Pigwa
©unverdorbenjr/Fotolia
Styl życia

Przepisy na pigwę z bitą śmietaną, kaszą manną i w postaci ciasta drożdżowego

Desery z pigwy zawierają dużo witamin i pierwiastków mineralnych, które w okresie jesienno-zimowych zachorowań pozwolą wzmocnić układ odpornościowy.

Desery z pigwy zawierają dużo witamin i pierwiastków mineralnych, które w okresie jesienno-zimowch zachorowań pozwolą wzmocnić układ odpornościowy.

 

Pigwa zawiera aż 15 mg witaminy C na 100 g produktu. Jest również bogatym źródłem potasu (197 mg na 100 g) niezbędnego do prawidłowej pracy serca. Pigwa z dodatkiem miodu polecana jest na suchy kaszel, przeziębienie, grypę i na wymioty.

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kolorowym makaronem, boczkiem i kukurydzą

Pigwa z bitą śmietaną – przepis na słodki deser

Pomysł na pyszne, gotowane pigwy z dodatkiem goździków i bitej śmietany.

 

Potrzebujesz:

  • rondelka,
  • pokrywki.

 

Składniki (4 porcje):

  • 2 owoce pigwy,
  • 2 szklanki cukru,
  • 4 cytryny,
  • goździki (do dekoracji).

 

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz pigwy i przekrój je na pół.
  • Usuń gniazda nasienne.
  • Przełóż połówki pigwy do rondla.
  • Każdą połówkę posyp połową szklanki cukru i polej sokiem z cytryny.
  • Na wierzch ułóż po cztery goździki.
  • Przykryj rondel pokrywką i podgrzewaj na dużym ogniu.
  • Gdy pokrywka się rozgrzeje, zmniejsz ogień do minimum.
  • Podgrzewaj aż pigwy będą miękkie.
  • Podawaj schłodzone z bitą śmietaną.

Smacznego!

Pigwa z kaszą manną – kwaskowy deser na każdą porę dnia

Pyszny, kwaskowy deser idealny na spotkanie z przyjaciółmi.

 

Potrzebujesz:

  • dwóch garnków,
  • blendera.

 

Składniki (3 porcje):

  • 10 owoców pigwy,
  • 200 g cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka galaretki truskawkowej,
  • skórka z cytryny (do smaku),
  • półtorej szklanki mleka,
  • pół szklanki kaszy manny,
  • cukier waniliowy (do smaku).

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Pigwę opłucz i pokrój.
  • Wrzuć pigwę do garnka.
  • Gotuj w niewielkiej ilości wody wraz z cukrem trzcinowym, aż pigwa się rozpadnie.
  • Dodaj jedną łyżkę galaretki truskawkowej.
  • Zblenduj całość na gorąco.
  • Kaszę mannę ugotuj na mleku z dodatkiem skórki z cytryny i cukru waniliowego.
  • Wylej kaszę na talerz, a kiedy zgęstnieje pokrój ją w kostkę.
  • Masę z pigwy wlej do pucharków i włóż kostki kaszy manny.
  • Na wierzch kaszy wlej znów masę z pigwy. Gotowe.

Smacznego!

Ciasto drożdżowe z pigwą – propozycja na smaczny deser niedzielny

Ciasto drożdżowe z kruszonką z pigwy świetnie smakuje podane do kawy lub lodów śmietankowych.

 

Potrzebujesz:

  • blachy do pieczenia,
  • miski,
  • miksera.

 

Składniki:

  • 100 g drożdży,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • garść rodzynek,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4 szklanki mąki,
  • 200 g pigwy.

 

Kruszonka

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 200 g margaryny.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Do miski wrzuć pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, 4 jajka, olej, mleko i mąkę.
  • Odstaw na 3 godziny.
  • Całość dokładnie zmiksuj.
  • Dodaj bakalie i pokrojoną pigwę.
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Blachę wysmaruj tłuszczem.
  • Ciasto przelej do blachy.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz przez pół godziny.
  • Połącz margarynę z mąką i cukrem.
  • Całość ugnieć.
  • Gotową kruszonką posyp ciasto po 20 minutach pieczenia. Gotowe.

 

Smacznego!

 

Domowe ciasto żurawinowe.
©Brent Hofacker/Fotolia
Styl życia
Przepisy na ciasto, muffinki i kaszę manną z dodatkiem żurawiny
Żurawina prócz tego że idealnie nadaje się do pieczeni z dzika lub indyka, to również jest smacznym dodatkiem do deserów i ciast.

Żurawina prócz tego że idealnie nadaje się do pieczeni z dzika lub indyka, to również jest smacznym dodatkiem do deserów i ciast.   Picie soku z żurawiny przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych. Dodatkowo zapobiega powstawaniu stanów zapalnych układu moczowego i rozwijaniu się próchnicy . Żurawina bogata jest w błonnik, witaminy grupy B, C, potas, fosfor i wapń. Deser z kaszy manny z żurawiną i czekoladą Kasza manna z żurawiną i gorzką czekoladą to wyśmienity, puszysty deser idealny na każdą okazję .   Potrzebujesz: garnka, miksera.   Składniki: 1200 ml mleka, 8 łyżek kaszy manny , 8 łyżek cukru, 2 łyżeczki ekstraktu wanilinowego, 150 g czekolady gorzkiej , 150 g konfitury żurawinowej, 4 łyżki żurawiny suszonej, 1 łyżkę przyprawy korzennej.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Zagotuj 1 litr mleka. Dodaj cukier i ekstrakt wanilinowy. Wsyp kaszę, cały czas mieszając. Gotuj około 3 minut. Wstaw garnek do zlewu z zimną wodą, by masa przestygła. Gdy przestygnie, zmiksuj ją mikserem. Mieszając, dosyp przyprawę korzenną. Czekoladę rozpuść w misce nad wrzącą wodą. Dodaj 200 ml mleka i konfiturę żurawinową. Dokładnie wymieszaj. Do pucharków nakładaj masę naprzemiennie, 3 łyżki masy na 1 łyżkę czekolady. Deser posyp po wierzchu suszoną żurawiną. Gotowe. Smacznego! Muffinki marchewkowe z żurawiną Muffinki są szybkie i proste w przygotowaniu. W połączeniu z żurawiną i marchewką idealnie nadają się jako deser do kawy lub herbaty .   Potrzebujesz: foremek na muffinki, dwóch misek, miksera.   Składniki: 250 g mąki, 2 marchewki, pół szklanki cukru, 1 jajko, 250 ml mleka, 100 ml...

jabłecznik na stole
©sara_winter/fotolia
Styl życia
Jabłecznik z bezą: jak go zrobić i ile ma kalorii?
Ilość kalorii jabłecznika zależy od tego, czy dodasz do niego bitą śmietanę, lody albo cukier puder. Bez dodatków jabłecznik ma 290 kalorii w 100 g.

Ilość kalorii jabłecznika zależy od tego, czy dodasz do niego bitą śmietanę, lody albo cukier puder. Bez dodatków jabłecznik ma 290 kalorii w 100 g.   Jabłecznik z bezą to wysokokaloryczna potrawa, jak większość słodyczy. Szarlotka na kruchym spodzie często jest podawana z lodami, bitą śmietaną lub posypywana cukrem pudrem, co jeszcze zwiększa jej walory smakowe, ale i ilość kalorii. Jabłecznik ma 290 kcal w 100 g, a ze słodkimi dodatkami może osiągnąć nawet 350 kcal. W przypadku jabłecznika kalorie zależą także od ciasta – najwięcej kalorii ma kruchy spód lub z ciasta francuskiego, a mniej – biszkopt . Przepis na jabłecznik z bezą i „kruszonką” Składniki: 380 g mąki pszennej (1 szklanka to 170 g), ¾ szklanki cukru pudru, 250 g masła, 4 żółtka, 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1½ kg kwaśnych jabłek , cynamon do posypania jabłek. Na bezę: 4 białka, ½ szklanki cukru.   Czas wykonania: 70 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Masło pokrój z mąką ostrym i zimnym nożem, dodaj żółtka i cukier puder, zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na godzinę lub na pół godziny do zamrażalnika. Jabłka obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z odrobiną wody i duś przez 15 minut, dodaj 3-4 łyżki cukru i cynamonu do smaku i nadal podgrzewaj, mieszając aż do rozpuszczenia cukru . Rozwałkuj ⅔ ciasta i wyłóż nim spód blachy lub tortownicy, ponakłuwaj ciasto widelcem. Ciasto w blasze przykryj papierem do pieczenia i obciąż, piecz przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gdy ciasto się podpiecze, wylej na nie jabłka, posyp cukrem wanilinowym. Z białek ubij sztywną pianę z cukrem i wyłóż na jabłka. Z zamrażarki lub lodówki wyjmij pozostałą część ciasta i zetrzyj je...

Ciasto z kawałkami rabarbaru pieczone ze słodką kruszonką
©mizina/Fotolia
Styl życia
Ciasto z rabarbarem, słodką kruszonką i cukrem pudrem: łatwy przepis na deser dla całej rodziny
Rabarbar przed pieczeniem trzeba pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem (wtedy puści sok). Spód do ciasta dobrze jest wstawić do lodówki na pół godziny i dopiero potem rozwałkować. Przygotowanie kruszonki zajmuje niecałe 5 minut.

Rabarbar przed pieczeniem trzeba pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem (wtedy puści sok). Spód do ciasta dobrze jest wstawić do lodówki na pół godziny i dopiero potem rozwałkować. Przygotowanie kruszonki zajmuje niecałe 5 minut.   Ciasto z rabarbarem można dowolnie urozmaicać , dodając np. jabłka, gruszki albo morele. Mąkę pszenną zastąpi mąka migdałowa (czyli zmielone migdały ) lub kokosowa. Istnieje możliwość złączenia ze sobą dwóch rodzajów, wedle uznania. Ciasto można posypać jagodami goji lub wiórkami kokosowymi .   Potrzebujesz: piekarnika, stolnicy, wałka, sitka, foliowego woreczka, 2 misek, blachy do pieczenia (o średnicy 26 centymetrów).   Składniki (na 12 porcji): 500 gramów rabarbaru , 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru , 3 żółtka, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka cukru, 200 gramów schłodzonego masła (około 3/4 kostki).   Składniki na kruszonkę: 1 szklanka mąki, 1/3 szklanki cukru, 50 gramów miękkiego masła (reszta, co została).   Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania:   Za pomocą sitka, przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj cukier puder, masło i żółtka. Połącz całość nożem. Rękami wyrabiaj masę, aż znikną grudki. Ciasto włóż do foliowego woreczka i odstaw do lodówki na pół godziny. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski, obsyp czubatą łyżką cukru i wymieszaj. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj na niej wyjęte z lodówki ciasto. Blachę wysmaruj odrobiną masła i przełóż masę do środka. Nakłuj ciasto widelcem . Piecz spód w piekarniku, nagrzanym do 180°C, przez 10 minut. Do miski włóż składniki na kruszonkę (masło, mąkę i cukier) i złącz je...

Nasze akcje
Douglas
Styl życia
Największa perfumeria Douglas to miejsce inne niż wszystkie
Współpraca reklamowa
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik