Pigwa
©unverdorbenjr/Fotolia
Styl życia

Przepisy na pigwę z bitą śmietaną, kaszą manną i w postaci ciasta drożdżowego

Desery z pigwy zawierają dużo witamin i pierwiastków mineralnych, które w okresie jesienno-zimowych zachorowań pozwolą wzmocnić układ odpornościowy.

Desery z pigwy zawierają dużo witamin i pierwiastków mineralnych, które w okresie jesienno-zimowch zachorowań pozwolą wzmocnić układ odpornościowy.

 

Pigwa zawiera aż 15 mg witaminy C na 100 g produktu. Jest również bogatym źródłem potasu (197 mg na 100 g) niezbędnego do prawidłowej pracy serca. Pigwa z dodatkiem miodu polecana jest na suchy kaszel, przeziębienie, grypę i na wymioty.

Pigwa z bitą śmietaną – przepis na słodki deser

Pomysł na pyszne, gotowane pigwy z dodatkiem goździków i bitej śmietany.

 

Potrzebujesz:

  • rondelka,
  • pokrywki.

 

Składniki (4 porcje):

  • 2 owoce pigwy,
  • 2 szklanki cukru,
  • 4 cytryny,
  • goździki (do dekoracji).

 

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz pigwy i przekrój je na pół.
  • Usuń gniazda nasienne.
  • Przełóż połówki pigwy do rondla.
  • Każdą połówkę posyp połową szklanki cukru i polej sokiem z cytryny.
  • Na wierzch ułóż po cztery goździki.
  • Przykryj rondel pokrywką i podgrzewaj na dużym ogniu.
  • Gdy pokrywka się rozgrzeje, zmniejsz ogień do minimum.
  • Podgrzewaj aż pigwy będą miękkie.
  • Podawaj schłodzone z bitą śmietaną.

Smacznego!

Pigwa z kaszą manną – kwaskowy deser na każdą porę dnia

Pyszny, kwaskowy deser idealny na spotkanie z przyjaciółmi.

 

Potrzebujesz:

  • dwóch garnków,
  • blendera.

 

Składniki (3 porcje):

  • 10 owoców pigwy,
  • 200 g cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka galaretki truskawkowej,
  • skórka z cytryny (do smaku),
  • półtorej szklanki mleka,
  • pół szklanki kaszy manny,
  • cukier waniliowy (do smaku).

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Pigwę opłucz i pokrój.
  • Wrzuć pigwę do garnka.
  • Gotuj w niewielkiej ilości wody wraz z cukrem trzcinowym, aż pigwa się rozpadnie.
  • Dodaj jedną łyżkę galaretki truskawkowej.
  • Zblenduj całość na gorąco.
  • Kaszę mannę ugotuj na mleku z dodatkiem skórki z cytryny i cukru waniliowego.
  • Wylej kaszę na talerz, a kiedy zgęstnieje pokrój ją w kostkę.
  • Masę z pigwy wlej do pucharków i włóż kostki kaszy manny.
  • Na wierzch kaszy wlej znów masę z pigwy. Gotowe.

Smacznego!

Ciasto drożdżowe z pigwą – propozycja na smaczny deser niedzielny

Ciasto drożdżowe z kruszonką z pigwy świetnie smakuje podane do kawy lub lodów śmietankowych.

 

Potrzebujesz:

  • blachy do pieczenia,
  • miski,
  • miksera.

 

Składniki:

  • 100 g drożdży,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • garść rodzynek,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4 szklanki mąki,
  • 200 g pigwy.

 

Kruszonka

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 200 g margaryny.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Do miski wrzuć pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, 4 jajka, olej, mleko i mąkę.
  • Odstaw na 3 godziny.
  • Całość dokładnie zmiksuj.
  • Dodaj bakalie i pokrojoną pigwę.
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Blachę wysmaruj tłuszczem.
  • Ciasto przelej do blachy.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz przez pół godziny.
  • Połącz margarynę z mąką i cukrem.
  • Całość ugnieć.
  • Gotową kruszonką posyp ciasto po 20 minutach pieczenia. Gotowe.

 

Smacznego!

 

Domowe ciasto żurawinowe.
©Brent Hofacker/Fotolia
Styl życia
Przepisy na ciasto, muffinki i kaszę manną z dodatkiem żurawiny
Żurawina prócz tego że idealnie nadaje się do pieczeni z dzika lub indyka, to również jest smacznym dodatkiem do deserów i ciast.

Żurawina prócz tego że idealnie nadaje się do pieczeni z dzika lub indyka, to również jest smacznym dodatkiem do deserów i ciast.   Picie soku z żurawiny przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych. Dodatkowo zapobiega powstawaniu stanów zapalnych układu moczowego i rozwijaniu się próchnicy . Żurawina bogata jest w błonnik, witaminy grupy B, C, potas, fosfor i wapń. Deser z kaszy manny z żurawiną i czekoladą Kasza manna z żurawiną i gorzką czekoladą to wyśmienity, puszysty deser idealny na każdą okazję .   Potrzebujesz: garnka, miksera.   Składniki: 1200 ml mleka, 8 łyżek kaszy manny , 8 łyżek cukru, 2 łyżeczki ekstraktu wanilinowego, 150 g czekolady gorzkiej , 150 g konfitury żurawinowej, 4 łyżki żurawiny suszonej, 1 łyżkę przyprawy korzennej.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Zagotuj 1 litr mleka. Dodaj cukier i ekstrakt wanilinowy. Wsyp kaszę, cały czas mieszając. Gotuj około 3 minut. Wstaw garnek do zlewu z zimną wodą, by masa przestygła. Gdy przestygnie, zmiksuj ją mikserem. Mieszając, dosyp przyprawę korzenną. Czekoladę rozpuść w misce nad wrzącą wodą. Dodaj 200 ml mleka i konfiturę żurawinową. Dokładnie wymieszaj. Do pucharków nakładaj masę naprzemiennie, 3 łyżki masy na 1 łyżkę czekolady. Deser posyp po wierzchu suszoną żurawiną. Gotowe. Smacznego! Muffinki marchewkowe z żurawiną Muffinki są szybkie i proste w przygotowaniu. W połączeniu z żurawiną i marchewką idealnie nadają się jako deser do kawy lub herbaty .   Potrzebujesz: foremek na muffinki, dwóch misek, miksera.   Składniki: 250 g mąki, 2 marchewki, pół szklanki cukru, 1 jajko, 250 ml mleka, 100 ml...

jabłecznik na stole
©sara_winter/fotolia
Styl życia
Jabłecznik z bezą: jak go zrobić i ile ma kalorii?
Ilość kalorii jabłecznika zależy od tego, czy dodasz do niego bitą śmietanę, lody albo cukier puder. Bez dodatków jabłecznik ma 290 kalorii w 100 g.

Ilość kalorii jabłecznika zależy od tego, czy dodasz do niego bitą śmietanę, lody albo cukier puder. Bez dodatków jabłecznik ma 290 kalorii w 100 g.   Jabłecznik z bezą to wysokokaloryczna potrawa, jak większość słodyczy. Szarlotka na kruchym spodzie często jest podawana z lodami, bitą śmietaną lub posypywana cukrem pudrem, co jeszcze zwiększa jej walory smakowe, ale i ilość kalorii. Jabłecznik ma 290 kcal w 100 g, a ze słodkimi dodatkami może osiągnąć nawet 350 kcal. W przypadku jabłecznika kalorie zależą także od ciasta – najwięcej kalorii ma kruchy spód lub z ciasta francuskiego, a mniej – biszkopt . Przepis na jabłecznik z bezą i „kruszonką” Składniki: 380 g mąki pszennej (1 szklanka to 170 g), ¾ szklanki cukru pudru, 250 g masła, 4 żółtka, 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1½ kg kwaśnych jabłek , cynamon do posypania jabłek. Na bezę: 4 białka, ½ szklanki cukru.   Czas wykonania: 70 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Masło pokrój z mąką ostrym i zimnym nożem, dodaj żółtka i cukier puder, zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na godzinę lub na pół godziny do zamrażalnika. Jabłka obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z odrobiną wody i duś przez 15 minut, dodaj 3-4 łyżki cukru i cynamonu do smaku i nadal podgrzewaj, mieszając aż do rozpuszczenia cukru . Rozwałkuj ⅔ ciasta i wyłóż nim spód blachy lub tortownicy, ponakłuwaj ciasto widelcem. Ciasto w blasze przykryj papierem do pieczenia i obciąż, piecz przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gdy ciasto się podpiecze, wylej na nie jabłka, posyp cukrem wanilinowym. Z białek ubij sztywną pianę z cukrem i wyłóż na jabłka. Z zamrażarki lub lodówki wyjmij pozostałą część ciasta i zetrzyj je...

Ciasto z kawałkami rabarbaru pieczone ze słodką kruszonką
©mizina/Fotolia
Styl życia
Ciasto z rabarbarem, słodką kruszonką i cukrem pudrem: łatwy przepis na deser dla całej rodziny
Rabarbar przed pieczeniem trzeba pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem (wtedy puści sok). Spód do ciasta dobrze jest wstawić do lodówki na pół godziny i dopiero potem rozwałkować. Przygotowanie kruszonki zajmuje niecałe 5 minut.

Rabarbar przed pieczeniem trzeba pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem (wtedy puści sok). Spód do ciasta dobrze jest wstawić do lodówki na pół godziny i dopiero potem rozwałkować. Przygotowanie kruszonki zajmuje niecałe 5 minut.   Ciasto z rabarbarem można dowolnie urozmaicać , dodając np. jabłka, gruszki albo morele. Mąkę pszenną zastąpi mąka migdałowa (czyli zmielone migdały ) lub kokosowa. Istnieje możliwość złączenia ze sobą dwóch rodzajów, wedle uznania. Ciasto można posypać jagodami goji lub wiórkami kokosowymi .   Potrzebujesz: piekarnika, stolnicy, wałka, sitka, foliowego woreczka, 2 misek, blachy do pieczenia (o średnicy 26 centymetrów).   Składniki (na 12 porcji): 500 gramów rabarbaru , 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru , 3 żółtka, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka cukru, 200 gramów schłodzonego masła (około 3/4 kostki).   Składniki na kruszonkę: 1 szklanka mąki, 1/3 szklanki cukru, 50 gramów miękkiego masła (reszta, co została).   Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania:   Za pomocą sitka, przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj cukier puder, masło i żółtka. Połącz całość nożem. Rękami wyrabiaj masę, aż znikną grudki. Ciasto włóż do foliowego woreczka i odstaw do lodówki na pół godziny. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski, obsyp czubatą łyżką cukru i wymieszaj. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj na niej wyjęte z lodówki ciasto. Blachę wysmaruj odrobiną masła i przełóż masę do środka. Nakłuj ciasto widelcem . Piecz spód w piekarniku, nagrzanym do 180°C, przez 10 minut. Do miski włóż składniki na kruszonkę (masło, mąkę i cukier) i złącz je...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner