ziarna soi
Pixabay/Jing/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia

Prozdrowotna soja i napój sojowy. Czy aby na pewno?

Napój sojowy to często zamiennikiem produktów mlecznych. Nie zawiera cholesterolu. Zawartość protein w napoju sojowym jest podobna do zawartości protein w mleku krowim. Ponadto napój sojowy występuje w różnych wersjach smakowych. Jednak zdaniem naukowców, należy zachować ostrożność w spożywaniu soi, ponieważ jest ona przyczyną alergii, chorób immunologicznych i może wpływać na płodność.

Napój sojowy to często zamiennikiem produktów mlecznych. Nie zawiera cholesterolu. Zawartość protein w napoju sojowym jest podobna do zawartości protein w mleku krowim. Ponadto napój sojowy występuje w różnych wersjach smakowych. Jednak zdaniem naukowców, należy zachować ostrożność w spożywaniu soi, ponieważ jest ona przyczyną alergii, chorób immunologicznych i może wpływać na płodność.

 

Soja jest głównym składnikiem kuchni orientalnej. Nasiona soi zyskały popularność w wielu krajach. Produkty sojowe chętnie włączają do diety wegetarianie, ponieważ soja zawiera duże ilości białka. Ponadto soi przypisuje się prozdrowotny wpływ.

1. Soja chroni przed chorobami układu krążenia

W ziarnach soi znajdują się duże ilości łatwo przyswajalnego białka, izoflawonów i koenzymu Q. Wszystkie te substancje obniżają stężenie cholesterolu we krwi, a przede wszystkim frakcji LDL (lipoproteina niskiej gęstości – szczególnie groźna dla naczyń krwionośnych). Lecytyna zawarta w soi wpływa na poprawę wzajemnego stosunku stężeń dobrego i złego cholesterolu (HDL i LDL). Soja jest naturalnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Uczestniczą one w regulacji cholesterolu i zapobiegają powstawaniu skrzepów. Produkty sojowe zapobiegają rozwojowi miażdżycy i łagodzą jej skutki. Zmniejszają ryzyko zawałów serca i udarów mózgu.

2. Soja zapobiega rozwojowi osteoporozy

Białko sojowe powoduje mniejsze straty wapnia przy oddawaniu moczu niż białko zwierzęce. A izoflawony zawarte w nasionach soi wpływają na mineralizację kości.

3. Soja zwiększa odporność organizmu

Soja jest źródłem witamin A, witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12), E, C, D i kwasu foliowego. Ponadto zawiera wiele minerałów (potas, cynk, magnez, jod, wapń i fosfor). W białku soi znajdują się wszystkie aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Wszystko to wpływa na zwiększenie odporności i zmniejsza częstotliwość zachorowań.

4. Soja zapobiega niektórym nowotworom

Czynnikiem przeciwnowotworowym obecnym w soi są przede wszystkim izoflawony. Genisteina zawarta w soi blokuje związki enzymatyczne, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Fitoestrogeny sojowe hamują działanie naturalnych estrogenów, dlatego u kobiet które jedzą duże ilości soi rak sutka występuje rzadziej niż u kobiet, których dieta nie jest bogata w soję. Soja zmniejsza także ryzyko nowotworów: płuc, okrężnicy, trzustki i prostaty.

5. Soja jako produkt zastępujący laktozę

Do właściwego trawienia laktozy (dwucukru obecnego w mleku) niezbędny jest enzym – laktaza. Spożycie mleka lub produktów mlecznych u osób, które mają niedobór laktazy, powoduje dolegliwości układu pokarmowego – wzdęcia, niestrawności, wymioty, bóle brzucha oraz biegunkę. Unikając produktów mlecznych w diecie narażamy organizm na możliwość wystąpienia osteoporozy. Osoby stroniące od produktów mlecznych mogą zastępować je produktami sojowymi, np. napojem sojowym.

Właściwości napoju sojowego

W składzie napoju sojowego znajduje się woda i wyłuskane nasiona sojowe (7,2%). Produkt ten jest zwykle bez konserwantów i nie zawiera cholesterolu. Jest mieszanką witamin (przede wszystkim z grupy B), minerałów i aminokwasów. Napój sojowy jest wykonany z namoczonych ziaren soi, które po zmięknięciu zostają zmielone i podgrzane przez 10 minut w temperaturze 135-150ºC. Napój sojowy ma porównywalną zawartość protein do mleka krowiego. Dodatkowym atutem napoju sojowego jest to, że występuje w wielu wersjach smakowych, np. truskawkowej, czekoladowej lub waniliowej.

Soja transgeniczna, czyli soja modyfikowana genetycznie

Z ziaren soi produkowanych jest wiele produktów – serki sojowe (np. tofu, tempeh), makarony, kotleciki, parówki, budynie, batony i inne. Na rynku coraz częściej dostępna jest soja transgeniczna, czyli odmiany soi modyfikowanej genetycznie. Soja transgeniczna otrzymywana jest dzięki inżynierii genetycznej. Powierzchnia upraw soi transgenicznej stanowi ok. 60%. Odmiana GM (Genetycznie Modyfikowana) jest popularna, ponieważ wiąże się z tańszą i łatwiejszą uprawą (soja GM ma wbudowaną przez inżynierów odporność na środek chwastobójczy). Żywność transgeniczna, w której GMO zawiera się w więcej niż 0,9%, zgodnie z prawem unijnym, powinna mieć stosowną informację na opakowaniu (wyjątek stanowią produkty zwierzęce, np. konsumenci nie dowiedzą się, że piją mleko od krowy, która była karmiona paszą GMO). Soja transgeniczna zawiera co najmniej jeden nowy alergen. Statystyki wskazują, że w Wielkiej Brytanii po wprowadzeniu soi GM liczba alergii wzrosła o 50%. Gotowana soja transgeniczna zawiera siedmiokrotnie więcej inhibitora trypsyny (substancji białkowej, która hamuje aktywność enzymu trawiennego) niż sól organiczna.

Wady ziaren soi i produktów sojowych

Soja wywołuje reakcje alergiczne. Wprowadzanie do codziennego jadłospisu produktów sojowych, jako zamiennika dla mleka krowiego i produktów wykonywanych z mleka krowiego może prowadzić do nietolerancji na białka sojowe. Wśród najczęstszych objawów nietolerancji są: wymioty, biegunka i gorączka. Ponadto soja zawiera związki, które należą do tioglikozydów – ich długotrwałe spożycie powoduje powiększenie tarczycy. Białko soi utrudnia wchłanianie żelaza do organizmu przez zawarte w nim fityniany. Soja zawiera fitoestrogeny – związki organiczne, które wpływają na materiał genetyczny (zmieniają go lub uszkadzają). Dzieci poniżej 3. roku życia nie powinny spożywać produktów sojowych. Mają one właściwości fitoestrogeniczne – mogą wpływać na naturalny rozwój narządów rozrodczych u dzieci, a także powodować autoimmunologiczną chorobę tarczycy. Soja ma negatywny wpływ na rozwój męskich narządów płciowych oraz na płodność mężczyzn. Fitoestrogeny zawarte w soi przyczepiają się do receptorów w mózgu, wątrobie i organach płciowych.

 

Dokładne działanie substancji zawartych w soi nie jest jeszcze znane, dlatego warto zachować ostrożność przy jej spożywaniu bez względu na to czy pochodzi ona z upraw ekologicznych, czy jest genetycznie modyfikowana.  

 

Sos sojowy w porcelanowym naczyniu, obok ziarna soi.
©HandmadePictures/Fotolia.com
Styl życia
Sos sojowy – doskonały dodatek do potraw kuchni azjatyckiej i europejskiej. Przepis na pysznego kurczaka w sosie sojowym
Pochodzący z Azji sos sojowy ma bardzo szerokie zastosowanie w świecie kulinarnym. Coraz częściej pojawia się w przepisach kuchni europejskiej. Doskonale komponuje się z mięsem, zarówno pieczonym, duszonym, jak i smażonym.

Pochodzący z Azji sos sojowy ma bardzo szerokie zastosowanie w świecie kulinarnym. Coraz częściej pojawia się w przepisach kuchni europejskiej. Doskonale komponuje się z mięsem, zarówno pieczonym, duszonym, jak i smażonym.   Wywodzący się z Dalekiego Wchodu sos sojowy jest znakomitym zamiennikiem soli. Stanowi doskonały dodatek do wielu potraw, którym nada oryginalnego smaku i aromatu . Stosowany jest nie tylko do potraw azjatyckich – coraz częściej sosem sojowym doprawia się dania kuchni europejskiej. Czym jest sos sojowy Ojczyzną sosu sojowego jest Azja. Ta słona japońska przyprawa otrzymywana jest z poddanych fermentacji ziaren soi i pszenicy, niekiedy ryżu oraz dodatku soli i wody . Sosy chińskie są produkowane w całości z ziaren soi i można je podzielić na jasne - doskonale nadające się do gotowania oraz ciemne, które są znacznie gęstsze i słodsze. Największy producent sosu sojowego Jedna z wiodących japońskich firm spożywczych jest największym producentem sosu sojowego na świecie. Stosowana przez nią receptura, na podstawie której wytwarzana jest ta unikalna przyprawa , pochodzi z XVI wieku. W składzie sosu sojowego znajdują się jedynie naturalne składniki (ziarna soi, pszenicy, sól, woda). Otrzymany produkt aby nadawał się do spożycia leżakuje przez 6 miesięcy. Zastosowanie sosu sojowego Sos sojowy ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. W kuchni azjatyckiej jest on podstawową przyprawą dodawaną do makaronów, zup oraz sosów. Doskonałą kompozycją jest zestawienie sosu sojowego z mięsem – bardzo często jest wykorzystywany do produkcji mięsnych marynat . Ponadto rewelacyjnie smakuje jako dodatek do mięs smażonych, pieczonych oraz duszonych. Smacznym połączeniem jest również sos sojowy z gulaszami oraz zupami. Dodając odrobinę tej azjatyckiej mikstury do zupy pomidorowej...

Soja
Pixabay/jing/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Soja: zdrowa czy szkodliwa?
Soja jest jednym z filarów kuchni azjatyckiej, spopularyzowanym na całym świecie dzięki takim potrawom jak tofu, miso, okara i tempeh. W diecie wegańskiej i wegetariańskiej soja – ze względu na bardzo wysoką zawartość pełnowartościowego białka – zastępuje mięso. Jest przy tym bogata w składniki mineralne, błonnik i witaminy, zwłaszcza z grupy B, co nie znaczy, że można ją jeść bez obaw i w każdych ilościach.

Soja jest jednym z filarów kuchni azjatyckiej, spopularyzowanym na całym świecie dzięki takim potrawom jak tofu, miso, okara i tempeh. W diecie wegańskiej i wegetariańskiej soja – ze względu na bardzo wysoką zawartość pełnowartościowego białka – zastępuje mięso. Jest przy tym bogata w składniki mineralne, błonnik i witaminy, zwłaszcza z grupy B, co nie znaczy, że można ją jeść bez obaw i w każdych ilościach. Badania nad szkodliwością działania soi Badania naukowe udowodniły, że soja może być szkodliwa . Powinni jej unikać zwłaszcza ci, którzy mają problemy z metabolizmem, ponieważ zawiera trudne do rozłożenia przez enzymy trawienne oligosacharydy. Ich długotrwałej obróbce towarzyszy wydzielanie gazów, dlatego właśnie soja – tak jak i inne rośliny strączkowe – ma silne właściwości wzdymające. Spożywana w dużych ilościach może też przyczynić się do upośledzenia pracy tarczycy, na którą negatywnie wpływają tioglikozydy. Ciągle trwają również badania nad tym, czy zawarte w soi fitoestrogeny mogą zaburzać gospodarkę hormonalną organizmu, a więc przyspieszać odkładanie tłuszczu w organizmie i wpływać na zdolności reprodukcyjne. Fitoestrogeny znajdują się w wielu owocach i warzywach i w małych ilościach nie stwarzają żadnego zagrożenia. Dopiero ich nadmiar może spowodować wahania hormonalne. Co więcej, występowanie fitoestrogenów w soi ma też swoje pozytywy. Pozytywne skutki jedzenia soi Fitoestrogeny występujące w soi zmniejszają ryzyko miażdżycy, osteoporozy i niektórych nowotworów (jelita grubego, piersi, prostaty), u kobiet łagodzą objawy menopauzy , a w diecie cukrzyków są cenne ze względu na zdolność oczyszczania krwi z obecnych w niej trójglicerydów. U osób, które regularnie jadają soję notuje się także 20% spadek...

Sos sojowy
© HandmadePictures/Fotolia.com
Styl życia
Sos sojowy – doskonały dodatek do potraw kuchni azjatyckiej i europejskiej. Przepis na pysznego kurczaka w sosie sojowym
Pochodzący z Azji sos sojowy ma bardzo szerokie zastosowanie w świecie kulinarnym. Coraz częściej pojawia się w przepisach kuchni europejskiej. Doskonale komponuje się z mięsem, zarówno pieczonym, duszonym, jak i smażonym.

Pochodzący z Azji sos sojowy ma bardzo szerokie zastosowanie w świecie kulinarnym. Coraz częściej pojawia się w przepisach kuchni europejskiej. Doskonale komponuje się z mięsem, zarówno pieczonym, duszonym, jak i smażonym.   Wywodzący się z Dalekiego Wchodu sos sojowy jest znakomitym zamiennikiem soli. Stanowi doskonały dodatek do wielu potraw, którym nada oryginalnego smaku i aromatu . Stosowany jest nie tylko do potraw azjatyckich – coraz częściej sosem sojowym doprawia się dania kuchni europejskiej. Czym jest sos sojowy Ojczyzną sosu sojowego jest Azja. Ta słona japońska przyprawa otrzymywana jest z poddanych fermentacji ziaren soi i pszenicy , niekiedy ryżu oraz dodatku soli i wody. Sosy chińskie są produkowane w całości z ziaren soi i można je podzielić n a jasne doskonale nadające się do gotowania oraz ciemne , które są znacznie gęstsze i słodsze. Największy producent sosu sojowego Japońska firma Kikkoman jest głównym i największym producentem sosu sojowego na świecie. Receptura na podstawie której wytwarzają tą unikalną przyprawę pochodzi z XVI wieku. W składzie sosu sojowego firmy Kikkoman znajdują się jedynie naturalne składniki ( ziarna soi , pszenicy, sól, woda). Otrzymany produkt aby nadawał się do spożycia leżakuje przez 6 miesięcy. Zastosowanie sosu sojowego Sos sojowy ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. W kuchni azjatyckiej jest on podstawową przyprawą dodawaną do makaronów, zup oraz sosów. Doskonałą kompozycją jest zestawienie sosu sojowego z mięsem – bardzo często jest wykorzystywany do produkcji mięsnych marynat . Ponadto rewelacyjnie smakuje jako dodatek do mięs smażonych, pieczonych oraz duszonych. Smacznym połączeniem jest również sos sojowy z gulaszami oraz zupami. Dodając odrobinę tej azjatyckiej mikstury do zupy pomidorowej uzyska się głęboki...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner