Deser lodowy semifreddo.
©irynakolesova/fotolia
Styl życia

Przepisy na tiramisu i semifreddo

Włoskie desery przygotujesz bez problemu w domu – do tiramisu wybieraj twardsze biszkopty, które nie rozpadną się po namoczeniu w kawie. Do semifreddo wybieraj drobne, jagodowe owoce sezonowe – oszczędzisz czas na krojenie ich.

Włoskie desery przygotujesz bez problemu w domu – do tiramisu wybieraj twardsze biszkopty, które nie rozpadną się po namoczeniu w kawie. Do semifreddo wybieraj drobne, jagodowe owoce sezonowe – oszczędzisz czas na krojenie ich.

 

Po samodzielnym przygotowaniu oryginalnych włoskich deserów z dobrej jakości składników odkryjesz znaczenie słynnego dolce vita!

Przepis na tiramisu

Rada: do przygotowania tiramisu najlepiej użyć podłużnych biszkoptów, tzw. lady fingers. Pokryte są delikatną skorupką, dzięki której nie rozpadną się po namoczeniu w kawie.

 

Składniki (na 16 dużych porcji):

  • 250 gramów podłużnych biszkoptów,
  • 500 gramów serka mascarpone,
  • 6 dużych jaj,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 400 gramów śmietany kremówki,
  • 1 łyżeczka prawdziwego kakao,
  • 2 filiżanki zaparzonego espresso.

 

Czas przygotowania: 40 minut (bez czasu chłodzenia ciasta)

Stopień trudności: średni

 

Sposób przygotowania:

  • Zaparz i ostudź espresso w 2 filiżankach.
  • W dużej misce utrzyj 6 żółtek jaj z cukrem pudrem.
  • Starannie mieszając dodawaj do masy stopniowo serek mascarpone, a następnie wstaw ją do lodówki.
  • Wyłóż blaszkę do ciasta warstwą folii aluminiowej.
  • Maczaj delikatnie biszkopty w zimnej kawie, odsączaj, żeby nie były zbyt mokre i układaj na dnie blaszki do ciasta bezpośrednio na folii.
  • Ubij trzepaczką na sztywno śmietanę kremówkę.
  • Połącz w dużym naczyniu masę z żółtek, cukru i mascarpone z ubitą śmietaną.
  • Wyłóż na biszkopty połowę masy, drugą warstwę nasączonych biszkoptów i kolejną porcję masy.
  • Posyp obficie kakao i schładzaj ciasto w lodówce przez kilka godzin.
  • Tiramisu podawaj pokrojone w kwadraty, z filiżanką parującej kawy z pianką, na talerzyku przystrojonym całymi ziarnami kawy.

Przepis na semifreddo

Włoskie semifreddo to typowo letni, półzimny i półtwardy deser lodowy. Może za każdym razem smakować inaczej dzięki dodatkowi różnych owoców sezonowych, przypraw, ziół, syropów i aromatów do ciast.

 

Składniki (na 2 keksówki):

  • 4 duże jajka,
  • 200 gramów drobnych bez,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 1 litr śmietany 36%,
  • 1 duża czekolada (najsmaczniejsza będzie mleczna, z dodatkiem orzechów, kawałków ciasteczek, z nadzieniem toffee),
  • 200 gramów różnych owoców (borówek, jagód malin, ćwiartek truskawek),
  • 100 gramów drobno posiekanych orzechów lub pistacji,
  • szczypta soli.

 

Czas przygotowania: 30 minut (bez czasu mrożenia)

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Utrzyj żółtka jaj z cukrem na kogel mogel.
  • Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Ubij śmietanę kremówkę i delikatnie wmieszaj do niej pokruszone bezy, czekoladę, kawałki owoców, orzechy.
  • Do śmietany z dodatkami wmieszaj powoli pianę z białek i utarte z cukrem żółtka.
  • Umieść w keksówkach folię spożywczą i przełóż do nich słodką masę.
  • Posyp wierzch kawałeczkami startej czekolady, orzechami, migdałami, owocami, bezami.
  • Włóż keksówki do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny.
  • Przed podaniem semifreddo umieść keksówki na kilka minut w wypełnionym wrzątkiem zlewie.
  • Trzymając je ostrożnie przez ściereczkę przełóż zawartość na duży talerz.
  • Krój na grube plastry i podawaj udekorowane świeżymi owocami, plasterkami cytrusów, kawowymi likierami, listkami mięty lub bazylii.

 

Smacznego!


 

ciasto z kruszonką na drewnianej desce
© /manyakoticAdobe Stock
Styl życia
Ciasta na Święta: ciasto styropian - jak przygotować?
Ciasta na Boże Narodzenie, takie jak: makowiec, keks, piernik, to nieodłączny element każdego bożonarodzeniowe menu. Ciasto styropian to propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, która idealnie wkomponuje się w domowe wypieki świąteczne. Wierzch i spód ciasta przygotowuje się z chrupiącej kruszonki, z kolei wnętrze - z puszystej śmietany i waniliowego budyniu.

Ciasta na Boże Narodzenie, takie jak: makowiec, keks, piernik, to nieodłączny element każdego bożonarodzeniowe menu. Ciasto styropian to propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, która idealnie wkomponuje się w domowe wypieki świąteczne. Wierzch i spód ciasta przygotowuje się z chrupiącej kruszonki, z kolei wnętrze - z puszystej śmietany i waniliowego budyniu.   Ciasto styropian to smaczny i łatwy w przygotowaniu wypiek, który doskonale sprawdzi się jako słodki deser na świątecznym stole. Przepis na ciasto można dowolnie modyfikować, dodając do śmietanowej masy, np.: świeżych lub suszonych owoców bądź zamieniając smak budyniu na czekoladowy albo wiśniowy. Przepis na ciasto styropian, krok po kroku Potrzebujesz: stolnicy, noża, tarki o małych i dużych oczkach, folii spożywczej, formy do ciasta (25x35 cm), wałka do ciasta, papieru do pieczenia, miksera. Składniki: 250 g masła, 200 g białego cukru, 5 jajek, 400 g mąki pszennej, skórka otarta z ½ pomarańczy, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 1 l śmietany 18% (do zup, sałatek), 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez dodatku cukru), 4 łyżeczki cukru waniliowego. Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Białka oddziel od żółtek. Masło i mąkę wyłóż na stolnicę i posiekaj składniki nożem. Dodaj żółtka jaj, skórkę otartą z pomarańczy i 2 łyżki kwaśnej śmietany i zagnieć ciasto, aż składniki połączą się ze sobą, tworząc gładką masę. Ciasto podziel na dwie części (mniejszą i większą), każdą z nich owiń folią spożywczą i odstaw na 60 minut do lodówki. Większą część ciasta rozwałkuj i przełóż do formy...

Kobieta przygotowuje letni deser - biszkopt z owocami.
©Aleksey/stock.adobe.com
Styl życia
Biszkopt z owocami, śmietaną i mascarpone – najlepszy deser na lato
W lecie lepszym deserem niż ciężka czekolada są owoce sezonowe. Można z nich tworzyć pyszne ciasta i kremy, które są lekkie, puszyste i idealnie pasują na przekąskę w gorące dni. Propozycją letniego deseru jest biszkopt z owocami i puszystą masą śmietanowo-serową z kremówki i mascarpone.

W lecie lepszym deserem niż ciężka czekolada są owoce sezonowe. Można z nich tworzyć pyszne ciasta i kremy, które są lekkie, puszyste i idealnie pasują na przekąskę w gorące dni. Propozycją letniego deseru jest biszkopt z owocami i puszystą masą śmietanowo-serową z kremówki i mascarpone.   Chęć na coś słodkiego w gorące dni zwykle zaspokajają lody. To nie jedyny deser, który latem smakuje najlepiej, równie dobrze sprawdzają się lekkie desery z owocami . Najlepsze do robienia słodkości są owoce sezonowe , zwłaszcza borówki, maliny, truskawki, brzoskwinie, wiśnie, jeżyny i porzeczki.   Puszysty biszkopt z owocami to deser słodki i pachnący. Jego słodko-kwaśny smak współgra z miękką teksturą ciasta przełożonego delikatnym kremem, w którym zatopione są ulubione owoce. Sprawia to, że biszkopt z owocami jest lekki i idealnie nadaje się na upalne dni.   Potrzebujesz: tortownicy o średnicy 16 lub 18 centymetrów miksera, 2 misek i filiżanki na żółtka.   Składniki na biszkopt (na 6 porcji): 2 duże jajka, 65 gramów mąki, 75 gramów mąki ziemniaczanej , 110 gramów cukru, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka wody szczypta soli masło do posmarowania tortownicy. Składniki na krem: 250 mililitrów śmietanki kremówki 30%, 250 gramów serka mascarpone , 2-3 łyżki cukru pudru, owoce sezonowe – borówki, maliny, truskawki lub mieszanka tych owoców.   Czas przygotowania: 45 minut + czas potrzebny na wystudzenie biszkoptu Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania: Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na...

Pierniczki
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Pierniczki dla dzieci – przepis
Pierniczki są jedną z potraw przygotowywanych na święta Bożego Narodzenia. Ciasteczka możesz wykonywać razem ze swoim dzieckiem. Na pewno przyda się dodatkowa pomoc, a także narodzi się nowa, rodzinna tradycja przygotowywania świątecznych pierniczków.

Pierniczki są jedną z potraw przygotowywanych na święta Bożego Narodzenia. Ciasteczka możesz wykonywać razem ze swoim dzieckiem. Na pewno przyda się dodatkowa pomoc, a także narodzi się nowa, rodzinna tradycja przygotowywania świątecznych pierniczków.   Składniki na pierniczki: 2 kg mąki pszennej; 3 całe jajka i 5 żółtek; 65 dag cukru; 65 dag miodu; 4 łyżeczki proszku do pieczenia; opakowanie przyprawy do pierników; 4 łyżeczki amoniaku; 10 dag kakao; 35 dag masła; 30 dag smalcu; 0,5 szklanki zimnego mleka; cynamon; pieprz; gałka muszkatołowa .   Składniki na lukier: 30 dag cukru pudru; sok z całej wyciśniętej cytryny; woda. Sposób przygotowania pierniczków:   Amoniak należy rozpuścić w połowie szklanki zimnego mleka, a następnie dodać 3 łyżki mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut w większym naczyniu. Następnie wymieszać ze sobą kakao, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i dodać do nich cynamon, pieprz i gałkę muszkatołową. Kolejnym krokiem jest ubicie z cukrem 3 całych jaj z 5 żółtkami, i rozpuszczenie masła i smalcu. Ubite jajka z cukrem, rozpuszczony tłuszcz, amoniak z mlekiem i 65 dag miodu należy wlać do sypkich składników i dokładnie i powoli wymieszać rękami. Całość trzeba włożyć do lodówki na jeden dzień. Następnego dnia ciasto należy rozwałkować na grubość 0,5 cm i razem z dzieckiem można formować z niego różne świąteczne ciasteczka. Do formowania ciasta potrzebne będą foremki o różnych kształtach, np. choinki, bałwana, gwiazdki, czy św. Mikołaja. Dziecko z kształtowaniem ciasta powinno sobie doskonale poradzić, a przy tym spędzi czas razem z rodzicami. Po przygotowaniu różnych...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner