Ratatouille na patelni.
© GreenArt/Adobe Stock
Styl życia

Klasyczna kuchnia francuska – czym się charakteryzuje? Potrawy kuchni francuskiej

Kuchnia francuska jest bardzo zróżnicowana. I chociaż większości kojarzy się z żabimi udkami, croissantami i winem, to ma do zaoferowania znacznie więcej! Każdy region Francji charakteryzuje się nieco odmiennymi smakami, a upodobania Francuzów są bardzo urozmaicone – chcesz poznać charakterystyczne potrawy? Zapraszamy do lektury!

Kuchnia francuska jest bardzo zróżnicowana. I chociaż większości kojarzy się z żabimi udkami, croissantami i winem, to ma do zaoferowania znacznie więcej! Każdy region Francji charakteryzuje się nieco odmiennymi smakami, a upodobania Francuzów są bardzo urozmaicone – chcesz poznać charakterystyczne potrawy? Zapraszamy do lektury!

 

Nie ma wątpliwości, że kuchnia francuska uważana jest za jedną z najbardziej eleganckich, dlatego przepisy kulinarne kuchni francuskiej są niekiedy bardzo skomplikowane. Mało kto wie, że w opozycji do tradycyjnej kuchni francuskiej, zwanej jako haute cuisine, wytworzyła się kuchnia nouvelle cuisine – kuchnia, w której preferowane są bardzo lekkie dania (to udoskonalona kuchnia francuska). Czym charakteryzuje się kuchnia Francji? Bez względu na region i na upodobania mieszkańców poszczególnych regionów, we Francji ceni się przede wszystkim dobry smak!

Kasia gotuje z Polki.pl: pasta jajeczna

Kuchnia Francji

Kucharze marzą o tym, aby kształcić się w francuskich restauracjach. Kuchnia francuska uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. We Francji również znajduje się sławne przedsiębiorstwo Michelin, które wydaje przewodniki gastronomiczne – wiele restauracji z całego świata marzy, aby się tam znaleźć, otrzymując gwiazdkę Michelin. Kraj ten przez wielu oceniany jest jako kolebka sztuki kulinarnej. I o ile w Polsce preferujemy często zupełnie inne dania, trzeba przyznać, że wyśmienita kuchnia francuska potrafi zaskakiwać.

Kuchnia francuska – charakterystyka

We Francji jadane są 3 główne posiłki: śniadanie, obiad, zazwyczaj między godziną 12 a 14, a późnym wieczorem – po godzinie 20 – kolacja. Należy tu jednak od razu zaznaczyć, że dla Francuzów głównym posiłkiem jest kolacja.

 

  • Kuchnia francuska – śniadania

Na śniadanie (petit dejeuner) Francuzi jedzą najczęściej croissanty lub rogaliki z dodatkiem dżemu lub masła. Francuz nie wyobraża sobie śniadania bez kawy, ale też bez świeżego soku.

 

  • Kuchnia francuska – obiad

Obiad – dejeuner, składa się często z przystawki oraz oczywiście z dania głównego, a także z deseru. Najczęściej jednak taki pełen obiad jadany jest w niedzielę – w większych miastach osoby pracujące jedzą lunch – raczej lekkie potrawy, tj. sałatki, potrawy na bazie chudego mięsa, ryby, a do tego deser.

 

  • Kuchnia francuska – kolacja

Najważniejszym posiłkiem dla Francuza jest kolacja. Spożywana jest dość późno i składa się z trzech dań. Najpierw podawana jest przystawka – terrine, sałatka, albo zupa. Danie główne sporządzane jest na bazie mięsa lub ryby i podawane z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Kolację wieńczy deser, albo sery. Oczywiście na francuskich stołach nie brakuje win.

 

  • Kuchnia francuska – desery

Francuzi uwielbiają desery! Często jadają je zarówno po obiedzie, jak i po kolacji. Do najpopularniejszych deserów zalicza się crêpe Suzette z pomarańczami – naleśniki w sosie pomarańczowym, krem brulee z karmelizowaną warstwą cukru, a także czekoladowe fondanty, bardzo podobne do czekoladowych babeczek. Francuzi zajadają się również eklerkami – ich różnorodność jest zaskakująca! Będąc we Francji znajdziemy eklerki malinowe, pistacjowe czy pomarańczowe.

 

  • Kuchnia francuska – charakterystyczne potrawy

Francja słynie z wielu charakterystycznych potraw. Z tym krajem najczęściej kojarzone są żabie udka oraz ślimaki, jednak wcale nie znajdują się one aż tak często na stołach Francuzów, jak moglibyśmy przypuszczać. Na stołach Francuzów goszczą za to bardzo często bagietki, omlety, desery, naleśniki, tarty, ratatouille. Charakterystyczne potrawy kuchni francuskiej często zawierają w sobie duże ilości sera, a często sam ser traktowany jest jak część posiłku. Do najsłynniejszych serów zalicza się przede wszystkim sery z białą pleśnią – camembert oraz brie i z pleśnią niebieską – roquefort. Sery często serwowane są na półmiskach, a do nich podawane jest wino.

Kuchnia francuska – dania regionalne

Jak już zostało wspomniane, kuchnia Francji jest bardzo zróżnicowana. W Pikardii jada się zupy warzywne, a specjalnością tego regionu są pasztety z kaczych wątróbek. Alzacja znana jest z win, a także serów z mleka krowiego. Prowansja słynie z ryb, warzyw i ziół, natomiast na stołach w Bretanii królują przede wszystkim owoce morza.

Kuchnia francuska – ciekawostki

  • Ślimaki lubiane przez Francuzów, sprowadzane są w dużych ilościach z Polski.
  • Francuzi nie jedzą w porze obiadowej zup.
  • Jednym z ulubionych deserów Francuzów jest krem brulee.
  • Jeżeli w restauracji poprosisz o compote – nie dostaniesz kompotu, a deser owocowy.

 

Kuchnia francuska jest wyjątkowa i każdy znajdzie w niej coś, co polubi. Jedni będą zachwycać się wykwintnymi daniami, inni zakochają się w lekkich sałatkach i rybach, a jeszcze inni nie będą mogli oderwać się od przepysznych francuskich deserów.

 

Tradycyjne świąteczne dania z różnych stron świata
© Iryna Melnyk/Adobe Stock
Styl życia
Tradycyjne świąteczne dania z różnych stron świata
Większość z nas tak bardzo przyzwyczaiła się do świątecznych pierogów, makowca, karpia, czerwonego barszczu czy grzybowej, że ciężko nam uwierzyć, że inne narody mogą jeść podczas wigilijnej kolacji coś zupełnie innego.

Większość z nas tak bardzo przyzwyczaiła się do świątecznych pierogów, makowca, karpia, czerwonego barszczu czy grzybowej, że ciężko nam uwierzyć, że inne narody mogą jeść podczas wigilijnej kolacji coś zupełnie innego.   Każdy kraj na świecie posiada swoje własne świąteczne tradycje i dania, bez których Boże Narodzenie nie mogłoby się odbyć. Na wigilijnych stołach pojawiają się charakterystyczne słodkości, ryby, mięsa. Przekonaj się, co w ten wyjątkowy dzień je się na świecie – może zdecydujesz się na to, by w te święta przygotować dla swoich gości jedno z tradycyjnych zagranicznych dań? Boże Narodzenie w Niemczech Nasi zachodni sąsiedzi nie wyobrażają sobie świąt Bożego Narodzenia bez keksa. Jest to ciasto pełne kandyzowanych, suszonych owoców , orzechów i bakalii. Z wierzchu dekorowane jest pokaźną warstwą lukru.   Keks właściwie zawsze podawany jest z Glüchwein – grzanym, czerwonym winem z dodatkiem przypraw korzennych, m.in. goździków, cynamonu czy gałki muszkatołowej. Najmłodsi otrzymują bezalkoholową wersję tego napoju – Kinderpunsch. Świąteczna kolacja we Włoszech Świąteczna kolacja to dla mieszkańców Italii tak zwana uczta siedmiu ryb . Liczba ta symbolizuje ilość dni, jakiej Bóg potrzebował do stworzenia świata.   Na włoskich stołach pojawia się siedem różnych dań przyrządzonych z ryb i owoców morza. Najczęściej pojawiające się potrawy to: gotowane lub grillowane krewetki , pieczony dorsz, homar, ośmiornica, małże, kalmary. Co w święta jedzą Brazylijczycy? Typowym świątecznym daniem w Brazylii jest pieczony indyk . Mięso serwowane jest na stół w całości, a następnie gospodarz dzieli je pomiędzy swoich gości.   Dodatkiem, z jakim najczęściej podawany jest...

moussaka
©O.B./Fotolia.com
Styl życia
Kuchnia śródziemnomorska – potrawy włoskie, francuskie i afrykańskie
Kuchnia śródziemnomorska skupia się wokół potraw z Grecji, Włoch, Francji, Hiszpanii, Maroka i Libanu. Popularne potrawy to sos tzatziki, spaghetti, lazagne, paella czy kasza kuskus. Kuchnia śródziemnomorska, obok kuchni japońskiej i koreańskiej, jest uważana za najzdrowszy jadłospis na świecie.

Kuchnia śródziemnomorska skupia się wokół potraw z Grecji, Włoch, Francji, Hiszpanii, Maroka i Libanu. Popularne potrawy to sos tzatziki, spaghetti, lazagne, paella czy kasza kuskus. Kuchnia śródziemnomorska, obok kuchni japońskiej i koreańskiej, jest uważana za najzdrowszy jadłospis na świecie. Kuchnia śródziemnomorska to zestaw potraw wywodzących się z krajów basenu Morza Śródziemnego. Są to głównie Egipt, Maroko, Grecja, Liban, Włochy, Francja i Hiszpania. Kuchnia śródziemnomorska - charakterystyka Podstawowymi składnikami kuchni śródziemnomorskiej są warzywa, owoce, ryby i owoce morza . Najczęściej przyrządzanymi rybami są flądra, sola i anchois. Mięso je się rzadko, głównie jest to drób oraz jagnięcina. W kuchni śródziemnomorskiej dużą wagę przykłada się do aromatycznych przypraw. W Afryce Północnej potrawy są mocno pikantne i wyraziste, za to w Europie używa się aromatycznych ziół i wina. Wybierasz się w podróż nad Morze Śródziemne? Nie zwlekaj i pobierz kod promocyjny Link 4 na ubezpieczenie turystyczne. Najpopularniejsze potrawy kuchni śródziemnomorskiej Najpopularniejsze potrawy kuchni śródziemnomorskiej wywodzące się z Grecji to ser feta, mousaka (danie na bazie zapiekanego bakłażana), sos tzatziki czy grecka wódka ouzo. Kuchnia francuska ma do zaoferowania przede wszystkim wybitne sery, takie jak camembert czy brie. W formie przekąski je się croissanty, tarty czy naleśniki bretońskie. Z kolei w kuchni włoskiej królują makarony w postaci spaghetti czy lazagne. Będąc w Hiszpanii, warto spróbować paelli, fabady (gęsta zupa z białej fasoli) i napić się słodkiego wina – sangrii. Kuchnia marokańska natomiast specjalizuje się w zupach na bazie soczewicy lub pomidorów. Kuchnia...

Sery z pleśnią
©npls/fotolia
Styl życia
Sery pleśniowe – wytworny smak nie dla wszystkich
Sery z porostem pleśni to wytworny dodatek do dań lub wykwintna, samodzielna przekąska lub przystawka. Powstają z mleka i podpuszczki. Dzielą się na sery z porostem i przerostem pleśniowym. Mogą być robione z mleka surowego lub pasteryzowanego, krowiego, koziego bądź owczego.

Sery z porostem pleśni to wytworny dodatek do dań lub wykwintna, samodzielna przekąska lub przystawka. Powstają z mleka i podpuszczki. Dzielą się na sery z porostem i przerostem pleśniowym. Mogą być robione z mleka surowego lub pasteryzowanego, krowiego, koziego bądź owczego.   Serów z porostem pleśniowym, wytwarzanych z surowego mleka nie powinny jeść kobiety w ciąży – zawarta w nich bakteria Listeria monocytogenes może uszkodzić płód. Składniki odżywcze i właściwości serów pleśniowych Sery pleśniowe jedzone z umiarem są zdrowe - zawierają minerały: wapń, fosfor, magnez, potas, sód i witaminy: A, B, D, E, K. Pierwsze dwa minerały są niezbędne dla zdrowych i mocnych zębów i kości. Potas i sód odpowiadają między innymi za pracę mięśnia sercowego. Sery pleśniowe są źródłem łatwo przyswajalnego białka i lekkostrawnego tłuszczu mlecznego. Sery pleśniowe to produkty tłuste o dużej dawce kalorii. W 100 gramach jest średnio 350 kalorii i 30 gramów tłuszczu (w większości nasyconego). Porasta je biała, zielona lub niebieska pleśń. Sery miękkie to te, w których proces dojrzewania odbywa się od powierzchni do środka pod wpływem pleśni i bakterii. Sery twarde dojrzewają w warunkach beztlenowych, przede wszystkim pod wpływem bakterii kwasu mlekowego. Francuski ser z porostem pleśniowym Na zewnętrznej powłoce serów z porostem pleśniowym znajduje się delikatna, biała, pleśniowa skórka. Taki ser dojrzewa od 2 do 6 tygodni. Francuzi podają go z pieczywem lub na desce serów . Ser świetnie sprawdza się jako składnik koreczków. Najbardziej popularne sery z porostem pleśniowym, to: Brie, Camembert (często występuje w hasłach krzyżówkowych, to miękki ser o zapachu pieczarek ), Coulommiers, Neufchatel. Camembert smakuje doskonale na ciepło – w panierce lub cieście naleśnikowym. Francuski ser z przerostem pleśniowym Sery z...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik