Chińskie przekąski w postaci małych pierożków.
©M.studio/Fotolia.com
Styl życia

Lekkie chińskie przekąski do herbaty– zasady podawania chińskiej herbaty oraz rodzaje i sposób jedzenia dim sum

Dim sum to różnego rodzaju przekąski przygotowane na parze, które podaje się w Chinach do herbaty. Najbardziej popularne z nich to chińskie pierożki, ale serwuje się też: warzywa, owoce, ryż, kluski, krewetki, jajka lub budynie z tapioki (mąki wyrabianej z rośliny o nazwie maniok).

Dim sum to różnego rodzaju przekąski przygotowane na parze, które podaje się w Chinach do herbaty. Najbardziej popularne z nich to chińskie pierożki, ale serwuje się też: warzywa, owoce, ryż, kluski, krewetki, jajka lub budynie z tapioki (mąki wyrabianej z rośliny o nazwie maniok).

 

Yum Cha to odpowiednik polskiego drugiego śniadania, podczas którego Chińczycy piją herbatę serwowaną z przekąskami. Dim sum przygotowywane są na parze, ponieważ w Chinach przed południem nie je się smażonych potraw.

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z owocami morza

Chińska herbata – zasady podawania

Do przekąsek podaje się chińską herbatę, najczęściej zieloną lub oolong (napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis). Napój parzony jest w czajniku. Nietaktem jest, kiedy osoba, która napełnia czarki gościom, nalewa sobie w pierwszej kolejności. Herbatą napełnia się naczynie w około 80 procentach jego pojemności. Liście herbaty można zaparzać kilkakrotnie. Uchylenie wieczka czajnika jest znakiem dla kelnera, aby dolał ciepłej wody. W Chinach za wypicie herbaty dziękuje się, stukając dwoma zgiętymi palcami w stół. Ten gest jest często używany w sytuacji, gdy w czasie konwersacji przy stole chce się podziękować kelnerowi, a jednocześnie nie przerywać rozmowy.

Sposób jedzenia dim sum

Tradycyjne dim sum podaje się w bambusowych parnikach razem z sosami lub bulionami w których macza się przekąski. Dodatki je się drewnianymi pałeczkami. Na stół najczęściej stawia się kilka parników i w każdym z nich serwuje inną przekąskę.

Chińskie pierożki – najpopularniejsze dim sum w Chinach

Chińskie pierożki to najczęściej podawana przekąska do herbaty w Chinach. Dim sum przypominają polskie pierogi, ale mają cieńsze ciasto ryżowe lub pszenne. Farsz przygotowuje się z wieprzowiny, krewetek, warzyw i kurczaka. W restauracjach serwujących chińskie dania, pierogi podaje się też z indykiem, jarmużem, dynią, szpinakiem, wołowiną, kaczką, łososiem lub grzybami shiitake.

Dim sum na słodko i słono

Do Yum Cha podaje się również dim sum w postaci makaronu, kulek ryżowych, jajek, warzyw lub słodkich owoców. Jako przedpołudniową przekąskę serwuje się też budyń z tapioki. Maniok, z którego wytwarza się tapiokę, to bulwiasta roślina przypominająca ziemniak. Robi się z niego bezglutenową mąkę, którą można wykorzystać do deserów, np. ciast, placków, budyniu.  

 

Dolmades na talerzu, czyli grecka potrawa z mięsa i ryżu podawana z sosem.
©timolina/Fotolia.com
Styl życia
Dolmades – przepis na faszerowane mięsem i ryżem liście winogron
Dolmades to klasyczna grecka potrawa. Przygotowuje się ją na bazie marynowanych liści winogron. Wspaniale smakuje z dodatkiem sosu tzatziki lub gęstym jogurtem. W wersji kapuścianej – lachano dolmades – przypomina polskie gołąbki.

Dolmades to klasyczna grecka potrawa. Przygotowuje się ją na bazie marynowanych liści winogron. Wspaniale smakuje z dodatkiem sosu tzatziki lub gęstym jogurtem. W wersji kapuścianej – lachano dolmades – przypomina polskie gołąbki.   Dolmades to potrawa przygotowywana z mięsa oraz ryżu lub samego ryżu z dodatkiem np. posiekanej cebulki, czosnku, rodzynek i orzeszków piniowych. Podaje się ją na ciepło z sosem. W wersji na zimno serwowana jest jako przekąska na greckich bufetach zwanych meze. Dolmades sprzedaje się również w wersji puszkowej w sklepach oraz marketach na całym świecie. Dolmades – pyszna, grecka potrawa z mięsa i ryżu Dolmades przygotowane z marynowanych liści winogron, mięsa mielonego, ryżu arborio, cebuli, koperku, natki pietruszki i świeżej mięty to świetny pomysł na pyszny i aromatyczny obiad.   Potrzebujesz: tarki, garnka.   Składniki na 8 porcji: 60 sztuk marynowanych liści winogron, 300 g mięsa mielonego (cielęcego, jagnięcego lub wołowego), 200 g suchego ryży arborio, 150 g cebuli białej, pęczek koperku, pęczek natki pietruszki, pół pęczka świeżej mięty, 100 ml oliwy z oliwek, 100 ml soku z cytryny, 500 ml wody, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu.   Czas przygotowania: 90 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Liście winogron obmyj z solanki. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce (na drobnych oczkach). Notkę pietruszki, koperek i miętę drobno posiekaj. Przyprawy wymieszaj z ryżem, mięsem, cebulą, solą pieprzem, sokiem z cytryny i 50 ml oliwy z oliwek. Liście winogron ułóż stroną wewnętrzną (żyłkami) do góry. Na nasadę liście nałóż łyżkę przygotowanego farszu i zawiń z rulonik (niezbyt ciasno, by dolmades nie popękał, gdy ryż napęcznieje). „Greckie...

Greckie szaszłyki leżą na picie.
©FomaA/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na prawdziwe souvlaki po grecku z chlebkiem pita i sosem tzatziki
Souvlaki, znane również jako suflaki lub suwlaki, to kawałki mięsa (wieprzowiny, jagnięciny lub kurczaka) podawane w postaci szaszłyka. Tradycyjnie dodaje się do nich sos tzatziki i chlebek pita.

Souvlaki, znane również jako suflaki lub suwlaki, to kawałki mięsa (wieprzowiny, jagnięciny lub kurczaka) podawane w postaci szaszłyka. Tradycyjnie dodaje się do nich sos tzatziki i chlebek pita.   Souvlaki to typowy grecki fast-food. W krajach śródziemnomorskich podaje się do niego sałatkę wiejską, znaną w Polsce jako sałatka grecka . Niektóre lokale souvlaki serwują z ryżem lub frytkami. Souvlaki – pyszne greckie szaszłyki z sosem tzatziki Tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki to świetny pomysł na pożywny obiad . Mięso można nakładać do chlebków pita i faszerować ulubionymi warzywami.   Potrzebujesz: miksera, blachy do pieczenia, patyczków do szaszłyków, folii spożywczej, papieru do pieczenia, naczynia żaroodpornego, ręcznika papierowego.   Składniki na 4 porcje:   Pita: 20 g drożdży, szklanka wody, łyżeczka cukru , 500 g mąki, łyżeczka soli, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 2 łyżki oregano.   Souvlaki: 500 g karkówki, 2 cytryny, 4 ząbki czosnku, 100 ml czerwonego wina, 300 ml oliwy z oliwek, łyżeczka papryki słodkiej, tymianek (do smaku), mięta (do smaku), sól (do smaku), pieprz (do smaku).   Sos tzatziki: 500 g jogurtu greckiego , 2 ząbki czosnku, sól (do smaku), łyżeczka oliwy z oliwek, 2 ogórki.     Czas przygotowania: 90 minut + kilka godzin marynowania Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania:   Pita: Drożdże zalej 100 ml wody i dodaj łyżki cukru. Mieszaj wszystko, aż drożdże się rozpuszczą. Miskę przykryj ścierką i odstaw na 10 minut. Do miski dodaj mąkę, sól, oliwę, oregano i odrobinę wody. Całość delikatnie zmiksuj i dodaj zaczyn z drożdży. Miksuj przez ok 8 minut....

Owoce krzewu jagody kamczackiej leżą w misce.
©annaileish/Fotolia.com
Styl życia
Jak uprawia się jagodę kamczacką: rozmnażanie, przycinanie i właściwości wiciokrzewu sinego
Jagoda kamczacka to krzew owocowy o małych wymaganiach klimatycznych i glebowych. Roślina nazywana jest też wiciokrzewem sinym, suchodrzewem jadalnym, borówką kamczacką lub suchodrzewem błękitnym. Owoce jagody kamczackiej mają właściwości prozdrowotne, np. obniżają ciśnienie i zmniejszają dolegliwości układu trawiennego. Z jagód można robić smaczne przetwory, np. konfitury i soki.

Jagoda kamczacka to krzew owocowy o małych wymaganiach klimatycznych i glebowych. Roślina nazywana jest też wiciokrzewem sinym, suchodrzewem jadalnym, borówką kamczacką lub suchodrzewem błękitnym. Owoce jagody kamczackiej mają właściwości prozdrowotne, np. obniżają ciśnienie i zmniejszają dolegliwości układu trawiennego. Z jagód można robić smaczne przetwory, np. konfitury i soki.   Jagoda kamczacka może rosnąć w temperaturze nawet do minus 35 stopni Celsjusza. Krzew po zasadzeniu wymaga obsypania kompostownikiem. Dopiero po 5 latach robi się pierwsze przycinanie pędów rośliny. Owoce krzewu mają ciemny, niebieski kolor i lekko słodko-kwaśny smak . Jagoda kamczacka jest rośliną długowieczną. Na tym samym stanowisku może rosnąć do 50 lat. Uprawa jagody kamczackiej i jej rozmnażanie Jagoda kamczacka najlepiej rośnie w miejscach nasłonecznionych i glebach o lekko kwaśnym odczynie. Krzew owocowy jest odporny na suszę oraz mróz . Kwiatostan jagody wytrzyma przymrozki do minus 6-7 stopni Celsjusza. Wiciokrzew siny sadzi się wiosną lub jesienią. Jagoda kamczacka jest rośliną zapylaną pyłkiem pochodzącym z kwiatów innej odmiany, dlatego jej uprawa polega na sadzeniu obu odmian, kwitnących w tym samym czasie, obok siebie. Roślinę sadzi się na nawożonej ziemi i obsypuje korą lub trocinami. Krzew owocuje późną wiosną, tuż przed pierwszym zbiorem truskawek . Z dorosłego krzewu można zebrać 3-6 kilogramów owoców. Jagoda kamczacka – przycinanie Krzewy przycina się nie wcześniej niż 5 lat po posadzeniu. Ucina się najstarsze i zniszczone pędy lub nadmiar drobnych. Jagoda kamczacka – właściwości lecznicze Jagoda kamczacka nazywana jest owocem wiecznej młodości . Zawiera w sobie polifenole, antocyjany, flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami , przez co opóźniają...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik