Desery z warzyw
© BillionPhotos.com/Adobe Stock
Styl życia

Przepisy na desery warzywne: babeczki szpinakowe, ciasto buraczane, tarta dyniowa

Desery z warzyw są słodkimi, a zarazem zdrowszymi zamiennikami dla klasycznych wypieków. Smaczną propozycją jest czekoladowe ciasto buraczane przygotowane na bazie ugotowanych i zmiksowanych buraków oraz gorzkiego kakao.

Desery z warzyw są słodkimi, a zarazem zdrowszymi zamiennikami dla klasycznych wypieków. Smaczną propozycją jest czekoladowe ciasto buraczane przygotowane na bazie ugotowanych i zmiksowanych buraków oraz gorzkiego kakao. 

 

Desery z warzyw są smaczną i dietetyczną alternatywą dla tradycyjnych, słodkich wypieków. Na bazie warzyw można przygotować lekkie babeczki lub wyśmienite ciasta i tarty. Do deserów najczęściej wykorzystuje się: marchew, dynię, szpinak, buraki.

Desery z warzyw - przepis na ciasto buraczane

Składniki:

  • 250 g buraków - ugotowanych,
  • 50 g naturalnego kakao,
  • 175 g mąki pszennej,
  • 200 g drobnego cukru (do wypieków),
  • 3 duże jaja,
  • 100 g gorzkiej czekolady - drobno posiekanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g oleju rzepakowego.

 

Sposób przygotowania:

1. Do miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Wymieszaj. Odstaw.

2. Do naczynia blendera wrzuć ugotowane buraki, jajka i olej. Zmiksuj je do konsystencji puree. 

3. Do puree buraczanego dodaj wcześniej wymieszane suche składniki (mąkę pszenną, kakao, cukier, proszek do pieczenia). Całość mieszaj za pomocą rózgi kuchennej aż do połączenia wszystkich składników. Następnie dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Ponownie wymieszaj.

4. Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto.

5. Ciasto wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz przez 40-45 minut. 

6. Po ostudzeniu ciasto buraczane można udekorować domową polewą czekoladową.

Desery z warzyw - przepis na babeczki szpinakowe

Składniki:

  • 170 g szpinaku,
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego,
  • ½ łyżeczki sody,
  • 2 banany,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego.

 

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Przygotuj formę lub foremki do muffinek i wyłóż je papilotkami.

2. Do miski wrzuć wszystkie suche składniki: mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, cukier. Wymieszaj.

3. Do naczynia blendera wrzuć: szpinak, olej i mleko. Zblenduj. Dodaj banany i ekstrakt waniliowy. Ponownie zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. 

4. Masę szpinakową połącz z suchymi składnikami. Wymieszaj. 

5. Gotową masę przełóż do przygotowanej formy lub foremek. Ciasto powinno sięgać do ¾ wysokości formy.

6. Babeczki szpinakowe wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 20 minut. 

Desery z warzyw - przepis na prostą tartę z dyni, płatków owsianych i tofu

Składniki:

Spód:

  • 150 g płatków owsianych,
  • 100 g namoczonych daktyli,
  • 2 banany.

 

Ciasto:

  • 600 g upieczonej dyni,
  • 1 kostka tofu,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego,
  • przyprawa korzenna,
  • opcjonalnie: suszona żurawina.

 

Sposób przygotowania:

1. Banany i odsączone daktyle wrzuć do naczynia. Zblenduj. Dodaj płatki owsiane. Całość wymieszaj ręką lub za pomocą łyżki. Przygotuj formę do tart i wyłóż ją przygotowanym ciastem. Wstaw do zamrażarki na około 20 minut.

2. Upieczoną dynię, tofu, miód, mleczko kokosowe i przyprawę korzenną przełóż do miski. Zblenduj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.

3. Krem dyniowy wyłóż na wcześniej przygotowany i zmrożony spód. 

4. Wierzch ciasta udekoruj suszoną żurawiną. Dyniową tartę wstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki.

gofry z truskawkami i jarzynami
©Family Business/Fotolia
Styl życia
Gofry ze świeżymi owocami – zrób to sam
Gofry ze świeżymi owocami są doskonałym pomysłem na szybki i przepyszny deser. Wystarczy, że rozrobisz ciasto, wlejesz je do gofrownicy, upieczesz gofry a na wierzch dodasz bitą śmietanę i wybrane świeże owoce.

Gofry ze świeżymi owocami są doskonałym pomysłem na szybki i przepyszny deser. Wystarczy, że rozrobisz ciasto, wlejesz je do gofrownicy, upieczesz gofry a na wierzch dodasz bitą śmietanę i wybrane świeże owoce.   Składniki na ciasto na gofry: 1,5 szklanki mąki , 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru pudru, 2 jajka, łyżeczka cukru wymieszanego z nasionami wanilii; pół szklanki oleju roślinnego, 1,5 szklanki mleka, truskawki , maliny, banany bądź jagody, Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe Ciasto na gofry - sposób przygotowania: Mąkę wsyp do głębokiego naczynia, po czym dodaj do niej proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier wanilinowy i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj dwa jajka, olej roślinny i mleko. Wszystko zmiksuj za pomocą miksera (do uzyskania jednolitej konsystencji) i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce . W tym czasie dobrze rozgrzej gofrownicę, rozprowadź ciasto za pomocą łyżki i piecz je przez około 3 minuty. Po tym czasie ostudź gotowe gofry na kratce (dzięki temu są bardziej chrupiące), przełóż je na talerz i polej bitą śmietaną. Na tak zrobione gofry dodaj wybrany owoc, mogą to być truskawki, maliny, banany, jagody czy inne owoce i polej czekoladą.   Składniki na polewę czekoladową: 125 g masła; prawdziwe kakao – 2-3 łyżki; 2-3 łyżki mleka; 4-5 łyżek cukru pudru. Czekolada – sposób przygotowania: W głębokim rondelku rozpuść masło, dodaj 2-3 łyżki mleka, wymieszaj (do uzyskania jednolitej konsystencji) i zdejmij z ognia. Wsyp 4-5 łyżek cukru pudru i prawdziwe kakao, po czym mieszaj energicznym ruchem do zniknięcia grudek. Odczekaj chwilę do zgęstnienia czekolady i polej nią wierzch gofrów.   Składniki na...

Babka wielkanocna oprószona cukrem pudrem.
©Printemps/Fotolia.com
Styl życia
Wielkanocne wegańskie babki: babka piaskowa, babka marmurkowa
Wegańska Wielkanoc nie może się odbyć bez przepysznych świątecznych ciast. Warto upiec babkę piaskową, np. cytrynową, oraz dekoracyjnie wyglądającą babkę marmurkową. Do masy najlepiej użyć ulubionego mleka roślinnego.

Wegańska Wielkanoc nie może się odbyć bez przepysznych świątecznych ciast. Warto upiec babkę piaskową, np. cytrynową, oraz dekoracyjnie wyglądającą babkę marmurkową. Do masy najlepiej użyć ulubionego mleka roślinnego.   Do wegańskich wypieków warto użyć zamienników takich jak margaryna bez witaminy D oraz mleko sojowe. Babkę piaskową można polać lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru. Na Wielkanocnym stole warto też postawić pyszną babkę marmurkową z dużą ilością kakao.   Cytrynowa babka piaskowa   Składniki: 500 g mąki, 200 g cukru, 200 g cukru pudru, 200 g wegańskiej margaryny, 200 ml mleka sojowego o smaku waniliowym, 1 opakowanie proszku do pieczenia, sok z 3 cytryn.   Czas przygotowania: około 1,5 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Wymieszaj mąkę, cukier, margarynę oraz proszek do pieczenia. Wlej do nich mleko sojowe i wyciśnij sok z 1 cytryny. Zmiksuj wszystko w taki sposób, aby uzyskać kremową masę. Wylej ciasto do formy natłuszczonej np. olejem kokosowym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut. Wyciśnij sok z pozostałych 2 cytryny i wymieszaj z cukrem pudrem na gładką masę. Oblej ciasto po wystygnięciu, powstałym w ten sposób lukrem.   Wegańska babka marmurkowa   Składniki: 220 g (1 i ¾ szklanki) mąki pszennej, 30 g (¼ szklanki) mąki jaglanej, 125 g (1 szklanka) cukru pudru, ½ szklanki płynnego oleju kokosowego , 250 ml (1 szklanka) mleka roślinnego, 1 łyżka octu jabłkowego, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, szczypta sody oczyszczonej.   Czas przygotowania: około 1...

ciasto z zielonej herbaty
© hichako/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na biszkoptowe ciasto z kremową masą i japońską zieloną herbatą. Dlaczego warto sięgać po zieloną herbatę?
Ciasto z zielonej herbaty doskonale smakuje w postaci biszkoptowego tortu. Przekłada się go kremowo-czekoladową masą z malinami. Do wypieków najczęściej wykorzystuje się japońską zieloną herbatę – matcha w postaci proszku.

Ciasto z zielonej herbaty doskonale smakuje w postaci biszkoptowego tortu. Przekłada się go kremowo-czekoladową masą z malinami. Do wypieków najczęściej wykorzystuje się japońską zieloną herbatę – matcha w postaci proszku.   Ciasto z zielonej herbaty można przygotować na różne sposoby, na przykład na bazie biszkoptu lub sernika. Zielona herbata jest oryginalnym i bardzo zdrowym dodatkiem. W swoim składzie zawiera liczne substancje antyoksydacyjne. Przez to przypisuje się jej działanie zapobiegające rozwojowi nowotworów. Właściwości zielonej herbaty Zielona herbata jest cennym źródłem zdrowych substancji. Wśród nich wyróżnia się substancje antyoksydacyjne, takie jaki polifenole roślinne oraz witaminy A, C i E. Ponadto ten rodzaj herbaty zawiera liczne składniki mineralne, między innymi wapń, cynk, potas i mangan.  Zielona herbata wykazuje działanie przeciwnowotworowe , zwłaszcza chroniące przez rakiem skóry. Ponadto uważa się, że napój ten zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera . Jaką zieloną herbatę dodać do ciasta? Najczęściej wykorzystywaną herbatą zieloną jako dodatek do potraw i deserów jest herbata matcha . Jest to sproszkowana zielona herbata wywodząca się z Japonii, którą uznaje się za najzdrowszy rodzaj tego typu napoju. Działa odprężająco, dodaje energii i chroni przed rakiem i chorobami serca. Jest dostępna w postaci intensywnie zielonego proszku, który wykorzystuje się do zaparzania herbaty lub jako dodatek do jogurtów , koktajli oraz ciast. Przepis na ciasto biszkoptowe z zieloną herbatą matcha Ilość porcji: około 15 kawałków tortu przy użyciu tortownicy o średnicy 20-22 cm   Składniki na biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, ¾...

Nasze akcje
Dua Lipa, Rihanna, Alessandra Ambrosio
Newsy
Te gwiazdy wiedzą jak stworzyć niezapomniane stylizacje!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik