Słoik z sałatką z buraczków.
©sitriel/Fotolia
Styl życia

Buraczki na ciepło i zimno: przepis na surówkę z buraków i jabłek oraz na ciepło z cebulą i sokiem z cytryny

Buraki ugotowane i obrane ze skórek trze się na tarce z dużymi oczkami. Warzywa podawane na zimno najlepiej smakują z jabłkiem i octem winnym. Buraczki na ciepło podsmaża się na maśle z dodatkiem cebuli i soku wyciśniętego z cytryny. Warzywa można podawać z mięsem i ziemniakami.

Buraki ugotowane i obrane ze skórek trze się na tarce z dużymi oczkami. Warzywa podawane na zimno najlepiej smakują z jabłkiem i octem winnym. Buraczki na ciepło podsmaża się na maśle z dodatkiem cebuli i soku wyciśniętego z cytryny. Warzywa można podawać z mięsem i ziemniakami.

 

Buraki umyj pod bieżącą wodą. Nie obieraj ich ze skórek tylko od razu włóż do garnka. Wody nalej tyle, aby zakryła warzywa. Małe buraki gotuje się około 30 minut, większe – około 1-1,5 godziny. Nakłuj lekko warzywo – jeśli jest miękkie oznacza, że się ugotowało.

Buraczki na ciepło z cebulą, krok po kroku

Składniki:

  • 600 gramów buraków,
  • 1 mała cebula,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 łyżka cukru (możesz z niego zrezygnować),
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

 

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj buraki i pozostaw do ostygnięcia.
  • Obierz warzywa ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Rozgrzej 2 łyżki masła na patelni i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Smaż około 1,5 minuty, aż cebula się zeszkli.
  • W rondlu roztop 2 łyżki masła, dodaj mąkę i mieszaj, aż całość się połączy.
  • Do zasmażki dodaj cebulę i buraki.
  • Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku.
  • Gotuj około 5 minut, często mieszając.

Smacznego!

Przepis na surówkę z buraków i jabłek, krok po kroku

Składniki:

  • 4 buraki,
  • 2 jabłka,
  • pół cebuli,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotowane i ostudzone buraki obierz ze skórki.
  • Usuń skórę i „ogonki” z jabłek oraz wydrąż pestki.
  • Warzywa i owoce zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
  • Cebule posiekaj w drobną kostkę i dodaj do buraków i jabłek.
  • Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  • Wlej ocet i oliwę z oliwek.
  • Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.

Smacznego!

Z czym podawać buraki do obiadu?

Sałatka z buraków dobrze smakuje z mięsem, np. schabowym, kotletami mielonymi czy zrazami wołowymi. Buraczki można podawać z kaszą lub gotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

 

Buraczki z chrzanem
© nikolaydonetsk/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na buraczki tarte w 3 odsłonach: z chrzanem, na ciepło i zasmażane
Buraczki tarte przygotowane do obiadu to doskonały i bardzo zdrowy sposób na surówkę. Można do nich dodawać chrzan, jabłka, podawać je na zimno oraz jako gorącą przystawkę. Wspaniale komponują się z daniami z jajek oraz potrawami mącznymi. Buraki bardzo barwią, więc warto trzeć je w rękawiczkach.

Buraczki tarte przygotowane do obiadu to doskonały i bardzo zdrowy sposób na surówkę. Można do nich dodawać chrzan, jabłka, podawać je na zimno oraz jako gorącą przystawkę. Wspaniale komponują się z daniami z jajek oraz potrawami mącznymi. Buraki bardzo barwią, więc warto trzeć je w rękawiczkach.   Buraki najlepiej gotować w skórce, dzięki temu zachowują więcej cennych składników odżywczych niż obrane. Innym sposobem jest upieczenie ich w piekarniku. Każdego buraka należy wówczas zawinąć w folię aluminiową i piec w 190 stopniach Celsjusza do miękkości. Buraczki na ciepło – przepis Składniki na 2-4 porcje: 5 średniej wielkości buraków, 2 łyżki masła, łyżka soku z cytryny, sól, cukier do smaku.   Czas przygotowania: 75 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Wyszoruj buraki i ugotuj do miękkości (około 90 minut) w mundurkach, w lekko osolonym wrzątku. 2. Wystudź buraki, obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. 3. Na patelni rozpuść masło, dodaj buraczki , sól, cukier i sok z cytryny. Buraczki z chrzanem, czyli ćwikła – przepis Składniki na 3-4 słoiki 200ml: 1,5 kg buraków ćwikłowych, 100 g tartego chrzanu śmietankowego w słoiczku, 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu greckiego, szczypta cukru, 1-2 łyżeczki soli, 3-4 średniej wielkości cytryny.   Czas przygotowania: 120 minut + czas oczekiwania 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Buraki wyszoruj i ugotuj (nie obierając ze skórki) w lekko osolonym wrzątku do miękkości, czyli około 90 minut. 2. Obierz buraki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. 3. Cytryny wyszoruj, zroluj o...

Szklanka syropu z buraka
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Syrop z buraka pomaga na przeziębienia
Syrop z buraka czerwonego jest naturalnym środkiem ułatwiającym odkrztuszanie. Zawiera też witaminę C, która wzmacnia zainfekowany organizm i pomaga mu walczyć z chorobą. Można stosować go także profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym, kiedy obniża się odporność organizmu i łatwo o chorobę.

Syrop z buraka czerwonego jest naturalnym środkiem ułatwiającym odkrztuszanie. Zawiera też witaminę C, która wzmacnia zainfekowany organizm i pomaga mu walczyć z chorobą. Można stosować go także profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym, kiedy obniża się odporność organizmu i łatwo o chorobę. Jak zrobić syrop z gotowanego buraka? Składniki: 2 średniej wielkości buraki, 5 łyżek płynnego naturalnego miodu.   Sposób przygotowania: Dokładnie umyj buraki i ugotuj je, najlepiej na parze. Ugotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Przetrzyj je przez sitko tak, żeby uzyskać klarowny sok bez wiórków. Do soku dodaj miód i dobrze wymieszaj, możesz podgrzać, żeby sok łatwiej zmieszał się z miodem. Pilnuj, jednak, żeby nie zagotować syropu. Jak zrobić syrop z surowego buraka? Składniki: 2 średniej wielkości buraki, 1/2 szklanki płynnego miodu lub 1/2 szklanki cukru.   Sposób przygotowania: Umyj i obierz buraki. Pokrój je w drobną kostkę i zasyp cukrem lub zalej miodem. Następnie postaw na 24 godziny w miejscu o temperaturze pokojowej. Sok buraków zmieszany z cukrem lub miodem oddziel od kawałków buraków. Zamieszaj sok i cukier. Syrop nadaje się do spożycia. Jak stosować syrop z buraka? W przypadku przeziębienia pij lub podawaj łyżkę stołową syropu 3 razy dziennie. Jeśli przyjmujesz lub podajesz syrop profilaktycznie, wystarczy jedna łyżka dziennie. Syrop podawaj przynajmniej na 2 godziny przed zaśnięciem.   Lubisz jeść buraki? Poznaj  właściwości buraka czerwonego ! Kiszone warzywa wzmacniają odporność! Zobacz,  dlaczego warto jeść kiszone buraki . Burak doskonale nadaje się do sałatek. Wypróbuj  2 smaczne przepisy na sałatkę z burakami na ciepło i zimno .

sok buraczany
©dream79/Fotolia
Styl życia
Na nadciśnienie i osłabienie organizmu – przepis na sok z buraków ćwikłowych
Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny sięgnąć po sok z buraków. Przepis na ten naturalny i zdrowy tonik jest bardzo prosty. Sok z buraka wyciska się przy użyciu sokowirówki. Można go również uzyskać przez zasypanie startego na tarce warzywa cukrem.

Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny sięgnąć po sok z buraków. Przepis na ten naturalny i zdrowy tonik jest bardzo prosty. Sok z buraka wyciska się przy użyciu sokowirówki. Można go również uzyskać przez zasypanie startego na tarce warzywa cukrem.   Sok z buraka ćwikłowego ma bardzo specyficzny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Najlepiej dodać do niego jabłko, marchew, pomarańczę, cytrynę, miód, imbir lub brzoskwinię. W wersji wytrawnej sprawdzą się: czosnek, seler, natka pietruszki oraz cebula. Właściwości lecznicze buraka ćwikłowego Buraki są tanie, smaczne i bardzo zdrowe. Włączenie ich do codziennego jadłospisu to wzbogacenie diety o wiele cennych dla organizmu składników odżywczych. Są to m.in. kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, witamina A oraz C. Obecna w burakach betanina neutralizuje kwasotwórcze działanie niektórych potraw, np. mięsnych. Sok z buraka to naturalny sposób na obniżenie ciśnienia tętniczego. Zawarte w nim azotany zwiększają cyrkulację krwi i powodują lepsze dotlenienie mózgu. Wpływa to bezpośrednio na poprawę koncentracji. Picie soku z surowego buraka wspomaga oczyszczanie organizmu, przyspiesza trawienie , pobudza wydalanie kwasu moczowego. Sok z buraka wykazuje działanie antyoksydacyjne, czyli chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników . Przyczyniają się one do zwiększenia tempa procesów degeneracyjnych w tkankach, takich jak np. powstawanie zmarszczek. Sok z buraka zarówno przyspiesza rekonwalescencję , jak również zwiększa wytrzymałość i wydolność organizmu podczas wysiłku fizycznego. Sok z buraka działa wykrztuśnie , dlatego nie wskazane jest picie go tuż przed snem. Sok z surowego warzywa powinien odstać około 30 minut, dzięki temu będzie delikatniejszy w smaku i nie obciąży żołądka. Przepis na sok z buraka i jabłek z sokowirówki...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner