Greckie szaszłyki leżą na picie.
©FomaA/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na prawdziwe souvlaki po grecku z chlebkiem pita i sosem tzatziki

Souvlaki, znane również jako suflaki lub suwlaki, to kawałki mięsa (wieprzowiny, jagnięciny lub kurczaka) podawane w postaci szaszłyka. Tradycyjnie dodaje się do nich sos tzatziki i chlebek pita.

Souvlaki, znane również jako suflaki lub suwlaki, to kawałki mięsa (wieprzowiny, jagnięciny lub kurczaka) podawane w postaci szaszłyka. Tradycyjnie dodaje się do nich sos tzatziki i chlebek pita.

 

Souvlaki to typowy grecki fast-food. W krajach śródziemnomorskich podaje się do niego sałatkę wiejską, znaną w Polsce jako sałatka grecka. Niektóre lokale souvlaki serwują z ryżem lub frytkami.

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa rybna

Souvlaki – pyszne greckie szaszłyki z sosem tzatziki

Tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki to świetny pomysł na pożywny obiad. Mięso można nakładać do chlebków pita i faszerować ulubionymi warzywami.

 

Potrzebujesz:

  • miksera,
  • blachy do pieczenia,
  • patyczków do szaszłyków,
  • folii spożywczej,
  • papieru do pieczenia,
  • naczynia żaroodpornego,
  • ręcznika papierowego.

 

Składniki na 4 porcje:

 

Pita:

  • 20 g drożdży,
  • szklanka wody,
  • łyżeczka cukru ,
  • 500 g mąki,
  • łyżeczka soli,
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki oregano.

 

Souvlaki:

  • 500 g karkówki,
  • 2 cytryny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • 300 ml oliwy z oliwek,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • tymianek (do smaku),
  • mięta (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

 

Sos tzatziki:

  • 500 g jogurtu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól (do smaku),
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 2 ogórki.

 

 

Czas przygotowania: 90 minut + kilka godzin marynowania

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

 

Pita:

  • Drożdże zalej 100 ml wody i dodaj łyżki cukru.
  • Mieszaj wszystko, aż drożdże się rozpuszczą.
  • Miskę przykryj ścierką i odstaw na 10 minut.
  • Do miski dodaj mąkę, sól, oliwę, oregano i odrobinę wody.
  • Całość delikatnie zmiksuj i dodaj zaczyn z drożdży.
  • Miksuj przez ok 8 minut.
  • Wyrobione ciasto posmaruj oliwą, przykryj ścierką i zostaw w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
  • Gotowe ciasto wyłóż na deskę do krojenia, nadaj formy rulonu i podziel na 4 części.
  • Porcje ciasta ponownie wyrób i uformuj z nich kuleczki.
  • Gotowe kuleczki odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.

 

Souvlaki:

  • Do naczynia żaroodpornego dodaj skórki i sok z cytryn, posiekany czosnek, ostrą paprykę w proszku, tymianek, miętę, wino oraz oliwę.
  • Marynatę dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
  • Umytą oraz pokrojoną w paski karkówkę nadziej na patyczki do szaszłyków i włóż do marynaty.
  • Naczynie przykryj folią spożywczą i włóż na noc do lodówki.

 

Sos tzatziki:

  • Do miski wlej jogurt i dodaj do niego posiekany czosnek.
  • Całość dopraw solą.
  • Do jogurtu dodaj starty ogórek (dobrze odsączony z wody).
  • Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki.

 

Całe danie:

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę marynaty z szaszłyków.
  • Souvlaki smaż po obu stronach przez 3 minuty.
  • Następnie podsmażone ułóż w naczyniu żaroodpornym (dla utrzymania ciepła).
  • Na czystej patelni rozgrzej oliwę i smaż pitę przez 3 minuty z obu stron, przykrywając co jakiś czas przykrywką.
  • Na talerz wyłóż szaszłyki, sos tzatzyki oraz upieczone pity.

 

Smacznego!

 

Kolorowa pizza z wegańskimi składnikami.
©nata_vkusidey/Fotolia.com
Styl życia
Pizza wegańska z oliwkami, z tofu oraz pizza wegańska bez drożdży
Ciasto na wegańską pizzę można przygotować zarówno na drożdżach, jak i bez ich użycia. Do niej warto dodać sos pomidorowy, np. z passaty z odrobiną oliwy i ziół. Pizzę piecze się przez około 15 minut w temperaturze od 200 do 250 stopni.

Ciasto na wegańską pizzę można przygotować zarówno na drożdżach, jak i bez ich użycia. Do niej warto dodać sos pomidorowy, np. z passaty z odrobiną oliwy i ziół. Pizzę piecze się przez około 15 minut w temperaturze od 200 do 250 stopni.   Do wegańskiej pizzy można użyć warzyw, ziaren, sosów bez śmietany oraz przypraw. W sprzedaży są dostępne specjalne wegańskie sery bez zawartości mleka . Można też je zrobić samodzielnie, np. z orzechów nerkowca .   Wegańska pizza z oliwkami   Składniki na ciasto: 240 g mąki pszennej, 1 saszetka suchych drożdży (7 g), ½ łyżeczki soli, 1 łyżka cukru, ¾ szklanki ciepłej wody, 1 łyżka sezamu, kilka kropel oliwy z oliwek .   Składniki na sos: 300 g passaty pomidorowej, 1 czerwona cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżka słodu.   Dodatki: oliwki według uznania, ½ łyżki oliwy z oliwek, garść startego wegańskiego sera żółtego .   Czas przygotowania: około 2 godzin Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Wymieszaj mąkę, cukier, sól i sezam w misce. Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj całość. Posmaruj ręce oliwą i zagnieć kulkę z ciasta. Włóż ją do miski wysmarowanej oliwą i przykryj ściereczką. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około godzinę, aby wyrosło. Zacznij przygotowywać sos: obierz i pokrój cebulę. Obierz i posiekaj czosnek. Podsmaż obydwa warzywa na patelni do zeszklenia. Dodaj do nich passatę pomidorową. Dodaj przyprawy i gotuj sos przez 15-20 minut na niewielkim ogniu. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pokrój oliwki. Uformuj okrągły placek z ciasta...

Dolmades na talerzu, czyli grecka potrawa z mięsa i ryżu podawana z sosem.
©timolina/Fotolia.com
Styl życia
Dolmades – przepis na faszerowane mięsem i ryżem liście winogron
Dolmades to klasyczna grecka potrawa. Przygotowuje się ją na bazie marynowanych liści winogron. Wspaniale smakuje z dodatkiem sosu tzatziki lub gęstym jogurtem. W wersji kapuścianej – lachano dolmades – przypomina polskie gołąbki.

Dolmades to klasyczna grecka potrawa. Przygotowuje się ją na bazie marynowanych liści winogron. Wspaniale smakuje z dodatkiem sosu tzatziki lub gęstym jogurtem. W wersji kapuścianej – lachano dolmades – przypomina polskie gołąbki.   Dolmades to potrawa przygotowywana z mięsa oraz ryżu lub samego ryżu z dodatkiem np. posiekanej cebulki, czosnku, rodzynek i orzeszków piniowych. Podaje się ją na ciepło z sosem. W wersji na zimno serwowana jest jako przekąska na greckich bufetach zwanych meze. Dolmades sprzedaje się również w wersji puszkowej w sklepach oraz marketach na całym świecie. Dolmades – pyszna, grecka potrawa z mięsa i ryżu Dolmades przygotowane z marynowanych liści winogron, mięsa mielonego, ryżu arborio, cebuli, koperku, natki pietruszki i świeżej mięty to świetny pomysł na pyszny i aromatyczny obiad.   Potrzebujesz: tarki, garnka.   Składniki na 8 porcji: 60 sztuk marynowanych liści winogron, 300 g mięsa mielonego (cielęcego, jagnięcego lub wołowego), 200 g suchego ryży arborio, 150 g cebuli białej, pęczek koperku, pęczek natki pietruszki, pół pęczka świeżej mięty, 100 ml oliwy z oliwek, 100 ml soku z cytryny, 500 ml wody, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu.   Czas przygotowania: 90 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Liście winogron obmyj z solanki. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce (na drobnych oczkach). Notkę pietruszki, koperek i miętę drobno posiekaj. Przyprawy wymieszaj z ryżem, mięsem, cebulą, solą pieprzem, sokiem z cytryny i 50 ml oliwy z oliwek. Liście winogron ułóż stroną wewnętrzną (żyłkami) do góry. Na nasadę liście nałóż łyżkę przygotowanego farszu i zawiń z rulonik (niezbyt ciasno, by dolmades nie popękał, gdy ryż napęcznieje). „Greckie...

Surowy pstrąg na kostkach lodu.
©nioloxs/Fotolia
Styl życia
Przepisy na pstrąga w sosie musztardowym, ze szpinakiem i w formie szaszłyków z cukinią
Pstrąg smakuje pysznie zarówno pieczony, gotowany jak i smażony. Łatwo go przyrządzić w sosie musztardowym, w formie szaszłyków lub ze szpinakiem.

Pstrąg smakuje pysznie zarówno pieczony, gotowany jak i smażony. Łatwo go przyrządzić w sosie musztardowym, w formie szaszłyków lub ze szpinakiem.   Pstrąg jest niskokaloryczny i zawiera duże ilości białka, fosforu, selenu, wapnia, magnezu, żelaza oraz potasu, a także witaminy z grupy B. Jako chuda ryba zawiera mniej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (grupy A, D i E) oraz mniej kwasów omega 3 niż tłuste ryby morskie. Pstrąg w sosie musztardowym Filety z pstrąga podawane w sosie musztardowym zachwycają swoim aromatem i smakiem. Idealnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno .   Potrzebujesz: brytfanny.   Składniki: 4 flety z pstrąga , 4 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki musztardy francuskiej, 2 łyżki mąki, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól (do smaku), pieprz (do smaku), bazylia (do smaku), sok z cytryny (do smaku).   Czas przygotowania: 35 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Śmietanę wymieszaj z majonezem i musztardą. Dopraw solą i pieprzem. Filety z pstrąga dokładnie obmyj. Polej filety sokiem z cytryny. Oprósz solą, pieprzem, bazylią i mąką. Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Brytfannę wysmaruj oliwą i połóż pstrąga. Piecz przez 20 minut. Podawaj z sosem musztardowym.  Smacznego! Szaszłyki ze pstrąga i cukinii Szaszłyki nadziewane pstrągiem i cukinią w sosie cytrynowo-ziołowym podaje się z ryżem lub bagietką. Są niezwykle delikatne w smaku – idealne na szybki i lekki posiłek .   Potrzebujesz: patyki do szaszłyków, rusztu lub patelni.   Składniki: 350 g filetu ze pstrąga, 4 łyżki oliwy z oliwek, pół cytryny, 200 g cukinii, bazylia (do smaku), oregano (do smaku), sól (do smaku), pieprz...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik