Dolmades na talerzu, czyli grecka potrawa z mięsa i ryżu podawana z sosem.
©timolina/Fotolia.com
Styl życia

Dolmades – przepis na faszerowane mięsem i ryżem liście winogron

Dolmades to klasyczna grecka potrawa. Przygotowuje się ją na bazie marynowanych liści winogron. Wspaniale smakuje z dodatkiem sosu tzatziki lub gęstym jogurtem. W wersji kapuścianej – lachano dolmades – przypomina polskie gołąbki.

Dolmades to klasyczna grecka potrawa. Przygotowuje się ją na bazie marynowanych liści winogron. Wspaniale smakuje z dodatkiem sosu tzatziki lub gęstym jogurtem. W wersji kapuścianej – lachano dolmades – przypomina polskie gołąbki.

 

Dolmades to potrawa przygotowywana z mięsa oraz ryżu lub samego ryżu z dodatkiem np. posiekanej cebulki, czosnku, rodzynek i orzeszków piniowych. Podaje się ją na ciepło z sosem. W wersji na zimno serwowana jest jako przekąska na greckich bufetach zwanych meze. Dolmades sprzedaje się również w wersji puszkowej w sklepach oraz marketach na całym świecie.

Dolmades – pyszna, grecka potrawa z mięsa i ryżu

Dolmades przygotowane z marynowanych liści winogron, mięsa mielonego, ryżu arborio, cebuli, koperku, natki pietruszki i świeżej mięty to świetny pomysł na pyszny i aromatyczny obiad.

 

Potrzebujesz:

  • tarki,
  • garnka.

 

Składniki na 8 porcji:

  • 60 sztuk marynowanych liści winogron,
  • 300 g mięsa mielonego (cielęcego, jagnięcego lub wołowego),
  • 200 g suchego ryży arborio,
  • 150 g cebuli białej,
  • pęczek koperku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pół pęczka świeżej mięty,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 100 ml soku z cytryny,
  • 500 ml wody,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

 

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Liście winogron obmyj z solanki.
  • Cebulę obierz i zetrzyj na tarce (na drobnych oczkach).
  • Notkę pietruszki, koperek i miętę drobno posiekaj.
  • Przyprawy wymieszaj z ryżem, mięsem, cebulą, solą pieprzem, sokiem z cytryny i 50 ml oliwy z oliwek.
  • Liście winogron ułóż stroną wewnętrzną (żyłkami) do góry.
  • Na nasadę liście nałóż łyżkę przygotowanego farszu i zawiń z rulonik (niezbyt ciasno, by dolmades nie popękał, gdy ryż napęcznieje).
  • „Greckie gołąbki” układaj warstwami na dnie garnka.
  • Wlej do niego pół litra wody, 50 ml oliwy z oliwek i pół łyżeczki soli.
  • Gotuj pod przykryciem przez ok. 60 minut.

 

Gotowe!

Jak przygotować marynowane liście winogron?

Marynowane liście winogron można przygotować samemu. Wystarczy w czerwcu zebrać młode listki z krzewów, zblanszować je we wrzątku z solą, odsączyć, a następnie zalać solanką. Tak przygotowane liście powinny być przechowywane przez pół roku. Po tym czasie są gotowe do zjedzenia.

Jak zrobić sos tzatziki do dolmades?

Sos tzatziki idealnie nadaje się do tzw. greckich gołąbków. Dodaje im niezwykłego aromatu i smaku.

 

Potrzebujesz:

  • tarki.

 

Składniki na sos:

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Zetrzyj ogórek na tarce o dużych oczkach.
  • Posól go i odstaw na 10 minut.
  • Dokładnie wyciśnij ogórek z soku i wstaw miąższ do miski.
  • Do miski dodaj jogurt, czosnek, oliwę, sok z cytryny i świeżo posiekane zioła.
  • Dokładnie wymieszaj i wstaw na chwilę do lodówki. 

 

Smacznego!

 

Greckie szaszłyki leżą na picie.
©FomaA/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na prawdziwe souvlaki po grecku z chlebkiem pita i sosem tzatziki
Souvlaki, znane również jako suflaki lub suwlaki, to kawałki mięsa (wieprzowiny, jagnięciny lub kurczaka) podawane w postaci szaszłyka. Tradycyjnie dodaje się do nich sos tzatziki i chlebek pita.

Souvlaki, znane również jako suflaki lub suwlaki, to kawałki mięsa (wieprzowiny, jagnięciny lub kurczaka) podawane w postaci szaszłyka. Tradycyjnie dodaje się do nich sos tzatziki i chlebek pita.   Souvlaki to typowy grecki fast-food. W krajach śródziemnomorskich podaje się do niego sałatkę wiejską, znaną w Polsce jako sałatka grecka . Niektóre lokale souvlaki serwują z ryżem lub frytkami. Souvlaki – pyszne greckie szaszłyki z sosem tzatziki Tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki to świetny pomysł na pożywny obiad . Mięso można nakładać do chlebków pita i faszerować ulubionymi warzywami.   Potrzebujesz: miksera, blachy do pieczenia, patyczków do szaszłyków, folii spożywczej, papieru do pieczenia, naczynia żaroodpornego, ręcznika papierowego.   Składniki na 4 porcje:   Pita: 20 g drożdży, szklanka wody, łyżeczka cukru , 500 g mąki, łyżeczka soli, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 2 łyżki oregano.   Souvlaki: 500 g karkówki, 2 cytryny, 4 ząbki czosnku, 100 ml czerwonego wina, 300 ml oliwy z oliwek, łyżeczka papryki słodkiej, tymianek (do smaku), mięta (do smaku), sól (do smaku), pieprz (do smaku).   Sos tzatziki: 500 g jogurtu greckiego , 2 ząbki czosnku, sól (do smaku), łyżeczka oliwy z oliwek, 2 ogórki.     Czas przygotowania: 90 minut + kilka godzin marynowania Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania:   Pita: Drożdże zalej 100 ml wody i dodaj łyżki cukru. Mieszaj wszystko, aż drożdże się rozpuszczą. Miskę przykryj ścierką i odstaw na 10 minut. Do miski dodaj mąkę, sól, oliwę, oregano i odrobinę wody. Całość delikatnie zmiksuj i dodaj zaczyn z drożdży. Miksuj przez ok 8 minut....

Sos winegret w miseczce.
©bit24/fotolia
Styl życia
Przepis na sos winegret w wersji z musztardą oraz ostrą czerwoną papryką
Sos winegret to połączenie oliwy z miodem, musztardą, octem winnym i ziołami prowansalskimi. Do sałatki greckiej można także zrobić sos, dodając ostrą czerwoną paprykę w proszku, czosnek oraz ser feta. Składniki miksuje się na jednolitą masę. Powstały dressing najlepiej przechowywać w lodówce.

Sos winegret to połączenie oliwy z miodem, musztardą, octem winnym i ziołami prowansalskimi. Do sałatki greckiej można także zrobić sos, dodając ostrą czerwoną paprykę w proszku, czosnek oraz ser feta. Składniki miksuje się na jednolitą masę. Powstały dressing najlepiej przechowywać w lodówce.   Klasyczna sałatka grecka zawiera w sobie: sałatę lodową , pomidory (zwykłe lub koktajlowe), czerwoną cebulę, zielony ogórek, czarne oliwki i ser feta. Pokrojone na drobniejsze części składniki sałatki kropi się oliwą z oliwek i zalewa sosem winegret . Przepis na sos winegret z musztardą i miodem, krok po kroku Zamiast miodu można użyć białego lub trzcinowego cukru .    Składniki: 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 6 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego (ma ciemny kolor), 1 łyżka octu winnego (np. z jasnych winogron), szczypta ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki soli.   Czas przygotowania: 5 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ocet, miód, musztardę i oliwę wlej do miseczki i dokładnie wymieszaj. Dodaj zioła prowansalskie i sól. Wymieszaj i spróbuj. Jeżeli sos jest za mało słony, dodaj jeszcze szczyptę soli. Gotowe. Przepis na sos do sałatki greckiej z ostrą papryką Do wykonania sosu przyda się blender oraz wysokie naczynie, w którym będzie można miksować składniki.   Składniki: około 50 mililitrów wyciśniętego soku z cytryny, 2 łyżki octu winnego (np. z jasnych winogron), 2 łyżeczki cukru, 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki w proszku, szczypta czarnego mielonego pieprzu, 3 ząbki czosnku około 60 gramów sera feta, około 200 mililitrów oliwy z oliwek (niepełna...

Szparagi marynowane
© casanisa/Fotolia.com
Styl życia
Szparagi marynowane – propozycje podania – przepisy na obiad i sałatkę
Szparagi marynowane można podawać jako przystawkę, np. owijając je w plasterek szynki. Szparagi ze słoika w połączeniu z sałatą i musztardą francuską stanowią dodatek do obiadu lub tradycyjnej surówki.

Szparagi marynowane można podawać jako przystawkę, np. owijając je w plasterek szynki. Szparagi ze słoika w połączeniu z sałatą i musztardą francuską stanowią dodatek do obiadu lub tradycyjnej surówki.   Szparagi można marynować domowymi sposobami , podobnie jak paprykę czy grzyby. Po 3 – 4 dniach konserwowania, szparagi w słoiku są gotowe do zjedzenia. Smak szparagów w słoiku Szparagi w słoiku marynuje się, dodając ocet, liście laurowe , czosnek i odrobinę kolendry. Szparagi marynowane często mają w swoim składzie kilka papryczek chilli oraz miód , przez co ich smak jest ostrzejszy i słodszy w porównaniu ze świeżymi łodyżkami. Za sprawą octu smak szparagów jest kwaśny i intensywny. Szparagi marynowane – jak podawać na przyjęciu Szparagi marynowane zastąpią na przyjęciu tradycyjne przystawki, jak np. jajka w majonezie.   Szparagi możesz podawać na kilka sposobów, np: zawinięte w plasterek wędzonego łososia , oprószonego koperkiem, owinięte w szynkę parmeńską z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego, z plastrem gotowanej szynki, polane sosem holenderskim (na bazie jajka i masła), szparagi w cieście francuskim z dodatkiem kaparów i czerwonej papryki. Szparagi marynowane – przepis na szparagi marynowane w szynce Składniki: słoik marynowanych szparagów (180 gramów), plasterki wędzonej szynki (mniej więcej tyle ile łodyżek szparagów w słoiku), szczypior (najlepiej długie pędy).   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Szparagi wyjmij ze słoika i odsącz z zalewy. Każde warzywo owiń plasterkiem szynki. Szparagi obwiąż pędem szczypioru „na kokardkę”. Szparagi na obiad – przepis na sałatkę Przepis dla 4 osób. Sałatkę z marynowanymi szparagami możesz podawać na obiad zamiast...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner