Sos do ryby to kulinarne zwieńczenie dania. Łagodny smak kremowego beszamelowego sosu do łososia doskonale skomponuje się z lekkim smakiem ryby. Sos beszamelowy to także doskonały dodatek do tostów i makaronów.

Reklama

Potrzebujesz:

  • rondla,
  • drewnianej łyżki,
  • praski.

Składniki:

Zobacz także
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • tarta gałka muszkatołowa,
  • 1 ząbek czosnku.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Masło rozpuść w rondlu.

2. Przy użyciu drewnianej łyżki ciągle mieszaj i stopniowo dodawaj do masła mąkę.

3. Rondel z mąką i masłem zdejmij z ognia i powoli dolewaj zimne mleko. Cały czas energicznie mieszaj.

4. Całość wstaw na wolny ogień i ciągle mieszając gotuj, aż sos osiągnie gęstą, jednolitą konsystencję.

5. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Według uznania możesz też dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

Smacznego!


Reklama
  • Sos winegret to połączenie oliwy z miodem, musztardą, octem winnym i ziołami prowansalskimi. Zobacz jak go zrobić!
Reklama
Reklama
Reklama