Miska z surową ciecierzycą, ozdobioną miętą.
ⓒfotodrobik/Fotolia.com
Styl życia

Co można przyrządzić z ciecierzycy – 3 pomysły na pyszne i zdrowe przekąski

Ciecierzyca po ugotowaniu ma łagodny, orzechowy smak. Jest dzięki temu doskonałym materiałem na smakowitą, a przy tym zdrową przekąskę. Po upieczeniu można jeść ją jak orzeszki, zarówno na słodko, jak i na słono. Z cieciorki można także przyrządzić pyszną pastę do kanapek lub hummus.

Ciecierzyca po ugotowaniu ma łagodny, orzechowy smak. Jest dzięki temu doskonałym materiałem na smakowitą, a przy tym zdrową przekąskę. Po upieczeniu można jeść ją jak orzeszki, zarówno na słodko, jak i na słono. Z cieciorki można także przyrządzić pyszną pastę do kanapek lub hummus.

 

Rada: zamiast moczyć i gotować ciecierzycę, możesz wykorzystać ciecierzycę z puszki. Skróci to znacznie czas potrzebny na przygotowanie przekąsek.

Pieczona ciecierzyca na słodko

Czas przygotowania: 12 godzin (moczenie ciecierzycy) + 30 minut (gotowanie ciecierzycy) + 90 minut (przygotowanie przekąski)

Stopień trudności: łatwe

Składniki (na 3 porcje):

Sposób przygotowania:

  • Opłucz ciecierzycę, zalej ją wodą i odstaw na 12 godzin, żeby namokła.
  • Ugotuj ciecierzycę w wodzie, w której stała, dolej taką ilość wody, żeby na ok. 3 cm przykryła ciecierzycę. Gotuj ją przez ok. 30 minut.
  • Odlej wodę, osusz ciecierzycę i wyłóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piecz ciecierzycę przez ok. 90 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
  • Rozpuść olej kokosowy, zmieszaj go z miodem, ziarnami sezamu i orzechami. Dodaj upieczoną ciecierzycę i wymieszaj wszystko.
  • Przed podaniem posyp ciecierzycę gorzkim kakao.

Pikantna, chrupiąca ciecierzyca

Czas przygotowania: 12 godzin (moczenie ciecierzycy) + 30 minut (gotowanie ciecierzycy) + 90 minut (przygotowanie przekąski)

Stopień trudności: łatwe

Składniki (na 3 porcje):

  • szklanka ciecierzycy,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku,
  • łyżeczka sproszkowanego chili,
  • sól morska,
  • suszone oregano.

Sposób przygotowania:

  • Namocz, ugotuj i upiecz ciecierzycę według wskazówek z poprzedniego przepisu. Uwaga: przed wyłożeniem na blachę wymieszaj ją z olejem i dopiero wtedy piecz.
  • Zmieszaj paprykę w proszku, chili oraz oregano, a następnie obtocz w tych przyprawach upieczoną ciecierzycę.
  • Posyp przekąskę solą morską.

Tapas z pastą z ciecierzycy i koperkiem

Czas przygotowania: 12 godzin (moczenie ciecierzycy) + 30 minut (gotowanie ciecierzycy) + 30 minut (przygotowanie tapas)

Stopień trudności: łatwe

Składniki (na 3 porcje):

  • 3/4 szklanki ciecierzycy,
  • długa na ok. 1 m bagietka francuska,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • pęczek koperku.

Sposób przygotowania:

  • Opłucz i ugotuj ciecierzycę według powyższych przepisów.
  • Pokrój bagietkę na ukośne kromki o grubości 1 cm i podsmaż je na oleju, żeby się zarumieniły.
  • Podsmaż na oleju pokrojoną cebulę, żeby się zeszkliła.
  • Zblenduj ciecierzycę razem z zeszkloną cebulą, solą i pieprzem.
  • Smaruj pastą z ciecierzycy kromki bagietki.
  • Na każdej kanapce połóż gałązkę koperku.

Hummus do warzyw i pieczywa

Hummus to przysmak kuchni bliskowschodniej (m.in. libańskiej, izraelskiej). Można go podawać z chlebkami typu pita, warzywami lub bagietką.

Czas przygotowania: 12 godzin (moczenie) + 1,5-2 godziny (gotowanie ciecierzycy) + 30 minut (przygotowanie masy)

Stopień trudności: łatwe

Składniki (na 3 porcje):

  • 1/2 szklanki ciecierzycy,
  • 5 łyżek pasty tahini (prażony sezam zmiksowany z oliwą),
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połówki cytryny,
  • oliwa z oliwek
  • sól,

Sposób przygotowania:

  • Namocz i ugotuj ciecierzycę przez około 2 godziny, dodając sól do smaku (około 1/2 łyżeczki). Po gotowaniu wodę odlej do osobnego naczynia.
  • Ugotowaną i ostudzoną cieciorkę zmiksuj blenderem na jednolitą masę, dodając trochę wody z gotowania.
  • Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini i wszystko zmiksuj.
  • Nie przerywając blendowania dolej sok z cytryny i tyle oliwy, żeby powstała jednolita, kremowa masa.
 

hummus w miseczce i marchewka pokrojona w słupki
©yuliiaholovchenko/Fotolia.comrobynmac
Styl życia
Hummus – właściwości i przepisy na pastę z Bliskiego Wschodu
Hummus jest popularnym dodatkiem do pieczywa czy makaronu. Potrawa ta jest bogata w białko, mangan, witaminę B6 i kwas foliowy. Podstawowym składnikiem hummusu jest ciecierzyca oraz tahini – pasta sezamowa. Potrawę można przyrządzać też z dodatkiem batatów, cebuli, czosnku ziół i papryki.

Hummus jest popularnym dodatkiem do pieczywa czy makaronu. Potrawa ta jest bogata w białko, mangan, witaminę B6 i kwas foliowy. Podstawowym składnikiem hummusu jest ciecierzyca oraz tahini – pasta sezamowa. Potrawę można przyrządzać też z dodatkiem batatów, cebuli, czosnku ziół i papryki. Hummus po arabsku znaczy ciecierzyca. Potrawa wywodzi się z Egiptu, lecz najbardziej popularna jest na Bliskim Wschodzie i w Indiach. Hummus – właściwości i zastosowanie Pasta hummus jest bardzo popularna wśród wegetarian i wegan. Najczęściej smaruje się nim kanapki, lecz można też zrobić z niego sos do warzyw (np. słupków papryki, marchewki, selera naciowego) lub dodać do kotletów roślinnych. Hummus jest bogaty w żelazo i witaminę C , dzięki czemu zapobiega niedokrwistości oraz zwiększa odporność organizmu. Ma też znaczne ilości kwasu foliowego oraz witaminy B6, a więc regularne jedzenie go usprawnia pracę układu nerwowego. Hummus ma również wysoką zawartość manganu, białka, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto 100 g produktu ma tylko 177 kcal, więc jest to dobry składnik dla osób odchudzających się. Hummus z pieczonym batatem Składniki: 250 g ciecierzycy, 1 batat, 3 łyżki sosu tahini ( pasty sezamowej ), 40 g oliwy, 50 g wody, 1 ząbek czosnku, sok z połówki cytryny, szczypta soli. Czas przygotowania: 30 minut Poziom trudności: łatwe Sposób przygotowania: Zostaw ciecierzycę na noc w wodzie. Piecz batata w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Ostudź warzywo i zblenduj na jednolitą papkę. Ugotuj ciecierzycę i dodaj ją do batata. Zmiel dokładnie wszystkie składniki, jeśli będzie zbyt gęste dodaj odrobinę wody. Smacznego! Ziołowy hummus z czerwoną papryką Składniki: 1...

ciecierzyca
© postsmth/Fotolia.com
Styl życia
Ciecierzyca – co to jest?
Puree z ciecierzycy, czyli grochu włoskiego to tylko jeden z wielu sposobów wykorzystania tej delikatnej w smaku rośliny. Najbardziej znane przysmaki z ciecierzycy to hummus oraz falafel.

Puree z ciecierzycy, czyli grochu włoskiego to tylko jeden z wielu sposobów wykorzystania tej delikatnej w smaku rośliny. Najbardziej znane przysmaki z ciecierzycy to hummus oraz falafel. Ciecierzyca – właściwości lecznicze Cieciorka to jedna z pierwszych roślin z rodziny bobowatych jaką człowiek zaczął uprawiać. Znano ją już ponad 8 tys. lat temu w większości miejsc na świecie. Ziarna są najczęściej koloru kawy z mlekiem, kształtem przypominają mały orzech laskowy. Orzechowa jest również w smaku, który jednak jest bardzo neutralny i delikatny. W Egipcie nasiona cieciorki stosowane były jako afrodyzjak. W wielu kulturach napar z liści grochu włoskiego stosowany był jako środek na problemy trawienne, a okłady ze świeżych liści pomagały w stłuczeniach oraz zwichnięciach. Jedzenie potraw przyrządzonych z cieciorki syci i pozytywnie wpływa na organizm. Jest to roślina bogata w łatwo przyswajalne białko, fosfor, cynk, potas, żelazo oraz witaminy z grupy B i błonnik pokarmowy. Dzięki czemu wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Ciecierzyca – właściwości odżywcze i zastosowanie Ciecierzyca w kuchni może być stosowana do wszystkiego. Przyrządza się z niej pasty (hummus), kremy, potrawy jednogarnkowe, zupy, gulasze, pasztety, kotlety ( falafle ), zapiekanki, doskonale sprawdza się również jako dodatek do sałatek. Mąka produkowana ze zmielonych ziaren jest doskonałym zagęstnikiem wielu potraw (w tym ciast). Cieciorkę można kupić w wersji surowej oraz w słonej zalewie w puszce. Woda z puszkowanej ciecierzycy jest używana w potrawach wegańskich jako zastępnik białka jaja kurzego. Przed gotowaniem należy ją moczyć około 12 godzin. Po tym czasie dwukrotnie zwiększa swoją objętość. 100 g ugotowanej cieciorki to około 164 kcal, 27,4 g węglowodanów, 8,9 g białka oraz 7,6 g...

Chili con Carne
©Fischer Food Design/Fotolia
Styl życia
Przepis na dania z ciecierzycy – sałatkę, kotlety i chili con carne
Surową ciecierzycę należy namoczyć na dzień przed przyrządzeniem. Smakuje idealnie jako dodatek do dań kuchni Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu.

Surową ciecierzycę należy namoczyć na dzień przed przyrządzeniem. Smakuje idealnie jako dodatek do dań kuchni Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu.   Ciecierzyca jest bogata w białko i potas , który obniża ciśnienie krwi. Dodatkowo zmniejsza ona poziom tzw. złego cholesterolu, który jest odpowiedzialny za wiele chorób serca. Ciecierzyca zawiera również żelazo , które zapobiega anemii. Sałatka z ciecierzycy Pomysł na pyszną i pożywną sałatkę z ciecierzycy z dodatkiem kaszy kuskus i kurczaka.   Potrzebujesz : miski, garnka.   Składniki : 1 szklanka kaszy kuskus, 500 ml bulionu, 2 łyżki mięty, 2 łyżki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny, 1 pierś kurczaka, 1 łyżka kurkumy, sól (do smaku), pieprz (do smaku), 1 szklanka ciecierzycy.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Wrzuć kurczaka do wody z dodatkiem kurkumy, soli i pieprzu. Gotuj przez pół godziny. Ugotowaną pierś pokrój w kostkę. Zagotuj pół litra bulionu z dodatkiem masła. Gotowym bulionem zalej kuskus. Odstaw na 10 minut. Do miski wsyp gotową kaszę, kurczaka, ciecierzycę, mięte, pietruszkę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Gotowe Smacznego!   Kotlety z ciecierzycy   Kotlety z ciecierzycy świetnie smakują podawane zarówno na zimno, jak i na ciepło. Nie zawierają mięsa, więc są idealną potrawą dla wszystkich wegetarian .   Potrzebujesz: miski, patelni.   Składniki na 3 porcje: 1 szklanka ciecierzycy, natka pietruszki (do smaku) bułka tarta (do obtoczenia), pół kostki masła, 1 jajko, 1 cebula, sól (do smaku), bazylia (do smaku), pieprz (do smaku)   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności:...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner