nektarynki
©BillionPhotos.com/Fotolia
Styl życia

Nektarynka to bogactwo właściwości odżywczych - na choroby serca i nerek

Nektarynka jest odmianą brzoskwini zwyczajnej i w przeciwieństwie do niej ma gładką, a nie włochatą skórkę. Nektarynka zawiera wiele witamin i składników odżywczych, które korzystnie wpływają na organizm ludzki.

Nektarynka jest odmianą brzoskwini zwyczajnej i w przeciwieństwie do niej ma gładką, a nie włochatą skórkę. Nektarynka zawiera wiele witamin i składników odżywczych, które korzystnie wpływają na organizm ludzki.

Nektarynka – kalorie i właściwości odżywcze

Nektarynka posiada około 44 kcal i dostarcza organizmowi wielu cennych składników. Zawiera beta-karoten, węglowodany, witaminy przede wszystkim z grupy B, C, PP i błonnik pokarmowy. Oprócz tego jest bogatym źródłem minerałów: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i manganu. Nektarynka ma działanie uspokajające i przeczyszczające. Doskonale wpływa na nerki, wzmacnia serce i naczynia krwionośne. Ponadto owoc ten pobudza apetyt i zmniejsza nadciśnienie tętnicze. Oprócz tego wzmacnia układ odpornościowy i poprawia trawienie. Nektarynkę można jeść surową i suszoną. Ta druga jest doskonałym lekarstwem na zgagę.

Nektarynka doskonała na przetwory i desery

Nektarynka oprócz tego, że korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, ma także zastosowanie przy produkcji dżemów. Owoc jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju deserów, lodów i ciast.


  • Szczaw koński to sposób na zatrucie i anemię. Czy wiesz, na co jeszcze pomaga korzeń kobylaka?
  • Nasiona chia warto włączyć do jadłospisu ze względu na bogactwo składników odżywczych jakie zawierają. Zobacz, jakie właściwości mają nasiona chia czyli szałwia hiszpańska.
  • Borówka amerykańska jest owocem, który zawiera bardzo dużo witamin z grupy A, B, C i E. Poznaj, cenne właściwości jakie ma borówka amerykańska

Nasiona chia
© joanna wnuk/Fotolia.com
Styl życia
Szałwia hiszpańska, czyli nasiona chia
Nasiona chia warto włączyć do jadłospisu ze względu na bogactwo składników odżywczych jakie zawierają. Te niepozorne, małe, czarne kuleczki są źródłem przeciwutleniaczy, kwasów omega-3, błonnika, białka oraz witamin. Ze względu na ich neutralny smak mogą być dodawane prawie do wszystkiego od sałatek, ciast, sosów po koktajle, chleb oraz pasty do smarowania pieczywa.

Nasiona chia warto włączyć do jadłospisu ze względu na bogactwo składników odżywczych jakie zawierają. Te niepozorne, małe, czarne kuleczki są źródłem przeciwutleniaczy, kwasów omega-3, błonnika, białka oraz witamin. Ze względu na ich neutralny smak mogą być dodawane prawie do wszystkiego od sałatek, ciast, sosów po koktajle, chleb oraz pasty do smarowania pieczywa. Nasiona chia – właściwości W języku Majów chia oznacza siłę. Nasiona chia podnoszą ogólną witalność i sprawność organizmu dostarczając mu szerokiego spektrum niezbędnych składników odżywczych przy jednoczesnej niewielkiej ilości kalorii. Znajdziemy w nich: błonnik, białko (łatwo przyswajalne, rozpuszczalne w wodzie), tłuszcz (z czego większość stanowią kwasy omega-3), cynk, wapń, selen, potas, żelazo , magnez oraz fosfor, a także witaminy: B1, B2 i B3. Dwie łyżki stołowe (około 140 kcal) chia pokrywają w 1/3 zapotrzebowanie na zawarte w nich składniki odżywcze.   Włączenie do diety nasion chia usprawnia pracę układu trawiennego , zwalcza wolne rodniki, poprawia niektóre parametry krwi, co korzystnie wpływa na profilaktykę chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy typu drugiego, wzmacnia układ kostny, chroni wątrobę, jelita oraz nerki, zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych, poprawia wchłanialność substancji odżywczych z innych pokarmów , działa detoksykująco na organizm, poprawia pamięć i koncentrację, zapewnia prawidłowy wzrost i regenerację tkanek. Z tego względu nasiona chia są szczególnie polecane dla dzieci, kobiet w ciąży oraz osób starszych i w okresie rekonwalescencji.   Ponadto dzięki temu, że nasiona chia absorbują wodę, zwiększając swoją objętość w żołądku oraz dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika zapewniają uczucie sytości na...

Liście kobylaka leżą na stole.
©mizina/Fotolia.com
Styl życia
Szczaw koński, czyli korzeń kobylaka – sposób na zatrucie i anemię
Kobylak to bliski krewny szczawiu zwyczajnego – składnika zup i chłodników. Nie ma jednak zastosowania kulinarnego, a lecznicze. Zawiera garbniki i żelazo, dzięki którym zapobiega biegunkom, stanom zapalnym oraz anemii. Bardzo dobrze działa też na skórę.

Kobylak to bliski krewny szczawiu zwyczajnego – składnika zup i chłodników. Nie ma jednak zastosowania kulinarnego, a lecznicze. Zawiera garbniki i żelazo, dzięki którym zapobiega biegunkom, stanom zapalnym oraz anemii. Bardzo dobrze działa też na skórę.   Korzeń kobylaka, znany jako szczaw koński , szczaw lancetowaty i szczaw kędzierzawy , jest byliną, która rośnie dziko w Europie i poza nią (pochodzi z Azji). Roślinę tę można spotkać zwłaszcza na terenach podmokłych (np. przy oczkach wodnych). Medycyna naturalna: zastosowanie korzenia kobylaka Szczaw koński sprawdza się w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza , słabej krzepliwości krwi, a także dolegliwości kobiecych: upławów, infekcji pochwy , zbyt obfitego miesiączkowania (jako składnik wywaru do nasiadówek). Korzeń kobylaka słynie jednak przede wszystkim z dobroczynnego działania na układ trawienny – leczy biegunki (nawet przewlekłe), a dzięki dużej zawartości żelaza pozwala szybko wzmocnić organizm po zatruciu oraz grypie żołądkowej . Suszony kobylak można kupić w aptekach. Gotuje się z niego odwar (1 łyżka suszu na 1 szklankę wody), który po 5–7 minutach gotowania należy zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na około pół godziny. Najlepiej go pić 2 razy dziennie po pół szklanki . Kurację można prowadzić nie dłużej niż 3 tygodnie, bo kobylak zawiera dużą ilość szczawianu wapnia. Przeciwwskazania Korzeń kobylaka na biegunkę pomaga zarówno dorosłym, jak i dzieciom (choć maluchom zamiast odwaru z korzenia lepiej podawać napar z nasion, które wykazują nieco słabsze działanie). Nie nadaje się natomiast dla kobiet w ciąży ani karmiących piersią (może powodować skurcze). Jego stosowania powinny unikać także osoby zagrożone kamicą nerkową . Kosmetyka: właściwości...

brązowa stewia
©bit24/Fotolia
Styl życia
Zdrowe słodzenie herbaty – czym słodzić zamiast cukru?
Czym słodzić herbatę zamiast cukru? Zamiast cukru, który jest pozbawiony wszelkich substancji odżywczych i jest kaloryczny, herbatę można słodzić stewią, melasą, ksylitolem, erytrytolem, czy miodem.

Czym słodzić herbatę zamiast cukru? Zamiast cukru, który jest pozbawiony wszelkich substancji odżywczych i jest kaloryczny, herbatę można słodzić stewią, melasą, ksylitolem, erytrytolem, czy miodem. Miód Miód zawiera wiele enzymów, kwasów organicznych, witaminy i minerały (żelazo, wapń, fosfor i jod). Dzięki swoim właściwościom pozytywnie działa na serce, obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie i samopoczucie. Ponadto miód jest doskonałym lekarstwem na bezsenność. Cena miodu zależna jest od jego rodzaju . Można kupić miód za 10, 30, czy 50 złotych. Ksylitol (cukier brzozowy) Ksylitol jest cukrem naturalnym, uzyskiwanym z brzozy i mającym właściwości bakteriobójcze. Oprócz tego ksylitol jest cukrem zasadowym i ma niski indeks glikemiczny. Dzięki swoim właściwościom wzmacnia układ immunologiczny, zwiększa wchłanianie wapnia do organizmu i odporność organizmu. Smakuje podobnie jak cukier biały, ale posiada o połowę mniej kalorii. Zalecany jest osobom cierpiącym na osteoporozę. Jedyną wadą ksylitolu jest to, że zbyt duże jego przyjmowanie może wywołać biegunki , niestrawność i wzdęcia . Cena ksylitolu to 20 zł za kg. Erytrytol Erytrytol ma podobne właściwości jak ksylitol, niski indeks glikemiczny i posiada jeszcze mniej kalorii od tego pierwszego. Erytrytol nie powoduje biegunki, niestrawności i wzdęć. Ponadto produkt ten nie wpływa na poziom glukozy i insuliny we krwi, dlatego też może być stosowany przez osoby chorujące na cukrzycę. Erytrytol kosztuje od 30 do 40 zł za kg . Stewia Stewia jest rośliną, której liści używa się do słodzenia herbaty . Mogą to być liście suszone, sproszkowane, jak i świeże. Liście stewii zawierają duże ilości witamin, przede wszystkim z grupy B i C oraz wapń, magnez, żelazo, selen, kwas foliowy. Stewia, mimo tego, że jest słodsza od cukru białego nie zawiera kalorii i korzystnie...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner