Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
dwie puszki napoju energetycznego
©mediterranean/Fotolia
Styl życia

Zastrzyk energii czy poważne zagrożenie dla serca? Czy napoje energetyczne są zdrowe?

Sięgamy po nie, kiedy chcemy dodać sobie energii i poprawić koncentrację. Raz na jakiś czas, np. kiedy musimy prowadzić samochód przez kilka lub kilkanaście godzin, wypicie napoju energetycznego nie powinno zaszkodzić. Jednak częste picie „energetyków” może mieć niekorzystne skutki dla zdrowia. Nawet dodawane do napojów energetycznych witaminy, przede wszystkim z grupy B, nie sprawiają, że napoje te stają się mniej szkodliwe.

Sięgamy po nie, kiedy chcemy dodać sobie energii i poprawić koncentrację. Raz na jakiś czas, np. kiedy musimy prowadzić samochód przez kilka lub kilkanaście godzin, wypicie napoju energetycznego nie powinno zaszkodzić. Jednak częste picie „energetyków” może mieć niekorzystne skutki dla zdrowia. Nawet dodawane do napojów energetycznych witaminy, przede wszystkim z grupy B, nie sprawiają, że napoje te stają się mniej szkodliwe.

Jak działają napoje energetyczne?

Napoje energetyczne zaczynają działać bardzo szybko po wypiciu. Zwiększają zdolność do koncentracji, poprawiają nastrój, zmniejszają senność. W zbyt dużej ilości mogą jednak powodować kołatanie serca i nudności. Picie napojów energetycznych zwiększa też ryzyko zawału i udaru, może prowadzić do trwałego uszkodzenia mięśnia sercowego i układu nerwowego. Ponieważ napoje te są dosyć kaloryczne, ok. 60 kcal w 100 ml, a przy tym mają wysoki indeks glikemiczny, mogą przyczyniać się do powstawania nadwagi i otyłości.

Co mają w składzie napoje energetyczne?

Niezależnie od marki i ceny napoje energetyczne mają podobny skład. Większość z nich zawiera kofeinę i taurynę (zazwyczaj 32 mg kofeiny i 400 mg tauryny w 100 ml). Dodaje się do nich także witaminy z grupy B: niacynę, kwas pantotenowy, witaminę B6 i B12. Nie należy jednak łudzić się, że w tej postaci witaminy będą łatwo przyswajalne przez organizm.

 

Jedna puszka napoju energetycznego najczęściej zawiera 250 ml napoju, dostarcza tym samym ok. 80 mg kofeiny, czyli tyle co filiżanka mocnej kawy. Jest jednak pozbawiona znajdujących się w kawie antyoksydantów, polifenoli.

Kto nie może pić napojów energetycznych?

Napojów energetycznych nie mogą pić osoby, które nie ukończyły jeszcze 16. roku życia. Powinny też zrezygnować z nich osoby chore na cukrzycę i zagrożone nią (np. obciążone genetycznie ryzykiem cukrzycy, otyłe). Nie mogą ich także pić kobiety w ciąży i karmiące piersią. Bezwzględnie zakazane są one także w przypadku osób, które przebyły choroby serca, mają do nich skłonności lub doświadczają symptomów takich schorzeń, np. kołatania serca. Także chorzy na miażdżycę powinni unikać napojów energetycznych.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Kobieta pije napój z bidonu.
©drubig-photo/Fotolia
Styl życia
Czy warto pić napoje izotoniczne
Napoje izotoniczne przeznaczone są dla osób, które podczas długotrwałego wysiłku fizycznego tracą wodę, a wraz z nią elektrolity. Napoje te dostarczają soli mineralnych, witamin i węglowodanów.

Napoje izotoniczne przeznaczone są dla osób, które podczas długotrwałego wysiłku fizycznego tracą wodę, a wraz z nią elektrolity. Napoje te dostarczają soli mineralnych, witamin i węglowodanów.   Napoje izotoniczne są odpowiednie dla sportowców, którzy trenują dyscypliny wymagające długotrwałego wysiłku i nie muszą liczyć kalorii. Skład napojów izotonicznych Napoje izotoniczne zawierają elektrolity, czyli rozpuszczone w wodzie jony sodu, potasu , wapnia oraz magnezu . 100 ml napoju zawiera na ogół ok. 12 mg potasu, od 1 do 12 mg magnezu, od 2 do 30 mg wapnia i ok. 50 mg sodu. Elektrolity odpowiadają w organizmie przede wszystkim za transport wody przez błony komórkowe oraz za przewodnictwo nerwowe . Prawidłowy przebieg przekaźnictwa impulsów nerwowych warunkuje właściwą kurczliwość mięśni podczas wysiłku fizycznego. Niedobór elektrolitów, np. po intensywnym treningu, może poskutkować zaburzeniami rytmu pracy serca, zawrotami głowy i omdleniami oraz kurczami mięśniowymi.   Oprócz elektrolitów, napoje izotoniczne dostarczają także niektóre witaminy z grupy B, najczęściej niacynę, kwas pantotenowy, witaminę B6 i tiaminę. Witaminy z grupy B wspomagają funkcjonowanie układów krwionośnego, nerwowego i mięśniowego . Napoje izotoniczne zawierają też węglowodany, przede wszystkim cukry proste (ok. 6 g w 100 ml) i niewielką ilość soli (ok. 0,1-0,2 g). Wartość kaloryczna 100 ml napoju izotonicznego wynosi od 16 do 30 kcal.   Napoje izotoniczne należy odróżnić od napojów energetycznych . Te drugie zawierają kofeinę i taurynę, których nie mają napoje izotoniczne, w ich składzie brakuje natomiast elektrolitów. Te dwa rodzaje napojów różnią się też działaniem: napoje energetyczne pobudzają fizycznie i psychicznie, a izotoniczne uzupełniają utracone podczas treningu substancje, przyspieszając regenerację organizmu i przygotowując...

Kawa zbożowa w filiżance
©MovingMoment/Fotolia
Styl życia
4 korzyści zdrowotne z picia kawy zbożowej – poprawa pracy serca i wzmocnienie kości
Napój zbożowy jest sporządzany z prażonych nasion zbóż oraz przypraw, cykorii i buraków cukrowych. Kawa zbożowa nie uzależnia, gdyż nie zawiera kofeiny. Picie napoju poprawia pracę serca, wzmacnia kości i wspiera przemianę materii.

Napój zbożowy jest sporządzany z prażonych nasion zbóż oraz przypraw, cykorii i buraków cukrowych. Kawa zbożowa nie uzależnia, gdyż nie zawiera kofeiny. Picie napoju poprawia pracę serca, wzmacnia kości i wspiera przemianę materii.   Pierwsza fabryka kawy zbożowej w Polsce powstała w 1818 roku. W czasach PRL oryginalna kawa kofeinowa była trudno dostępna, dlatego jej zamiennik stanowiła kawa zbożowa. Pochodzenie kawy zbożowej Kawa zbożowa jest przygotowywana z prażonych i zmielonych nasion niektórych zbóż, na przykład żyta, jęczmienia, pszenicy i orkiszu. Jako dodatki często stosuje się cykorię, buraki cukrowe oraz przyprawy korzenne (na przykład cynamon lub imbir). Kawa zbożowa smakiem przypomina kawę kofeinową i może być podawana samodzielnie albo z mlekiem, miodem lub cukrem. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Napój ze zbóż można pić w formie: kawy rozpuszczalnej – proszek zalewa się gorącą wodą, kawy ekspresowej – zamkniętej w specjalnych torebkach do zaparzania, kawy gotowanej – grubo mielone ziarna gotuje się na wodzie lub mleku. Kawę zbożową można kupić w każdym sklepie spożywczym. Na rynku jest dostępnych kilka jej rodzajów, również tych ekologicznych oraz wzbogaconych o witaminy. Paczka kawy zbożowej (około 200 gramów) kosztuje od 10 do 20 złotych. Kawa zbożowa nie uzależnia Kawa zbożowa, w przeciwieństwie do małej czarnej, nie zawiera kofeiny. Z tego powodu nie uzależnia i nie podwyższa ciśnienia krwi. Niestety napój zbożowy nie pobudza, a wielu jego amatorów narzeka na brak powiązań smakowych z kawą z kawowca. Kawę zbożową mogą pić osoby z nadciśnieniem tętniczym, osoby po 70 roku życia oraz dzieci. Zbożowy napój dostarcza błonnika, witamin i mikroelementów Napój ze zbóż jest doskonałym źródłem witamin z grupy A, B i E oraz mikroelementów: wapnia, magnezu,...

Piwo
©Givaga/Fotolia
Styl życia
Picie piwa – plusy i minusy
Picie piwa w nadmiarze przyczynia się do uszkodzenia wątroby i trzustki, głównie ze względu na toksyny występujące w nim. Może też prowadzić do uzależnienia alkoholowego.

Picie piwa w nadmiarze przyczynia się do uszkodzenia wątroby i trzustki, głównie ze względu na toksyny występujące w nim. Może też prowadzić do uzależnienia alkoholowego. Piwo – jak powstaje? Piwo jest jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych. Otrzymuje się je przez fermentację drożdży, wody, słodu jęczmiennego i przede wszystkim chmielu. Co znajduje się w piwie? Woda stanowi 90% objętości piwa, dlatego też jest ono łatwo przyswajalne przez organizm. Piwo jest źródłem magnezu, selenu, potasu i witamin z grupy B (ryboflawiny i kwasu foliowego). Zawiera też witaminę PP – niacynę i kwas pantotenowy, błonnik (2 g/l) i kwas foliowy. Trunek ma przy tym wysoki indeks glikemiczny - 110 i dużo kalorii (43 kcal/100 g). Piwo – czy posiada właściwości prozdrowotne? Umiarkowane picie piwa zmniejsza ryzyko zachorowania na serce . Chmiel, który jest wykorzystywany przy jego produkcji, zawiera flawonoidy, mające działanie antynowotworowe. Oprócz tego, piwo posiada zawiera polifenole, które zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Produkowane z szyszek chmielu, bogatych w lupulinę, humulinę i żywicę pozytywnie wpływa na układ nerwowy i obniża uczucie stresu. Od niedawna wykorzystywane jest do pielęgnacji skóry - można korzystać z kąpieli w piwie. Trunek zawiera witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na włosy, paznokcie i skórę. Drożdże piwne powodują, że skóra staje się gładka i delikatna. Kilka powodów, dla których nie warto jednak pić piwa Piwo, jak każdy inny alkohol, niekorzystnie wpływa na wątrobę . Regularne jego przyjmowanie jest dla wątroby dużym obciążeniem, a tym samym niszczy jej komórki. Piwo przyczynia się również do rozwijania dny moczanowej, czyli choroby, podczas której dochodzi do zapalenia stawów. Ponadto słód jęczmienny, będący składnikiem piwa, pobudza żołądek do wytwarzania kwasu solnego, a tym...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner