Ciasto z truskawkami
© FomaA/Fotolia.com
Styl życia

Desery z truskawek na zimno – łatwe i szybkie przepisy z dodatkiem serka mascarpone oraz mrożonych owoców

Desery z truskawek na zimno można wykonać ze zmiksowanych truskawek, jogurtu naturalnego i biszkoptów. Wystarczy odrobina wyobraźni, aby stworzyć szybki deser idealny na lato.

Desery z truskawek na zimno można wykonać ze zmiksowanych truskawek, jogurtu naturalnego i biszkoptów. Wystarczy odrobina wyobraźni, aby stworzyć szybki deser idealny na lato.

 

Truskawki są niskokaloryczne i mają wiele witamin: A, E, a w szczególności witaminę C, która poprawia wygląd skóry i wzmacnia odporność organizmu.

Deser z truskawek i mascarpone

Deser z truskawek i serka mascarpone, czyli słodki bałagan pokruszonej bezy z owocami i aksamitnym kemem to pomysł na umilenie letniego popołudnia.

 

Potrzebujesz:

  • tortownicy o średnicy 23 cm

 

Składniki:

  • 2 szklanki zblendowanych truskawek,
  • 100 g bez,
  • 5 łyżek wyciśniętego soku z cytryny,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 3/4 szklanki cukru drobnoziarnistego,
  • 500 g serka mascarpone,
  • kilka świeżych truskawek do dekoracji.

 

Sposób przyrządzania:

  • Żelatynę rozpuść w soku cytryny i pozostaw na około 4 minuty.
  • Do niewielkiego rondelka wlej zmiksowane truskawki z cukrem i doprowadź do wrzenia. Wlej wcześniej przygotowaną żelatynę z cytryną i gotuj około minuty, cały czas mieszając.
  • Tak przygotowany mus odstaw do całkowitego ostygnięcia. Chłodny połącz z serkiem mascarpone.
  • Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a na spodzie pokrusz bezy.
  • Wlej masę, udekoruj wierzch świeżymi truskawkami, po czym całość przykryj folią.
  • Deser truskawkowy odłóż do lodówki na minimum 3 godziny.

Deser z truskawek na zimno – sernik z truskawkami i galaretką

Sernik z truskawkami na zimno przyniesie kojącą ochłodę w upalne dni.

 

Potrzebujesz:

  • Blachy do ciast o rozmiarach 25x30 cm

 

Składniki:

  • opakowanie okrągłych biszkoptów (około 120 g),
  • 500 ml truskawkowego jogurtu,
  • 500 ml śmietanki kremówki (30%),
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 3 truskawkowe galaretki,
  • około 50 g świeżych truskawek.

 

Sposób przyrządzania:

  • Śmietankę ubij na sztywno, dodając cukier puder.
  • Przygotowaną masę delikatnie połącz z jogurtem truskawkowym (najlepiej mieszać łyżką). Rozpuść dwa opakowania galaretek w wodzie i pozostaw do wystygnięcia. Kiedy galaretka zacznie tężeć połącz ją z wcześniej przygotowaną masą. Rozpuść ostatnią galaretkę i ponownie pozostaw do ostygnięcia.
  • Blaszkę wyłóż biszkoptami.
  • Wlej masę truskawkową i zostaw w lodówce na około pół godziny, po czym zalej tężejącą galaretką.

Orzeźwiająca granita truskawkowa

Granita to lekki deser na zimno. Od sorbetu różni go struktura lodu - jest bardziej ziarnista. Najczęściej przygotowywany z kawy albo owoców, w tym wypadku z truskawkami.

 

Składniki:

  • około 250 g mrożonych truskawek,
  • 150 g drobnoziarnistego cukru,
  • około 250 ml wody,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 cytryna.

 

Sposób przyrządzania:

  • Podgrzej cukier z wodą i gotuj na wolnym ogniu około 5-10 minut.
  • Przygotowany „syrop” pozostaw do ostudzenia.
  • Owoce lekko zblenduj.
  • Do masy dodaj sok z wyciśniętej pomarańczy i cytryny.
  • Polej wszystko ostudzonym „syropem”, całość dokładnie wymieszaj i włóż do zamrażalnika na około 3 godziny.
  • Kiedy deser truskawkowy jest już gotowy, przełóż go do wysokich szklanek bądź salaterek.

Truskawkowe tiramisu

Tiramisu z truskawek na zimno jest odmianą dla tradycyjnego i popularnego kawowo-likierowego deseru.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • około pół kg świeżych truskawek,
  • jogurt biszkoptowy 400 g,
  • opakowanie okrągłych biszkoptów (około 120 g),
  • mały sok truskawkowy (250 ml),
  • tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady (wedle uznania),
  • ozdobna kolorowa posypka.

 

Sposób przyrządzania tiramisu z truskawek:

  • Sok truskawkowy wlej do płaskiego naczynia i namocz w nim biszkopty.
  • Nasiąknięte sokiem ciastka ułóż na dnie pucharków, a pomiędzy wlej delikatnie łyżką jogurt.
  • Na wierzch połóż truskawki i polej je wcześniej roztopioną czekoladą.
  • Całość udekoruj ozdobną posypką i gotowe.
  • Pozostaw w lodówce na godzinę lub dwie do schłodzenia.

 

Smacznego!


Deser mascarpone z dodatkiem truskawek w pucharkach.
©zefirchik06/fotolia
Styl życia
Szybki deser z serkiem mascarpone, truskawkami i tłuczonymi herbatnikami: przepis na coś słodkiego w 5 minut
Na błyskawiczny deser potrzeba: opakowania serka mascarpone i śmietanki 30 procentowej, świeżych truskawek i paczki herbatników. Deser w pucharkach układa się warstwowo: herbatniki, serek ze śmietanką i owoce.

Na błyskawiczny deser potrzeba: opakowania serka mascarpone i śmietanki 30 procentowej, świeżych truskawek i paczki herbatników. Deser w pucharkach układa się warstwowo: herbatniki, serek ze śmietanką i owoce. Truskawki z przepisu można zastąpić innymi owocami, np. jagodami, brzoskwiniami, bananami, ananasem, malinami lub pomarańczami. Zamiast herbatników na dno pucharków można wrzucić ulubione płatki śniadaniowe np. o smaku cynamonu . Przepis na deser z serkiem mascarpone, krok po kroku Składniki podane w przepisie wystarczą na dwa desery. Serek z truskawkami najlepiej podawać w przezroczystych pucharkach . Deser oprócz tego, że dobrze smakuje to bardzo ładnie wygląda. Warto przygotować: tłuczek do mięsa, woreczek foliowy, mikser. Składniki: około 20 truskawek, 1 opakowanie serka mascarpone (250 gramów), 1 opakowanie śmietanki 30 procentowej (250 gramów), 1 opakowanie herbatników (100 gramów), 2 łyżki cukru pudru. Czas przygotowania: 5 minut Stopień trudności: łatwy Sposób przygotowania: Usuń szypułki z truskawek. Owoce dokładnie umyj pod zimną wodą i przekrój na połówki. Herbatniki włóż do foliowego woreczka i rozgnieć tłuczkiem do mięsa. 30 procentową śmietankę ubijaj mikserem przez około 3 minuty. Dodaj serek mascarpone i cukier puder. Miksuj całość około 1 minuty. Do szklanych pucharków lub szklanek układaj kolejno: herbatniki, serek i truskawki. Deser można schłodzić w lodówce. Przydatne rady do przepisu: Herbatniki nie muszą być rozdrobnione za pomocą tłuczka. Ciastka można pokruszyć w dłoniach. Herbatniki można zastąpić biszkoptami, nasączając je wcześniej np. sokiem truskawkowym. Jeśli nie ma w domu miksera, można zrezygnować z...

Sorbety truskawkowe
© Diana Vyshniakova/Fotolia.com
Styl życia
Lody i sorbety truskawkowe – przepisy na domowy sorbet truskawkowy bez cukru
Lody i sorbety truskawkowe - zrób je sam kiedy najdzie cię ochota na „coś dobrego”. Domowy sorbet truskawkowy będzie bardziej wyrazisty, gdy dodasz banana i miętę. Sok z cytryny wzmocni smak, a wanilia doda aromatu.

Lody i sorbety truskawkowe - zrób je sam kiedy najdzie cię ochota na „coś dobrego”. Domowy sorbet truskawkowy będzie bardziej wyrazisty, gdy dodasz banana i miętę. Sok z cytryny wzmocni smak, a wanilia doda aromatu.   Sekretem delikatnej, piankowej konsystencji lodów i sorbetów owocowych jest tzw. „napowietrzanie”. Wystarczy przemieszać sorbet blenderem kilka razy w czasie chłodzenia w zamrażarce. Domowy sorbet truskawkowy Przygotowanie deseru zajmuje około 30 minut, późniejsze chłodzenie w zamrażarce trwa 3-4 godziny.   Potrzebujesz: blendera, małego garnka, szklanki, plastikowego pojemnika z przykrywką.   Składniki: 600 g truskawek świeżych lub mrożonych, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny, 1 szklanka wody.   Sposób przygotowania: Wodę razem z cukrem pudrem doprowadź do wrzenia i odstaw do ostygnięcia. Do chłodnego syropu wlej sok z cytryny. Obrane truskawki miksuj około minuty w blenderze . Dodaj syrop z cytryny i ponownie zamieszaj. Owocową masę przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na 3-4 godziny. Co pół godziny przemieszaj sorbet 2-3 razy. Jak zrobić sorbet truskawkowy bez cukru Domowy sorbet truskawkowy bez cukru to niskokaloryczny deser (200 g sorbetu to około 90 kcal). Przygotowanie trwa około pół godziny, a późniejsze chłodzenie w zamrażarce 3 godziny.   Potrzebujesz: blendera, sitka, plastikowego pojemnika z przykrywką .   Składniki: 1 kg truskawek, 1 dojrzałe mango, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 1 laska wanilii.   Sposób przygotowania: Przekrój mango na pół, wyjmij pestkę, ponacinaj miąższ w kostkę i oddziel go od skóry łyżką. Cząstki owocu przełóż do naczynia, dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sitko,...

Lody truskawkowe
© nata_vkusidey/Fotolia.com
Styl życia
2 przepisy na domowe lody truskawkowe – wersja podstawowa i wersja light
Domowe lody truskawkowe można przygotować w wersji dietetycznej – cukier zastępując ksylitolem, mleko i jogurt – wodą kokosową, a jajka pomijając.

Domowe lody truskawkowe można przygotować w wersji dietetycznej – cukier zastępując ksylitolem, mleko i jogurt – wodą kokosową, a jajka pomijając.   Truskawki są najpyszniejsze w sezonie. Jednak gdy za oknem jest szaro i jesiennie możesz wpuścić do domu odrobinę lata, przyrządzając lodowe smakołyki z mrożonych owoców. Sposoby podawania lodów Żeby przygotować lody na patyku przydadzą ci się drewniane patyczki lub specjalne plastikowe uchwyty wielokrotnego użytku z dołączonymi pojemnikami. Pojemniki po małych serkach lub deserach dla dzieci też doskonale sprawdzą się w tej roli. Inną opcją serwowania truskawkowego specjału jest zakup gotowych wafelków, muszelek lub rożków. Lody możesz przyrządzić w plastikowym pojemniku po lodach ze sklepu lub w zwykłej misce. Najlepiej by pojemnik, który będziesz wstawiać do zamrażalnika miał przykrywkę. Ewentualnie warto zabezpieczyć wierzch folią spożywczą. Dzięki temu nie zaabsorbują zapachów innych produktów. By łatwiej wyjąć lody z foremek wystarczy, że włożysz je na moment do ciepłej wody. Jak przygotować truskawki do lodów Istnieją dwa sposoby obróbki owoców, które będą grały główną rolę w lodowym deserze. Pierwszy polega na przetarciu ich przez sitko, rozgnieceniu widelcem lub zblendowaniu na gładka masę i dodaniu do reszty składników. Drugi wymaga usmażenia ich z cukrem na odrobinie masła i ostudzeniu. Przepis na pyszne domowe lody truskawkowe z jogurtem – wersja podstawowa Czas przygotowania: 20-30 minut + chłodzenie 2-3 godziny Stopień trudności: łatwy   Składniki: 500 g truskawek: świeżych lub mrożonych, 200 g jogurtu greckiego, 200 ml mleka – najlepiej 3,2%, 2 żółtka, szczypta sproszkowanej wanilii lub 2-3 krople esencji waniliowej, 100 g cukru pudru.   Sposób przygotowania: 1. Truskawki opłucz i odetnij...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner