Buraki czerwone i sok
©Dani Vincek/Fotolia
Styl życia

Burak czerwony – naturalny energetyk

Właściwości zdrowotne buraka czerwonego są nie do przecenienia. Jedzenie buraków nie tylko poprawia funkcjonowanie układu krążenia i zapobiega chorobom serca, ale też podnosi ogólną wydolność organizmu, pomaga na koncentrację i... problemy w łóżku.

Właściwości zdrowotne buraka czerwonego są nie do przecenienia. Jedzenie buraków nie tylko poprawia funkcjonowanie układu krążenia i zapobiega chorobom serca, ale też podnosi ogólną wydolność organizmu, pomaga na koncentrację i... problemy w łóżku.

Burak poprawia funkcjonowanie układu krążenia

Zawarte w soku buraka azotany, a także potas i magnez obniżają ciśnienie krwi, natomiast błonnik pokarmowy obniża stężenie złego cholesterolu. Te dwie właściwości sprawiają, że potrawy z buraków powinny znaleźć się w diecie osób ze skłonnościami do chorób układu krążenia.

Burak poprawia koncentrację

Azotany zawarte w burakach rozszerzają naczynia krwionośne i poprawiają krążenie w mózgu. Dzięki temu poprawiają wydolność intelektualną, a u starszych osób opóźniają zmiany wywołane przez postępującą demencję.

Burak zapobiega nowotworom

Buraki, a dokładnie betacyjany, które nadają im charakterystyczny kolor, mają działanie przeciwnowotworowe. Badania pokazały, że buraki zapobiegają wystąpieniu nowotworów skóry, płuc i jelita grubego. Betacyjany przeciwdziałają wzrostowi komórek nowotworowych.

Burak podnosi wydajność fizyczną

Wyniki badań prowadzonych w Stanach Zjednoczonych pokazały, że biegacze, którzy przed zawodami jedli gotowane buraki, osiągali średnio o 16% wyższą wydajność niż biegacze, którzy zamiast buraków dostali żurawinę.

 

Za ten efekt prawdopodobnie odpowiadają azotany, które rozszerzają naczynia krwionośne. Dzięki temu do komórek docierają większe ilości tlenu. Poprawia to ogólną wydolność organizmu.

Burak zapobiega wadom rozwojowym

Kobiety w ciąży powinny włączyć do swojej diety buraki. Wysoka zawartość kwasu foliowego sprawia, że jedzenie buraków obniża ryzyko wystąpienia wad rozwojowych u płodu.

Burak podnosi odporność

Buraki zawierają dużo witaminy C oraz flawonoidy. Te substancje wzmacniają strukturę naczyń krwionośnych i podnoszą odporność organizmu. Witamina C oraz betacyjany są przeciwutleniaczami, pomagają zwalczać wolne rodniki, których nadmiar może być przyczyną spadku odporności i większej podatności na infekcje.

Burak jest naturalnym afrodyzjakiem

Buraki poprawiają również wydolność seksualną. Dzieje się tak za sprawą dużej ilości boru, który wspomaga produkcję hormonów. Jedzenie buraków podnosi libido i zwiększa ruchliwość plemników.

W jakiej postaci najlepiej jeść buraki

Najpopularniejszymi potrawami z buraków jest barszcz czerwony i ćwikła. Z buraków można też przyrządzać kotlety, zakwas, koktajle, a nawet piec z nich ciasta.

 

Burak w plastrach
©indigolotos/Fotolia
Styl życia
Kiszone buraki – źródło witamin, mikro- i makroelementów
Kiszenie buraków sprawia, że nie tracą one swoich właściwości zdrowotnych: wysokiej zawartości witaminy C oraz potasu, magnezu i kwasu foliowego. Proces kiszenia sprawia, że buraki zyskują właściwości probiotyczne.

Kiszenie buraków sprawia, że nie tracą one swoich właściwości zdrowotnych: wysokiej zawartości witaminy C oraz potasu, magnezu i kwasu foliowego. Proces kiszenia sprawia, że buraki zyskują właściwości probiotyczne. Właściwości zdrowotne buraków Buraki są bogatym źródłem witamin, mikro- i makroelementów. Dzięki dużej zawartości witaminy C buraki wspomagają odporność organizmu, zapobiegają infekcjom. Witamina C, jako przeciwutleniacz, spowalnia też procesy starzenia się skóry. Potas i magnez natomiast zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.   Buraki zawierają także kwas foliowy, który spożywany przez kobiety w ciąży, może zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych płodu.   Buraki obniżają ponadto ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu, chronią w ten sposób układ krążenia przed chorobami.   Burak może też zastąpić kawę i napoje energetyczne. Znajdujące się w burakach azotany rozszerzają naczynia krwionośne, co umożliwia lepsze dotlenienie komórek ciała. Dzięki temu poprawia się zdolność koncentracji oraz wydolność fizyczna. Właściwości zdrowotne kiszonych warzyw Kiszenie warzyw nie tylko konserwuje je i nadaje im kwaśny smak. Kwas mlekowy, który wydziela się podczas kiszenia, utrwala także dużą część właściwości zdrowotnych warzyw. Podczas kiszenia buraki zyskują dodatkowo właściwości probiotyczne: jedzenie ich korzystnie wpływa na florę bakteryjną układu pokarmowego. Dobry stan flory bakteryjnej jest warunkiem prawidłowego przebiegu procesu trawienia pokarmów, wpływa on również na odporność organizmu.   Pod wpływem kiszenia zwiększa się ilość witamin z grupy B: B6 i B12. Dzięki temu kiszone buraki pomagają leczyć choroby skóry, zapobiegać niedokrwistości, depresji i bezsenności oraz bolesnym skurczom mięśni. Niedobór tych witamin jest częsty u wegetarian. Kiszone...

Szklanka syropu z buraka
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Syrop z buraka pomaga na przeziębienia
Syrop z buraka czerwonego jest naturalnym środkiem ułatwiającym odkrztuszanie. Zawiera też witaminę C, która wzmacnia zainfekowany organizm i pomaga mu walczyć z chorobą. Można stosować go także profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym, kiedy obniża się odporność organizmu i łatwo o chorobę.

Syrop z buraka czerwonego jest naturalnym środkiem ułatwiającym odkrztuszanie. Zawiera też witaminę C, która wzmacnia zainfekowany organizm i pomaga mu walczyć z chorobą. Można stosować go także profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym, kiedy obniża się odporność organizmu i łatwo o chorobę. Jak zrobić syrop z gotowanego buraka? Składniki: 2 średniej wielkości buraki, 5 łyżek płynnego naturalnego miodu.   Sposób przygotowania: Dokładnie umyj buraki i ugotuj je, najlepiej na parze. Ugotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Przetrzyj je przez sitko tak, żeby uzyskać klarowny sok bez wiórków. Do soku dodaj miód i dobrze wymieszaj, możesz podgrzać, żeby sok łatwiej zmieszał się z miodem. Pilnuj, jednak, żeby nie zagotować syropu. Jak zrobić syrop z surowego buraka? Składniki: 2 średniej wielkości buraki, 1/2 szklanki płynnego miodu lub 1/2 szklanki cukru.   Sposób przygotowania: Umyj i obierz buraki. Pokrój je w drobną kostkę i zasyp cukrem lub zalej miodem. Następnie postaw na 24 godziny w miejscu o temperaturze pokojowej. Sok buraków zmieszany z cukrem lub miodem oddziel od kawałków buraków. Zamieszaj sok i cukier. Syrop nadaje się do spożycia. Jak stosować syrop z buraka? W przypadku przeziębienia pij lub podawaj łyżkę stołową syropu 3 razy dziennie. Jeśli przyjmujesz lub podajesz syrop profilaktycznie, wystarczy jedna łyżka dziennie. Syrop podawaj przynajmniej na 2 godziny przed zaśnięciem.   Lubisz jeść buraki? Poznaj  właściwości buraka czerwonego ! Kiszone warzywa wzmacniają odporność! Zobacz,  dlaczego warto jeść kiszone buraki . Burak doskonale nadaje się do sałatek. Wypróbuj  2 smaczne przepisy na sałatkę z burakami na ciepło i zimno .

liście miłorzębu
©vodolej/Fotolia
Styl życia
Ginko biloba, czyli miłorząb dwuklapowy, leczy serce i poprawia pamięć
Miłorząb dwuklapowy (ginko biloba) to drzewo, którego liście mają zdrowotne właściwości: usprawniają krążenie krwi, leczą obrzęki nóg, poprawiają pamięć i koncentrację, leczą nawet dysfunkcje seksualne. Wyciąg z liści miłorzębu znajduje się w składzie leków stosowanych pomocniczo w leczeniu chorób Alzheimera i Parkinsona.

Miłorząb dwuklapowy (ginko biloba) to drzewo, którego liście mają zdrowotne właściwości: usprawniają krążenie krwi, leczą obrzęki nóg, poprawiają pamięć i koncentrację, leczą nawet dysfunkcje seksualne. Wyciąg z liści miłorzębu znajduje się w składzie leków stosowanych pomocniczo w leczeniu chorób Alzheimera i Parkinsona. Miłorząb dwuklapowy zapobiega chorobom układu krążenia i nowotworom Miłorząb dwuklapowy, zwany także miłorzębem japońskim, zawiera dwie substancje, które odpowiadają za jego lecznicze właściwości. Są nimi flawonoidy oraz terpenoidy. Flawonoidy to antyoksydanty, które wzmacniają układ nerwowy, mięsień sercowy, naczynia krwionośne oraz komórki siatkówki oka. Flawonoidy zwalczają również wolne rodniki, które mogą odpowiadać za zmiany miażdżycowe i nowotworowe. Natomiast terpenoidy, w tym ginkoidy, poprawiają krążenie krwi poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych i zmniejszenie lepkości płytek krwi. Miłorząb dwuklapowy wspomaga funkcje poznawcze Liście miłorzębu dwuklapowego poprawiają pamięć i koncentrację oraz zapobiegają demencji. Początkowo uważano, że dzieje się tak wyłącznie dzięki temu, że miłorząb poprawia krążenie krwi w mózgu, ale okazało się, że większe znaczenie ma ochrona komórek nerwowych, które w chorobie Alzheimera ulegają degeneracji. Wyniki badań pokazują, że preparaty z miłorzębu dwuklapowego w osób z chorobą Alzheimera : usprawniają procesy odpowiedzialne za myślenie, uczenie się i pamięć, poprawiają funkcjonowanie wśród ludzi, poprawiają nastrój. Wyniki niektórych badań wskazują też na to, że miłorząb dwuklapowy bywa też skuteczny w terapii ADHD u dzieci. Miłorząb dwuklapowy wspomaga funkcje seksualne Miłorząb dwuklapowy znany jest także jako środek na potencję. Poprawia nastrój i rozszerza naczynia krwionośne. Dzięki temu podnosi libido i...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner