łosoś upieczony z warzywami
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Nie wszystkie ryby są zdrowe. Warto postawić na niehodowlane ryby morskie

Ryby warto jeść przede wszystkim ze względu na nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3), zbawienne dla organizmu, zwłaszcza pracy mózgu i serca. Tłuszcze omega-3 zawierają przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, łosoś, tuńczyk. Ponadto wszystkie ryby są źródłem łatwo przyswajalnego białka, składników mineralnych (w tym jodu – bezcennego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy) i witamin.

Ryby warto jeść przede wszystkim ze względu na nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3), zbawienne dla organizmu, zwłaszcza pracy mózgu i serca. Tłuszcze omega-3 zawierają przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, łosoś, tuńczyk. Ponadto wszystkie ryby są źródłem łatwo przyswajalnego białka, składników mineralnych (w tym jodu – bezcennego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy) i witamin.

Jakie ryby jeść – tłuste ryby morskie

a) zalety jedzenia tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie, które warto włączyć do diety ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, to: łosoś (13,6 g tłuszczów nienasyconych/100 g), makrela (11,9), śledź (10,7), sardynki (9,6), tuńczyk (4,6).

b) na co zwrócić uwagę, kupując tłuste ryby

Tłuste ryby mają niestety również wady – kumulują w sobie szkodliwe substancje ze środowiska, w którym żyją, np. rtęć, ołów, kadm. Wieloletnie ryby kumulują więcej toksyn, dlatego mając do wyboru tuńczyka (który żyje około 40 lat) i sardynkę, lepiej wybrać sardynkę. Z drugiej strony najważniejsza jest różnorodność – jedzenie różnych ryb morskich 2-3 razy w tygodniu nikomu nie powinno zaszkodzić, a taka porcja ryb pokrywa zapotrzebowanie człowieka na tłuszcze omega-3. Należy bezwzględnie zwracać uwagę, by wszystkie ryby tłuste, które kupujemy nie pochodziły z hodowli (tym podaje się m.in. hormony wzrostu).

Jakich ryb nie jeść – panga, ryba maślana, tilapia, okoń

Pod nazwą ryba maślanka kryją się ryby morskie takie, jak eskolar czy błyszczyk. Ryby te zawierają woski, których człowiek nie trawi, przez co mogą wywoływać zatrucia: biegunkę, bóle głowy, wymioty. Z kolei popularność pangi wynika najprawdopodobniej z niskiej ceny i smaku pozbawionego aromatu ryby. Pangi żyją w hodowlach na bardzo małej przestrzeni, która uniemożliwia im m.in. naturalny rozród – dlatego wstrzykuje się im hormony. Karmi się je antybiotykami, które przenikają później do naszych organizmów. Pangę, podobnie, jak tilapię niektórzy dietetycy określają tworami genetycznymi, które zostały stworzone specjalnie do masowej produkcji. Są to ryby słodkowodne, hodowane przede wszystkim w Azji (panga w Wietnamie, a tilapia w Chinach), pozbawione kwasów omega-3 i jodu – czyli najcenniejszych składników, których poszukujemy w rybach. Rybą, której z pewnością nie należy jeść często jest okoń, ponieważ zawiera on olej palmitynowy, podwyższający poziom złego cholesterolu we krwi (działa odwrotnie niż byśmy oczekiwali).

 

Do codziennej diety warto włączyć polskie ryby – dorsza, śledzia, szprota, morszczuka, mintaja, solę. Najlepiej kupować świeże ryby, u zaufanego sprzedawcy. Należy także pamiętać, że mrożonki można rozmrozić tylko raz. Najzdrowsze będą ryby gotowane na parze lub pieczone, najbardziej niezdrowe – te smażone. Ryby można podać z samodzielnie przygotowanym sosem.


Filet z pangi z plasterkami cytryny na desce
©dulsita/Fotolia
Styl życia
Ryba panga – niechlubny wyjątek na liście ryb
Ryba panga pochodzi najczęściej z wietnamskich hodowli, jest w Polsce drugą najczęściej kupowaną rybą mrożoną. Lekarze zalecają jedzenie ryb minimum raz w tygodniu. Obfitują one w białko, a tłuste ryby morskie, np. łosoś czy makrela, zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, zbawienne dla pracy serca i mózgu. Ryby kojarzą się więc z właściwościami odżywczymi i dobroczynnym wpływem na organizm – panga jest jednak, niestety, wyjątkiem. Do jej hodowli używa się antybiotyków, hormonów, środków bakteriobójczych.

Ryba panga pochodzi najczęściej z wietnamskich hodowli, jest w Polsce drugą najczęściej kupowaną rybą mrożoną. Lekarze zalecają jedzenie ryb minimum raz w tygodniu. Obfitują one w białko, a tłuste ryby morskie, np. łosoś czy makrela, zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, zbawienne dla pracy serca i mózgu. Ryby kojarzą się więc z właściwościami odżywczymi i dobroczynnym wpływem na organizm – panga jest jednak, niestety, wyjątkiem. Do jej hodowli używa się antybiotyków, hormonów, środków bakteriobójczych. Wygląd i pochodzenie pangi Ryba panga, czyli sum rekini zamieszkuje rzeki Azji Południowo-Wschodniej, głównie bardzo zanieczyszczoną rzekę Mekong. Ryba panga ma dwie płetwy grzbietowe i niewielkie kolce. Hodowla pangi ma bardzo duże znaczenie gospodarcze, ponieważ ryba ta hodowana jest na skalę przemysłową (szybko rośnie i nie sprawia hodowcom większych problemów). W sztucznych hodowlach pangę zmusza się do rozmnażania, poprzez wstrzykiwanie importowanych z Chin zastrzyków hormonalnych , które odpowiadają za akcję porodową. Z hektara stawu rybnego w Wietnamie uzyskuje się około 100 ton pangi. Ryby rosną w ścisku, karmione są chemicznymi granulkami, które mają zapewnić szybki wzrost masy w krótkim czasie. Woda, w której żyją nie jest wymieniana. Ryba panga jest tania i smaczna Ryba panga jest bardzo popularna ze względu na niską cenę – około 10-15 złotych za kilogram oraz przyjemny smak. Należy do najtańszych ryb na rynku. Filet jest bez ości, nie ma w nim też śladu krwi, jest więc wygodna w przygotowaniu. Ryba panga pozbawiona właściwości zdrowotnych Sposób hodowli pangi nie mógł pozostać obojętny dla zdrowia człowieka. Ryba pozbawiona jest kwasów tłuszczowych omega-3, dostarcza jedynie małą zawartość białka, zaś dużo chemii i zanieczyszczeń. Może zawierać metale ciężkie, m.in. rtęć.   Jeśli...

ryba na talerzu
Flickr/Lisa Risager/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Nienasycone kwasy tłuszczowe – tłuszcz może być zdrowy
Oliwa z oliwek i ryby są źródłem zdrowych tłuszczów. Dostarczają niezbędnych wartości odżywczych, ponieważ dla organizmu człowieka niezbędne są kwasy tłuszczowe z grupy wielonienasyconych i jednonienasyconych.

Oliwa z oliwek i ryby są źródłem zdrowych tłuszczów. Dostarczają niezbędnych wartości odżywczych, ponieważ dla organizmu człowieka niezbędne są kwasy tłuszczowe z grupy wielonienasyconych i jednonienasyconych. Funkcje tłuszczów w organizmie człowieka Nie wszystkie tłuszcze mają rzeczywiście zły wpływ na zdrowie. Fakty są takie, że tłuszcze są bardzo potrzebne do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Ich podstawową funkcją jest kumulowanie energii i tworzenie błon komórek . Tłuszcze chronią narządy wewnętrzne. Pomagają też w procesie wykorzystania witamin (A, K, D i E) przez organizm i powodują zdrowszy wygląd skóry . Zdrowe tłuszcze, czyli jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe Do zdrowych tłuszczów, tych których nie powinniśmy unikać, należą tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone . Wystrzegać się trzeba natomiast tłuszczów nasyconych i trans, ponieważ zamykają tętnice i zwiększają ryzyko chorób serca.   Najbogatszym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych są: ryby, oleje roślinne, orzechy, nasiona. Składnikiem bogatym w tłuszcze jednonienasycone jest oliwa z oliwek. Jest bardzo dobrze przyswajana przez organizm i ma pozytywny wpływ na kondycję ciała. Oliwa z oliwek ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Zawarty w niej kwas oleinowy wspomaga profilaktykę miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i chorób serca. Oliwa z oliwek – zdrowy tłuszcz do wszystkiego Oliwa z oliwek nadaje niepowtarzalny smak i aromat potrawom. Najczęściej używana jest jako dodatek do sałatek, ale sprawdza się także przy przyrządzaniu mięs. Dzięki niej mięsa stają się chrupiące. Podkreśla smak dań pieczonych i gotowanych. Jest dodatkiem do makaronów, owoców morza i potraw z ryżu. Oliwa z...

kanapka z sardynką
©photosiber/Fotolia
Styl życia
6 ryb, które warto jeść. Właściwości odżywcze ryb oraz substancje toksyczne zawarte w ich mięsie
Najzdrowsze ryby to ryby, które zawierają najwięcej substancji odżywczych, a ich mięso nie jest w nadmiernym stopniu skażone toksycznymi metalami, dioksynami i pestycydami. Niestety nie zawsze bogactwo substancji odżywczych idzie w parze z brakiem toksyn. Z tego względu przy wyborze mięsa ryb nie można kierować się wyłącznie zawartością kwasów omega-3 i witaminy D.

Najzdrowsze ryby to ryby, które zawierają najwięcej substancji odżywczych, a ich mięso nie jest w nadmiernym stopniu skażone toksycznymi metalami, dioksynami i pestycydami. Niestety nie zawsze bogactwo substancji odżywczych idzie w parze z brakiem toksyn. Z tego względu przy wyborze mięsa ryb nie można kierować się wyłącznie zawartością kwasów omega-3 i witaminy D. Pstrąg hodowlany – dietetyczne mięso Pstrąg hodowany w Polsce ma stosunkowo dużo kwasów omega-3 i witaminy D , a przy tym nie zawiera dużej ilości metali toksycznych. W jego mięso niewiele jest też trwałych zanieczyszczeń organicznych (np. pestycydów i dioksyn). Pstrąg zawiera pewną ilość rtęci: 54,8 µg/kg. Nie jest to jednak zagrażająca ludzkiemu zdrowiu dawka. Dopuszczalna dawka rtęci wynosi 0,5 mg na kilogram ciała.   W 100 g mięsa pstrąga znajduje się 1 g kwasów omega . Zapotrzebowanie osoby chorej na serce na kwasy omega-3 zaspokoi porcja mięsa ważąca 100 g. Natomiast już 50 g mięsa pstrąga wystarczy, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie dorosłego, zdrowego człowieka na kwasy omega-3.   Pstrąg zawiera 2,3 µg witaminy D w 100 g, co stanowi ok. połowy dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby na tę witaminę. Pstrąg jest też jedną z najmniej kalorycznych ryb , 100 g mięsa dostarcza ok. 160 kcal. Sardynki – witamina D W 100 g mięsa sardynek znajduje się 1,4 g kwasów omega-3. Już 30-40 g tego mięsa wystarczy, żeby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie człowieka na te kwasy. W sardynkach znajduje się też dużo witaminy D . Są one też w niewielkim stopniu zanieczyszczone rtęcią. Makrela – mięso bez zanieczyszczeń Porcja 100 g mięsa makreli dostarcza 1 g kwasów omega, co zaspokaja dzienne zapotrzebowanie osoby chorej na serca, a o połowę przewyższa dawkę profilaktyczną. Ta ilość mięsa...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner