Alergia pokarmowa to odpowiedź immunologiczna organizmu na konkretny produkt, którego nie możemy spożywać, ponieważ może wywołać wysypkę, wymioty czy biegunkę. Dane statystyczne są niepokojące – bazując na wynikach programu „Epidemiologia Chorób Alergicznych w Polsce” można stwierdzić, że Polacy plasują się w światowej czołówce, jeżeli chodzi o występowanie objawów alergicznych.

Reklama

Alergia pokarmowa jest reakcją na spożywany produkt, który jest dla nas alergenem – substancją uczulającą. Objawy zawsze zauważalne są po spożyciu pokarmu i są oznaką nieprawidłowości w funkcjonowaniu jelit. Warto wspomnieć, że alergia pokarmowa występuje częściej u niemowląt i dzieci, niż u dorosłych i starszych.

Objawy alergii pokarmowej

Najczęstsze objawy alergii pokarmowej to reakcje układu pokarmowego, takie jak nudności, wymioty, czy biegunka:

  • układ pokarmowy - obrzęk ust, zapalenie jelita grubego czy przełyku, kolka (tylko u niemowląt), nudności, wymioty, biegunka;
  • układ oddechowy – przewlekły katar, astma w postaci oskrzelowej, zapalenie płuc;
  • układ nerwowy – bóle głowy, migrena, problemy ze snem;
  • układ krwionośny – niedokrwistość, zwiększona tendencja do produkcji granulocytów kwasochłonnych, wstrząs anafilaktyczny (zaburzenie krążenia, spadek ciśnienia);
  • skóra – obrzęk, pokrzywka, atopowe zapalenie skóry.

Najczęstsze alergeny

Uczulają najczęściej:

Zobacz także
  • jajka (uczula przede wszystkim białko jajka kurzego, ale w przypadku alergii powinniśmy w diecie unikać również żółtka),
  • owoce (najczęściej uczulają cytrusy, truskawki),
  • mleko (z uczulenia na mleko dzieci przeważnie wyrastają, czasami można być uczulonym tylko na mleko „prosto od krowy”),
  • ryby (białko znajdujące się w mięśniach rybich – parwalbumina – odpowiedzialne jest przeważnie za uczulenie),
  • orzechy (przeważnie orzeszki ziemne),
  • owoce morza (skorupiaki i małże), niektóre zboża (z powodu zawartości np. glutenu uczula pszenica, żyto czy ryż),
  • konserwanty (najsilniej uczulają parabeny, które znajdziemy w napojach chłodzących, galaretkach czy dżemach),
  • barwniki (błękit patentowy w słodyczach, indygotyn w lodach, wypiekach i napojach czy litorlubina w serach mogą silnie uczulać i być niebezpieczne szczególnie dla dzieci).

Alergia pokarmowa wywołana jest przede wszystkim przez czynniki genetyczne, zanieczyszczenie środowiska i pokarmy silnie przetworzone. Dlatego osoba uczulona powinna stosować w diecie produkty w jak najmniej przetworzonej i sama przygotowywać posiłki ze składników pochodzących z pewnych źródeł.

Reklama

Alergia pokarmowa to zaburzenie organizmu, ale nie przewlekła choroba. Przy odpowiedniej diecie alergik może normalnie funkcjonować, jeśli tylko będzie unikał „zakazanych” produktów, wywołujących reakcję alergiczną.

Reklama
Reklama
Reklama