Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Szklanka syropu z buraka
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Syrop z buraka pomaga na przeziębienia

Syrop z buraka czerwonego jest naturalnym środkiem ułatwiającym odkrztuszanie. Zawiera też witaminę C, która wzmacnia zainfekowany organizm i pomaga mu walczyć z chorobą. Można stosować go także profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym, kiedy obniża się odporność organizmu i łatwo o chorobę.

Syrop z buraka czerwonego jest naturalnym środkiem ułatwiającym odkrztuszanie. Zawiera też witaminę C, która wzmacnia zainfekowany organizm i pomaga mu walczyć z chorobą. Można stosować go także profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym, kiedy obniża się odporność organizmu i łatwo o chorobę.

Jak zrobić syrop z gotowanego buraka?

Składniki:

  • 2 średniej wielkości buraki,
  • 5 łyżek płynnego naturalnego miodu.

 

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj buraki i ugotuj je, najlepiej na parze. Ugotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Przetrzyj je przez sitko tak, żeby uzyskać klarowny sok bez wiórków. Do soku dodaj miód i dobrze wymieszaj, możesz podgrzać, żeby sok łatwiej zmieszał się z miodem. Pilnuj, jednak, żeby nie zagotować syropu.

Jak zrobić syrop z surowego buraka?

Składniki:

  • 2 średniej wielkości buraki,
  • 1/2 szklanki płynnego miodu lub 1/2 szklanki cukru.

 

Sposób przygotowania:

Umyj i obierz buraki. Pokrój je w drobną kostkę i zasyp cukrem lub zalej miodem. Następnie postaw na 24 godziny w miejscu o temperaturze pokojowej. Sok buraków zmieszany z cukrem lub miodem oddziel od kawałków buraków. Zamieszaj sok i cukier. Syrop nadaje się do spożycia.

Jak stosować syrop z buraka?

W przypadku przeziębienia pij lub podawaj łyżkę stołową syropu 3 razy dziennie. Jeśli przyjmujesz lub podajesz syrop profilaktycznie, wystarczy jedna łyżka dziennie. Syrop podawaj przynajmniej na 2 godziny przed zaśnięciem.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
sok buraczany
©dream79/Fotolia
Styl życia
Na nadciśnienie i osłabienie organizmu – przepis na sok z buraków ćwikłowych
Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny sięgnąć po sok z buraków. Przepis na ten naturalny i zdrowy tonik jest bardzo prosty. Sok z buraka wyciska się przy użyciu sokowirówki. Można go również uzyskać przez zasypanie startego na tarce warzywa cukrem.

Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny sięgnąć po sok z buraków. Przepis na ten naturalny i zdrowy tonik jest bardzo prosty. Sok z buraka wyciska się przy użyciu sokowirówki. Można go również uzyskać przez zasypanie startego na tarce warzywa cukrem.   Sok z buraka ćwikłowego ma bardzo specyficzny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Najlepiej dodać do niego jabłko, marchew, pomarańczę, cytrynę, miód, imbir lub brzoskwinię. W wersji wytrawnej sprawdzą się: czosnek, seler, natka pietruszki oraz cebula. Właściwości lecznicze buraka ćwikłowego Buraki są tanie, smaczne i bardzo zdrowe. Włączenie ich do codziennego jadłospisu to wzbogacenie diety o wiele cennych dla organizmu składników odżywczych. Są to m.in. kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, witamina A oraz C. Obecna w burakach betanina neutralizuje kwasotwórcze działanie niektórych potraw, np. mięsnych. Sok z buraka to naturalny sposób na obniżenie ciśnienia tętniczego. Zawarte w nim azotany zwiększają cyrkulację krwi i powodują lepsze dotlenienie mózgu. Wpływa to bezpośrednio na poprawę koncentracji. Picie soku z surowego buraka wspomaga oczyszczanie organizmu, przyspiesza trawienie , pobudza wydalanie kwasu moczowego. Sok z buraka wykazuje działanie antyoksydacyjne, czyli chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników . Przyczyniają się one do zwiększenia tempa procesów degeneracyjnych w tkankach, takich jak np. powstawanie zmarszczek. Sok z buraka zarówno przyspiesza rekonwalescencję , jak również zwiększa wytrzymałość i wydolność organizmu podczas wysiłku fizycznego. Sok z buraka działa wykrztuśnie , dlatego nie wskazane jest picie go tuż przed snem. Sok z surowego warzywa powinien odstać około 30 minut, dzięki temu będzie delikatniejszy w smaku i nie obciąży żołądka. Przepis na sok z buraka i jabłek z sokowirówki...

Słoik z sałatką z buraczków.
©sitriel/Fotolia
Styl życia
Buraczki na ciepło i zimno: przepis na surówkę z buraków i jabłek oraz na ciepło z cebulą i sokiem z cytryny
Buraki ugotowane i obrane ze skórek trze się na tarce z dużymi oczkami. Warzywa podawane na zimno najlepiej smakują z jabłkiem i octem winnym. Buraczki na ciepło podsmaża się na maśle z dodatkiem cebuli i soku wyciśniętego z cytryny. Warzywa można podawać z mięsem i ziemniakami.

Buraki ugotowane i obrane ze skórek trze się na tarce z dużymi oczkami. Warzywa podawane na zimno najlepiej smakują z jabłkiem i octem winnym. Buraczki na ciepło podsmaża się na maśle z dodatkiem cebuli i soku wyciśniętego z cytryny. Warzywa można podawać z mięsem i ziemniakami.   Buraki umyj pod bieżącą wodą. Nie obieraj ich ze skórek tylko od razu włóż do garnka. Wody nalej tyle, aby zakryła warzywa. Małe buraki gotuje się około 30 minut, większe – około 1-1,5 godziny. Nakłuj lekko warzywo – jeśli jest miękkie oznacza, że się ugotowało. Buraczki na ciepło z cebulą, krok po kroku Składniki: 600 gramów buraków , 1 mała cebula, 4 łyżki masła , 1 łyżka cukru (możesz z niego zrezygnować), 1 łyżeczka mąki pszennej, 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu .   Czas przygotowania: około 1,5 godziny Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Ugotuj buraki i pozostaw do ostygnięcia. Obierz warzywa ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej 2 łyżki masła na patelni i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż około 1,5 minuty, aż cebula się zeszkli. W rondlu roztop 2 łyżki masła, dodaj mąkę i mieszaj, aż całość się połączy. Do zasmażki dodaj cebulę i buraki. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Gotuj około 5 minut, często mieszając. Smacznego! Przepis na surówkę z buraków i jabłek, krok po kroku Składniki: 4 buraki, 2 jabłka, pół cebuli, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki cukru, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka oliwy z oliwek. Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Ugotowane i ostudzone buraki obierz ze skórki. Usuń...

Buraki czerwone i sok
©Dani Vincek/Fotolia
Styl życia
Burak czerwony – naturalny energetyk
Właściwości zdrowotne buraka czerwonego są nie do przecenienia. Jedzenie buraków nie tylko poprawia funkcjonowanie układu krążenia i zapobiega chorobom serca, ale też podnosi ogólną wydolność organizmu, pomaga na koncentrację i... problemy w łóżku.

Właściwości zdrowotne buraka czerwonego są nie do przecenienia. Jedzenie buraków nie tylko poprawia funkcjonowanie układu krążenia i zapobiega chorobom serca, ale też podnosi ogólną wydolność organizmu, pomaga na koncentrację i... problemy w łóżku. Burak poprawia funkcjonowanie układu krążenia Zawarte w soku buraka azotany, a także potas i magnez obniżają ciśnienie krwi, natomiast błonnik pokarmowy obniża stężenie złego cholesterolu. Te dwie właściwości sprawiają, że potrawy z buraków powinny znaleźć się w diecie osób ze skłonnościami do chorób układu krążenia. Burak poprawia koncentrację Azotany zawarte w burakach rozszerzają naczynia krwionośne i poprawiają krążenie w mózgu. Dzięki temu poprawiają wydolność intelektualną , a u starszych osób opóźniają zmiany wywołane przez postępującą demencję. Burak zapobiega nowotworom Buraki, a dokładnie betacyjany, które nadają im charakterystyczny kolor, mają działanie przeciwnowotworowe. Badania pokazały, że buraki zapobiegają wystąpieniu nowotworów skóry, płuc i jelita grubego. Betacyjany przeciwdziałają wzrostowi komórek nowotworowych. Burak podnosi wydajność fizyczną Wyniki badań prowadzonych w Stanach Zjednoczonych pokazały, że biegacze, którzy przed zawodami jedli gotowane buraki, osiągali średnio o 16% wyższą wydajność niż biegacze, którzy zamiast buraków dostali żurawinę.   Za ten efekt prawdopodobnie odpowiadają azotany, które rozszerzają naczynia krwionośne. Dzięki temu do komórek docierają większe ilości tlenu. Poprawia to ogólną wydolność organizmu. Burak zapobiega wadom rozwojowym Kobiety w ciąży powinny włączyć do swojej diety buraki. Wysoka zawartość kwasu foliowego sprawia, że jedzenie buraków obniża ryzyko wystąpienia wad rozwojowych u płodu. Burak podnosi odporność Buraki zawierają dużo witaminy C...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner