Kuchnia karaibska
© Igor Dutina/Fotolia.com
Lifestyle

Kuchnia karaibska: przepisy, składniki, przyprawy, połączenia smaków

W kuchni karaibskiej dużo się dzieje. Rządzą w niej kolorowe i soczyste owoce tropikalne, które na talerzach współwystępują z pieczonym, duszonym lub grillowanym mięsem. Nie brakuje też orzeźwiających napojów, także tych alkoholowych, które powstają najczęściej na bazie rumu.

W kuchni karaibskiej dużo się dzieje. Rządzą w niej kolorowe i soczyste owoce tropikalne, które na talerzach współwystępują z pieczonym, duszonym lub grillowanym mięsem. Nie brakuje też orzeźwiających napojów, także tych alkoholowych, które powstają najczęściej na bazie rumu.

 

Dania kuchni karaibskiej zyskały popularność zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, głównie ze względu na bliskość terytorialną. Jednak moda na te egzotyczne smaki zaczyna docierać nawet do Polski.

Gdzie serwuje się kuchnię karaibską?

Karaiby obejmują obszar około 25 rejonów w basenie Morza Karaibskiego – są to zarówno niepodległe państwa, jak i terytoria zależne, m.in.: Kuba, Bahamy, Barbados, Dominikana, Gwadelupa, Portoryko, Haiti, Jamajka, Martynika, Trynidad i Tobago. Tamtejsze tradycje ukształtowane zostały przez burzliwą historię, która sprawiła, że lokalne plemiona indiańskie znalazły się pod wpływem imperiów europejskich (Francji, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii). Wkrótce po opanowaniu nowego lądu (jak początkowo sądzono – Indii) kolonizatorzy sprowadzili na wyspy niewolników z Afryki. Nie trzeba było też długo czekać, aż mieszanka ludności wzbogaci się o przybyszów z Azji. Karaiby stały się więc prawdziwym tyglem kulturowym, co ma swoje odzwierciedlenie we wszystkich płaszczyznach funkcjonowania ludności tego obszaru, również w obyczajach związanych z przyrządzaniem posiłków.

Kuchnia karaibska: najważniejsze cechy

O kuchni karaibskiej można mówić wyłącznie w dużym uogólnieniu, ponieważ od strony kulinarnej każdy kraj w basenie Morza Karaibskiego wygląda inaczej. Wspólne mieszkańcom tych terenów jest umiłowanie owoców morza i ryb oraz masowe wykorzystywanie tamtejszych płodów ziemi: manioku, trzciny cukrowej, batatów, plantanów (słodkich ziemniaków przypominających banany), kokosów, tamandrynowców. Oddzielnie należy wymienić owoce, które cieszą się tam szczególnym uznaniem. Są to głównie: banan, mango, marakuja, pigwa, papaja, ananas, melon, granat, breadfruit (owoc chlebowy), starfruit (gwiezdny owoc). Na Karaibach można zjeść wiele dań serwowanych na ostro (z dodatkiem chili łagodzonego często przez gałkę muszkatołową, curry i imbir) oraz na słodko (desery są tam podawane praktycznie po każdym posiłku). Dużą popularność zdobył także ryż, który najczęściej ląduje na talerzach w formie puree na mleku kokosowym, podobnie zresztą jak wszelkie warzywa bulwiaste. Wśród mięs króluje kurczak, na drugim miejscu znajduje się zaś wieprzowina. Typowa karaibska mieszanka ziół i przypraw to colombo, składająca się m.in. z kolendry, gorczycy, kurkumy, kuminu, pieprzu, imbiru, goździków oraz kozieradki. Jest ona przede wszystkim składnikiem marynat, ale dodaje się ją także do bardzo chętnie przygotowywanych sałatek owocowych, które mają jeszcze jeden tajemniczy składnik – rum. Najlepszy rum na świecie produkuje się na Barbadosie. To jednak nie jedyny słynny alkohol rodem z Karaibów, wszak na jednej z tamtejszych wysp powstał likier curaçao.

Kuchnia karaibska: potrawy kubańskie

Na Kubie mocno zaznacza się wpływ kuchni hiszpańskiej. W wielu daniach pojawia się fasola łączona z ryżem i wieprzowiną. Daniem narodowym jest tutaj dwubarwne moros y cristianos, czyli – w dosłownym tłumaczeniu – „Maurowie i chrześcijanie”. Nazwa nawiązuje do czasów rekonkwisty: Maurów ma tu symbolizować czarna fasola, natomiast chrześcijan – ryż. Bardzo często jada się też inny przysmak, ropa vieja (długo gotowaną wołowinę). Do ulubionych przypraw Kubańczyków należy czosnek – główny składnik aromatycznej pasty sofrito. Na obiad chętnie serwuje się sycące mięsne zupy, a w ulicznych budkach można skosztować tłustej kanapki z pieczoną wieprzowiną (pan con lechón). Wieczorami na Kubie popija się mojito, cuba libre, daiquiri i inne drinki z rumem.

Kuchnia karaibska: potrawy jamajskie

Jamajska odmiana kuchni karaibskiej kojarzy się głównie ze słodko-kwaśnymi daniami. Niektóre składają się z samych owoców i warzyw. Za ulubiony owoc Jamajczyków, nieznany w Europie, uchodzi ackee (bligia), podawane zwykle z podsuszanym dorszem, pomidorami, cebulą i pieczywem. Ten soczysty przysmak jest jednak bardzo niebezpieczny, bo póki nie osiągnie dojrzałości, wykazuje właściwości trujące. Na Jamajce w bardzo charakterystyczny sposób przygotowuje się mięso – zanim trafi ono na grill, jest peklowane z użyciem przyprawy jerk, która swój smak zawdzięcza połączeniu gałki muszkatołowej, pieprzu, tymianku, ziela angielskiego, cynamonu, cebuli i czosnku z olejem i sokiem z cytrusów.

Kuchnia karaibska: potrawy portorykańskie

W Portoryko podstawą kuchni są plantany, z których przygotowuje się tamtejszy przysmak, czyli mofongo. Jest to rodzaj puree z czosnkiem, oliwą i chrupkim boczkiem. Podaje się je w formie kulek, jako dodatek do pieczonej wieprzowiny lub kurczaka. W tej części Karaibów można też spróbować emoanadillas – pierożków nadziewanych serem i mięsem z homara – oraz asapo – pikantnego gulaszu pomidorowego z ryżem i mięsem.

Nasze akcje
Douglas
Lifestyle
Największa perfumeria Douglas to miejsce inne niż wszystkie
Współpraca reklamowa
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Styl Gwiazd
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Styl Gwiazd
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Styl Gwiazd
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik