Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
ryba na talerzu
Flickr/Lisa Risager/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia

Nienasycone kwasy tłuszczowe – tłuszcz może być zdrowy

Oliwa z oliwek i ryby są źródłem zdrowych tłuszczów. Dostarczają niezbędnych wartości odżywczych, ponieważ dla organizmu człowieka niezbędne są kwasy tłuszczowe z grupy wielonienasyconych i jednonienasyconych.

Oliwa z oliwek i ryby są źródłem zdrowych tłuszczów. Dostarczają niezbędnych wartości odżywczych, ponieważ dla organizmu człowieka niezbędne są kwasy tłuszczowe z grupy wielonienasyconych i jednonienasyconych.

Funkcje tłuszczów w organizmie człowieka

Nie wszystkie tłuszcze mają rzeczywiście zły wpływ na zdrowie. Fakty są takie, że tłuszcze są bardzo potrzebne do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Ich podstawową funkcją jest kumulowanie energii i tworzenie błon komórek. Tłuszcze chronią narządy wewnętrzne. Pomagają też w procesie wykorzystania witamin (A, K, D i E) przez organizm i powodują zdrowszy wygląd skóry.

Zdrowe tłuszcze, czyli jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Do zdrowych tłuszczów, tych których nie powinniśmy unikać, należą tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone. Wystrzegać się trzeba natomiast tłuszczów nasyconych i trans, ponieważ zamykają tętnice i zwiększają ryzyko chorób serca.

 

Najbogatszym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych są:

  • ryby,
  • oleje roślinne,
  • orzechy,
  • nasiona.

Składnikiem bogatym w tłuszcze jednonienasycone jest oliwa z oliwek. Jest bardzo dobrze przyswajana przez organizm i ma pozytywny wpływ na kondycję ciała. Oliwa z oliwek ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Zawarty w niej kwas oleinowy wspomaga profilaktykę miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i chorób serca.

Oliwa z oliwek – zdrowy tłuszcz do wszystkiego

Oliwa z oliwek nadaje niepowtarzalny smak i aromat potrawom. Najczęściej używana jest jako dodatek do sałatek, ale sprawdza się także przy przyrządzaniu mięs. Dzięki niej mięsa stają się chrupiące. Podkreśla smak dań pieczonych i gotowanych. Jest dodatkiem do makaronów, owoców morza i potraw z ryżu. Oliwa z oliwek ma wszechstronne zastosowanie. Nie należy jednak spożywać jej w zbyt dużych ilościach, ponieważ nie jest jedynym źródłem tłuszczu w diecie.

 

Wskaźnik dziennego spożycia tłuszczów oscyluje w okolicach 40-50 gramów tłuszczu na dobę, co w przeliczeniu na kalorię wynosi około 375-450 kcal.

Tłuszcze omega korzystnie wpływają na układ nerwowy

Do grona tłuszczów wielonienasyconych należą tłuszcze omega-3 i omega-6. Pozytywnie działają na pamięć, zmniejszają objawy depresji, zapobiegają chorobom serca i udarom mózgu. Łagodzą stany zapalne. Wzmacniają układ odpornościowy. Polecane są kobietom w ciąży. Poprawiają funkcjonowanie organizmu. Tłuszcze omega-6 pochodzą z olejów, np. słonecznikowego, sojowego, kukurydzianego. Tłuszcze omega-3 występują najczęściej w tłustych rybach, takich jak pstrąg, makrela, sardynka czy łosoś.

Jak wybierać ryby?

Najzdrowsze są ryby świeże, a nie mrożone – po rozmrożeniu może się okazać, że nasza ryba miała w sobie więcej lodu niż mięsa. Poza tym nie mamy pewności czy poprzednio ryba nie była już rozmrażana i ponownie zamrażana. Kucharze radzą, żeby decydując się na zakup ryb zwrócić uwagę na kolor skrzeli. Muszą być one różowe lub mocno czerwone. Jeśli zauważamy szary, wyblakły odcień, nie warto kupować takiej ryby. Łuski powinny błyszczeć, unikamy matowych ryb. Zwracamy uwagę na zapach. Warto też patrzeć rybie w oczy – świeże ryby mają niezmętnione, przejrzyste oczy. Najlepiej korzystać ze sprawdzonych sklepów i wybierać ryby sezonowe. Nie każda ryba jest naprawdę zdrowa i dostarczy cennych składników odżywczych. Ryby, które żyją w nieczystych wodach zawierają toksyny, a ryby pochodzące z hodowli, bywają nafaszerowane antybiotykami i środkami antybakteryjnymi. Panga i tilapia należą do tego rodzaju ryb, których lepiej unikać. Mają w sobie niewiele tłuszczów Omega 3, poza tym zwykle pochodzą z nieznanych hodowli.

 

Najbardziej wartościowymi rybami są:

  • pstrąg,
  • śledź,
  • morszczuk,
  • okoń,
  • sandacz.

Składniki tłuszczu rybiego oraz oliwy z oliwek koją zapalenia trzustki. Są ochroną w profilaktyce leczenia miażdżycy i nieodłącznym elementem diet. Nie należy ich unikać, ponieważ mają zdrowotny wpływ na nasz organizm i dostarczają niezbędnych wartości odżywczych.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Surowy cały pstrąg na desce
©nioloxs/Fotolia
Styl życia
Pstrąg ma więcej wartości odżywczych niż mintaj i dorsz
Pstrąg zawiera więcej białka niż łosoś, a ma mniej kalorii niż śledź czy makrela. Wartości odżywcze pstrąga są wyjątkowe także pod względem ilości kwasów omega-3, dlatego ryba ta jest polecana osobom z chorobami serca. Zawiera też witaminy z grupy B, potas, fosfor, selen, magnez i wapń.

Pstrąg zawiera więcej białka niż łosoś, a ma mniej kalorii niż śledź czy makrela. Wartości odżywcze pstrąga są wyjątkowe także pod względem ilości kwasów omega-3, dlatego ryba ta jest polecana osobom z chorobami serca. Zawiera też witaminy z grupy B, potas, fosfor, selen, magnez i wapń. Kalorie, białko i zdrowe tłuszcze – wartości odżywcze pstrąga Pstrąg ma 119 kalorii w 100 g. To mniej od łososia (179 kcal) , śledzia (158 kcal) czy makreli (205 kcal). Pstrąg zawiera aż 20,5 g białka, które jest przetwarzane przez ludzki organizm w 98%. Dla porównania dorsz ma 17,8 g białka, karp – 16,7 g, a mintaj – 12,2 g. Także pod względem zawartości tłuszczów pstrąg ma bardzo wysokie wartości odżywcze. Zawiera 0,7 g tłuszczów nasyconych, tłuszczów wielonienasyconych, czyli z grupy omega-3 i omega-6, 1,2 g, a tłuszczów jednonienasyconych 1,1 g. Kwasy omega-3 (EPA i DHA) są szczególnie ważne dla osób cierpiących na choroby układu krążenia i serca. Są to tzw. zdrowe tłuszcze, które obniżają poziom złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę. Pstrąg ma średni poziom cholesterolu – 59 mg w 100 g. Mniej cholesterolu zawierają m.in. dorsz (43 mg), halibut (49 mg) i mintaj (46 mg). Wartości odżywcze pstrąga: witaminy i minerały Pstrąg zawiera duże ilości witamin z grupy B w 100 g: 5,4 mg niacyny (witaminy B3), 0,4 mg witaminy B6 oraz 4,5 µg witaminy B12. Więcej witaminy B12 mają m.in. makrela i śledź, ale są to ryby bardziej kaloryczne od pstrąga i zawierające mniej białka. Ponadto w 100 g pstrąga jest aż 481 mg potasu , to nawet więcej niż w halibucie (435 mg) czy w dorszu (413 mg). Pstrąg ustępuje innym rybom pod względem ilości selenu, bo ma go 12,6 µg, podczas gdy w dorszu, łososiu i śledziu jest go ponad 30 µg, a w makreli i halibucie...

Sushi
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Tłuszcze nienasycone budują odporność organizmu
Tłuszcze są niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu, jednak niektóre z nich mogą być szkodliwe. Nasycone kwasy tłuszczowe mogą przyczyniać się do wzrostu poziomu „złego” cholesterolu a w konsekwencji do miażdżycy, otyłości i chorób serca. Dlatego warto wybierać tłuszcze nienasycone, uważane za zdrowe tłuszcze.

Tłuszcze są niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu, jednak niektóre z nich mogą być szkodliwe. Nasycone kwasy tłuszczowe mogą przyczyniać się do wzrostu poziomu „złego” cholesterolu a w konsekwencji do miażdżycy, otyłości i chorób serca. Dlatego warto wybierać tłuszcze nienasycone, uważane za zdrowe tłuszcze. Przewaga tłuszczów nienasyconych nad kwasami tłuszczowymi nasyconymi Tłuszcze nienasycone nie tylko spełniają ważną rolę w organizmie, ale i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Kwas omega-3 może nawet powstrzymać rozwój choroby nowotworowej. W przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych tłuszcze nienasycone nie mogą powodować miażdżycy ani nadciśnienia. A to dlatego, że nie odkładają się w naczyniach wieńcowych w postaci złogów. Tłuszcze są konieczne, by organizm funkcjonował prawidłowo , więc skoro trzeba ich sobie dostarczać, warto postawić na zdrowe tłuszcze. Niedobór tłuszczów nienasyconych może objawiać się m.in. podatnością na zachorowania, złym gojeniem się ran czy problemami skórnymi. Produkty zawierające zdrowe tłuszcze Tłuszcze nienasycone są m.in. w rybach. Zatem im bardziej tłusta ryba, tym zdrowsza – zupełnie odwrotnie niż w przypadku innego mięsa. Warto też zainteresować się tranem , który uzupełnia niedobory witamin i zdrowych tłuszczów. Na rynku są dostępne preparaty, które nie mają charakterystycznego smaku tranu, co znacznie ułatwia ich stosowanie zwłaszcza u dzieci. Źródłem tłuszczów nienasyconych są też niektóre oleje roślinne , w tym oliwa z oliwek, ale tylko ta z pierwszego tłoczenia. Inne produkty zawierające zdrowe tłuszcze to: olej sojowy, olej kukurydziany, olej słonecznikowy, olej lniany, olej sezamowy, orzechy, siemię lniane. Planuj posiłki. Zdrowe odżywianie w praktyce: oto jadłospis na cały dzień dla kobiety wykonującej...

kanapka z sardynką
©photosiber/Fotolia
Styl życia
6 ryb, które warto jeść. Właściwości odżywcze ryb oraz substancje toksyczne zawarte w ich mięsie
Najzdrowsze ryby to ryby, które zawierają najwięcej substancji odżywczych, a ich mięso nie jest w nadmiernym stopniu skażone toksycznymi metalami, dioksynami i pestycydami. Niestety nie zawsze bogactwo substancji odżywczych idzie w parze z brakiem toksyn. Z tego względu przy wyborze mięsa ryb nie można kierować się wyłącznie zawartością kwasów omega-3 i witaminy D.

Najzdrowsze ryby to ryby, które zawierają najwięcej substancji odżywczych, a ich mięso nie jest w nadmiernym stopniu skażone toksycznymi metalami, dioksynami i pestycydami. Niestety nie zawsze bogactwo substancji odżywczych idzie w parze z brakiem toksyn. Z tego względu przy wyborze mięsa ryb nie można kierować się wyłącznie zawartością kwasów omega-3 i witaminy D. Pstrąg hodowlany – dietetyczne mięso Pstrąg hodowany w Polsce ma stosunkowo dużo kwasów omega-3 i witaminy D , a przy tym nie zawiera dużej ilości metali toksycznych. W jego mięso niewiele jest też trwałych zanieczyszczeń organicznych (np. pestycydów i dioksyn). Pstrąg zawiera pewną ilość rtęci: 54,8 µg/kg. Nie jest to jednak zagrażająca ludzkiemu zdrowiu dawka. Dopuszczalna dawka rtęci wynosi 0,5 mg na kilogram ciała.   W 100 g mięsa pstrąga znajduje się 1 g kwasów omega . Zapotrzebowanie osoby chorej na serce na kwasy omega-3 zaspokoi porcja mięsa ważąca 100 g. Natomiast już 50 g mięsa pstrąga wystarczy, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie dorosłego, zdrowego człowieka na kwasy omega-3.   Pstrąg zawiera 2,3 µg witaminy D w 100 g, co stanowi ok. połowy dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby na tę witaminę. Pstrąg jest też jedną z najmniej kalorycznych ryb , 100 g mięsa dostarcza ok. 160 kcal. Sardynki – witamina D W 100 g mięsa sardynek znajduje się 1,4 g kwasów omega-3. Już 30-40 g tego mięsa wystarczy, żeby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie człowieka na te kwasy. W sardynkach znajduje się też dużo witaminy D . Są one też w niewielkim stopniu zanieczyszczone rtęcią. Makrela – mięso bez zanieczyszczeń Porcja 100 g mięsa makreli dostarcza 1 g kwasów omega, co zaspokaja dzienne zapotrzebowanie osoby chorej na serca, a o połowę przewyższa dawkę profilaktyczną. Ta ilość mięsa...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner