Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
Bulion warzywny
© bit24/Fotolia.com
Styl życia

Rosół wegetariański rozgrzewa i regeneruje organizm - przepis na rosół bez mięsa

Rosół wegetariański powinien zawierać więcej przypraw niż tradycyjny rosół na mięsie. Charakterystyczny dla rosołu smak można uzyskać dzięki dodaniu oleju i sosu sojowego. Zupę należy gotować około trzech godzin, by warzywa i przyprawy oddały pełen aromat.

Rosół wegetariański powinien zawierać więcej przypraw niż tradycyjny rosół na mięsie. Charakterystyczny dla rosołu smak można uzyskać dzięki dodaniu oleju i sosu sojowego. Zupę należy gotować około trzech godzin, by warzywa i przyprawy oddały pełen aromat.

 

Rosół to najbardziej tradycyjna zupa w naszym kraju. Od lat króluje na polskich stołach, zwłaszcza podczas niedzielnych obiadów. Przypisuje mu się także znaczenie lecznicze i regeneracyjne. Mimo że wiele osób nie wyobraża sobie tej zupy bez kury czy kaczki, rosół w wersji wegetariańskiej jest równie smaczny i ma podobne właściwości, jak ten gotowany na mięsie.

 

Rosół jarski to nie to samo, co bulion warzywny. Rosół jest od bulionu dużo bardziej aromatyczny, dłużej się go gotuje, ma głębszy kolor i smak.

Przepis na aromatyczny rosół wegetariański

Składniki na około 10 porcji:

 

  • 2,5 litra wody,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 2 pietruszki,
  • 1 korzeń selera,
  • liście pora,
  • natka i łodyżki pietruszki,
  • łodyżka lubczyku (można zastąpić zmielonym lubczykiem),
  • 1 łyżka oleju roślinnego (na przykład słonecznikowego, rzepakowego, z pestek winogron),
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 goździki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • opcjonalnie: kawałek świeżego imbiru, suszone grzyby (na przykład borowiki), żurawina, suszone śliwki, jagody goji.

 

Czas przygotowania: 1,5 - 3 godziny

Stopień trudności: Łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obierz, łupiny włóż do garnka, a wnętrze przekrój na pół i opal na kuchence lub w piekarniku.
  • Resztę warzyw dokładnie umyj, nie obieraj i nie krój. Wszystko włóż go garnka, dodaj pietruszkę, lubczyk i pora oraz ewentualnie dodatkowe składniki według uznania (na przykład grzyby lub śliwki). Dodaj przyprawy i sól.
  • Całość zalej wodą i gotuj na średnim ogniu do momentu zagotowania.
  • Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz gaz na minimalny i gotuj dalej pod przykryciem. Idealny czas gotowania to 3 godziny. Rosół nabierze wtedy pełnego smaku i aromatu. Jeśli nie możesz tyle czekać, wystarczy gotować go przez 60-70 minut.
  • Ugotowany rosół przecedź przez sito. Na koniec dociśnij warzywa, by wypuściły soki do garnka.
  • Rosół wegetariański podawaj z makaronem, liśćmi pietruszki i ugotowaną marchewką.

Najważniejsze zasady przygotowaniu rosołu wegetariańskiego

Jednym z sekretów smacznego rosołu jest długi czas gotowania, czyli nawet 3 godziny. Składniki gotujące się na wolnym ogniu dochodzą powoli i nadają zupie bogaty smak, którego nie da się osiągnąć w przyspieszonym tempie. Równie ważne są warzywa dobrej jakości, ponieważ są one podstawą tego typu rosołu.

 

Najlepiej kupować warzywa sezonowe, świeże i nie pochodzące z importu. Najwięcej smaku znajduje się w skórce warzyw, dlatego nie należy ich obierać przed gotowaniem. Wystarczy je dokładnie wyszorować. Aby zupa przypominała w smaku tradycyjny mięsny rosół, a nie bulion warzywny, koniecznie należy do niego dodać sos sojowy i odrobinę oleju roślinnego. Te składniki z powodzeniem zastąpią tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i nadadzą rosołowi smak umami, potocznie nazywany piątym smakiem. W tradycyjnym rosole smak umami nadają mięsne, wysokobiałkowe produkty. Żeby rosół nabrał pięknego, złocistego koloru, dodaje się do niego odrobinę kurkumy.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
rosół wołowy
© librakv/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić rosół wołowy i rosół wołowo-drobiowy? Czas przygotowania i niezbędne warzywa
Rosół wołowy ma pikantny i bardziej wyrazisty posmak niż zupa z kury. Dodaje się do niego warzywa i podaje z makaronem. Aby wzbogacić smak, można przyrządzić rosół wołowo-drobiowy.

Rosół wołowy ma pikantny i bardziej wyrazisty posmak niż zupa z kury. Dodaje się do niego warzywa i podaje z makaronem. Aby wzbogacić smak, można przyrządzić rosół wołowo-drobiowy.   Rosół wołowy bardzo dobrze rozgrzewa. Im bardziej jest tłusty, tym dłużej trzyma ciepło. Podczas gotowania tworzy się w nim piana, którą trzeba usuwać. Rosół wołowy – co warto wiedzieć o jego przygotowaniu? Rosół wołowy gotuje się nieco dłużej niż zupa z kury lub kaczki. Rosół z mięsa wołowego jest zwykle ciemniejszy niż rosół drobiowy. Można go jeszcze zintensyfikować, dodając cebulę opieczoną w piekarniku lub nad gazem. W cebulę wbija się też goździki. Kilka ich sztuk wystarczy, aby nadać zupie ciekawy smak. Najlepsze części mięsa na rosół wołowy to: łata wołowa, szponder, pręga wołowa, goleń lub mostek. Można też dodać do niego kości szpikowe, jednak sprawi to, że rosół będzie gotował się jeszcze dłużej. Dobrze, aby w mięsie przeznaczonym na rosół wołowy była kość i nieco tłuszczu. Nadadzą potrawie intensywniejszy smak. Zmniejszenie gazu bądź mocy płyty indukcyjnej zaraz po zagotowaniu się wywaru pozwoli uniknąć zmętnienia rosołu. Zupa powinna gotować się na niewielkim ogniu aż do miękkości mięsa. Przepis na rosół wołowo-drobiowy Rosół wołowo-drobiowy będzie nieco delikatniejszy w smaku niż rosół z samej wołowiny.   Składniki: 4 skrzydełka drobiowe, 1 kurze podudzie, 2 nóżki z kurczaka, opcjonalnie 20 dkg żołądków, 30 dkg mięsa wołowego, 2 pietruszki, 3 marchewki, połowa selera, 1 por, 3 liście kapusty włoskiej, 1 niewielka cebula, 1 ząbek czosnku, świeży lubczyk lub natka pietruszki, 3-4 ziarna ziela angielskiego ,...

rosół z indyka
© vvoe/Fotolia.com
Styl życia
Jak ugotować rosół z indyka: pyszna i lekka zupa również dla alergików pokarmowych
Rosół z indyka można przygotować z części goleniowej lub udowej. Aby nadać smak zupie, warto użyć kopru włoskiego, selera naciowego i czosnku. Tak przygotowany rosół domowy najlepiej będzie smakował z lanymi kluseczkami.

Rosół z indyka można przygotować z części goleniowej lub udowej. Aby nadać smak zupie, warto użyć kopru włoskiego, selera naciowego i czosnku. Tak przygotowany rosół domowy najlepiej będzie smakował z lanymi kluseczkami.   Rosół z indyka jest delikatniejszy i bardziej lekkostrawny niż wołowy . Jest także zdrowszy niż rosół z kurczaka .   Składniki: golonka z indyka lub 1 duży udziec , 1 szyja indycza – opcjonalnie, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 1 cebula, nieduży liść włoskiej kapusty, 3 ząbki czosnku, 1 plaster selera korzeniowego, 1/4 pora, 1/2 łodygi selera naciowego , 1/4 bulwy kopru włoskiego, 3 ziela angielskie , 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, 2 łyżeczki soli morskiej, 2 łyżeczki oliwy, 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego, 3 kawałki suszonych borowików, natka pietruszki.   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Opłucz mięso i najlepiej zdejmij z niego skórę – zupa będzie wtedy chudsza. Dodając szyję pokrój ją na 3 kawałki. Mięso włóż do garnka, zalej zimną wodą i posól. Wody powinno być tyle, żeby indyk został w całości zakryty. Zamieszaj wywar, żeby sól się rozpuściła. Cebulę obierz z łupin, zostawiając jedną brązową warstwę. Połóż ją na palniku gazowym i opalaj kilka minut. W ten sam sposób opal czosnek przez minutę. Jeśli nie masz kuchenki gazowej, podsmaż cebulę i czosnek na patelni lub opiecz je w piekarniku. Wylej wodę z mięsnego wywaru i wlej świeżą. Tym razem wody powinno być więcej: praktycznie cały garnek. Mięso zagotuj na dużym ogniu, zdejmij pianę z powierzchni zupy, zmniejsz ogień do minimum i gotuj mięso pod przykryciem przez 1,5 godziny....

Rosół z bażanta
© freeskyline/Fotolia.com
Styl życia
Rosół z bażanta – dziczyzna nie tylko dla myśliwych!
Rosół z bażanta to powiew kuchni staropolskiej. Im dłużej gotowany, tym smaczniejszy. Rekordziści potrafią gotować go nawet do 10 godzin, uzyskując bajeczny smak potrawy.

Rosół z bażanta to powiew kuchni staropolskiej. Im dłużej gotowany, tym smaczniejszy. Rekordziści potrafią gotować go nawet do 10 godzin, uzyskując bajeczny smak potrawy.   Rosół z bażanta to smak staropolskiej kuchni – aromat i smak dziczyzny są wyjątkowe i o wiele szlachetniejsze niż karmione sztuczną paszą ptactwo ze sklepu. Bażant nie jest ogólnodostępnym mięsem. Można go kupić w sklepach z dziczyzną lub od myśliwych. Przepis na rosół z bażanta Jeśli gotujesz tak wspaniałą zupę, zadbaj o wyjątkowe dodatki. Najlepszym makaronem do rosołu są żółciutkie nitki. Danie ożywią mięsne pulpeciki oraz kieliszek dodanej podczas gotowania polskiej wódki.   Składniki:   Na zupę: 1 bażant, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 kawałek pora, 1 kawałek selera, 3 liście kapusty włoskiej, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 5 suszonych grzybów, 3 liście laurowe, kilka ziarenek czarnego pieprzu, 3 ziarnka ziela angielskiego, szczypta soli morskiej , natka pietruszki, 25 ml czystej wódki, makaron do podania.   Na mięsne pulpeciki: trochę mięsa z ugotowanego korpusu bażanta, 2 podgotowane wcześniej wątróbki drobiowe, ½ namoczonej w mleku bułki, kilka obgotowanych suszonych grzybów , 1 jajko, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.   Czas przygotowania: 3 godziny Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania:   Rosół: Po oczyszczeniu i wypatroszeniu umyj bażanta. Włóż korpus do garnka, zalej kilkoma litrami zimnej wody (około 3 litry) i zagotuj razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Obierz cebulę i opal ją nad palnikiem, obierz pozostałe warzywa i...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner