Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
kanapka z sardynką
©photosiber/Fotolia
Styl życia

6 ryb, które warto jeść. Właściwości odżywcze ryb oraz substancje toksyczne zawarte w ich mięsie

Najzdrowsze ryby to ryby, które zawierają najwięcej substancji odżywczych, a ich mięso nie jest w nadmiernym stopniu skażone toksycznymi metalami, dioksynami i pestycydami. Niestety nie zawsze bogactwo substancji odżywczych idzie w parze z brakiem toksyn. Z tego względu przy wyborze mięsa ryb nie można kierować się wyłącznie zawartością kwasów omega-3 i witaminy D.

Najzdrowsze ryby to ryby, które zawierają najwięcej substancji odżywczych, a ich mięso nie jest w nadmiernym stopniu skażone toksycznymi metalami, dioksynami i pestycydami. Niestety nie zawsze bogactwo substancji odżywczych idzie w parze z brakiem toksyn. Z tego względu przy wyborze mięsa ryb nie można kierować się wyłącznie zawartością kwasów omega-3 i witaminy D.

Pstrąg hodowlany – dietetyczne mięso

Pstrąg hodowany w Polsce ma stosunkowo dużo kwasów omega-3 i witaminy D, a przy tym nie zawiera dużej ilości metali toksycznych. W jego mięso niewiele jest też trwałych zanieczyszczeń organicznych (np. pestycydów i dioksyn). Pstrąg zawiera pewną ilość rtęci: 54,8 µg/kg. Nie jest to jednak zagrażająca ludzkiemu zdrowiu dawka. Dopuszczalna dawka rtęci wynosi 0,5 mg na kilogram ciała.

 

W 100 g mięsa pstrąga znajduje się 1 g kwasów omega. Zapotrzebowanie osoby chorej na serce na kwasy omega-3 zaspokoi porcja mięsa ważąca 100 g. Natomiast już 50 g mięsa pstrąga wystarczy, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie dorosłego, zdrowego człowieka na kwasy omega-3.

 

Pstrąg zawiera 2,3 µg witaminy D w 100 g, co stanowi ok. połowy dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby na tę witaminę. Pstrąg jest też jedną z najmniej kalorycznych ryb, 100 g mięsa dostarcza ok. 160 kcal.

Sardynki – witamina D

W 100 g mięsa sardynek znajduje się 1,4 g kwasów omega-3. Już 30-40 g tego mięsa wystarczy, żeby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie człowieka na te kwasy. W sardynkach znajduje się też dużo witaminy D. Są one też w niewielkim stopniu zanieczyszczone rtęcią.

Makrela – mięso bez zanieczyszczeń

Porcja 100 g mięsa makreli dostarcza 1 g kwasów omega, co zaspokaja dzienne zapotrzebowanie osoby chorej na serca, a o połowę przewyższa dawkę profilaktyczną. Ta ilość mięsa zawiera też 1,3 µg witaminy D, czyli ok. 25% dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby na tę witaminę.

 

Makrele poławiane w Atlantyku nie zawierają dużych ilości toksycznych substancji, można więc jeść je bez obaw.

Łosoś – bogactwo kwasów omega, ale nie dla kobiet w ciąży

W 100 g mięsa łososia znajduje się 1,8 g kwasów omega-3. Jest to dawka trzy razy większa od dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na te substancje. Łosoś jest też źródłem łatwo przyswajalnego białka i dużych ilości witaminy D. Łosoś jest jedną z najbardziej kalorycznych ryb, 100 g mięsa dostarcza ok. 200 kcal.

 

Niestety łosoś poławiany na wodach Morza Bałtyckiego jest w wysokim stopniu zanieczyszczony pestycydami chloroorganicznymi, polichlorowanymi bifenylami i rtęcią. Mniej zanieczyszczone są łososie poławiane na wodach Oceanu Atlantyckiego oraz na Morzu Północnym. Jeśli kupujemy świeżego łososia, wybierajmy mniejsze osobniki, poniżej 2,6 kg, ponieważ ich mięso jest w mniejszym stopniu skażone.

 

Mięsa tej ryby bezwzględnie powinny unikać kobiety w ciąży, ponieważ rtęć może uszkodzić płód.

Tuńczyk – uwaga na rtęć

Porcja 100 g mięsa tuńczyka zaspokaja dzienną dawkę kwasów omega-3 u osoby zdrowej, dla której kwasy omega-3 mają wyłącznie znaczenie profilaktyczne. 100 g tuńczyka dostarcza też dziennej dawki witaminy D, przy tym jest mniej kaloryczny niż mięso większości ryb morskich. 100 g dostarcza ok. 130 kcal.

 

Tuńczyk jest dużą rybą, którą długo żyje. W dodatku jest drapieżnikiem i znajduje się na szczycie łańcucha pokarmowego, żywi się innymi rybami, których mięso zawiera rtęć. Ponieważ poławia się nawet osobniki dziesięcioletnie, do ich mięsa w tym czasie przenika duża ilość metali toksycznych. Z tego względu mięso tuńczyka najlepiej jest kupować nie rozdrobnione w puszkach, tylko w płatach. Lepiej unikać też jedzenia go na surowo w sushi.

 

 

Surowy cały pstrąg na desce
©nioloxs/Fotolia
Styl życia
Pstrąg ma więcej wartości odżywczych niż mintaj i dorsz
Pstrąg zawiera więcej białka niż łosoś, a ma mniej kalorii niż śledź czy makrela. Wartości odżywcze pstrąga są wyjątkowe także pod względem ilości kwasów omega-3, dlatego ryba ta jest polecana osobom z chorobami serca. Zawiera też witaminy z grupy B, potas, fosfor, selen, magnez i wapń.

Pstrąg zawiera więcej białka niż łosoś, a ma mniej kalorii niż śledź czy makrela. Wartości odżywcze pstrąga są wyjątkowe także pod względem ilości kwasów omega-3, dlatego ryba ta jest polecana osobom z chorobami serca. Zawiera też witaminy z grupy B, potas, fosfor, selen, magnez i wapń. Kalorie, białko i zdrowe tłuszcze – wartości odżywcze pstrąga Pstrąg ma 119 kalorii w 100 g. To mniej od łososia (179 kcal) , śledzia (158 kcal) czy makreli (205 kcal). Pstrąg zawiera aż 20,5 g białka, które jest przetwarzane przez ludzki organizm w 98%. Dla porównania dorsz ma 17,8 g białka, karp – 16,7 g, a mintaj – 12,2 g. Także pod względem zawartości tłuszczów pstrąg ma bardzo wysokie wartości odżywcze. Zawiera 0,7 g tłuszczów nasyconych, tłuszczów wielonienasyconych, czyli z grupy omega-3 i omega-6, 1,2 g, a tłuszczów jednonienasyconych 1,1 g. Kwasy omega-3 (EPA i DHA) są szczególnie ważne dla osób cierpiących na choroby układu krążenia i serca. Są to tzw. zdrowe tłuszcze, które obniżają poziom złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę. Pstrąg ma średni poziom cholesterolu – 59 mg w 100 g. Mniej cholesterolu zawierają m.in. dorsz (43 mg), halibut (49 mg) i mintaj (46 mg). Wartości odżywcze pstrąga: witaminy i minerały Pstrąg zawiera duże ilości witamin z grupy B w 100 g: 5,4 mg niacyny (witaminy B3), 0,4 mg witaminy B6 oraz 4,5 µg witaminy B12. Więcej witaminy B12 mają m.in. makrela i śledź, ale są to ryby bardziej kaloryczne od pstrąga i zawierające mniej białka. Ponadto w 100 g pstrąga jest aż 481 mg potasu , to nawet więcej niż w halibucie (435 mg) czy w dorszu (413 mg). Pstrąg ustępuje innym rybom pod względem ilości selenu, bo ma go 12,6 µg, podczas gdy w dorszu, łososiu i śledziu jest go ponad 30 µg, a w makreli i halibucie...

Mięso z tuńczyka
© iMarzi/Fotolia.com
Styl życia
Tuńczyk bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 zawiera duże ilości rtęci
Tuńczyk zawiera dość duże ilości rtęci. Z tego powodu można go jeść maksymalnie 1-2 razy w tygodniu. Nie jest wskazany dla kobiet w ciąży. Dostarcza jednak wiele kwasów tłuszczowych omega-3 obniżających poziom trójglicerydów, dlatego nie warto z niego rezygnować.

Tuńczyk zawiera dość duże ilości rtęci. Z tego powodu można go jeść maksymalnie 1-2 razy w tygodniu. Nie jest wskazany dla kobiet w ciąży. Dostarcza jednak wiele kwasów tłuszczowych omega-3 obniżających poziom trójglicerydów, dlatego nie warto z niego rezygnować.   Decydując się na zakup tuńczyka w puszce, lepiej wybrać rybę w kawałku, i w sosie własnym. Rozdrobniona ryba praktycznie nie zawiera zdrowych kwasów tłuszczowych  omega-3. Można też kupić stek z tuńczyka, który ma ich nieco więcej niż ten z puszki. Tuńczyk – wartości odżywcze  100 g świeżego tuńczyka dostarcza następujących wartości odżywczych: 108 kalorii; aż 23 g białka – duża ilość tego składnika jest szczególnie korzystna dla osób, które uprawiają sport; jedynie 0,9 g tłuszczu - aż ¼ tłuszczów (243 mg) stanowią zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które zmniejszają stężenie trójglicerydów we krwi, redukują zakrzepy , przez co obniżają ryzyko pojawienia się zawału serca oraz udaru mózgu; witaminy z grupy B: 9,8 g niacyny, 0,4 g tiaminy (co stanowi aż 29% dziennego zapotrzebowania), 0,9 mg witaminy B6, 0,5 µg witaminy B12; aż 444 mg potasu, który obniża ciśnienie tętnicze krwi; jedynie 37 mg sodu, co również wpływa korzystnie na regulację ciśnienia; 191 mg fosforu, 16 mg wapnia i 69 IU witaminy D , które wzmacniają kości; 65 mg choliny, zapewniającej prawidłowe funkcjonowanie mięśni , serca oraz układu oddechowego i odpowiadającej za pamięć długotrwałą; 50 mg magnezu, który bierze udział w pracy układu nerwowego; 0,7 g żelaza, wpływającego na procesy krwiotwórcze i zapobiegającego anemii; 36,5 µg selenu, który reguluje działanie gruczołu tarczycy oraz...

łosoś upieczony z warzywami
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Nie wszystkie ryby są zdrowe. Warto postawić na niehodowlane ryby morskie
Ryby warto jeść przede wszystkim ze względu na nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3), zbawienne dla organizmu, zwłaszcza pracy mózgu i serca. Tłuszcze omega-3 zawierają przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, łosoś, tuńczyk. Ponadto wszystkie ryby są źródłem łatwo przyswajalnego białka, składników mineralnych (w tym jodu – bezcennego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy) i witamin.

Ryby warto jeść przede wszystkim ze względu na nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3), zbawienne dla organizmu, zwłaszcza pracy mózgu i serca. Tłuszcze omega-3 zawierają przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, łosoś, tuńczyk. Ponadto wszystkie ryby są źródłem łatwo przyswajalnego białka, składników mineralnych (w tym jodu – bezcennego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy) i witamin. Jakie ryby jeść – tłuste ryby morskie a) zalety jedzenia tłustych ryb morskich Tłuste ryby morskie, które warto włączyć do diety ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, to: łosoś (13,6 g tłuszczów nienasyconych/100 g), makrela (11,9), śledź (10,7), sardynki (9,6), tuńczyk (4,6). b) na co zwrócić uwagę, kupując tłuste ryby Tłuste ryby mają niestety również wady – kumulują w sobie szkodliwe substancje ze środowiska, w którym żyją, np. rtęć, ołów, kadm. Wieloletnie ryby kumulują więcej toksyn, dlatego mając do wyboru tuńczyka (który żyje około 40 lat) i sardynkę, lepiej wybrać sardynkę. Z drugiej strony najważniejsza jest różnorodność – jedzenie różnych ryb morskich 2-3 razy w tygodniu nikomu nie powinno zaszkodzić, a taka porcja ryb pokrywa zapotrzebowanie człowieka na tłuszcze omega-3 . Należy bezwzględnie zwracać uwagę, by wszystkie ryby tłuste, które kupujemy nie pochodziły z hodowli (tym podaje się m.in. hormony wzrostu). Jakich ryb nie jeść – panga, ryba maślana, tilapia, okoń Pod nazwą ryba maślanka kryją się ryby morskie takie, jak eskolar czy błyszczyk. Ryby te zawierają woski, których człowiek nie trawi , przez co mogą wywoływać zatrucia: biegunkę, bóle głowy, wymioty. Z kolei popularność pangi wynika najprawdopodobniej z niskiej ceny i smaku pozbawionego aromatu ryby. Pangi żyją w hodowlach na bardzo małej przestrzeni, która uniemożliwia im m.in. naturalny rozród...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner