Włoskie desery przygotujesz bez problemu w domu – do tiramisu wybieraj twardsze biszkopty, które nie rozpadną się po namoczeniu w kawie. Do semifreddo wybieraj drobne, jagodowe owoce sezonowe – oszczędzisz czas na krojenie ich.

Reklama

Po samodzielnym przygotowaniu oryginalnych włoskich deserów z dobrej jakości składników odkryjesz znaczenie słynnego dolce vita!

Przepis na tiramisu

Rada: do przygotowania tiramisu najlepiej użyć podłużnych biszkoptów, tzw. lady fingers. Pokryte są delikatną skorupką, dzięki której nie rozpadną się po namoczeniu w kawie.

Zobacz także

Składniki (na 16 dużych porcji):

  • 250 gramów podłużnych biszkoptów,
  • 500 gramów serka mascarpone,
  • 6 dużych jaj,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 400 gramów śmietany kremówki,
  • 1 łyżeczka prawdziwego kakao,
  • 2 filiżanki zaparzonego espresso.

Czas przygotowania: 40 minut (bez czasu chłodzenia ciasta)

Stopień trudności: średni

Sposób przygotowania:

  • Zaparz i ostudź espresso w 2 filiżankach.
  • W dużej misce utrzyj 6 żółtek jaj z cukrem pudrem.
  • Starannie mieszając dodawaj do masy stopniowo serek mascarpone, a następnie wstaw ją do lodówki.
  • Wyłóż blaszkę do ciasta warstwą folii aluminiowej.
  • Maczaj delikatnie biszkopty w zimnej kawie, odsączaj, żeby nie były zbyt mokre i układaj na dnie blaszki do ciasta bezpośrednio na folii.
  • Ubij trzepaczką na sztywno śmietanę kremówkę.
  • Połącz w dużym naczyniu masę z żółtek, cukru i mascarpone z ubitą śmietaną.
  • Wyłóż na biszkopty połowę masy, drugą warstwę nasączonych biszkoptów i kolejną porcję masy.
  • Posyp obficie kakao i schładzaj ciasto w lodówce przez kilka godzin.
  • Tiramisu podawaj pokrojone w kwadraty, z filiżanką parującej kawy z pianką, na talerzyku przystrojonym całymi ziarnami kawy.

Przepis na semifreddo

Włoskie semifreddo to typowo letni, półzimny i półtwardy deser lodowy. Może za każdym razem smakować inaczej dzięki dodatkowi różnych owoców sezonowych, przypraw, ziół, syropów i aromatów do ciast.

Składniki (na 2 keksówki):

  • 4 duże jajka,
  • 200 gramów drobnych bez,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 1 litr śmietany 36%,
  • 1 duża czekolada (najsmaczniejsza będzie mleczna, z dodatkiem orzechów, kawałków ciasteczek, z nadzieniem toffee),
  • 200 gramów różnych owoców (borówek, jagód malin, ćwiartek truskawek),
  • 100 gramów drobno posiekanych orzechów lub pistacji,
  • szczypta soli.

Czas przygotowania: 30 minut (bez czasu mrożenia)

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Utrzyj żółtka jaj z cukrem na kogel mogel.
  • Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Ubij śmietanę kremówkę i delikatnie wmieszaj do niej pokruszone bezy, czekoladę, kawałki owoców, orzechy.
  • Do śmietany z dodatkami wmieszaj powoli pianę z białek i utarte z cukrem żółtka.
  • Umieść w keksówkach folię spożywczą i przełóż do nich słodką masę.
  • Posyp wierzch kawałeczkami startej czekolady, orzechami, migdałami, owocami, bezami.
  • Włóż keksówki do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny.
  • Przed podaniem semifreddo umieść keksówki na kilka minut w wypełnionym wrzątkiem zlewie.
  • Trzymając je ostrożnie przez ściereczkę przełóż zawartość na duży talerz.
  • Krój na grube plastry i podawaj udekorowane świeżymi owocami, plasterkami cytrusów, kawowymi likierami, listkami mięty lub bazylii.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama