Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
Soja
Pixabay/jing/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Soja: zdrowa czy szkodliwa?

Soja jest jednym z filarów kuchni azjatyckiej, spopularyzowanym na całym świecie dzięki takim potrawom jak tofu, miso, okara i tempeh. W diecie wegańskiej i wegetariańskiej soja – ze względu na bardzo wysoką zawartość pełnowartościowego białka – zastępuje mięso. Jest przy tym bogata w składniki mineralne, błonnik i witaminy, zwłaszcza z grupy B, co nie znaczy, że można ją jeść bez obaw i w każdych ilościach.

Soja jest jednym z filarów kuchni azjatyckiej, spopularyzowanym na całym świecie dzięki takim potrawom jak tofu, miso, okara i tempeh. W diecie wegańskiej i wegetariańskiej soja – ze względu na bardzo wysoką zawartość pełnowartościowego białka – zastępuje mięso. Jest przy tym bogata w składniki mineralne, błonnik i witaminy, zwłaszcza z grupy B, co nie znaczy, że można ją jeść bez obaw i w każdych ilościach.

Badania nad szkodliwością działania soi

Badania naukowe udowodniły, że soja może być szkodliwa. Powinni jej unikać zwłaszcza ci, którzy mają problemy z metabolizmem, ponieważ zawiera trudne do rozłożenia przez enzymy trawienne oligosacharydy. Ich długotrwałej obróbce towarzyszy wydzielanie gazów, dlatego właśnie soja – tak jak i inne rośliny strączkowe – ma silne właściwości wzdymające. Spożywana w dużych ilościach może też przyczynić się do upośledzenia pracy tarczycy, na którą negatywnie wpływają tioglikozydy. Ciągle trwają również badania nad tym, czy zawarte w soi fitoestrogeny mogą zaburzać gospodarkę hormonalną organizmu, a więc przyspieszać odkładanie tłuszczu w organizmie i wpływać na zdolności reprodukcyjne. Fitoestrogeny znajdują się w wielu owocach i warzywach i w małych ilościach nie stwarzają żadnego zagrożenia. Dopiero ich nadmiar może spowodować wahania hormonalne. Co więcej, występowanie fitoestrogenów w soi ma też swoje pozytywy.

Pozytywne skutki jedzenia soi

Fitoestrogeny występujące w soi zmniejszają ryzyko miażdżycy, osteoporozy i niektórych nowotworów (jelita grubego, piersi, prostaty), u kobiet łagodzą objawy menopauzy, a w diecie cukrzyków są cenne ze względu na zdolność oczyszczania krwi z obecnych w niej trójglicerydów. U osób, które regularnie jadają soję notuje się także 20% spadek stężenia we krwi cholesterolu LDL – zastąpienie mięsa soją zmniejsza ilość spożywanych kwasów tłuszczowych i jednocześnie zwiększa ilość błonnika w diecie.

Czy warto jeść soję?

Soja jest bardzo cennym uzupełnieniem diety, o ile nie zjada się jej w nadmiarze. Optymalna ilość spożycia soi w ciągu dnia wynosi 50 g i tyle powinni jej dostarczać do organizmu zwłaszcza cukrzycy i osoby z podwyższonym cholesterolem. Dla tych, którzy mają problemy z trawieniem lepsze będzie natomiast białko pochodzące z innych źródeł.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
ziarna soi
Pixabay/Jing/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Prozdrowotna soja i napój sojowy. Czy aby na pewno?
Napój sojowy to często zamiennikiem produktów mlecznych. Nie zawiera cholesterolu. Zawartość protein w napoju sojowym jest podobna do zawartości protein w mleku krowim. Ponadto napój sojowy występuje w różnych wersjach smakowych. Jednak zdaniem naukowców, należy zachować ostrożność w spożywaniu soi, ponieważ jest ona przyczyną alergii, chorób immunologicznych i może wpływać na płodność.

Napój sojowy to często zamiennikiem produktów mlecznych. Nie zawiera cholesterolu. Zawartość protein w napoju sojowym jest podobna do zawartości protein w mleku krowim. Ponadto napój sojowy występuje w różnych wersjach smakowych. Jednak zdaniem naukowców, należy zachować ostrożność w spożywaniu soi, ponieważ jest ona przyczyną alergii, chorób immunologicznych i może wpływać na płodność.   Soja jest głównym składnikiem kuchni orientalnej. Nasiona soi zyskały popularność w wielu krajach. Produkty sojowe chętnie włączają do diety wegetarianie, ponieważ soja zawiera duże ilości białka. Ponadto soi przypisuje się prozdrowotny wpływ. 1. Soja chroni przed chorobami układu krążenia W ziarnach soi znajdują się duże ilości łatwo przyswajalnego białka, izoflawonów i koenzymu Q. Wszystkie te substancje obniżają stężenie cholesterolu we krwi, a przede wszystkim frakcji LDL (lipoproteina niskiej gęstości – szczególnie groźna dla naczyń krwionośnych). Lecytyna zawarta w soi wpływa na poprawę wzajemnego stosunku stężeń dobrego i złego cholesterolu ( HDL i LDL). Soja jest naturalnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Uczestniczą one w regulacji cholesterolu i zapobiegają powstawaniu skrzepów. Produkty sojowe zapobiegają rozwojowi miażdżycy i łagodzą jej skutki. Zmniejszają ryzyko zawałów serca i udarów mózgu. 2. Soja zapobiega rozwojowi osteoporozy Białko sojowe powoduje mniejsze straty wapnia przy oddawaniu moczu niż białko zwierzęce. A izoflawony zawarte w nasionach soi wpływają na mineralizację kości. 3. Soja zwiększa odporność organizmu Soja jest źródłem witamin A, witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12), E, C, D i kwasu foliowego. Ponadto zawiera wiele minerałów (potas, cynk, magnez, jod, wapń i fosfor). W...

Ziarna soi i olej sojowy
© Africa Studio/Fotolia.com
Styl życia
Skutki uboczne lecytyny sojowej
Najważniejszą funkcją lecytyny sojowej jest jej wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego – poprawia pamięć, ułatwia uczenie się i zwiększa zdolność koncentracji. Nazywana jest również pogromcą tłuszczu.

Najważniejszą funkcją lecytyny sojowej jest jej wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego – poprawia pamięć, ułatwia uczenie się i zwiększa zdolność koncentracji. Nazywana jest również pogromcą tłuszczu.   Lecytyna nie jest jednak suplementem bez wad – jak każda substancja, także lecytyna sojowa może wywołać skutki uboczne . Dotyczą one nie tylko osób, które mają alergię na soję – te powinny bezwzględnie unikać jakichkolwiek produktów ją zawierających. Skutki uboczne lecytyny sojowej: 7 najczęstszych skutków ubocznych stosowania lecytyny sojowej: problemy ze strony układu pokarmowego, m.in. biegunka , wymioty, nudności, zmiana masy ciała – zarówno utrata wagi jak i jej nagły wzrost, brak apetytu, zmiany skórne, np. wysypki, zawroty głowy, sporadyczne omdlenia i dezorientacja, niewyraźne widzenie, niskie ciśnienie krwi – zbyt niskie ciśnienie krwi jest tak samo groźne, jak wysokie! Dlaczego lecytyna sojowa może szkodzić? Niepożądane skutki stosowania lecytyny sojowej wynikają przede wszystkim ze stosowania na uprawach soi środków chemicznych i pestycydów . Do sprzedaży trafia lecytyna sojowa z różnych źródeł – jeśli kupujesz produkt sprawdzonej i zaufanej firmy, wymienione skutki uboczne nie powinny wystąpić. Jak wybrać zdrową lecytynę sojową? Wybierając lecytynę, kieruj się następującymi wskazówkami:   1. Wybierz soję, która spełnia ścisłe wskazania odnośnie toksyczności. Wybierz producenta, który przy produkcji lecytyny kieruje się wytycznymi US FDA, Komisji Europejskiej i Światowej Organizacji Zdrowia.   2. Upewnij się , że soja jest sfermentowana – w wielu przypadkach soja jest niesfermentowana, co może pozornie wydawać się dobrą praktyką. Jednak badania pokazują, że niesfermentowana soja zawiera toksyny i roślinne estrogeny , które mogą m.in....

Zmęczona dziewczyna odpoczywa przy biurku
©Picture-Factory/Fotolia
Styl życia
Skąd się bierze niedobór żelaza. Obfite krwawienia i nieodpowiednia dieta
Najczęstszą przyczyną niedoboru żelaza jest utrata dużej ilości krwi. Zbyt mała ilość tego pierwiastka może być też skutkiem źle skomponowanej diety, na przykład wegetariańskiej. Osoby, które najczęściej cierpią na niedobory żelaza to kobiety w ciąży, sportowcy i młodzież w okresie dojrzewania.

Najczęstszą przyczyną niedoboru żelaza jest utrata dużej ilości krwi. Zbyt mała ilość tego pierwiastka może być też skutkiem źle skomponowanej diety, na przykład wegetariańskiej. Osoby, które najczęściej cierpią na niedobory żelaza to kobiety w ciąży, sportowcy i młodzież w okresie dojrzewania.   Jednym z pierwszych objawów niedoboru żelaza jest przewlekłe zmęczenie i brak sił. Skóra staje się blada, a pod oczami pojawiają się sińce. Pogarsza się także kondycja włosów i skóry. Obfite krwawienia są główną przyczyną niedoboru żelaza Poziom żelaza w organizmie spada wraz z utratą krwi. Z tego powodu mocne krwawienia skutkują niedoborem tego pierwiastka. Najbardziej narażone na niski poziom żelaza są więc kobiety, które mają długie i obfite miesiączki. Żelazo tracą także osoby doświadczające krwotoków z układu pokarmowego, np. w wyniku wrzodów, hemoroidów i nowotworów. Krwawienie może być też skutkiem urazu, operacji lub zaburzeń krzepnięcia krwi. Źle skomponowana dieta może dostarczać za mało żelaza Żelazo hemowe, czyli najlepiej przyswajalne przez organizm, znajduje się głównie w mięsie, szczególnie w wołowinie i podrobach. Wegetarianie i osoby, które nie jadają dużych ilości mięsa powinny uzupełnić swój jadłospis o warzywa strączkowe ( soja , fasola, ciecierzyca) oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Źle skomponowana dieta jarska, jedzenie produktów wysokoprzetworzonych czy drastyczne odchudzanie mogą powodować trwałe niedobory żelaza. Osoby o zwiększonym zapotrzebowaniu na żelazo: kobiety w ciąży, młodzież, sportowcy U kobiet ciężarnych zapotrzebowanie na żelazo jest większe niż u innych kobiet . Dzieje się tak dlatego, ponieważ w czasie ciąży pierwiastek jest dostarczany także do płodu i do...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner