Syrop z buraka czerwonego jest naturalnym środkiem ułatwiającym odkrztuszanie. Zawiera też witaminę C, która wzmacnia zainfekowany organizm i pomaga mu walczyć z chorobą. Można stosować go także profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym, kiedy obniża się odporność organizmu i łatwo o chorobę.

Reklama

Jak zrobić syrop z gotowanego buraka?

Składniki:

  • 2 średniej wielkości buraki,
  • 5 łyżek płynnego naturalnego miodu.

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj buraki i ugotuj je, najlepiej na parze. Ugotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Przetrzyj je przez sitko tak, żeby uzyskać klarowny sok bez wiórków. Do soku dodaj miód i dobrze wymieszaj, możesz podgrzać, żeby sok łatwiej zmieszał się z miodem. Pilnuj, jednak, żeby nie zagotować syropu.

Zobacz także

Jak zrobić syrop z surowego buraka?

Składniki:

  • 2 średniej wielkości buraki,
  • 1/2 szklanki płynnego miodu lub 1/2 szklanki cukru.

Sposób przygotowania:

Umyj i obierz buraki. Pokrój je w drobną kostkę i zasyp cukrem lub zalej miodem. Następnie postaw na 24 godziny w miejscu o temperaturze pokojowej. Sok buraków zmieszany z cukrem lub miodem oddziel od kawałków buraków. Zamieszaj sok i cukier. Syrop nadaje się do spożycia.

Jak stosować syrop z buraka?

W przypadku przeziębienia pij lub podawaj łyżkę stołową syropu 3 razy dziennie. Jeśli przyjmujesz lub podajesz syrop profilaktycznie, wystarczy jedna łyżka dziennie. Syrop podawaj przynajmniej na 2 godziny przed zaśnięciem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama