przyprawy
Pixabay/stevepb/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Prozdrowotne działanie egzotycznych przypraw: kurkumy, imbiru i chili

Kurkuma swoje właściwości wspierające funkcjonowanie ludzkiego organizmu zawdzięcza przede wszystkim zawartości kurkuminy. Imbir działanie lecznicze czerpie z olejku eterycznego, natomiast chili jest bogate w kapsaicynę.

Kurkuma swoje właściwości wspierające funkcjonowanie ludzkiego organizmu zawdzięcza przede wszystkim zawartości kurkuminy. Imbir działanie lecznicze czerpie z olejku eterycznego, natomiast chili jest bogate w kapsaicynę.

Kurkuma – właściwości, zastosowanie, kolor i smak

Kurkuma jest nazywana „przyprawą życia”. Stosuje się ją w Indiach od setek lat jako uzdrawiającą substancję. Wykorzystywana jest przez najstarszy leczniczy system świata – medycynę ajurwedyjską. Kurkuma jest jedną z najlepiej poznanych i przebadanych przypraw. Swoje właściwości zawdzięcza obecności kurkuminy, która ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Kurkumę stosuje się na dolegliwości takie, jak:

  • trądzik, stany zapalne i uszkodzenia skóry – przyspiesza gojenie się ran,
  • wzdęcia, kamica żółciowa, zaburzenia trawienne, zapalenie żołądka, przewlekła biegunka,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • katar, przeziębienie,
  • ospa wietrzna,
  • świerzb,
  • zapalenie spojówek,
  • czerwonka,
  • cukrzyca.

 

Ponadto kurkuma posiada silne działanie antyoksydacyjne (kilkakrotnie silniejsze niż witamina E), chroni wątrobę, wspomaga naturalne mechanizmy odtruwające i działa przeciwnowotworowo.

Kurkumę otrzymuje się ze sproszkowanego korzenia i podziemnej łodygi ostryżu (zwanego szafranem indyjskim). Kurkuma barwi potrawy na piękny złoty kolor, w smaku przypomina imbir i nadaje potrawom aromat pieprzu i piżma. Ponadto opóźnia psucie się żywności.

Imbir - właściwości lecznicze

Imbir swoje właściwości lecznicze zawdzięcza zawartości minerałów, takich jak potas, fosfor, magnez i wapń. Ponadto jego kłącze jest bogate w cukry, kwasy tłuszczowe, żywicę i skrobię. Jednak najcenniejszym i najbardziej wartościowym składnikiem imbiru jest olejek eteryczny. Zawarte są w nim m.in. gingerol o ostrym, piekącym smaku oraz związki seskwiterpenowe (zingiberen i zingiberol) o charakterystycznym cytrynowym zapachu. Substancje te powodują, że imbir ma szerokie właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz ma zastosowanie w leczeniu dolegliwości takich jak: niestrawność, wzdęcia, kolka jelitowa, zapalenie stawów, reumatyzm, bóle mięśni. Sprawdza się również jako środek na ból gardła, bóle zębów, zapalenie dziąseł i katar. Imbir łagodzi też mdłości i wykazuje działanie przeciwwymiotne. Właściwości silnie rozgrzewające i pobudzające krew sprawiają, że imbir jest stosowany jako środek do produkcji preparatów wyszczuplająco-modelujących, wspomagających zwalczanie cellulitu. Imbir to roślina o bulwiastych kłączach. Spożywany jest na surowo oraz w postaci sproszkowanej. Robi się z niego napój, cukierki, kandyzuje a nawet kisi. Cytrynowy świeży zapach i pikantny smak imbiru czyni z niego atrakcyjny dodatek do herbat, alkoholi, ciast i różnych potraw.

Chili – nie tylko na odchudzanie

Chili jest jedną z najpopularniejszych przypraw stosowanych na całym świecie. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, B12, C oraz pierwiastki: potas, fosfor, żelaza i wapnia, Mimo, że zawarta w chili kapsaicyna jest trucizną, jej zawartość w papryczce jest tak niewielka, że nie wpływa toksycznie na organizm ludzki. Jedyne jej negatywne działanie można odczuć po spożyciu większej jej ilości, daje uczucie pieczenia i mrowienia. Jednak ten ostry smak powoduje wyzwalanie endorfin, przez co jedzenie pikantnych potraw jest przyjemne. Ponadto chili działa oczyszczająco na organizm, obniża zawartość złego cholesterolu we krwi i jest wykorzystywane do produkcji maści przeciwbólowych, szczególnie na schorzenia takie jak reumatyzm czy bóle mięśniowe. Kapsaicyna pomaga w odchudzaniu. Hamuje apetyt, ma właściwości rozgrzewające i pobudza przemianę materii przez co jej spożywanie zwiększa przyswajalność składników odżywczych z pożywienia. Kapsaicyna spowalnia namnażanie bakterii przez co wykazuje działanie podobne do antybiotyku, wykazuje też właściwości przeciwrakowe i przeciwzakrzepowe.

 

Kurkuma, imbir, chili - każda z tych przypraw nadaje potrawom orientalny smak i aromat, ponadto wszystkie są uznawane za afrodyzjaki. Przy tak szerokim spektrum działania nie może ich zabraknąć w żadnej kuchni.

 

Mleczna herbata z kurkumą - idealna na przeziębienie
© tashka2000/Adobe Stock
Styl życia
Rozgrzewające napary z tymiankiem, miodem i imbirem lub kurkumą
Rozgrzewające napary z tymiankiem, miodem i imbirem lub kurkumą

Gorące napary z dodatkiem ziół i miodu rozgrzeją Cię nawet w największe przymrozki. Mają również wiele właściwości zdrowotnych i wzmacniają naszą odporność. Poniżej znajdziecie domowe przepisy na rozgrzewające napoje z tymianku, miodu i imbiru oraz kurkumy. Rozgrzewające napary - właściwości zdrowotne Pierwszym składnikiem, który często wykorzystywany jest w zdrowotnych napojach jest miód . Ma on niezwykle silne właściwości antybakteryjne, z niektórymi drobnoustrojami radzi sobie lepiej niż antybiotyki. Jednocześnie obniża ciśnienie krwi , leczy wrzody żołądka, przyspiesza gojenie ran i łagodzi ból gardła. Równie ciekawym składnikiem jest imbir . Ma on wszechstronne zastosowanie, w Azji wykorzystywany jest jako naturalne lekarstwo na przeziębienie, mdłości, a nawet bólu miesiączkowe. Dodatkowo ułatwia trawienie, działa przeciwobrzękowo i przeciwzapalnie. Kurkuma z kolei posiada w sobie leczniczy związek o nazwie kurkumina. Pomaga ona w walce z chorobami układu oddechowego, pasożytami, oraz stanami zapalnymi lub niedrożnością układu pokarmowego. Niedawno udowodniono, że kurkuma wspiera również działanie mózgu i może zapobiec chorobie Alzheimera . Przepis na rozgrzewający napar z tymianku 3 gałązki świeżego tymianku 250 ml wody sok z połowy cytryny miód  Jak zrobić napar z tymianku? Tymianek zalewamy wrzącą wodą. Kiedy nieco przestygnie dodajemy miód i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Przepis na rozgrzewający napar z miodem i imbirem kawałek świeżego imbiru 3 łyżki miodu  500 ml wody cynamon kardamon 1/2 pomarańczy Jak zrobić napar z miodem i imbirem? Bierzemy korzeń świeżego imbiru o długości 2-3 cm. Obieramy i ścieramy na...

korzenie imbiru
©kostrez/Fotolia
Styl życia
Imbir – rozgrzewa, wzmacnia, poprawia smak wielu potraw
Imbir pomaga na przeziębienia, poprawia apetyt, leczy dolegliwości żołądkowe. Jest też uznawany za afrodyzjak.

Imbir pomaga na przeziębienia, poprawia apetyt, leczy dolegliwości żołądkowe. Jest też uznawany za afrodyzjak.   Imbir jest jedną z najbardziej aromatycznych przypraw. Jest bardzo popularny w Azji, jego sława rośnie także w Polsce. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno w postaci zmielonego proszku, jak świeżego korzenia .   Imbir jest byliną o lekko gorzkim i piekącym smaku. Za jego smak odpowiedzialne są substancje obecne w olejku eterycznym imbiru: gingerol i zinferon. Imbir pomaga uporać się z brakiem apetytu, biegunką, bólami żołądka, mdłościami, leczy niestrawność i migrenę . Ma działanie rozgrzewające, może więc być doskonałym lekarstwem zwalczającym przeziębienie . Imbir poprawia także krążenie krwi, często jest więc stosowany jako afrodyzjak. Drogocenne właściwości imbiru: na co pomaga? leczy chorobę lokomocyjną; wspomaga trawienie; gingerol obecny w imbirze zmniejsza ryzyko pojawienia się zmian nowotworowych; hamuje stany zapalne; działa rozgrzewająco; odświeża oddech; pomaga w walce z cellulitem ; przeciwdziała zakrzepom krwi; wspomaga pracę mózgu; działa rozkurczająco (przynosi ulgę podczas miesiączki). Imbir w kuchni: zastosowanie Imbir ma szerokie zastosowanie w kuchni, staje się coraz bardziej popularną przyprawą w kuchni polskiej. Świeży imbir może być dodatkiem do kaczki i wieprzowiny, dzięki czemu wzbogaci ich smak. Sproszkowany imbir natomiast doskonale nadaje się jako dodatek do ciast. Przy przeziębieniu zaleca się dodanie świeżego imbiru do herbaty – imbir rozgrzeje i pomoże choremu szybciej wrócić do formy. Z imbiru można także utworzyć sok, który jest często spotykany w pubach, gdzie dodaje się go do piwa . Imbir nadaje piwu piernikowo-korzenny smak. Przeciwwskazania spożywania imbiru Imbir nie jest zalecany dla kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących....

korzeń imbiru
Pixabay/PDPics/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Imbir zamiast aspiryny?
Czy aspirynę można zastąpić imbirem? Kwas acetylosalicylowy, nazywany potocznie polopiryną lub aspiryną to lek przeciwbólowy i przeciwgorączkowy. Niestety, jak każdy farmaceutyk wywołuje objawy niepożądane.

Czy aspirynę można zastąpić imbirem? Kwas acetylosalicylowy, nazywany potocznie polopiryną lub aspiryną to lek przeciwbólowy i przeciwgorączkowy. Niestety, jak każdy farmaceutyk wywołuje objawy niepożądane. Właściwości aspiryny   Aspiryna to powszechnie stosowany lek na przeziębienie. Można ją kupić właściwie wszędzie: w małym sklepiku spożywczo-przemysłowym na wsi, na stacji benzynowej, w markecie. Na popularność aspiryny i polopiryny duży wpływ miały badania z 1995 roku – okazało się wówczas, że usprawnia także pracę serca. Lekarze wskazywali, że powinny ją łykać codziennie osoby po zawale serca oraz udarze. Dowiedziono także, że aspiryna łagodzi oznaki kaca. Przeciwwskazania do zażywania aspiryny   Nie wolno zapominać, że kwas acetylosalicylowy to lek, należy więc dawkować go rozsądnie, aby sobie nie zaszkodzić. Niestety, lekarze nie są zgodni co do tego, czy wszyscy i w jakich odstępach czasowych powinni zażywać aspirynę (nie wiadomo chociażby, czy łykać ją codziennie, czy też co drugi dzień). Ponadto, może wywoływać m.in. uszkodzenia błony śluzowej żołądka, zapalenia nerek, wątroby oraz reakcje alergiczne . Na nasze szczęście odkryto, że imbir wykazuje właściwości bardzo zbliżone do tych, które występują po zażyciu aspiryny. Co to jest imbir?   Imbir to roślina, która pochodzi z Chin i Indii. Szybko zyskała popularność w Europie, stała się modna także w Polsce. Ta egzotyczna roślina słusznie budzi zainteresowanie. Dobroczynne działanie imbiru   W skład imbiru wchodzi zingiberol a także gingerol i zinferon, które wykazują lecznicze działanie. Imbir, podobnie jak aspiryna działa przeciwbólowo , bardzo dobrze sprawdzi się przy przeziębieniu i leczeniu migreny. Ta aromatyczna przyprawa znad Oceanu Spokojnego...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy

Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!

Partner
Weleda
Newsy

Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!

Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy

Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!

Partner
Eva Longoria
Styl życia

Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!

Partner
Newsy

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner
Newsy

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner
Newsy

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy

Małgorzata Rozenek-Majdan

BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy

Julia Wieniawa

BZ
Kasia Cichopek pozuje na huśtawce na swoim balkonie
Newsy

Katarzyna Cichopek

BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show

Hotel Paradise

BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show

Ślub od pierwszego wejrzenia

BZ
Moda uliczna z nowojorskiego tygodnia mody wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Modne fryzury wiosna 2021. Buttercream blonde to nowy trend dla fanek jasnych fryzur. Koloryzacja pasuje do większości karnacji

Marcelina Zielnik
Paul Costelloe wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Te trzy trendy zdominowały makijaż na wiosnę i lato 2021

Marcelina Zielnik
Modelka z koloryzacją "terracotta hair"
Fleszstyle

Modne fryzury na wiosnę 2021. Koloryzacja "terracotta hair" to hit Instagrama. To najgorętszy trend

Anna Kusiak
Leonie Hanne
Fleszstyle

Ta fryzura to najgorętszy trend wiosny i lata 2021. Instagramerki ją uwielbiają

Marcelina Zielnik
Jessica Alba i soft bob
Fleszstyle

Modne fryzury na sezon wiosna-lato 2021. Soft bob odejmie ci minimum 10 lat

Anna Kusiak