ciecierzyca
© postsmth/Fotolia.com
Styl życia

Ciecierzyca – co to jest?

Puree z ciecierzycy, czyli grochu włoskiego to tylko jeden z wielu sposobów wykorzystania tej delikatnej w smaku rośliny. Najbardziej znane przysmaki z ciecierzycy to hummus oraz falafel.

Puree z ciecierzycy, czyli grochu włoskiego to tylko jeden z wielu sposobów wykorzystania tej delikatnej w smaku rośliny. Najbardziej znane przysmaki z ciecierzycy to hummus oraz falafel.

Ciecierzyca – właściwości lecznicze

Cieciorka to jedna z pierwszych roślin z rodziny bobowatych jaką człowiek zaczął uprawiać. Znano ją już ponad 8 tys. lat temu w większości miejsc na świecie. Ziarna są najczęściej koloru kawy z mlekiem, kształtem przypominają mały orzech laskowy. Orzechowa jest również w smaku, który jednak jest bardzo neutralny i delikatny. W Egipcie nasiona cieciorki stosowane były jako afrodyzjak. W wielu kulturach napar z liści grochu włoskiego stosowany był jako środek na problemy trawienne, a okłady ze świeżych liści pomagały w stłuczeniach oraz zwichnięciach. Jedzenie potraw przyrządzonych z cieciorki syci i pozytywnie wpływa na organizm. Jest to roślina bogata w łatwo przyswajalne białko, fosfor, cynk, potas, żelazo oraz witaminy z grupy B i błonnik pokarmowy. Dzięki czemu wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.

Ciecierzyca – właściwości odżywcze i zastosowanie

Ciecierzyca w kuchni może być stosowana do wszystkiego. Przyrządza się z niej pasty (hummus), kremy, potrawy jednogarnkowe, zupy, gulasze, pasztety, kotlety (falafle), zapiekanki, doskonale sprawdza się również jako dodatek do sałatek. Mąka produkowana ze zmielonych ziaren jest doskonałym zagęstnikiem wielu potraw (w tym ciast). Cieciorkę można kupić w wersji surowej oraz w słonej zalewie w puszce. Woda z puszkowanej ciecierzycy jest używana w potrawach wegańskich jako zastępnik białka jaja kurzego. Przed gotowaniem należy ją moczyć około 12 godzin. Po tym czasie dwukrotnie zwiększa swoją objętość. 100 g ugotowanej cieciorki to około 164 kcal, 27,4 g węglowodanów, 8,9 g białka oraz 7,6 g błonnika.

Puree z ciecierzycy – przepis

Puree z cieciorki może być wykorzystane jako zamiennik ziemniaków lub pyszna pasta do smarowania pieczywa lub konsumowania z selerem naciowym w ramach przystawki.

 

Czas przygotowania: 12 godzin moczenia ziaren + 100 minut przygotowania puree

Stopień trudności: łatwe

 

Składniki:

  • 400 g suchej ciecierzycy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mleka kokosowego z puszki,
  • 1 łyżeczka soli lub łyżka jasnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki,
  • szczypta sproszkowanego chili.

 

Przygotowanie:

1. Ciecierzycę zalej w dużej misce zimną wodą – podczas moczenia zwiększy swoją objętość dwukrotnie, możliwe, że będzie konieczne dolanie wody. Mocz około 12 h.

2. Wylej wodę, przepłucz ziarna, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości na średnim ogniu około 25-40 minut. Pod koniec gotowania dodaj sól lub sos sojowy.

3. Przecedzoną ciecierzycę przełóż do dużej miski. Dodaj czosnek, chili i mleko, blenduj całość na gładką masę, pulsacyjnie, stopniowo dodając olej i sok z cytryny.

4. Dosól do smaku, jeżeli jest taka potrzeba.

 

Tak przygotowane puree z ciecierzycy można przechowywać w lodówce w szczelnym naczyniu około tygodnia.

 

Smacznego!

 

Miska z surową ciecierzycą, ozdobioną miętą.
ⓒfotodrobik/Fotolia.com
Styl życia
Co można przyrządzić z ciecierzycy – 3 pomysły na pyszne i zdrowe przekąski
Ciecierzyca po ugotowaniu ma łagodny, orzechowy smak. Jest dzięki temu doskonałym materiałem na smakowitą, a przy tym zdrową przekąskę. Po upieczeniu można jeść ją jak orzeszki, zarówno na słodko, jak i na słono. Z cieciorki można także przyrządzić pyszną pastę do kanapek lub hummus.

Ciecierzyca po ugotowaniu ma łagodny, orzechowy smak. Jest dzięki temu doskonałym materiałem na smakowitą, a przy tym zdrową przekąskę. Po upieczeniu można jeść ją jak orzeszki, zarówno na słodko, jak i na słono. Z cieciorki można także przyrządzić pyszną pastę do kanapek lub hummus.   Rada : zamiast moczyć i gotować ciecierzycę, możesz wykorzystać ciecierzycę z puszki. Skróci to znacznie czas potrzebny na przygotowanie przekąsek. Pieczona ciecierzyca na słodko Czas przygotowania: 12 godzin (moczenie ciecierzycy) + 30 minut (gotowanie ciecierzycy) + 90 minut (przygotowanie przekąski) Stopień trudności: łatwe Składniki (na 3 porcje): szklanka ciecierzycy , 3 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki sezamu, 2 łyżki płynnego miodu, 5 łyżek drobno posiekanych orzechów laskowych i włoskich , 1 łyżeczka gorzkiego kakao. Sposób przygotowania: Opłucz ciecierzycę, zalej ją wodą i odstaw na 12 godzin, żeby namokła. Ugotuj ciecierzycę w wodzie, w której stała, dolej taką ilość wody, żeby na ok. 3 cm przykryła ciecierzycę. Gotuj ją przez ok. 30 minut. Odlej wodę, osusz ciecierzycę i wyłóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ciecierzycę przez ok. 90 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Rozpuść olej kokosowy, zmieszaj go z miodem, ziarnami sezamu i orzechami. Dodaj upieczoną ciecierzycę i wymieszaj wszystko. Przed podaniem posyp ciecierzycę gorzkim kakao . Pikantna, chrupiąca ciecierzyca Czas przygotowania: 12 godzin (moczenie ciecierzycy) + 30 minut (gotowanie ciecierzycy) + 90 minut (przygotowanie przekąski) Stopień trudności: łatwe Składniki (na 3 porcje): szklanka ciecierzycy, 3 łyżki oleju rzepakowego , 3 łyżki słodkiej papryki w proszku, łyżeczka sproszkowanego chili, sól morska, suszone oregano....

Domowy hummus
© yuliiaholovchenko/Fotolia.com
Styl życia
Hummus – zdrowa pasta z ciecierzycy i sezamu
Hummus to zdrowa pasta, którą możemy smarować pieczywo. W jej skład w wersji podstawowej wchodzi: ugotowana ciecierzyca, tahina (pasta sezamowa), oliwa, czosnek, sok z cytryny i sól.

Hummus to zdrowa pasta, którą możemy smarować pieczywo. W jej skład w wersji podstawowej wchodzi: ugotowana ciecierzyca, tahina (pasta sezamowa), oliwa, czosnek, sok z cytryny i sól.   Oprócz tego, że hummus jest pysznym smarowidłem, jest również bardzo zdrowy. Zawiera dużo białka, błonnika i cennych dla organizmu witamin. Osoba będąca na diecie odchudzającej może bez obaw włączyć go do jadłospisu. W 100 g gotowej pasty znajduje się około 200 kcal. Jedzony w niewielkich ilościach i z lekkostrawnymi dodatkami hummus nie tuczy.   Hummus jest potrawą kuchni bliskowschodniej. Do Europy przywędrował stosunkowo niedawno. W ostatnich latach stał się tu bardzo popularny, a nawet modny. Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski – co to jest? Ciecierzyca jest rośliną strączkową, doskonałą do wszelkiego rodzaju past, musów, zup. Jest głównym składnikiem hummusu i falafeli. Nazywana jest również grochem włoskim, dzięki czemu możemy mieć większe wyobrażenie co do jej smaku, który jest bardzo delikatny, neutralny, maślany, delikatnie słodki i orzechowy . Cieciorka to małe beżowe kuleczki (odmiana Kabuli) lub mniejsze zielone, czarne, czerwone (odmiana Desi), które przed gotowaniem trzeba namoczyć. Korzyści płynące z jedzenia hummusu Ponieważ główny składnik hummusu – ciecierzyca jest bogata w wiele cennych dla organizmu składników odżywczych, jedzenie tej pasty ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Hummus jest lekkostrawny i bardzo odżywczy, dlatego polecany jest w przypadku każdej diety oraz kobietom w ciąży . Ponieważ zawiera spore ilości błonnika, reguluje pracę układu pokarmowego, a lepsze trawienie to dobre samopoczucie. Zawarte w hummusie białko dostarcza energii oraz wpływa korzystnie na układ kostny i mięśniowy. Z tego względu jest to również cenne źródło tego składnika w diecie wegańskiej . Rośliny strączkowe pomagają utrzymać...

Chili con Carne
©Fischer Food Design/Fotolia
Styl życia
Przepis na dania z ciecierzycy – sałatkę, kotlety i chili con carne
Surową ciecierzycę należy namoczyć na dzień przed przyrządzeniem. Smakuje idealnie jako dodatek do dań kuchni Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu.

Surową ciecierzycę należy namoczyć na dzień przed przyrządzeniem. Smakuje idealnie jako dodatek do dań kuchni Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu.   Ciecierzyca jest bogata w białko i potas , który obniża ciśnienie krwi. Dodatkowo zmniejsza ona poziom tzw. złego cholesterolu, który jest odpowiedzialny za wiele chorób serca. Ciecierzyca zawiera również żelazo , które zapobiega anemii. Sałatka z ciecierzycy Pomysł na pyszną i pożywną sałatkę z ciecierzycy z dodatkiem kaszy kuskus i kurczaka.   Potrzebujesz : miski, garnka.   Składniki : 1 szklanka kaszy kuskus, 500 ml bulionu, 2 łyżki mięty, 2 łyżki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny, 1 pierś kurczaka, 1 łyżka kurkumy, sól (do smaku), pieprz (do smaku), 1 szklanka ciecierzycy.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Wrzuć kurczaka do wody z dodatkiem kurkumy, soli i pieprzu. Gotuj przez pół godziny. Ugotowaną pierś pokrój w kostkę. Zagotuj pół litra bulionu z dodatkiem masła. Gotowym bulionem zalej kuskus. Odstaw na 10 minut. Do miski wsyp gotową kaszę, kurczaka, ciecierzycę, mięte, pietruszkę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Gotowe Smacznego!   Kotlety z ciecierzycy   Kotlety z ciecierzycy świetnie smakują podawane zarówno na zimno, jak i na ciepło. Nie zawierają mięsa, więc są idealną potrawą dla wszystkich wegetarian .   Potrzebujesz: miski, patelni.   Składniki na 3 porcje: 1 szklanka ciecierzycy, natka pietruszki (do smaku) bułka tarta (do obtoczenia), pół kostki masła, 1 jajko, 1 cebula, sól (do smaku), bazylia (do smaku), pieprz (do smaku)   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności:...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner