na rynku jest wiele gotowych przypraw i zup instant, to prawdziwy rosół jest przyrządzany bez kostki rosołowej. Tylko wtedy mamy gwarancję, że smak i aromat wynikają z prawdziwych warzyw i mięsa, a nie ze wzmacniaczy smaku i konserwantów.

  1. Czy rosół jest tuczący?

Choć tak się powszechnie uważa, to rosół wcale nie jest tuczący. Szklanka czystego rosołu z kury to około 90 kcal. Oczywiście jego kaloryczność będzie się zwiększała wraz z dodatkami, jakie będą mu towarzyszyły, czyli np. makaronu, lanych klusek, ryżu czy kaszy. Na liczbę kalorii w rosole ma też wpływ mięso, na jakim zostanie ugotowany. Dietetycy polecają białe mięso, czyli drób, cielęcinę i królika.

  1. Czy można jeść rosół na diecie?

Jedzenie rosołu na diecie zależy od tego, jaka jest to dieta – czy jej zadaniem jest obniżenie masy ciała, czy też wynika z konkretnych problemów ze zdrowiem i wskazań lekarza. W drugim przypadku należy trzymać się ściśle zaleceń lekarza i z nim (lub z dietetykiem) konsultować jadłospis.

 

Generalnie rosół jest wskazany podczas diety lekkostrawnej, ale musi to być jego odchudzona wersja, czyli przygotowana z chudego mięsa. Bulion dostarcza również organizmowi dużo żelaza, potasu, fosforu, witamin A i E i innych cennych składników odżywczych, dzięki czemu wzmacnia organizm, który przy stosowaniu diet odchudzających jest osłabiony.

  1. Jak odchudzić rosół?

Najlepiej jest gotować rosół na chudym, białym mięsie. Dobrze jest też obrać mięso ze skóry – rosół ugotowany na kurczaku w skórce będzie bardziej kaloryczny. Jednak po ugotowaniu także można pozbyć się jeszcze niepotrzebnego tłuszczu – wystarczy wstawić rosół do lodówki i poczekać, aż tzw. oka, czyli tłuszcz unoszący się na powierzchni zupy, zastygnie. Wtedy wystarczy zebrać go łyżką lub papierowym ręcznikiem. Chudy rosół nie powinien mieć także różnego rodzaju dodatków, bo każdy z nich dostarcza kolejnych kalorii. Należy albo z nich zrezygnować, albo wybierać je z głową, stawiając np. na makarony razowe i pamiętając, że one także zwiększą kaloryczność dania.

  1. Czy rosół z kostki ma takie same właściwości jak naturalny?

Wspomniane właściwości dotyczą wyłącznie rosołu gotowanego od podstaw – z mięsa, warzyw i przypraw. Kostki rosołowe i innego rodzaju mieszanki zwykle zawierają dużo konserwantów, wzmacniaczy smaku i mnóstwo soli, które wpływają niekorzystnie na organizm. Zbyt duża ilość soli zatrzymuje wodę w organizmie, co też utrudnia odchudzanie. Choć przyrządzenie prawdziwego, domowego rosołu wymaga trochę czasu i pracy, jego właściwości są nie do przecenienia.

 

Miska rosołu
© bit24/Fotolia.com
Styl życia
Rosół drobiowy jest niskokaloryczny i można go jeść na diecie
Rosół znany jest ze swoich właściwości regeneracyjnych i zdrowotnych. Jest niezastąpiony przy grypie, przeziębieniu i w okresie rekonwalescencji. Wbrew pozorom rosół nie należy do najbardziej kalorycznych zup. 100 gramów chudego rosołu drobiowego zawiera 45 kalorii, czyli dużo mniej niż barszcz biały (92), grochówka (77), zupa fasolowa (70), żurek (93) czy krem z zielonego groszku (60).

Rosół znany jest ze swoich właściwości regeneracyjnych i zdrowotnych. Jest niezastąpiony przy grypie, przeziębieniu i w okresie rekonwalescencji. Wbrew pozorom rosół nie należy do najbardziej kalorycznych zup. 100 gramów chudego rosołu drobiowego zawiera 45 kalorii, czyli dużo mniej niż barszcz biały (92), grochówka (77), zupa fasolowa (70), żurek (93) czy krem z zielonego groszku (60).   Rosół to zupa niezabielana i niezagęszczana, więc przygotowany z chudego mięsa może być składnikiem diety niskokalorycznej . Dokładna ilość kalorii w rosole zależy w dużej mierze od tego, z jakiego mięsa został przygotowany. Ile kalorii ma rosół? Zawartość kalorii w 100 gramach rosołu waha się od 12 w gotowej kostce bulionowej, do ponad 200 w domowym rosole wołowym z makaronem.   Poniżej znajdziesz przybliżone wartości kaloryczne popularnych rodzajów rosołu: Chudy rosół drobiowy – 45 kalorii/ 100 gramów Rosół drobiowy z ryżem – 60 kalorii/ 100 gramów Rosół drobiowy z makaronem – 159 kaloriil/ 100 gramów Rosół drobiowy z makaronem i kawałkami mięsa – 175 kalorii/ 100gramów Rosół z kury ze skórką – 86 kalorii/ 100 gramów Rosół wołowy – 98 kalorii/ 100gramów Rosół wołowy z makaronem – 212 kalorii/ 100 gramów Rosół jarski (warzywny)– 19 kalorii/ 100 gramów Bulion z kurczaka w kostce – 12 kalorii/ 100 gramów Co zrobić by rosół był mniej kaloryczny Aby rosół był chudszy, ugotuj go na delikatnym białym mięsie, takim jak kurczak lub indyk bez skórki, królik czy cielęcina. Możesz też użyć wołowiny lub dziczyzny, a następnie zebrać zbędny tłuszcz. Po przygotowaniu...

Szybkowar
© Gilles Paire/Fotolia.com
Styl życia
Rosół w szybkowarze zrobisz nawet w 30 minut
Klasyczny rosół powinien gotować się na wolnym ogniu nawet 3 godziny. Jest jednak sposób na znaczne przyspieszenie gotowania. Błyskawiczny rosół można ugotować w szybkowarze. Jest bardziej klarowny, a niektórzy twierdzą, że też smaczniejszy, niż ten gotowany w garnku.

Klasyczny rosół powinien gotować się na wolnym ogniu nawet 3 godziny. Jest jednak sposób na znaczne przyspieszenie gotowania. Błyskawiczny rosół można ugotować w szybkowarze. Jest bardziej klarowny, a niektórzy twierdzą, że też smaczniejszy, niż ten gotowany w garnku.   Szybkowar to rodzaj szczelnie zamykanego garnka, w którym potrawy gotują się w wyższej temperaturze i znacznie szybciej niż w tradycyjnym garnku. Nowoczesne szybkowary są całkowicie bezpieczne, ponieważ posiadają zawór, który utrzymuje stałe ciśnienie we wnętrzu i odprowadza nadmiar pary. Szybkowar można stosować przy kuchniach gazowych, indukcyjnych, elektrycznych i ceramicznych. Gotowanie w szybkowarze: wady i zalety Temperatura w szybkowarze wynosi około 110-116 stopnia Celsjusza, dlatego dzięki gotowaniu w nim zaoszczędzisz przede wszystkim czas, ale też pieniądze przeznaczane na rachunki za energię. Szybkowar zmniejsza zużycie energii o nawet 50 procent. Dodatkowo, skrócenie czasu gotowania pozwala na zachowanie większej ilości witamin i minerałów w przyrządzanym posiłku.   Przygotowanie posiłku w szybkowarze jest szybkie, ale nie zawsze łatwe. Zamknięta konstrukcja tego urządzenia sprawia, że trudno jest kontrolować proces gotowania. Obsługa szybkowaru wymaga wprawy i uważnego czytania instrukcji obsługi, w której podany jest dokładny czas przygotowywania poszczególnych produktów. Przepis na rosół z szybkowaru Składniki na 2,5-3 litry rosołu: 800 gramów mięsa drobiowego (udko lub golonka z indyka, kury, kurczaka), 200 gramów wołowiny z kością , 3 litry zimnej wody, 2-3 marchewki, 2 pietruszki (korzeń i liście) , 1 duży por, 1/2 selera, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, łodyżki lubczyku, liść laurowy, 5 kulek czarnego...

rosół
Flickr/Roland Tanglao/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Rosół z kaczki – sprawdzony przepis
Rosół z kaczki to rarytas, który można z powodzeniem przyrządzić samemu w domowym zaciszu. Należy tylko przestrzegać kilku prostych zasad, aby osiągnąć kulinarny sukces.

Rosół z kaczki to rarytas, który można z powodzeniem przyrządzić samemu w domowym zaciszu. Należy tylko przestrzegać kilku prostych zasad, aby osiągnąć kulinarny sukces.   Wśród zalet rosołu wymieniane są jego właściwości odżywcze, które są szczególnie cenne w czasie choroby oraz rekonwalescencji. Rosół z kaczki nie jest potrawą pospolitą a jej smak może uświetnić zarówno niedzielny obiad, jak i szczególną uroczystość. Wybór kaczki na rosół Przy zakupie kaczki na rosół należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jej świeżość oraz stopnień otłuszczenia mięsa. Jeżeli tłuszczu jest zbyt wiele, będzie trzeba go zbierać łyżką z wywaru. Dlatego najlepiej wybrać kaczkę młodą i chudą o wadze 1,5 – 2 kg. Jak sprawdzić czy kaczka jest świeża? Mięso musi być sprężyste – czyli po naciśnięciu palcem „wraca” do poprzedniego kształtu. Powąchaj – świeże mięso pachnie, nie może też być szare ani lepkie. Jeżeli nie masz okazji, aby kupić świeżą kaczkę, kup mrożoną. Rosół z kaczki – przepis Składniki: 1 kaczka, 2 duże cebule – najlepiej z łupinami, 2 średniej wielkości pietruszki, 5 małych marchewek, pół dużego selera lub 1 cały mały seler, 1 średni por, sól, pieprz, przyprawy: 8-9 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 2 łyżeczki suszonego lubczyku, makaron nitki, garść natki pietruszki lub koperku do podania.   Czas przygotowania: 120 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: 1. Kaczkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Jeżeli jest taka potrzeba pokrój ją na części. 2. Włóż kaczkę do garnka, zalej wodą tak, aby przykryła mięso. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner