Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Desery z warzyw
© BillionPhotos.com/Adobe Stock
Styl życia

Przepisy na desery warzywne: babeczki szpinakowe, ciasto buraczane, tarta dyniowa

Desery z warzyw są słodkimi, a zarazem zdrowszymi zamiennikami dla klasycznych wypieków. Smaczną propozycją jest czekoladowe ciasto buraczane przygotowane na bazie ugotowanych i zmiksowanych buraków oraz gorzkiego kakao.

Desery z warzyw są słodkimi, a zarazem zdrowszymi zamiennikami dla klasycznych wypieków. Smaczną propozycją jest czekoladowe ciasto buraczane przygotowane na bazie ugotowanych i zmiksowanych buraków oraz gorzkiego kakao. 

 

Desery z warzyw są smaczną i dietetyczną alternatywą dla tradycyjnych, słodkich wypieków. Na bazie warzyw można przygotować lekkie babeczki lub wyśmienite ciasta i tarty. Do deserów najczęściej wykorzystuje się: marchew, dynię, szpinak, buraki.

Desery z warzyw - przepis na ciasto buraczane

Składniki:

  • 250 g buraków - ugotowanych,
  • 50 g naturalnego kakao,
  • 175 g mąki pszennej,
  • 200 g drobnego cukru (do wypieków),
  • 3 duże jaja,
  • 100 g gorzkiej czekolady - drobno posiekanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g oleju rzepakowego.

 

Sposób przygotowania:

1. Do miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Wymieszaj. Odstaw.

2. Do naczynia blendera wrzuć ugotowane buraki, jajka i olej. Zmiksuj je do konsystencji puree. 

3. Do puree buraczanego dodaj wcześniej wymieszane suche składniki (mąkę pszenną, kakao, cukier, proszek do pieczenia). Całość mieszaj za pomocą rózgi kuchennej aż do połączenia wszystkich składników. Następnie dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Ponownie wymieszaj.

4. Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto.

5. Ciasto wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz przez 40-45 minut. 

6. Po ostudzeniu ciasto buraczane można udekorować domową polewą czekoladową.

Desery z warzyw - przepis na babeczki szpinakowe

Składniki:

  • 170 g szpinaku,
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego,
  • ½ łyżeczki sody,
  • 2 banany,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego.

 

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Przygotuj formę lub foremki do muffinek i wyłóż je papilotkami.

2. Do miski wrzuć wszystkie suche składniki: mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, cukier. Wymieszaj.

3. Do naczynia blendera wrzuć: szpinak, olej i mleko. Zblenduj. Dodaj banany i ekstrakt waniliowy. Ponownie zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. 

4. Masę szpinakową połącz z suchymi składnikami. Wymieszaj. 

5. Gotową masę przełóż do przygotowanej formy lub foremek. Ciasto powinno sięgać do ¾ wysokości formy.

6. Babeczki szpinakowe wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 20 minut. 

Desery z warzyw - przepis na prostą tartę z dyni, płatków owsianych i tofu

Składniki:

Spód:

  • 150 g płatków owsianych,
  • 100 g namoczonych daktyli,
  • 2 banany.

 

Ciasto:

  • 600 g upieczonej dyni,
  • 1 kostka tofu,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego,
  • przyprawa korzenna,
  • opcjonalnie: suszona żurawina.

 

Sposób przygotowania:

1. Banany i odsączone daktyle wrzuć do naczynia. Zblenduj. Dodaj płatki owsiane. Całość wymieszaj ręką lub za pomocą łyżki. Przygotuj formę do tart i wyłóż ją przygotowanym ciastem. Wstaw do zamrażarki na około 20 minut.

2. Upieczoną dynię, tofu, miód, mleczko kokosowe i przyprawę korzenną przełóż do miski. Zblenduj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.

3. Krem dyniowy wyłóż na wcześniej przygotowany i zmrożony spód. 

4. Wierzch ciasta udekoruj suszoną żurawiną. Dyniową tartę wstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki.

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
gofry z truskawkami i jarzynami
©Family Business/Fotolia
Styl życia
Gofry ze świeżymi owocami – zrób to sam
Gofry ze świeżymi owocami są doskonałym pomysłem na szybki i przepyszny deser. Wystarczy, że rozrobisz ciasto, wlejesz je do gofrownicy, upieczesz gofry a na wierzch dodasz bitą śmietanę i wybrane świeże owoce.

Gofry ze świeżymi owocami są doskonałym pomysłem na szybki i przepyszny deser. Wystarczy, że rozrobisz ciasto, wlejesz je do gofrownicy, upieczesz gofry a na wierzch dodasz bitą śmietanę i wybrane świeże owoce.   Składniki na ciasto na gofry: 1,5 szklanki mąki , 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru pudru, 2 jajka, łyżeczka cukru wymieszanego z nasionami wanilii; pół szklanki oleju roślinnego, 1,5 szklanki mleka, truskawki , maliny, banany bądź jagody, Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe Ciasto na gofry - sposób przygotowania: Mąkę wsyp do głębokiego naczynia, po czym dodaj do niej proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier wanilinowy i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj dwa jajka, olej roślinny i mleko. Wszystko zmiksuj za pomocą miksera (do uzyskania jednolitej konsystencji) i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce . W tym czasie dobrze rozgrzej gofrownicę, rozprowadź ciasto za pomocą łyżki i piecz je przez około 3 minuty. Po tym czasie ostudź gotowe gofry na kratce (dzięki temu są bardziej chrupiące), przełóż je na talerz i polej bitą śmietaną. Na tak zrobione gofry dodaj wybrany owoc, mogą to być truskawki, maliny, banany, jagody czy inne owoce i polej czekoladą.   Składniki na polewę czekoladową: 125 g masła; prawdziwe kakao – 2-3 łyżki; 2-3 łyżki mleka; 4-5 łyżek cukru pudru. Czekolada – sposób przygotowania: W głębokim rondelku rozpuść masło, dodaj 2-3 łyżki mleka, wymieszaj (do uzyskania jednolitej konsystencji) i zdejmij z ognia. Wsyp 4-5 łyżek cukru pudru i prawdziwe kakao, po czym mieszaj energicznym ruchem do zniknięcia grudek. Odczekaj chwilę do zgęstnienia czekolady i polej nią wierzch gofrów.   Składniki na...

Babka wielkanocna oprószona cukrem pudrem.
©Printemps/Fotolia.com
Styl życia
Wielkanocne wegańskie babki: babka piaskowa, babka marmurkowa
Wegańska Wielkanoc nie może się odbyć bez przepysznych świątecznych ciast. Warto upiec babkę piaskową, np. cytrynową, oraz dekoracyjnie wyglądającą babkę marmurkową. Do masy najlepiej użyć ulubionego mleka roślinnego.

Wegańska Wielkanoc nie może się odbyć bez przepysznych świątecznych ciast. Warto upiec babkę piaskową, np. cytrynową, oraz dekoracyjnie wyglądającą babkę marmurkową. Do masy najlepiej użyć ulubionego mleka roślinnego.   Do wegańskich wypieków warto użyć zamienników takich jak margaryna bez witaminy D oraz mleko sojowe. Babkę piaskową można polać lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru. Na Wielkanocnym stole warto też postawić pyszną babkę marmurkową z dużą ilością kakao.   Cytrynowa babka piaskowa   Składniki: 500 g mąki, 200 g cukru, 200 g cukru pudru, 200 g wegańskiej margaryny, 200 ml mleka sojowego o smaku waniliowym, 1 opakowanie proszku do pieczenia, sok z 3 cytryn.   Czas przygotowania: około 1,5 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Wymieszaj mąkę, cukier, margarynę oraz proszek do pieczenia. Wlej do nich mleko sojowe i wyciśnij sok z 1 cytryny. Zmiksuj wszystko w taki sposób, aby uzyskać kremową masę. Wylej ciasto do formy natłuszczonej np. olejem kokosowym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut. Wyciśnij sok z pozostałych 2 cytryny i wymieszaj z cukrem pudrem na gładką masę. Oblej ciasto po wystygnięciu, powstałym w ten sposób lukrem.   Wegańska babka marmurkowa   Składniki: 220 g (1 i ¾ szklanki) mąki pszennej, 30 g (¼ szklanki) mąki jaglanej, 125 g (1 szklanka) cukru pudru, ½ szklanki płynnego oleju kokosowego , 250 ml (1 szklanka) mleka roślinnego, 1 łyżka octu jabłkowego, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, szczypta sody oczyszczonej.   Czas przygotowania: około 1...

Rozwałkowana masa na ciasto położona na stolnicy.
©luckybusiness/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na dietetyczne ciasta na Święta Bożego Narodzenia – marchewkowy piernik i chudy sernik
Ciasta są nieodłącznym elementem w bożonarodzeniowym menu. Zdrowszą wersją domowych, słodkich wypieków są dietetyczne ciasta. Przygotuje się je, wykorzystując chudy ser twarogowy, inne rodzaje mąk niż pszenna oraz jogurt naturalny zamiast tłustej śmietany.

Ciasta są nieodłącznym elementem w bożonarodzeniowym menu. Zdrowszą wersją domowych, słodkich wypieków są dietetyczne ciasta. Przygotuje się je, wykorzystując chudy ser twarogowy, inne rodzaje mąk niż pszenna oraz jogurt naturalny zamiast tłustej śmietany.   Święta Bożego Narodzenia wiążą się nie tylko z czasem poświęcanym rodzinie i bliskim, ale także z obficie zastawionym stołem tradycyjnymi potrawami i słodkimi wypiekami. Sposobem na odchudzenie świąt jest przygotowanie dietetycznych ciast, które będą równie smaczne, a co najważniejsze – zdrowsze.   Przepis na marchewkowy piernik w wersji fit   Składniki: 2 szklanki mąki jaglanej, 1 szklanka mleka 0,5%, 2 jaja, 3 łyżki miodu, 200 g marchewki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej , 4 łyżeczki przyprawy korzennej , 2 łyżki kakao. Składniki na polewę: 20 g cukru brzozowego (ksylitol), 1 łyżka karobu (mączka chleba świętojańskiego), 2 łyżki wody, 25 g oleju orzechowego.   Sposób przygotowania: Obierz marchewkę, a następnie zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Zmiksuj jaja do uzyskania puszystej konsystencji. Dodaj do nich miód, mąkę, kakao i przyprawy, ciągle miksując. Po uzyskaniu gładkiej masy dodaj marchew, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Ciasto przelej do podłużnej formy (tzw. keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Można użyć również formy silikonowej. Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni Celsjusza. Piecz piernik przez 45 minut. W trakcie pieczenia ciasta przygotuj polewę. W rondelku podgrzej olej orzechowy , dodaj do niego ksylitol, karob i wodę. Całość mieszaj, aż do połączenia składników. Upieczony piernik polej ciepłą polewą.   Przepis na...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner