Stół zastawiony sushi i innymi przekąskami. Widoczne też pałeczki, którymi ktoś nabiera jedzenie.
©Ruslan Solntsev/Fotolia.com
Styl życia

Jak jeść sushi pałeczkami w restauracji według zasad savoir vivre

Pałeczki do sushi trzyma się nie za końce, lecz bliżej środka. Nie nabija się kawałków jedzenia na zaostrzoną część pałeczki. Jeśli nakłada się komuś kawałek sushi, należy zrobić to drugim końcem pałeczek.

Pałeczki do sushi trzyma się nie za końce, lecz bliżej środka. Nie nabija się kawałków jedzenia na zaostrzoną część pałeczki. Jeśli nakłada się komuś kawałek sushi, należy zrobić to drugim końcem pałeczek.

 

Po skończonym posiłku pałeczki odkłada się równolegle na talerzu, z którego się jadło.

 

Każde państwo azjatyckie, od Wietnamu po Tajlandię, Japonię i Chiny, ma swój kształt pałeczek. Wietnamskie pałeczki do sushi mają bardziej owalny kształt, a chińskie - bardziej kwadratowy i kanciasty. Nie wpływa to jednak na sposób ich trzymania czy jedzenia.

Jak prawidłowo trzymać pałeczki do sushi krok po kroku

Przed użyciem drewnianych pałeczek trzeba je wyjąć z papierowego opakowania i rozdzielić. Aby pozbyć się ewentualnych drzazg, wystarczy obie pałeczki nawzajem o siebie potrzeć.

 

  • Jedną pałeczkę połóż między kciuk a palec wskazujący i oprzyj na palcu serdecznym.
  • Drugą pałeczkę (mniej więcej na jej środku) złap kciukiem i palcem wskazującym.
  • Końcówki pałeczek wyrównaj, aby znajdowały się na tej samej wysokości (wystarczy 2-3 razy stuknąć końcami o stół).

Jak trzymać pałeczki do sushi krok po kroku pokazuje filmik

 

Jak jeść sushi zobaczysz na filmiku

Savoir vivre używania pałeczek do sushi

W restauracji, gdzie serwowane jest sushi panuje kilka zasad tak zwanej „etyki stołu”. Służą one nie tylko elegancji ale również wygodzie, np. praktyczniejsze jest trzymanie pałeczek w środkowej części niż na samym końcu . Najważniejsze zasady używania pałeczek i konsumpcji sushi to:

  • Nie oblizuje się pałeczek ani nie wskazuje nimi na kogoś.
  • Nie przesuwa się naczyń położonych na stole. Lepiej to robić rękami.
  • Pałeczki do sushi trzyma się w środkowej ich części. Trzymanie zbyt wysoko lub zbyt nisko jest niewygodne.
  • Imbir służy do oczyszczania kubków smakowych, dlatego żuje się go między różnymi rodzajami sushi.
  • Wasabi służy wyostrzeniu smaku ryby i nie miesza się go z sosem sojowym.
  • W sosie sojowym macza się tylko część sushi, nigdy cały kawałek.
  • Jeżeli ktoś poprosi o nałożenie mu kawałka sushi, wtedy robi się to drugim końcem (nie zaostrzonym).
  • Nie nabija się sushi na pałeczki, tylko chwyta kawałek pomiędzy jedną a drugą pałeczkę.
  • Po zjedzonym posiłku pałeczki odkłada się na talerz, ostrymi końcami skierowanymi w lewo, równolegle do naczynia z którego się jadło.   
 

różnego rodzaju sushi
©Lukas Gojda/fotolia
Styl życia
Jak jeść sushi – savoir vivre
Jedzenie sushi powinno być zgodne z japońskim rytuałem – potrawa ta wywodzi się z Kraju Kwitnącej Wiśni. Porcje ryżu z surową rybą i warzywami należy jeść bez pomocy sztućców. Jedzenie sushi z jednego talerza wymaga zachowania zasad etykiety.

Jedzenie sushi powinno być zgodne z japońskim rytuałem – potrawa ta wywodzi się z Kraju Kwitnącej Wiśni. Porcje ryżu z surową rybą i warzywami należy jeść bez pomocy sztućców. Jedzenie sushi z jednego talerza wymaga zachowania zasad etykiety. Jedzenie sushi zgodnie z etykietą Na czubek pałeczek należy wziąć wasabi (pastę chrzanową), ująć nimi sushi (węższym, zaokrąglonym końcem pałeczek), zamoczyć w sosie sojowym i włożyć do ust . Jedząc sushi z jednego talerza z innymi osobami, należy sięgać po rybę szerszym końcem pałeczek, nie zaś tym, który wkładamy do ust. Maki (ryż z rybą i warzywami owinięty w wodorosty) wkłada się do sosu spodnią stroną i je w całości. Jak jeść sushi – rady ogólne Sushi to lekkostrawna i pożywna potrawa, dlatego warto włączyć ją do menu. Należy przy tym pamiętać o kilku zasadach: nadgryzionego sushi nie należy odkładać na talerz, lecz trzymać w ręku; ryżu nie należy moczyć w sosie; pomiędzy kolejnymi kawałkami sushi warto przegryźć kawałek marynowanego imbiru, który oczyści kubki smakowe. Jak jeść sushi pałeczkami – wskazówki Jedzenie sushi pałeczkami tylko na początku wydaje się trudne. Jedna pałeczka powinna znajdować się pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym i być podtrzymywana przez palec serdeczny i środkowy. Drugą trzyma się równolegle kciukiem i palcem wskazującym. sushi należy chwytać z boku, nigdy nie nabijamy mięsa na patyczek; zużyte pałeczki powinno się położyć pod dolnym brzegiem talerza – czubkiem skierowanym w lewą stronę; sushi za pomocą pałeczek nie wypada podawać drugiej osobie – jest to rytuał pogrzebowy; nie należy oblizywać pałeczek. Jak jeść sushi rękami – instrukcja Na początku należy oczyścić ręce, a następnie położyć kciuk na wierzchu i przekręcić sushi na bok. Ryba powinna znaleźć się na...

Tradycyjne dania kuchni azjatyckiej położone na stole.
©VICUSCHKA/Fotolia.com
Styl życia
Smaki Azji: kuchnia chińska, japońska, wietnamska i koreańska
Znane na całym świecie dania kuchni azjatyckiej – sushi, sajgonki czy kaczka po pekińsku – tylko w niewielkim stopniu pozwalają poznać bogactwo orientalnych smaków. W Azji jada się dania słodko-kwaśne, na bazie ryżu i soi, a tamtejsze wynalazki kulinarne są podstawą kuchni wegańskiej.

Znane na całym świecie dania kuchni azjatyckiej – sushi, sajgonki czy kaczka po pekińsku – tylko w niewielkim stopniu pozwalają poznać bogactwo orientalnych smaków. W Azji jada się dania słodko-kwaśne, na bazie ryżu i soi, a tamtejsze wynalazki kulinarne są podstawą kuchni wegańskiej. Ogólna charakterystyka kuchni azjatyckiej Kuchnia w Azji jest bardzo zdrowa – sprawia, że mieszkańcy tego kontynentu znacznie rzadziej niż Europejczycy cierpią na choroby cywilizacyjne , a zwłaszcza na nadwagę. Dużo ryb, owoców morza, warzyw, a mało tłustego mięsa i nabiału – to sekret zdrowia Azjatów . W każdym kraju Dalekiego Wschodu bazę dań stanowi ryż bądź cieniutki makaron ryżowy . Popularne są też przyprawy o intensywnym aromacie (imbir, curry, kardamon), przede wszystkim ostre (chili, wasabi). W azjatyckiej kuchni bardzo chętnie wykorzystuje się też produkty sojowe : tempeh i tofu, a także algi morskie. Potrawy serwuje się w niewielkich porcjach, choć na talerzach jest bardzo wiele składników o rozmaitych smakach (ostre współwystępują ze słodkimi). Za najbardziej charakterystyczną cechę kuchni w Azji należałoby więc uznać różnorodność, również dlatego, że wszystkie dalekowschodnie kraje słyną z nieco innej kultury przyrządzania i jedzenia posiłku. Kuchnia azjatycka: chińska W Chinach każdy region ma swoją specyficzną kuchnię. Na północy popularniejsze niż ryż są makaron i pieczywo, na południu dominują owoce morza, na zachodzie – pikantna wołowina , a na wschodzie – słodkie dania na bazie brązowego ryżu . Chyba najbardziej znaną potrawą chińską na świecie jest kaczka po pekińsku na słodko, serwowana z sosem hoisin (sojowo-śliwkowym). Mniej rozpowszechnione danie – pierożki wontony – dopiero zaczyna wkraczać do kuchni europejskiej, choć w Chinach jada się je już od wieków. Są to sakiewki z ciasta nadziewane krewetkami , warzywami...

Rodzina je wspólnie obiad przy jednym stole.
©Rido/Fotolia.com
Styl życia
Dobre maniery w towarzystwie: jak się zachować przy stole?
Kultura jedzenia i znajomość tego, jak wypada zachować się przy stole, powodują, że nasze konsumowanie potraw nie odbiera apetytu innym. Brak poszanowania podstawowych zasad savoir vivre, takich jak: unikanie mówienia z pełnymi ustami, równoległe układanie sztućców na talerzu po zakończeniu posiłku czy podawanie przekąsek osobom siedzącym obok, może zniechęcić innych do ucztowania z nami przy wspólnym stole.

Kultura jedzenia i znajomość tego, jak wypada zachować się przy stole, powodują, że nasze konsumowanie potraw nie odbiera apetytu innym. Brak poszanowania podstawowych zasad savoir vivre, takich jak: unikanie mówienia z pełnymi ustami, równoległe układanie sztućców na talerzu po zakończeniu posiłku czy podawanie przekąsek osobom siedzącym obok, może zniechęcić innych do ucztowania z nami przy wspólnym stole.   Savoir vivre oznacza znajomość dobrych manier i obowiązujących zwyczajów. Wyrażenie to pochodzi z języka francuskiego i obejmuje m.in. takie dziedziny życia, jak: komunikację międzyludzką, wygląd i prezencję oraz sposób nakrycia i zachowania się przy stole.   Kultura jedzenia, czyli jak zachowywać się przy stole   Nienaganne zachowanie przy stole, bez względu na to, czy jesteśmy w domu, na przyjęciu czy w restauracji, to potwierdzenie dobrego wychowania. Dzięki zastosowaniu podstawowych reguł, jedzenie może stać się nie tylko dążeniem do szybkiego napełnienia pustego żołądka, ale eleganckim rytuałem. Na kulturę jedzenia wpływają m.in. sposób posługiwania się sztućcami , kolejność, w jakiej domownicy i goście rozpoczynają jedzenie dań czy rozmieszczenie posiłków i napojów na stole.   Sztućce służą nam do rozdrabniania i przenoszenia jedzenia z talerza do ust. Zawsze zaczynamy od użycia tych, które są ułożone po zewnętrznej stronie. Podczas wspólnego jedzenia posiłku, gdy trzymamy w dłoniach nóż i widelec, nie powinniśmy gestykulować ani podnosić rąk. Zupę nabieramy na łyżkę od strony gładko zaokrąglonej końcówki, nie zaś bokiem. Nóż ma nam służyć do krojenia mięs lub warzyw na mniejsze kawałki, nie powinniśmy więc za jego pomocą przenosić jedzenia do ust. Na swój talerz potrawy nakładamy tym...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner