Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Ziarenka ryżu
Pixabay/ImageParty/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Schudnij 10 kilogramów bez uczucia głodu – zasady diety ryżowej

Dieta ryżowa jest dietą jednoskładnikową, jej bazę stanowi brązowy ryż. Mimo, że jest bardzo restrykcyjna, zapewnia na długi czas uczucie sytości. Nie tylko oczyszcza organizm, ale pomaga zrzucić zbędne kilogramy.

Dieta ryżowa jest dietą jednoskładnikową, jej bazę stanowi brązowy ryż. Mimo, że jest bardzo restrykcyjna, zapewnia na długi czas uczucie sytości. Nie tylko oczyszcza organizm, ale pomaga zrzucić zbędne kilogramy.

Właściwości brązowego ryżu

Brązowy ryż jest najmniej przetworzony, co czyni go najbardziej wartościowym pod względem odżywczym, a przy tym jest niskokaloryczny. W porównaniu do białego ryżu trzeba go gotować dwa razy dłużej, czyli około 30 minut.

Brązowy ryż dzięki dużej zawartości błonnika i niskiemu indeksowi glikemicznemu wywołuje na długi czas uczucie sytości. Pomaga także obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL), ciśnienie krwi i poprawia przemianę materii.

Jest ponadto bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, zawiera między innymi:

  • fosfor,
  • magnez,
  • żelazo, 
  • miedź,
  • białko,
  • jod,
  • witaminy z grupy B (tiamina, niacyna, piroksydyna).

W związku z właściwościami brązowego ryżu, dieta ryżowa doskonale oczyszcza organizm z toksyn, usprawnia przemianę materii, poprawia koloryt skóry, dodaje energii i pomaga zrzucić nadprogramowe kilogramy.

Zasady diety ryżowej

Podstawowym składnikiem diety ryżowej jest oczywiście ryż. Jednak w przypadku dłuższego wariantu diety nie może być jedynym spożywanym produktem. Mimo cennych właściwości ryżu, ograniczenie się w diecie tylko do niego może doprowadzić do awitaminozy, czyli niedoboru witamin.

Trzydniowa dieta ryżowa

W trakcie trzydniowej diety ryżowej na śniadanie, obiad i kolację spożywa się jedynie brązowy ryż – uprażony w piekarniku lub ugotowany bez soli. Można go dla urozmaicenia posypać ziołami, na przykład pietruszką, tymiankiem lub koperkiem, ale zawsze można używać jednocześnie tylko jednego dodatku. Oprócz tego należy pić dużo wody, można włączyć do diety także zieloną herbatę i napary ziołowe.

Dziennie należy przyjmować minimum 1000 kcal, przy czym jeden woreczek ryżu to około 200 kcal. W ciągu trzech dni chudnie się 1-2 kg. Ponieważ dieta jest bardzo restrykcyjna, nie zaleca się jej przedłużania, a z ponownym zastosowaniem lepiej poczekać minimum miesiąc.

Dłuższa dieta ryżowa

Innym wariantem jest dieta ryżowa trwająca od jednego do czterech tygodni. Jej bazą nadal jest ryż, jednak można, a nawet należy wprowadzać inne produkty, takie jak:

  • ryby,
  • gotowane mięso,
  • owoce,
  • warzywa- szczególnie rośliny strączkowe,
  • jogurty naturalne,
  • orzechy,
  • kiełki,
  • nasiona słonecznika.

Należy też pamiętać o codziennym piciu dwóch litrów wody mineralnej i herbat ziołowych lub zielonej czy czerwonej herbaty. Dozwolone są także soki przecierowe.

Dieta ryżowa pozwala schudnąć nawet 3 kilogramy tygodniowo. Dziennie powinno się przyjmować około 1000 kcal, co nie sprawia kłopotu, ponieważ posiłki na długo pozostawiają poczucie sytości. Dietę można powtórzyć najszybciej po trzech miesiącach.

 

Przykładowy jadłospis diety ryżowej

Śniadanie: 3 kromki chleba ryżowego posmarowane masłem, ogórek, jabłko, sok pomarańczowy

Drugie śniadanie: kromka chleba pełnoziarnistego z żółtym serem i sałatą, kiwi.

Obiad: 3 szklanki niegotowanych warzyw lub 1,5 szklanki warzyw gotowanych i ryż na sypko.

Podwieczorek: koktajl owocowy lub warzywny.

Kolacja: risotto z pieczarkami, cebulą i czosnkiem.

Przeciwwskazania do diety ryżowej

Diety ryżowej, zwłaszcza trzydniowej, nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią ani dorastająca młodzież, ponieważ jest dla nich zbyt monotonna.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Mąka ryżowa
© HandmadePictures/Fotolia.com
Styl życia
Bezglutenowa mąka z ryżu – jak można ją wykorzystać?
Mąka ryżowa jest ciekawym rozwiązaniem dla osób stosujących dietę bezglutenową. Mąkę z ryżu można w łatwy sposób przygotować samemu.. Mąka ryżowa jest szczególnie polecana osobom ze skłonnościami do alergii pokarmowych ponieważ nie wywołuje uczuleń.

Mąka ryżowa jest ciekawym rozwiązaniem dla osób stosujących dietę bezglutenową. Mąkę z ryżu można w łatwy sposób przygotować samemu.. Mąka ryżowa jest szczególnie polecana osobom ze skłonnościami do alergii pokarmowych ponieważ nie wywołuje uczuleń. Mąka ryżowa – składniki odżywcze Mąka ryżowa, szczególnie ta z pełnych i nieoczyszczonych ziaren, jest bogata w sole mineralne, fosfor, błonnik, witaminy z grupy B, witaminę PP, cynk, wapń, żelazo, sód, mangan i magnez. Zawiera mało kalorii (100 g - około 350 kcal) , ma niski indeks glikemiczny (IG 40) i jest lekkostrawna. Jak zrobić w domu mąkę ryżową? Mąkę ryżową można w prosty sposób przygotować samemu. Wówczas mamy też pewność, że nie będzie ona zawierała śladowych ilości glutenu , co często zdarza się w mąkach kupowanych w sklepie, jeżeli nie pochodzą z certyfikowanego źródła (linia produkcyjna, na której produkuje się mąkę z ryżu używana jest też do wytwarzania innych rodzajów mąki). Cena mąki ryżowej nie jest wysoka, 1 kg możemy kupić już za około 7 zł. Do samodzielnego przygotowania mąki ryżowej potrzebny jest blender o dużej mocy lub młynek do kawy. Z 500 g ryżu powstanie 500 g mąki. Należy ją mielić do momentu uzyskania pożądanej grubości. Mąka ryżowa - zastosowanie Mąka ryżowa może być z powodzeniem używana jako zamiennik mąki pszennej . Doskonale nadaje się do ciast, naleśników , puddingów, pierogów, wypieku pieczywa, placków, sprawdza się również jako zagęstnik zup i sosów. Ponieważ nie zawiera glutenu (który jest spoiwem i lepikiem) do potraw z niej przyrządzanych (szczególnie wypieków) należy dodać większą liczbę jajek lub ich zamiennika, tj. banan, nasiona lnu, chia , tapiokę, mus jabłkowy, awokado, dynia, lub mąka: ziemniaczana, sojowa, kukurydziana, z ciecierzycy . Mąka ryżowa jest podstawą kuchni azjatyckiej, robi się z...

kobieta na diecie
©Valua Vitaly/fotolia
Styl życia
Dieta błonnikowa doktora Siegala – co jeść a czego unikać?
Dieta błonnikowa to dobry sposób na zdrowe odchudzanie. Zakłada przede wszystkim jedzenie dużej ilości warzyw i owoców oraz produktów z pełnych zbóż. Dzięki dużej zawartości błonnika w posiłkach zapewnia poczucie sytości, mimo niskiej kaloryczności dań.

Dieta błonnikowa to dobry sposób na zdrowe odchudzanie. Zakłada przede wszystkim jedzenie dużej ilości warzyw i owoców oraz produktów z pełnych zbóż. Dzięki dużej zawartości błonnika w posiłkach zapewnia poczucie sytości, mimo niskiej kaloryczności dań. Na czym polega dieta błonnikowa? Dietę błonnikową stworzył dr Siegal w 1975 roku i do dziś cieszy się ona popularnością. Główną myślą dr Siegala było takie skomponowanie diety, aby u osób odchudzających się wyeliminować napady głodu. Podstawowym założeniem tej diety jest zminimalizowanie liczby kalorii poprzez jedzenie takich produktów, które mają dużo błonnika, dzięki czemu uczucie głodu nie dokucza. Dzieje się tak, ponieważ błonnik w połączeniu z płynami pęcznieje w żołądku, dając poczucie sytości, a równocześnie na długo w nim zalega, dzięki czemu stan ten długo się utrzymuje . Błonnik ma również to dobroczynne działanie, że reguluje przemianę materii i oczyszcza organizm – działa jak szczotka czyszcząca przewód pokarmowy. Dieta dr Siegala polega na jedzeniu dużej ilości warzyw, owoców oraz zbóż z pełnego przemiału. Zasady diety błonnikowej Codziennie należy przyjmować 50 gramów błonnika, pochodzących przede wszystkim z produktów zbożowych nieprzetworzonych – brązowego ryżu, kasz, pieczywie razowym na zakwasie, owoców i warzyw – zarówno świeżych, jak i suszonych. Można jeść chude białe mięso i chude ryby, a także chudy nabiał – 60-80 gramów dziennie. Można jeść masło i oliwę, ale w małych ilościach.  Nie można smażyć potraw. Nie można przyjmować cukru, słodzonych napojów, słodyczy. Nie można pić alkoholu . Można najadać się do syta! Uwaga: Przy dłuższym stosowaniu tej diety mogą wystąpić niedobory wapnia, magnezu i żelaza, trzeba więc zwrócić szczególną uwagę, czy te mikroelementy dostarczane są organizmowi...

kobieta mierzy centymetrem udo
©underdogstudios/fotolia
Styl życia
Dieta paryska doktora Cohena, czyli odchudzanie bez efektu jo-jo
Dieta Jean-Michela Cohena, najsławniejszego dietetyka we Francji i głównego przeciwnika dr Dukana, to trójetapowy plan trwałej utraty zbędnych kilogramów, bez efektu jo-jo. Po jej zakończeniu można szybko bez obaw wrócić do normalnego trybu odżywiania. Przeciętna kuracja trwa dwa miesiące.

Dieta Jean-Michela Cohena, najsławniejszego dietetyka we Francji i głównego przeciwnika dr Dukana, to trójetapowy plan trwałej utraty zbędnych kilogramów, bez efektu jo-jo. Po jej zakończeniu można szybko bez obaw wrócić do normalnego trybu odżywiania. Przeciętna kuracja trwa dwa miesiące. Założenia diety paryskiej Dr Cohen opracował tzw. dietę paryską z myślą o tych, którzy chcą szybko stracić zbędne kilogramy i nie martwić się o efekt jo-jo. Jej celem jest uzyskanie „Właściwej Wagi” – czyli takiej, po osiągnięciu której nie trzeba się martwić szybkim powrotem do wagi sprzed rozpoczęcia diety. Czas jej trwania uzależniony jest więc od różnicy pomiędzy wagą obecną a „Właściwą Wagą” . Dr Cohen opracował wzór na obliczenie tej wagi: A – to waga ciała w wieku 18 lat, gdy się nie odchudzałaś B – największa osiągnięta masa ciała, w tym w okresie ciąży C – najmniejsza waga ciała po 18. roku życia D – aktualna waga Y = (A+B)/2 X = (C+D)/2 Właściwa Waga = (Y+X)/2 Trzy etapy diety paryskiej Faza Cafe. Jest to faza opcjonalna, bardzo rygorystyczna, dlatego przeznaczona jedynie dla osób zdrowych. Trwa 8-10 dni, a dzienne spożycie kalorii podczas jej trwania wynosi 700-800 kcal. Dzięki temu chudnie się ok. pół kilograma dziennie. Dania powinny być niskokaloryczne – zupy, koktajle, puree. Koniecznie trzeba w tym czasie przyjmować preparaty witaminowe i magnez, aby uzupełnić powstające niedobory. Po zakończeniu tego etapu nie można rzucić diety, gdyż grozi to efektem jo-jo .   Faza Bistro. Dietę można zacząć od niej, bez stosowania fazy Cafe. Dzienna porcja kalorii to w tej fazie 900-1000. W ciągu 2-3 tygodni pozwala schudnąć 3,5-5 kilogramów. Posiłki powinny być przede wszystkim bogate w białko i błonnik – białko wzmaga efekt odchudzania, błonnik zaś zapewnia długotrwałe poczucie...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner