Party Stories
przyprawy
Pixabay/stevepb/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Prozdrowotne działanie egzotycznych przypraw: kurkumy, imbiru i chili

Kurkuma swoje właściwości wspierające funkcjonowanie ludzkiego organizmu zawdzięcza przede wszystkim zawartości kurkuminy. Imbir działanie lecznicze czerpie z olejku eterycznego, natomiast chili jest bogate w kapsaicynę.

Kurkuma swoje właściwości wspierające funkcjonowanie ludzkiego organizmu zawdzięcza przede wszystkim zawartości kurkuminy. Imbir działanie lecznicze czerpie z olejku eterycznego, natomiast chili jest bogate w kapsaicynę.

Kurkuma – właściwości, zastosowanie, kolor i smak

Kurkuma jest nazywana „przyprawą życia”. Stosuje się ją w Indiach od setek lat jako uzdrawiającą substancję. Wykorzystywana jest przez najstarszy leczniczy system świata – medycynę ajurwedyjską. Kurkuma jest jedną z najlepiej poznanych i przebadanych przypraw. Swoje właściwości zawdzięcza obecności kurkuminy, która ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Kurkumę stosuje się na dolegliwości takie, jak:

  • trądzik, stany zapalne i uszkodzenia skóry – przyspiesza gojenie się ran,
  • wzdęcia, kamica żółciowa, zaburzenia trawienne, zapalenie żołądka, przewlekła biegunka,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • katar, przeziębienie,
  • ospa wietrzna,
  • świerzb,
  • zapalenie spojówek,
  • czerwonka,
  • cukrzyca.

 

Ponadto kurkuma posiada silne działanie antyoksydacyjne (kilkakrotnie silniejsze niż witamina E), chroni wątrobę, wspomaga naturalne mechanizmy odtruwające i działa przeciwnowotworowo.

Kurkumę otrzymuje się ze sproszkowanego korzenia i podziemnej łodygi ostryżu (zwanego szafranem indyjskim). Kurkuma barwi potrawy na piękny złoty kolor, w smaku przypomina imbir i nadaje potrawom aromat pieprzu i piżma. Ponadto opóźnia psucie się żywności.

Imbir - właściwości lecznicze

Imbir swoje właściwości lecznicze zawdzięcza zawartości minerałów, takich jak potas, fosfor, magnez i wapń. Ponadto jego kłącze jest bogate w cukry, kwasy tłuszczowe, żywicę i skrobię. Jednak najcenniejszym i najbardziej wartościowym składnikiem imbiru jest olejek eteryczny. Zawarte są w nim m.in. gingerol o ostrym, piekącym smaku oraz związki seskwiterpenowe (zingiberen i zingiberol) o charakterystycznym cytrynowym zapachu. Substancje te powodują, że imbir ma szerokie właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz ma zastosowanie w leczeniu dolegliwości takich jak: niestrawność, wzdęcia, kolka jelitowa, zapalenie stawów, reumatyzm, bóle mięśni. Sprawdza się również jako środek na ból gardła, bóle zębów, zapalenie dziąseł i katar. Imbir łagodzi też mdłości i wykazuje działanie przeciwwymiotne. Właściwości silnie rozgrzewające i pobudzające krew sprawiają, że imbir jest stosowany jako środek do produkcji preparatów wyszczuplająco-modelujących, wspomagających zwalczanie cellulitu. Imbir to roślina o bulwiastych kłączach. Spożywany jest na surowo oraz w postaci sproszkowanej. Robi się z niego napój, cukierki, kandyzuje a nawet kisi. Cytrynowy świeży zapach i pikantny smak imbiru czyni z niego atrakcyjny dodatek do herbat, alkoholi, ciast i różnych potraw.

Chili – nie tylko na odchudzanie

Chili jest jedną z najpopularniejszych przypraw stosowanych na całym świecie. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, B12, C oraz pierwiastki: potas, fosfor, żelaza i wapnia, Mimo, że zawarta w chili kapsaicyna jest trucizną, jej zawartość w papryczce jest tak niewielka, że nie wpływa toksycznie na organizm ludzki. Jedyne jej negatywne działanie można odczuć po spożyciu większej jej ilości, daje uczucie pieczenia i mrowienia. Jednak ten ostry smak powoduje wyzwalanie endorfin, przez co jedzenie pikantnych potraw jest przyjemne. Ponadto chili działa oczyszczająco na organizm, obniża zawartość złego cholesterolu we krwi i jest wykorzystywane do produkcji maści przeciwbólowych, szczególnie na schorzenia takie jak reumatyzm czy bóle mięśniowe. Kapsaicyna pomaga w odchudzaniu. Hamuje apetyt, ma właściwości rozgrzewające i pobudza przemianę materii przez co jej spożywanie zwiększa przyswajalność składników odżywczych z pożywienia. Kapsaicyna spowalnia namnażanie bakterii przez co wykazuje działanie podobne do antybiotyku, wykazuje też właściwości przeciwrakowe i przeciwzakrzepowe.

 

Kurkuma, imbir, chili - każda z tych przypraw nadaje potrawom orientalny smak i aromat, ponadto wszystkie są uznawane za afrodyzjaki. Przy tak szerokim spektrum działania nie może ich zabraknąć w żadnej kuchni.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Mleczna herbata z kurkumą - idealna na przeziębienie
© tashka2000/Adobe Stock
Styl życia
Rozgrzewające napary z tymiankiem, miodem i imbirem lub kurkumą

Gorące napary z dodatkiem ziół i miodu rozgrzeją Cię nawet w największe przymrozki. Mają również wiele właściwości zdrowotnych i wzmacniają naszą odporność. Poniżej znajdziecie domowe przepisy na rozgrzewające napoje z tymianku, miodu i imbiru oraz kurkumy. Rozgrzewające napary - właściwości zdrowotne Pierwszym składnikiem, który często wykorzystywany jest w zdrowotnych napojach jest miód . Ma on niezwykle silne właściwości antybakteryjne, z niektórymi drobnoustrojami radzi sobie lepiej niż antybiotyki. Jednocześnie obniża ciśnienie krwi , leczy wrzody żołądka, przyspiesza gojenie ran i łagodzi ból gardła. Równie ciekawym składnikiem jest imbir . Ma on wszechstronne zastosowanie, w Azji wykorzystywany jest jako naturalne lekarstwo na przeziębienie, mdłości, a nawet bólu miesiączkowe. Dodatkowo ułatwia trawienie, działa przeciwobrzękowo i przeciwzapalnie. Kurkuma z kolei posiada w sobie leczniczy związek o nazwie kurkumina. Pomaga ona w walce z chorobami układu oddechowego, pasożytami, oraz stanami zapalnymi lub niedrożnością układu pokarmowego. Niedawno udowodniono, że kurkuma wspiera również działanie mózgu i może zapobiec chorobie Alzheimera . Przepis na rozgrzewający napar z tymianku 3 gałązki świeżego tymianku 250 ml wody sok z połowy cytryny miód  Jak zrobić napar z tymianku? Tymianek zalewamy wrzącą wodą. Kiedy nieco przestygnie dodajemy miód i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Przepis na rozgrzewający napar z miodem i imbirem kawałek świeżego imbiru 3 łyżki miodu  500 ml wody cynamon kardamon 1/2 pomarańczy Jak zrobić napar z miodem i imbirem? Bierzemy korzeń świeżego imbiru o długości 2-3 cm. Obieramy i ścieramy na...

korzenie imbiru
©kostrez/Fotolia
Styl życia
Imbir – rozgrzewa, wzmacnia, poprawia smak wielu potraw
Imbir pomaga na przeziębienia, poprawia apetyt, leczy dolegliwości żołądkowe. Jest też uznawany za afrodyzjak.

Imbir pomaga na przeziębienia, poprawia apetyt, leczy dolegliwości żołądkowe. Jest też uznawany za afrodyzjak.   Imbir jest jedną z najbardziej aromatycznych przypraw. Jest bardzo popularny w Azji, jego sława rośnie także w Polsce. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno w postaci zmielonego proszku, jak świeżego korzenia .   Imbir jest byliną o lekko gorzkim i piekącym smaku. Za jego smak odpowiedzialne są substancje obecne w olejku eterycznym imbiru: gingerol i zinferon. Imbir pomaga uporać się z brakiem apetytu, biegunką, bólami żołądka, mdłościami, leczy niestrawność i migrenę . Ma działanie rozgrzewające, może więc być doskonałym lekarstwem zwalczającym przeziębienie . Imbir poprawia także krążenie krwi, często jest więc stosowany jako afrodyzjak. Drogocenne właściwości imbiru: na co pomaga? leczy chorobę lokomocyjną; wspomaga trawienie; gingerol obecny w imbirze zmniejsza ryzyko pojawienia się zmian nowotworowych; hamuje stany zapalne; działa rozgrzewająco; odświeża oddech; pomaga w walce z cellulitem ; przeciwdziała zakrzepom krwi; wspomaga pracę mózgu; działa rozkurczająco (przynosi ulgę podczas miesiączki). Imbir w kuchni: zastosowanie Imbir ma szerokie zastosowanie w kuchni, staje się coraz bardziej popularną przyprawą w kuchni polskiej. Świeży imbir może być dodatkiem do kaczki i wieprzowiny, dzięki czemu wzbogaci ich smak. Sproszkowany imbir natomiast doskonale nadaje się jako dodatek do ciast. Przy przeziębieniu zaleca się dodanie świeżego imbiru do herbaty – imbir rozgrzeje i pomoże choremu szybciej wrócić do formy. Z imbiru można także utworzyć sok, który jest często spotykany w pubach, gdzie dodaje się go do piwa . Imbir nadaje piwu piernikowo-korzenny smak. Przeciwwskazania spożywania imbiru Imbir nie jest zalecany dla kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących....

Przyprawiona kolendrąryba
©exclusive-design/Fotolia
Styl życia
Z jakimi potrawami najlepiej smakują suszone liście kolendry?
Suszone liście kolendry, tak jak jej mielone nasiona, stosowane są jako przyprawa. Kolendra w liściach ma intensywny, anyżkowy aromat. W połączeniu z innymi przyprawami, takimi jak czosnek, mięta, imbir, chili, majeranek czy kminek, nada potrawom niepowtarzalny, nieco egzotyczny smak. Liście kolendry są popularną przyprawą w kuchni azjatyckiej i meksykańskiej.

Suszone liście kolendry, tak jak jej mielone nasiona, stosowane są jako przyprawa. Kolendra w liściach ma intensywny, anyżkowy aromat. W połączeniu z innymi przyprawami, takimi jak czosnek, mięta, imbir, chili, majeranek czy kminek, nada potrawom niepowtarzalny, nieco egzotyczny smak. Liście kolendry są popularną przyprawą w kuchni azjatyckiej i meksykańskiej. Właściwości kolendry Kolendra ma działanie wiatropędne, wspomaga proces trawienia, zapobiega dolegliwościom takim jak biegunka, niestrawność, wzdęcia i kolki. Z tego względu warto dodawać ją do potraw ciężkostrawnych, zawierających dużo białka, czyli np. mięs i dań z roślin strączkowych. Suszona kolendra jako przyprawa do mięs Suszona kolendra jest doskonałą przyprawą do mięs: pieczonych, duszonych, gotowanych i smażonych. Kolendra nadaje się zwłaszcza do jagnięciny, cielęciny i wieprzowiny, drobiu oraz ryb . Aby nie utraciła aromatu, należy dodawać ją dopiero przed podaniem potrawy. Kolendra może utracić zapach i smak podczas obróbki termicznej. Suszona kolendra jako przyprawa do dań warzywnych Kolendrę można dodawać też do dań warzywnych, zwłaszcza dań z kapusty, fasoli, grochu, ciecierzycy i soczewicy. Suszonymi liśćmi kolendry można posypać zupę krem z cebuli, marchwi lub dyni. Można dodać je do farszu orientalnych pierożków z warzyw i kuskusu. Suszona kolendra jako dodatek do sosów Suszonymi liśćmi kolendry można przyprawiać sosy i dipy. Kolendra pasuje do sosu jogurtowego, chutneya, ostrego sosu z pomidorów i chili oraz sosu czosnkowego. Szukasz pomysłu na wykwintne danie? Podpowiadamy, jak zrobić tatar z wołowiny, łososia i krewetek . Potrzebujesz wyrazistej w smaku przekąski lub dodatku do dań obiadowych? Wypróbuj nasze 2 sprawdzone przepisy na ogórki w occie . Odżywiasz się zgodnie z własną grupą krwi? Tutaj znajdziesz ciekawe pomysły na obiad...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner