Lody śmietankowe
© gtranquillity/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na domowe lody śmietankowe bez maszynki

Lody śmietankowe są wyśmienitą bazą do przyrządzenia różnego rodzaju mieszanek smakowych. Możesz im w bardzo prosty i szybki sposób zmienić smak na orzechowy, truskawkowy, waniliowy, kakaowy, miodowy czy rumowy.

Lody śmietankowe są wyśmienitą bazą do przyrządzenia różnego rodzaju mieszanek smakowych. Możesz im w bardzo prosty i szybki sposób zmienić smak na orzechowy, truskawkowy, waniliowy, kakaowy, miodowy czy rumowy.

 

Domowa produkcja lodów jest doskonałą zabawą, nie wymaga specjalistycznego sprzętu ani kulinarnych umiejętności. Dzięki temu masz pewność co do składników oraz świeżości mrożonych smakołyków. Nie zawierają one żadnych sztucznych dodatków, aromatów ani wypełniaczy.

Jak z lodów śmietankowych zrobić lody o innym smaku

Lody śmietankowe możesz szybko zamienić na waniliowe. Wystarczy, że dodasz do nich szczyptę mielonej wanilii lub syrop waniliowy. Podobnie wygląda sytuacja z innymi smakowymi syropami i alkoholem. Dodanie przed mrożeniem musu owocowego lub kawałków świeżych owoców wzbogaci śmietankowy smak o owocowe nuty. Odrobina kruszonej czekolady i gotowa straciatella. Lody jogurtowe uzyskasz zamieniając podaną w naszym przepisie śmietankę na jogurt grecki.

Sposób podawania lodów

Lody możesz zamrażać w specjalnych pojemnikach z dołączonym patyczkiem, w opakowaniach po jogurtach, miseczce a nawet tortownicy. Dobrym pomysłem jest kupienie gotowych wafelków. Dzięki zwykłym waflom i andrutom przygotujesz śmietankowe sandwiche. Lody możesz serwować również w pucharkach, na kawałku domowego ciasta, z owocami i polewami.

Domowe lody śmietankowe z użyciem mleka – przepis

Lody według tego przepisu nie wymagają mieszania w czasie, gdy będą zamarzały. Nie potrzebna jest ci również specjalna maszynka. Wszystko wykonasz używając przyborów, które masz w domu. Pojemnik do mrożenia powinien mieć przykrywkę, dzięki temu na powierzchni nie wytworzą się kryształki lodu.

 

Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia

Stopień trudności: łatwy

 

Składniki:

  • ¼ szklanki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 300 ml słodkiej śmietanki (30 lub 36%),
  • 2 łyżki ciepłego mleka 3,2%,
  • szczypta soli.

 

Sposób przygotowania:

1. Jajka sparz wrzątkiem. Oddziel białka od żółtek. Ubij bardzo sztywną pianę z białek i soli. Dodaj do niej połowę cukru i delikatnie wymieszaj.

2. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem i mlekiem na białą, puszystą masę.

3. Schłodzoną śmietankę ubij.

4. Połącz wszystkie składniki w następujący sposób: do piany przełóż żółtka z cukrem, a na końcu dodaj śmietankę. Wszystko delikatnie wymieszaj łyżką.

5. Przelej masę do pojemników i zamrażaj minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc.

 

Pamiętaj, że lody, które mają w składzie surowe jajka mogą być przechowywane w zamrażalniku przez maksimum 7 dni. Nie wolno ich również ponownie zamrażać, nawet gdy tylko lekko się rozpuszczą.

 

Smacznego!

 

Ciasto czekoladowe z ukrojonym jednym kawałkiem.
©Andrey Popov/fotoliatrendyrowdy
Styl życia
Przepis na ciasto z 2 jajek – wilgotne, czekoladowe z korzenną nutą
Czekoladowe ciasto z dwóch jajek jest bardzo proste – najpierw wymieszaj dokładnie suche składniki, następnie dodaj mokre. Po półgodzinnym pieczeniu sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest upieczone (patyczek po wbiciu i wyjęciu powinien być suchy). To będzie sygnał, że ciasto czekoladowe jest już gotowe do krojenia i jedzenia.

Czekoladowe ciasto z dwóch jajek jest bardzo proste – najpierw wymieszaj dokładnie suche składniki, następnie dodaj mokre. Po półgodzinnym pieczeniu sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest upieczone (patyczek po wbiciu i wyjęciu powinien być suchy). To będzie sygnał, że ciasto czekoladowe jest już gotowe do krojenia i jedzenia.   Warto mieć sprawdzony przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Wypróbuj ciasto z dwóch jajek z prawdziwym kakao i dobierz do niego ulubioną polewę, która podkreśli smak czekolady . Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z dwóch jajek Rada: ciasto czekoladowe dobrze smakuje z odrobiną korzennych przypraw – cynamonem, zmielonymi goździkami czy kardamonem.   Składniki (na 2 tortownice o średnicy 23 centymetrów): 2 jajka, 65 gramów kakao, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wrzątku, 220 gramów mąki pszennej, 2 szklanki cukru, pół szklanki oleju, 2 łyżeczki aromatu waniliowego, 1 łyżeczka soli, półtorej łyżeczki sody oczyszczonej, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia.   Czas przygotowania: około 1 godziny Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 175° Celsjusza. Posmaruj tortownice odrobiną oleju i posyp je mąką. Wymieszaj suche składniki ciasta w dużej misce. Dodaj mokre składniki (oprócz wrzątku) i miksuj mikserem przez 2 minuty. Dolej wrzątek, starannie wymieszaj i przelej płynne ciasto do tortownic. Piecz około 35-40 minut. Możesz sprawdzić, czy ciasta czekoladowe są już gotowe, wkładając w nie wykałaczkę – jeśli po wyjęciu będzie czysta, wyjmij placki z piekarnika. Możesz udekorować ciasta gotową polewą czekoladową lub...

Lody czekoladowe
© koss13/Fotolia.com
Styl życia
Domowe lody czekoladowe bez maszynki
Domowe lody czekoladowe mają około 200 kalorii w 100 gramach. Ich konsystencja nie odbiega od lodów sklepowych, a przygotowanie nie wymaga posiadania specjalnej maszynki do lodów.

Domowe lody czekoladowe mają około 200 kalorii w 100 gramach. Ich konsystencja nie odbiega od lodów sklepowych, a przygotowanie nie wymaga posiadania specjalnej maszynki do lodów.   Żeby zrobić domowe lody nie musisz mieć specjalnego sprzętu kuchennego. Wystarczą łatwo dostępne składniki i odrobina cierpliwości. Przepis na lody czekoladowe bez maszynki Czas wykonania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Składniki: 2 jaja, tabliczka czekolady o wysokiej zawartości kakao (min. 60%), stołowa łyżka wody przegotowanej, 320 ml śmietanki kremówki 30%, 100 g cukru.   Sposób wykonania: 1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie lekko ostudź. 2. Przygotuj trzy miski. Do jednej wbij żółtka, dodaj wodę i 50 g cukru. Składniki ubij na gładką masę. 3. Stale miksując do puszystej masy z żółtek, stopniowo wlewaj wystudzoną płynną czekoladę. 3. W drugiej misce ubij białka. Następnie wsyp pozostały cukier i ponownie ubij pianę. Masa powinna być sztywna, nawet po odwróceniu miski do góry dnem. 4. Do trzeciej miski wlej śmietankę i ubij ją na gęsty krem. 5. Do miski z żółtkami dodaj po łyżce piany z białek. Całość delikatnie mieszaj trzepaczką, aby masa była puszysta. 6. Następnie do jajek dodaj krem śmietanowy . Staraj się robić to stopniowo. Po każdej dodanej łyżce kremu, całość zamieszaj 3-4 razy. 7. Masę przelej do małych ceramicznych miseczek i wstaw na 3-4 godziny do zamrażarki. Domowe lody czekoladowe bez jajek Czas wykonania: 20 minut Stopień trudności: łatwe Składniki: 500 g śmietanki kremówki 30%, 400 ml słodkiego mleka skondensowanego, 100 g gorzkiej czekolady, 2 stołowe łyżki prawdziwego kakao .   Sposób wykonania: 1. Połowę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do...

Trzy kubełki z lodami
©denio109/Fotolia
Styl życia
Zdrowy deser: jak zrobić lody bez mleka, cukru, jaj i tłuszczu
Domowe lody to świetny pomysł na orzeźwiający deser. Przyrządzone wyłącznie z naturalnych składników są nie tylko pyszne, ale także zdrowe i niskokaloryczne.

Domowe lody to świetny pomysł na orzeźwiający deser. Przyrządzone wyłącznie z naturalnych składników są nie tylko pyszne, ale także zdrowe i niskokaloryczne.   Domowe lody bez nabiału, cukru, jaj i tłuszczów nasyconych to idealna propozycja dla wegan, osób z nietolerancją laktozy, alergików oraz wszystkich tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Domowe lody bananowe z orzechami Składniki: 4 banany (wcześniej zamrożone), 3 łyżki syropu klonowego , 1 łyżeczka cynamonu w proszku, 2 łyżeczki zmielonej laski wanilii , 1/3 szklanki zmielonych orzechów (na przykład włoskich, ziemnych).   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania: Banany pokrój na plastry i włóż do zamrażarki na około 2 godziny. Zamrożone owoce wrzuć do blendera razem z pozostałymi składnikami, oprócz orzechów. Miksuj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dodaj orzechy i wymieszaj całość łyżką.   Lody możesz zjeść bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać je w zamrażalniku. Poziomkowe lody z kaszy jaglanej Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej , 2/3 szklanki wiórków kokosowych (aby skrócić czas przygotowania możesz je 2 godziny wcześniej zalać wrzątkiem), 1/2 szklanki poziomek, 1 łyżeczka miodu.   Czas przygotowania: 15 minut (bez czasu mrożenia) Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Wiórki kokosowe zalane wrzątkiem odstaw na około 2 godziny. Po tym czasie zmiksuj je na gładką masę i odcedź przez sitko. Wymieszaj z kaszą i miodem, miksuj całość. Jeśli masa jest za rzadka, możesz dodać więcej kaszy. Osobno zmiksuj poziomki. Wymieszaj obie masy ze sobą, tak aby utworzyć wzorki z owoców. Lody przełóż do plastikowego...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner