testy na alergię pokarmową
©yahyaikiz/fotolia
Styl życia

Alergeny pokarmowe – wykryj je za pomocą testów

Alergeny pokarmowe są trudne do zdiagnozowania ze względu na liczbę czynników, która wpływa na wystąpienie uczulenia. Co więcej, pacjent zazwyczaj jest uczulony na więcej niż jeden alergen. Aby zdiagnozować alergen, można wykonać testy krwi bądź testy skórne.

Alergeny pokarmowe są trudne do zdiagnozowania ze względu na liczbę czynników, która wpływa na wystąpienie uczulenia. Co więcej, pacjent zazwyczaj jest uczulony na więcej niż jeden alergen. Aby zdiagnozować alergen, można wykonać testy krwi bądź testy skórne.

Testy na alergię pokarmową

Jeśli lekarz podejrzewa występowanie alergii, zleci wykonanie testów alergicznych pokarmowych. Występują trzy rodzaje testów na alergię pokarmową.

Testy natywne na alergię pokarmową

Testy natywne są to testy produktami zawierającymi świeże alergeny. Podczas tych testów odpowiednio przygotowane przez specjalistę, świeże produkty spożywcze są aplikowane na skórę. Zazwyczaj tradycyjny zestaw zawiera od 15 do 20 alergenów i może być modyfikowany. Przeważnie składa się z podstawowych alergenów pokarmowych, takich jak: mleko, mąka, ryby, jaja, marchew, pomidor, truskawka, wieprzowina, przyprawy i kakao. Niewielką ilość alergenu lekarz nanosi na skórę (przedramię bądź plecy) i bardzo delikatnie ją nakłuwa, by nie doszło do krwawienia. Następnie odczekuje kilkanaście minut, Gdy po 20 minutach pojawi się obrzęk, zaczerwienie bądź pieczenie oznacza to, że pacjent jest uczulony.

Testy z krwi (RAST) do diagnozowania alergii pokarmowych

Testy z krwi (RAST) polegają na oznaczeniu poziomu IgE (rodzaj przeciwciał) dla poszczególnych alergenów, przeważnie pyłkowych, zwierzęcych, roztoczowych i pleśniowych. Przeważnie wykonuje się je u dzieci poniżej 3. roku życia i u osób, które ze względu na silną alergię muszą brać leki antyhistaminowe. Jeśli poziom przeciwciał IgE jest wysoki oznacza to, że chory ma alergię uwarunkowaną genetycznie, ale jeszcze nie wiadomo na co jest uczulony.

Testy prowokacyjne, czyli prowokowanie reakcji alergicznej

Testy prowokacyjne stosuje się zazwyczaj po zastosowaniu diety eliminacyjnej. Przeprowadzane są przeważnie podczas badania gastroskopii, w trakcie którego podaje się pacjentowi pokarmy podejrzane o wywołanie alergii. Produkty spożywcze umieszcza się bezpośrednio w żołądku i obserwuje się reakcję chorego.


produkty spożywcze
©airborne77/fotolia
Styl życia
Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmowa
Alergia pokarmowa nie jest tym samym co nietolerancja pokarmowa. Niekiedy używa się tych terminów zamiennie i często niewłaściwie. Dolegliwości mają podobne podłoże, ale są zupełnie czym innym.

Alergia pokarmowa nie jest tym samym co nietolerancja pokarmowa. Niekiedy używa się tych terminów zamiennie i często niewłaściwie. Dolegliwości mają podobne podłoże, ale są zupełnie czym innym. Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmowa – różnice Alergia pokarmowa charakteryzuje się natychmiastową reakcją organizmu na produkt, na który jest się uczulonym. Alergia pokarmowa jest patologiczną reakcją organizmu na jedzenie. Wynika z mechanizmów immunologicznych – organizm traktuje alergen jak czynnik chorobowy i zaczyna się przed nim bronić. Alergia dotyka 1-2% populacji i nie zagraża życiu, ale powoduje nieprzyjemne objawy . Objawia się najczęściej obrzękiem, który powoduje trudność w oddychaniu, a czasem problemami z sercem i układem pokarmowym. Typowymi objawami alergii pokarmowej są wymioty i biegunka . Główną przyczyną alergii pokarmowej jest to, że układ odpornościowy mylnie postrzega produkt spożywczy jako zagrożenie i atakuje go, wytwarzając przeciwciała.   Właśnie w taki sposób organizm broni się przed alergenem. Najwięcej ataków alergii pokarmowej występuje po spożyciu orzechów, czekolady, mleka i produktów zawierających pszenicę . Nietolerancja pokarmowa – nadwrażliwość na produkt Natomiast nietolerancją pokarmową nazywa się nadwrażliwość na określoną żywność bądź jej składnik . Objawy nietolerancji pokarmowej nie są tak oczywiste jak w przypadku alergii pokarmowej. Może pojawić się biegunka, uczucie wzdęcia, zaparcia , bóle reumatyczne, infekcje, cukrzyca i problemy skórne.   Nietolerancja pokarmowa ma wiele przyczyn, mogą nimi być uwarunkowania genetyczne czy pojawienie się w diecie nowych produktów. Czasem powodem powstania nietolerancji pokarmowej jest higiena . Zbyt rygorystyczne przestrzeganie zasad higieny od...

kobieta ma alergię na pyłki roślin
©Africa Studio/fotolia
Styl życia
Alergia – poznaj przyczyny uczulenia
Przyczyny alergii różnią się w zależności od rodzaju uczulenia. Wszystko zależy od tego, czy alergia jest wziewna, skórna czy pokarmowa.

Przyczyny alergii różnią się w zależności od rodzaju uczulenia. Wszystko zależy od tego, czy alergia jest wziewna, skórna czy pokarmowa. Alergia wziewna – przyczyny Główną przyczyną alergii wziewnej są pyłki roślin. W Polsce pyłki pojawiają się przed wiosną i zanikają dopiero jesienią. Najczęściej uczulają pyłki roślin, traw i chwastów. Alergia wziewna atakuje drogi oddechowe. Pyłki olchy, brzozy i leszczyny łatwo przenikają do dolnych dróg oddechowych. W maju najpoważniejszym alergenem są pyłki traw, a na początku lata pyłki zbóż. Nawet zima nie zawsze daje wytchnienie alergikom, gdyż przy zamkniętych oknach i nagrzanych kaloryferach unosi się kurz domowy, w którym żyją roztocza. Odchody roztoczy także są częstym alergenem dla cierpiących na alergię wziewną.   Objawy alergii są podobne do objawów przeziębienia. Występuje przede wszystkim katar, swędzenie w gardle i nosie, często także zapalenie spojówek.   Reakcja alergiczna spowodowana jest działaniem systemu odpornościowego. Organizm postrzega alergeny jako czynnik chorobowy i wytwarza przeciwciała, które mają zwalczyć infekcję. Katar jest jedną z reakcji obronnych, która ma przyspieszyć usuwanie z organizmu szkodliwych czynników. Nie jest to jednak możliwe, bo alergeny wciąż znajdują się w powietrzu i ich wydalenie z organizmu jest tylko chwilowe. Alergia skórna – przyczyny Alergię skórną wywołuje wiele czynników, a najczęstszym z nich są rośliny. Niewielka ilość oleistej żywicy dębu, bluszczu czy sumaka powoduje u alergików wysypkę skórną. Swędzące, czerwone uczulenie może pojawić się po dotknięciu tych roślin, a czasem wystarczy dotknięcie ubrania lub zwierząt, które miały kontakt z ich oleistą powłoką. Do innych czynników...

©babkazielna/Fotolia
Styl życia
Przyczyny, objawy i leczenie nietolerancji histaminy
Histamina uwalniania jest w organizmie głównie pod wpływem reakcji alergicznej. Nietolerancja histaminy może być spowodowana niedoborem enzymu DAO, rozkładającego alergen w organizmie.

Histamina uwalniania jest w organizmie głównie pod wpływem reakcji alergicznej. Nietolerancja histaminy może być spowodowana niedoborem enzymu DAO, rozkładającego alergen w organizmie.   Na nietolerancję histaminy cierpi 1 na 100 osób. Schorzenie najczęściej dotyka osób w średnim wieku – ok. 40-50. roku życia. Histamina w organizmie – rola i przyczyny nietolerancji Histamina to organiczny związek chemiczny, który występuje naturalnie w organizmie oraz w niektórych produktach i napojach. Związek wykorzystywany jest do produkcji leków hamujących reakcję alergiczną . Miejsca występowania histaminy to, m.in.: skóra, płuca i błona śluzowa przewodu pokarmowego. Rolą histaminy jest pobudzanie produkcji kwasu żółciowego , wywoływanie objawów stanu zapalnego i reakcji alergicznych. Nietolerancja histaminy może być spowodowana niedoborem enzymu DAO (diaminooksydazy), który rozkłada histaminę. Niedobór DAO skutkuje podwyższeniem poziomu histaminy w organizmie i wystąpieniem objawów przypominających reakcję alergiczną. Inne czynniki podnoszące poziom histaminy w organizmie to, np.: antybiotyki, stres, stany zapalne, niektóre leki (np. morfina), związki amonowe, użądlenia owadów, produkty żywnościowe. Pokarmy i napoje zawierające histaminę Poziom histaminy zawarty w danym produkcie uwarunkowany jest jego stopniem świeżości i dojrzałości – mocno dojrzałe owoce i warzywa zawierają więcej histaminy niż te świeże i mniej dojrzałe. Produkty zawierające histaminę: czerwone wino, kiszona kapusta, pizza, wędzone i puszkowane ryby , wędzone mięso, pomidory, bakłażany, szpinak, truskawki, kakao , warzywa w puszkach, mandarynki, śliwki, sery dojrzewające ,...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner