Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
sałatka ze szpinaku i truskawek
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Witarianizm – sposób na długowieczność?

Raw food – dieta polegająca na spożywaniu produktów jak najmniej przetworzonych, surowych, najczęściej warzyw, owoców i kiełków. Dopuszczalna obróbka żywności nie powinna przekroczyć 40-45 stopni Celsjusza, ponieważ taka temperatura nie powoduje niszczenia cennych składników odżywczych zawartych w pożywieniu.

Raw food – dieta polegająca na spożywaniu produktów jak najmniej przetworzonych, surowych, najczęściej warzyw, owoców i kiełków. Dopuszczalna obróbka żywności nie powinna przekroczyć 40-45 stopni Celsjusza, ponieważ taka temperatura nie powoduje niszczenia cennych składników odżywczych zawartych w pożywieniu.

 

Mimo, że dieta raw food jest kojarzona z wegetarianizmem i weganizmem znane są również przypadki spożywania w niej jaj, ryb i nabiału.

Raw food – na czym polega surowy sposób odżywiania

Mrożenie, smażenie, gotowanie, pieczenie lub inna obróbka termiczna przekraczająca 40-45 stopni Celsjusza jest w przypadku surowej diety zabroniona. Spożywać można jedynie żywność nieprzetworzoną, surowe warzywa, orzechy, owoce, kiełki, nasiona, itp. Wskutek takiego działania zachowuje się cenne witaminy, minerały i enzymy zawarte w jedzeniu, które powinno pochodzić przede wszystkim z upraw ekologicznych.

 

Ponadto można spożywać oleje tłoczone na zimno, przyprawy i zioła. Dieta raw food to musy, przeciery, koktajle, soki lub susz. Obróbka, jakiej poddaje się te produkty to przede wszystkim moczenie (nasion, roślin strączkowych), kiełkowanie, suszenie, miksowanie, blendowanie i łączenie. Z filozoficznego punktu widzenia surowa dieta jest pewnego rodzaju powrotem do natury, do korzeni. Zwolennicy raw food twierdzą, że człowiek w przeszłości jadł wyłącznie surowe produkty, a rozpoczęcie ich przetwarzania i modyfikowania spowodowało przyspieszenie procesu starzenia jak również znaczne pogorszenie ogólnej kondycji organizmu.

Raw food – zalety surowej diety

Według zwolenników witarianizmu ten sposób żywienia wpływa korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu. Dieta raw food poprawia samopoczucie, dodaje witalności, eliminuje alergie, migreny a nawet choroby cywilizacyjne takie jak zespół jelita drażliwego czy nadwagę. Ponadto wzmacnia odporność, leczy układ trawienny i problemy skórne. Znane są również przypadki wyzdrowień osób chorych na nowotwory stosujących dietę w 100% surową.

Dieta raw food a zdrowy rozsądek

Surowa dieta wielu osobom może kojarzyć się z jedzeniem marchewki na przemian z sałatą. Nic bardziej mylnego, ponieważ jest to bardzo prosty i urozmaicony sposób odżywiania, ale wymagający sporej wiedzy i poświęcenia czasu, aby dobrze komponować posiłki. Ponieważ raw food to jedzenie niskokaloryczne, ważne jest, aby kontrolować wagę i nie doprowadzić do stanu niedowagi czy wyniszczenia organizmu.

 

Wszystko co ma zostać spożyte powinno być bardzo dokładnie umyte i dobrze, aby pochodziło z zaufanego źródła. W przypadku spożywania nabiału, jajek, ryb czy owoców morza jest szczególnie ważne, aby były to produkty świeże, ponieważ łatwo o zatrucia pokarmowe. W pierwszych kilku dniach stosowania surowej diety mogą występować bóle głowy lub nudności – zwłaszcza wtedy, gdy dotychczasowy jadłospis obfitował w cukier, tłuszcz i kofeinę. Po tym czasie układ trawienny się przyzwyczaja, i można na własnej skórze przekonać się, czy jest to rzeczywiście dieta poprawiająca samopoczucie i funkcjonowanie całego organizmu, czy nie.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Warzywa w koszyku
©Juri/Fotolia
Styl życia
Diety wegetariańskie i pseudowegetariańskie
Wegetarianizm to wykluczenie z jadłospisu produktów pochodzenia zwierzęcego. W zależności od odmiany diety roślinnej dopuszczane jest jedzenie nabiału, miodu i jajek. Diety pseudowegetariańskie to takie, które polegają na eliminacji różnych produktów pochodzenia zwierzęcego z diety, w ten sposób kłócąc się z głównym założeniem wegetarianizmu. Zaliczany do nich jest m.in. pescowegetarianizm, semiwegetarianizm czy insektowegetarianizm.

Wegetarianizm to wykluczenie z jadłospisu produktów pochodzenia zwierzęcego. W zależności od odmiany diety roślinnej dopuszczane jest jedzenie nabiału, miodu i jajek. Diety pseudowegetariańskie to takie, które polegają na eliminacji różnych produktów pochodzenia zwierzęcego z diety, w ten sposób kłócąc się z głównym założeniem wegetarianizmu. Zaliczany do nich jest m.in. pescowegetarianizm, semiwegetarianizm czy insektowegetarianizm. Co to jest wegetarianizm? Korzenie wegetarianizmu sięgają II w p.n.e. wówczas na subkontynencie indyjskim stosowany był głównie z pobudek religijnych nawiązujących do hinduizmu. Od VI wieku p.n.e. wegetarianizm jest znany również w Europie. Za jego europejskich prekursorów uważa się Pitagorejczyków, którzy na pierwszym miejscu stawiali względy etyczne. Wegetarianizm to dieta polegająca na wykluczeniu z jadłospisu mięsa zarówno ssaków, ptaków, jak i innych stworzeń, łącznie z rybami, skorupiakami i owadami. Na wegetarianizm decydujemy się z różnych powodów, a jego zwolennicy wyznają popartą badaniami naukowymi zasadę, że wszystkie składniki odżywcze można pozyskać z pożywienia przy jednoczesnym wykluczeniu mięsa.   Jak podaje WHO: właściwie skomponowana dieta wegetariańska dostarcza organizmowi człowieka wszystkich niezbędnych składników odżywczych na każdym etapie życia oraz może uchronić przed większością chorób cywilizacyjnych.   Obecnie istnieje wiele odmian wegetarianizmu, znane są również diety, które mylnie zaliczane są do tej grupy – określane są mianem pseudowegetariańskich. Diety wegetariańskie Laktoowowegetarianizm (owolaktarianizm) – to najpopularniejsza odmiana wegetarianizmu. Eliminowane jest mięso natomiast dopuszczone w jadłospisie są produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak: nabiał, jajka oraz miód. Laktowegetarianizm – spożywanie miodu, mleka i jego...

Kuchnia makrobiotyczna
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jak się odżywiać na diecie makrobiotycznej?
Z diety makrobiotycznej praktycznie wykluczamy produkty pochodzenia zwierzęcego, dopuszczalne są jedynie niewielkie ilości białego mięsa ryb, skorupiaków, kefiru czy mleka. Na zakończenie każdego posiłku zalecane jest jedzenie porcji samodzielnie przygotowanej warzywnej kiszonki.

Z diety makrobiotycznej praktycznie wykluczamy produkty pochodzenia zwierzęcego, dopuszczalne są jedynie niewielkie ilości białego mięsa ryb, skorupiaków, kefiru czy mleka. Na zakończenie każdego posiłku zalecane jest jedzenie porcji samodzielnie przygotowanej warzywnej kiszonki. Zasady odżywiania w kuchni makrobiotycznej Dieta makrobiotyczna to sposób odżywiania oparty na chińskiej filozofii zachowania równowagi między pierwiastkami Yin i Yang , żeńskim i męskim. Każdy posiłek musi być tak zbilansowany, aby zawierał wszystkie składniki. W diecie makrobiotycznej w każdym posiłku łączymy smaki: kwaśny, ostry, słodki, słony, a żywimy się zgodnie z prawami natury i tylko produktami jak najmniej przetworzonymi, często surowymi, a najlepiej pochodzącymi z ogrodu. Ważne są proporcje między produktami: 50-60% diety powinny stanowić niełuskane ziarna zbóż (można z nich przygotowywać także pasztety, ciastka, kotlety, placki), 25-30% powinny stanowić warzywa (przede wszystkim kapusta i warzywa korzeniowe), 10-15% diety to białko (soja, ciecierzyca, groch, fasola, orzechy, białe mięso ryb), 10% to płyny (woda, kapuśniak, barszcz z kiszonych buraczków, efekt fermentacji soi, ryżowa herbata) jedzone minimum 15 minut po posiłku, nigdy w trakcie. Wykluczone jest mięso , większość nabiału, owoce tropikalne (banany czy cytrusy), używki, cukier, dopuszczalne są małe ilości owoców morza i ryb. Codziennie przygotowuje się 3 posiłki, które warto zakończyć domową kiszonką, np. z kapusty, selera, ogórków, cebuli, rzodkiewki, kalarepy, marchewki, pora, brokuła. Dowolne warzywa wkłada się naprzemiennie do zamykanego słoja, zalewa na tydzień ciepłą wodą z dodatkiem 2 łyżek soli, czosnku, chrzanu, kopru i kładzie się na wierzchu kromkę razowego chleba. Plusy i minusy kuchni makrobiotycznej Zalety: na diecie makrobiotycznej przyjmuje się...

świeże owoce i warzywa
©Kurhan/fotolia
Styl życia
Dieta South Beach, czyli nauka zdrowego odżywiania
Dieta South Beach, wymyślona przez amerykańskiego kardiologa, składa się z trzech faz – każda kolejna jest mniej restrykcyjna. Polega na wyrabianiu zdrowych nawyków żywieniowych, które warto utrzymać przez resztę życia. Podczas jej stosowania możemy dowolnie wybierać spośród długiej listy zdrowych produktów. Utrata wagi nie jest tak spektakularna, jak przy dietach cud, nie grozi nam jednak efekt jo-jo i ciągłe uczucie osłabienia.

Dieta South Beach, wymyślona przez amerykańskiego kardiologa, składa się z trzech faz – każda kolejna jest mniej restrykcyjna. Polega na wyrabianiu zdrowych nawyków żywieniowych, które warto utrzymać przez resztę życia. Podczas jej stosowania możemy dowolnie wybierać spośród długiej listy zdrowych produktów. Utrata wagi nie jest tak spektakularna, jak przy dietach cud, nie grozi nam jednak efekt jo-jo i ciągłe uczucie osłabienia.   Założenia diety South Beach: Dieta South Beach, wymyślona przez amerykańskiego kardiologa Arthura Agatsona, to nie tyle dieta, co sposób odżywiania na całe życie. Jej celem nie jest szybka utrata wagi poprzez ograniczenie kalorii, a pomoc w zdrowym odchudzaniu, bez uczucia głodu i osłabienia organizmu . Dieta ta składa się z trzech kolejnych faz, z których każda kolejna jest mniej restrykcyjna.   Zasadniczo dieta ta polega na zastąpieniu tłuszczów zwierzęcych roślinnymi i pochodzącymi z ryb, oraz na przyjmowaniu dużej ilości węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym . Dozwolonych produktów można jeść tyle, na ile ma się ochotę – nie trzeba liczyć kalorii, ważyć posiłków i głodzić się. Jest to po prostu plan zdrowego odżywiania, utrwalający zdrowe nawyki żywieniowe. Warto podczas stosowania tej diety uprawiać sport, który poprawi efekty odchudzania. Trzy fazy diety South Beach Pierwsza faza trwa 14 dni . W ciągu jej trwania można jeść warzywa, chude mięso, ryby, chude sery, jaja. Nie wolno jeść słodyczy, owoców, pieczywa i ziemniaków. Należy jeść trzy posiłki dziennie, do tego dwie przekąski i ewentualnie jeden wysokobiałkowy deser , pamiętając, aby zawierał on mało cukru. Podczas tej fazy utrata wagi jest gwałtowna, równocześnie stabilizuje się poziom glukozy we krwi. Celem pierwszej fazy jest właśnie wyeliminowanie glukozy, dzięki czemu pozbywamy się męczącego uczucia ciągłego...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner