Miska z warzywami
Image by Lifetimestock.com
Styl życia

Wegetarianizm: wady i zalety rezygnacji z mięsa

Wegetarianizm to sposób żywienia się z wyłączeniem produktów mięsnych. Stał się modnym stylem życia, będąc jednocześnie bardzo prozdrowotnym i proekologicznym. Krytycy wegetarianizmu uważają, że osoby, które świadomie rezygnują ze spożywania mięsa, działają wbrew własnej naturze i sami sobie szkodzą.

Wegetarianizm to sposób żywienia się z wyłączeniem produktów mięsnych. Stał się modnym stylem życia, będąc jednocześnie bardzo prozdrowotnym i proekologicznym. Krytycy wegetarianizmu uważają, że osoby, które świadomie rezygnują ze spożywania mięsa, działają wbrew własnej naturze i sami sobie szkodzą.

 

Wegetarianizm to świadome wyeliminowanie mięsa z diety. Wywodzi się z kręgu kulturowego Indii i stał się jednym z filarów religii – buddyzmu i hinduizmu. Jego początki można również upatrywać w kulturze starożytnej Grecji, gdzie pierwsze wzmianki o diecie na bazie roślin pojawiły się „Odysei” Homera.

Wegetarianizm: zalety

Jest wielu zwolenników wegetarianizmu, którzy uważają, że przygotowywanie bezmięsnych posiłków to ich klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia. Jakie jeszcze korzyści płyną z niejedzenia mięsa:

  • dieta wegetariańska jest o wiele zdrowsza: zawiera mniej cholesterolu, nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • mniejsze ryzyko zachorowania na choroby serca, choroby metaboliczne, cukrzycę,
  • mniejsze ryzyko otyłości,
  • osoby stosujące dietę wegetariańską twierdzą, że od kiedy przestały jeść mięso, to poprawiło się ich samopoczucie,
  • wzmacnia układ odpornościowy człowieka,
  • obecnie spożywane mięso często jest chemicznie „polepszane”, a zwierzęta na ubój są masowo hodowane często w niewłaściwych warunkach i źle dokarmiane,
  • zrównoważona i świadoma dieta wegetariańska jest bogata we wszystkie składniki odżywcze, które utrzymują organizm w dobrej kondycji, np. luteinę (w brokułach), żelazo (w burakach) czy likopen, znajdujący się w pomidorach,
  • przejście na wegetarianizm poszerza wiedzę na temat ochrony i praw zwierząt oraz dbania o ekologię.

Wegetarianizm: wady

Mimo wielu korzyści płynących ze stosowania diety wegetariańskiej, zauważa się również kilka wad wegetarianizmu:

  • źle ułożona dieta wegetariańska może prowadzić do niedoborów żywieniowych i zaburzeń organizmu (np. anemii poprzez brak dostatecznej ilości żelaza),
  • dostępność ekologicznych produktów (np. tofu) może być ograniczona w mniejszych miejscowościach,
  • dieta wegetariańska, składająca się z produktów ekologicznych, może być kosztowna,
  • dziecko wywodzące się z rodziny wegetariańskiej może mieć problem z posiłkami w przedszkolu, szkole czy na wyjazdach grupowych,
  • źle zrównoważona dieta wegetariańska u dzieci może doprowadzić do zaburzenia rozwoju fizycznego dziecka, powoduje problemy zdrowotne w przyszłości.

 

Aby spojrzeć ogółem na wegetarianizm, zalety i wady diety wegetariańskiej oraz słuszność jej stosowania, należy wiedzieć, że jest wiele odmian rezygnacji ze spożywania produktów odzwierzęcych. Na przykład weganizm to całkowite wykluczenie odzwierzęcych produktów, w tym nabiału i jajek. Jest to styl życia, proekologiczny, który przeciwstawia się niszczeniu naturalnego środowiska czy noszenia prawdziwych futer.


Warzywa w koszyku
©Juri/Fotolia
Styl życia
Diety wegetariańskie i pseudowegetariańskie
Wegetarianizm to wykluczenie z jadłospisu produktów pochodzenia zwierzęcego. W zależności od odmiany diety roślinnej dopuszczane jest jedzenie nabiału, miodu i jajek. Diety pseudowegetariańskie to takie, które polegają na eliminacji różnych produktów pochodzenia zwierzęcego z diety, w ten sposób kłócąc się z głównym założeniem wegetarianizmu. Zaliczany do nich jest m.in. pescowegetarianizm, semiwegetarianizm czy insektowegetarianizm.

Wegetarianizm to wykluczenie z jadłospisu produktów pochodzenia zwierzęcego. W zależności od odmiany diety roślinnej dopuszczane jest jedzenie nabiału, miodu i jajek. Diety pseudowegetariańskie to takie, które polegają na eliminacji różnych produktów pochodzenia zwierzęcego z diety, w ten sposób kłócąc się z głównym założeniem wegetarianizmu. Zaliczany do nich jest m.in. pescowegetarianizm, semiwegetarianizm czy insektowegetarianizm. Co to jest wegetarianizm? Korzenie wegetarianizmu sięgają II w p.n.e. wówczas na subkontynencie indyjskim stosowany był głównie z pobudek religijnych nawiązujących do hinduizmu. Od VI wieku p.n.e. wegetarianizm jest znany również w Europie. Za jego europejskich prekursorów uważa się Pitagorejczyków, którzy na pierwszym miejscu stawiali względy etyczne. Wegetarianizm to dieta polegająca na wykluczeniu z jadłospisu mięsa zarówno ssaków, ptaków, jak i innych stworzeń, łącznie z rybami, skorupiakami i owadami. Na wegetarianizm decydujemy się z różnych powodów, a jego zwolennicy wyznają popartą badaniami naukowymi zasadę, że wszystkie składniki odżywcze można pozyskać z pożywienia przy jednoczesnym wykluczeniu mięsa.   Jak podaje WHO: właściwie skomponowana dieta wegetariańska dostarcza organizmowi człowieka wszystkich niezbędnych składników odżywczych na każdym etapie życia oraz może uchronić przed większością chorób cywilizacyjnych.   Obecnie istnieje wiele odmian wegetarianizmu, znane są również diety, które mylnie zaliczane są do tej grupy – określane są mianem pseudowegetariańskich. Diety wegetariańskie Laktoowowegetarianizm (owolaktarianizm) – to najpopularniejsza odmiana wegetarianizmu. Eliminowane jest mięso natomiast dopuszczone w jadłospisie są produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak: nabiał, jajka oraz miód. Laktowegetarianizm – spożywanie miodu, mleka i jego...

jabłka
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Dieta Andersona – jedz o której chcesz
Dieta Andersona, zwana dietą niełączenia, zabrania łączenia ze sobą produktów białkowych z węglowodanowymi. Anderson odchodzi od reguły jedzenia posiłków o konkretnych godzinach. Ważna dla niego jest kolejność przyjmowania konkretnych produktów.

Dieta Andersona, zwana dietą niełączenia, zabrania łączenia ze sobą produktów białkowych z węglowodanowymi. Anderson odchodzi od reguły jedzenia posiłków o konkretnych godzinach. Ważna dla niego jest kolejność przyjmowania konkretnych produktów. Dieta Andersona – czym jest? Dieta Andersona, polega na niełączeniu ze sobą białek i węglowodanów. Dietę stworzył Henry L. N. Anderson, który stwierdził, że głównym powodem cellulitu i odkładania się tłuszczu jest łączenie ze sobą produktów białkowych i węglowodanowych podczas jednego posiłku. W trakcie diety nie jest ważna pora przyjmowania posiłków, a kolejność ich jedzenia. Dieta Andersona – zasady diety Podczas diety Andersona powinno się jeść owoce, warzywa i orzechy . Nie zaleca się picia herbaty, kawy i alkoholu. Oprócz tego osoba stosująca tę dietę powinna przestrzegać kolejności posiłków i nie pić gazowanej wody lub innych napojów przed i w trakcie jedzenia. Podczas diety należy unikać sosów, a ostatni posiłek powinien być zjedzony do godziny 20. Ważne jest, by po jedzenie sięgać jeśli naprawdę jest się głodnym. Po pierwszym uczuciu sytości należy zakończyć posiłek.   Twórca diety odchodzi od reguły jedzenia posiłków o konkretnych godzinach. Ustala on poszczególne ramy czasowe. I tak np. rano można jeść tylko owoce, np. winogrona, gruszki, banany i soki owocowe (niezawierające konserwantów). Od południa do godziny 16 można jeść warzywa, np. sałatę z pomidorami i pić soki warzywne. Dopiero od godziny 16 do 20 Anderson pozwala jeść wszystko, na co zezwala dieta (sałatę, pieczone ziemniaki, chude mięso). Zwraca jednak uwagę na niezbyt duże ilości jedzenia ryb, mięsa i jaj. Dietę Andersona należy stosować przez dwa tygodnie. Podczas tego czasu powinno się schudnąć 2 kilogramy. Zaleca się ją szczególnie osobom pracującym, jedzącym pierwszy posiłek przeważnie...

mężczyzna krojący wołowinę
©bit24/Fotolia.com
Styl życia
Jedzenie mięsa – zagrożenia związane z chorobami oraz zalety produktów mięsnych
Mięso ma dużo dobrze przyswajalnego żelaza, pełnowartościowe białko oraz minerały, takie jak cynk i selen. Jedzenie zbyt dużej ilości czerwonego mięsa przyczynia się jednak do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, miażdżycy oraz niewydolności nerek. Mięsożercy częściej też chorują na nowotwory oraz zapalenie stawów. Mają oni wyższy wskaźnik testosteronu, co skutkuje większą agresją.

Mięso ma dużo dobrze przyswajalnego żelaza, pełnowartościowe białko oraz minerały, takie jak cynk i selen. Jedzenie zbyt dużej ilości czerwonego mięsa przyczynia się jednak do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, miażdżycy oraz niewydolności nerek. Mięsożercy częściej też chorują na nowotwory oraz zapalenie stawów. Mają oni wyższy wskaźnik testosteronu, co skutkuje większą agresją. Wiele osób uważa, że jedzenie mięsa nie jest konieczne dla zdrowia człowieka. Wegetarianizm jest praktykowanym stylem żywienia od tysięcy lat. Dieta roślinna jest np. podstawą hinduskiej ajurwedy. Jedzenie czerwonego mięsa a choroby W badaniu z 2012 roku dotyczącym konsekwencji jedzenia mięsa wzięło udział prawie 24 tysiące osób. Wynikło z niego, że spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Natomiast w innym badaniu pod kierownictwem Woon-Puay Koh'a okazało się, że osoby jedzące czerwone mięso o 40% częściej chorują na niewydolność nerek. Zgodnie z badaniem, ograniczenie jedzenia tego produktu do jednego posiłku w tygodniu zmniejszy ryzyko chorób nerek o 62%. Nie zauważono podobnych zależności pomiędzy tymi schorzeniami a jedzeniem drobiu, jajek czy serów . Dodatkowo jedzenie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko miażdżycy, zawałów serca, cukrzycy (aż o 40%) oraz reumatoidalnego zapalenie stawów. Warto dodać, że w Polsce na jedną osobę przypada 47 kg czerwonego mięsa rocznie, co w przeliczeniu na każdy dzień wynosi 900 g. Według specjalistów do spraw żywienia, maksymalna ilość tego produktu powinna wynosić 210 g tygodniowo. Białko zwierzęce przyczyną nowotworów Zgodnie z badaniami naukowców z University of Southern California, u osób w średnim wieku, które regularnie jedzą białko pochodzenia zwierzęcego występuje czterokrotnie większe ryzyko na rozwój nowotworu niż u ludzi będący na diecie roślinnej . Jest...

Nasze akcje
Newsy

Poznaj legendy miejskiego stylu w nowej kolekcji CCC

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner