Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
Kanapki z pastą
Pixabay/Snufkin/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Łagodny sos do ryby na bazie mleka

Sos do ryby to kulinarne zwieńczenie dania. Łagodny smak kremowego beszamelowego sosu do łososia doskonale skomponuje się z lekkim smakiem ryby. Sos beszamelowy to także doskonały dodatek do tostów i makaronów.

Sos do ryby to kulinarne zwieńczenie dania. Łagodny smak kremowego beszamelowego sosu do łososia doskonale skomponuje się z lekkim smakiem ryby. Sos beszamelowy to także doskonały dodatek do tostów i makaronów.

 

Potrzebujesz:

  • rondla,
  • drewnianej łyżki,
  • praski.

 

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • tarta gałka muszkatołowa,
  • 1 ząbek czosnku.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Masło rozpuść w rondlu.

2. Przy użyciu drewnianej łyżki ciągle mieszaj i stopniowo dodawaj do masła mąkę.

3. Rondel z mąką i masłem zdejmij z ognia i powoli dolewaj zimne mleko. Cały czas energicznie mieszaj.

4. Całość wstaw na wolny ogień i ciągle mieszając gotuj, aż sos osiągnie gęstą, jednolitą konsystencję.

5. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Według uznania możesz też dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

 

Smacznego!


 
  • Sos winegret to połączenie oliwy z miodem, musztardą, octem winnym i ziołami prowansalskimi. Zobacz jak go zrobić!

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Cebule
Pixabay/avantrend/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Kremowy sos cebulowy z karmelem
Sos cebulowy to smaczny dodatek do wielu dań. W połączeniu ze śmietaną i karmelem jest lekko słodki, delikatny i mocno kremowy. Dopełni smak dań mięsnych, kopytek oraz warzyw gotowanych na parze.

Sos cebulowy to smaczny dodatek do wielu dań. W połączeniu ze śmietaną i karmelem jest lekko słodki, delikatny i mocno kremowy. Dopełni smak dań mięsnych, kopytek oraz warzyw gotowanych na parze.   Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, patelni, garnka, drewnianej łyżki, blendera.   Składniki: 2 cebule, 1 łyżka masła, 1 łyżka cukru, 250 ml bulionu warzywnego lub rosołu, 1 łyżka mąki pszennej, 200 ml słodkiej śmietany, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz.   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Cebule obierz, opłucz i drobno posiekaj. 2. Masło rozpuść na patelni i podsmaż na nim cebulę. 3. Bulion podgrzej w garnku i dodaj do niego cebulę z masłem. Całość gotuj na najmniejszym ogniu. 4. Na patelnię wsyp cukier i karmelizuj go tak, aby miał jasnobrązowy kolor. Dodaj go do bulionu i mieszaj, aby karmel w pełni się rozpuścił. 5. Mąkę wsyp na patelnię i ciągle mieszając lekko ją zarumień. 6. Przy pomocy drewnianej łyżki szybko mieszaj mąkę i dolewaj do niej śmietanę. Zasmażkę dodaj do bulionu z cebulą i karmelem. 7. Sos dopraw według uznania łyżką soku z cytryny, solą i pieprzem. 8. Używając blendera możesz zmiksować sos na gładką masę.   Smacznego!   Chłodniki często zabielane są jogurtem. Poznaj  różnice pomiędzy jogurtem greckim a naturalnym . Czy wiesz, że i maślanka i kefir wspomagają układ trawienny? Dowiedz się,  jakie różnice w kaloryczności i działaniu ma kefir i maślanka . Masz ochotę na lekkie i orzeźwiające danie? Wypróbuj nasze  3 przepisy na smaczne chłodniki .

Szparagi w beszamelu
© MSPhotographic/Fotolia.com
Styl życia
Najlepsze przepisy na szparagi otulone sosami
Do szparagów w sosie doskonale pasuje starty ser, sok z cytryny i świeżo mielony pieprz. Zapieczone danie zyskuje wspaniały aromat i nadaje się jako samodzielna przystawka lub dodatek do dania głównego.

Do szparagów w sosie doskonale pasuje starty ser, sok z cytryny i świeżo mielony pieprz. Zapieczone danie zyskuje wspaniały aromat i nadaje się jako samodzielna przystawka lub dodatek do dania głównego.   Szparagi i jasny sos to doskonałe połączenie smaków . Krótko obgotowane we wrzątku szparagi, polane sosem beszamelowym, holenderskim lub serowym można również zapiec pod serową pierzynką. Przepis na szparagi w sosie beszamelowym Aby wykorzystać krótki sezon na szparagi, warto je przygotować w sosie beszamelowym i zapiec. To pyszne danie będzie odpowiednie także dla wegetarian .   Składniki: 1 pęczek szparagów (zielonych nie trzeba obierać), 1,5 szklanki mleka, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1 garść startego sera żółtego , gałka muszkatołowa, odrobina soli, cukru, białego pieprzu.   Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut zapiekanie Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Dokładnie umyj szparagi, usuń zdrewniałe, włókniste końcówki. Mocz szparagi w osolonym wrzątku z cukrem przez 15 minut. W małym garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę i połącz je trzepaczką. Gdy masa jest już gładka, stopniowo wlewaj do niej mleko, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, dopraw go białym pieprzem, gałką muszkatołową i solą. W natłuszczonym naczyniu do zapiekania ułóż gęsto szparagi , polej sosem, posyp serem i zapiekaj przez 15-20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Przepis na szparagi w sosie serowym Wykwintny sos serowy stanowi doskonały dodatek zarówno do zielonych, jak i do białych szparagów.   Składniki: 1 pęczek szparagów, 100 gramów gorgonzoli lub dowolnego sera z niebieską...

łosoś pokrojony w dzwonka z cząstką cytryny
©BillionPhotos.com/Fotolia.com
Styl życia
Sałatka z tuńczyka i łosoś na wigilię – przepisy
Ryba na wigilię to wielowiekowa tradycja. Najczęściej serwowane ryby to karp i śledzie. Obecnie równie łatwo dostępne i coraz chętniej wybierane jako ryby na wigilię są tuńczyk oraz łosoś. Ten pierwszy zwykle występuje w sałatce, drugi – na ciepło.

Ryba na wigilię to wielowiekowa tradycja. Najczęściej serwowane ryby to karp i śledzie. Obecnie równie łatwo dostępne i coraz chętniej wybierane jako ryby na wigilię są tuńczyk oraz łosoś. Ten pierwszy zwykle występuje w sałatce, drugi – na ciepło. Rybne potrawy na wigilię przyrządza się na zimno i na ciepło. Pyszna, słodko-kwaśna rybna sałatka zaostrza apetyt i jest jednocześnie lżejsza niż inne potrawy wigilijne, jak kapusta z grzybami czy pierogi. W tej roli najlepiej sprawdza się sałatka z tuńczykiem. Z kolei monotonię potraw z karpiem może przełamać podanie smażonego lub duszonego na parze czy pieczonego łososia . Sałatki wigilijne – sałatka z tuńczyka: przepis Sałatka z tuńczyka z ryżem Potrzebujesz: tarki. Składniki (na 6-8 porcji): 2 puszki tuńczyka w kawałkach, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka zielonego groszku, 1 cebula, 1 duże jabłko, ok. 250-300 gramów papryki marynowanej (lub ogórków konserwowych), 1 woreczek ugotowanego ryżu (około 100-150 gramów przed ugotowaniem), sól i pieprz do smaku 4-6 łyżek majonezu. Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut gotowanie i studzenie ryżu Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Tuńczyka odsącz z oleju lub sosu własnego i włóż do miski. Cebulę i paprykę (lub ogórki) pokrój w kostkę, dodaj do tuńczyka. Odcedź groszek i kukurydzę, dodaj do miski. Obierz jabłko i zatrzyj je na tarce na grubych oczkach. Dodaj ugotowany ryż. Dopraw pieprzem, wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj majonez, ponownie wymieszaj, na końcu dodaj sól do smaku. Wskazówka: Sałatka z tuńczyka jest najlepsza, gdy schłodzi się w lodówce przynajmniej przez kilkadziesiąt minut. Łosoś wigilijny: zastępca smażonego karpia...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner