Ziarna kakowca
© hiphoto39/Fotolia.com
Styl życia

Kakao: właściwości, kalorie, przepisy

Kakao zawarte w prawdziwej, ciemnej, gorzkiej czekoladzie pozytywnie wpływa na koncentrację, problemy jelitowe, krążenie krwi. Warto jeść każdego dnia 2 kostki czekolady o wysokiej zawartości ziaren kakaowca.

Kakao zawarte w prawdziwej, ciemnej, gorzkiej czekoladzie pozytywnie wpływa na koncentrację, problemy jelitowe, krążenie krwi. Warto jeść każdego dnia 2 kostki czekolady o wysokiej zawartości ziaren kakaowca.

 

Najlepsze kakao można przygotować samodzielnie z kakaowego proszku najlepszej jakości, mleka i cukru. Do ozdabiania przydadzą się bita śmietana i małe pianki.

Jakie właściwości ma kakao?

Kakao znacząco poprawia krążenie, obniża ciśnienie krwi i jest doskonałym afrodyzjakiem. Wspomaga koncentrację, relaksuje mięśnie, pozytywnie wpływa na samopoczucie i redukuje stres. Dzięki żelazu zapobiega anemii. Zawiera przeciwutleniacze, które mają właściwości antyrakowe, chronią przez chorobami skóry, wirusami i gwarantują młodszy wygląd. Kakao jest także bogate we flawonoidy, radzące sobie z problemami jelitowymi i chroniące organizm przez rakiem jelita grubego.

Ile kalorii ma kakao?

Łyżeczka kakao waży około 10 g i zawiera 45 kalorii. Człowiek ważący 70 kg może to spalić, wykonując przykładowe aktywności: prasowanie przez 10 minut, prowadzenie auta przez 15 minut, jazda na rowerze przez 4 minuty lub spacer przez 9 minut.

W jedzeniu lub piciu kakao najważniejszy jest umiar

Pozytywne właściwości kakao nie usprawiedliwiają jednak bezkarnego objadania się dowolnymi czekoladami i słodkościami na bazie kakao. Słodycze zawierają bowiem cukry i tłuszcze, które w zdrowej diecie powinno się ograniczać. Zalecane jest jedzenie maksymalnie 2 kostek czekolady dziennie. Należy wybierać te o jak najwyższej zawartości naturalnych ziaren kakaowca, czyli gorzkie, ciemne, wysokoprocentowe czekolady. Szeroki wybór takich słodkości można obejrzeć u naszych zachodnich sąsiadów, w Muzeum Czekolady w Kolonii albo w angielskim Birmingham w muzeum Cadbury.

Jak zrobić pyszne, rozgrzewające kakao - przepis

Na 2 porcje aromatycznego kakao trzeba podgrzać 2 kubki mleka. W osobnym kubeczku należy zmieszać 6 czubatych łyżeczek prawdziwego, naturalnego kakao, 2 łyżeczki cukru i odrobinę mleka. Jednolitą płynną mieszankę należy przelać do ogrzanego mleka i gotować razem około 3 minuty. Gorące kakao przelane do kubków będzie jeszcze pyszniejsze, gdy zostanie udekorowane bitą śmietaną, malutkimi, białymi i różowymi piankami oraz grubą, dekoracyjną słomką. Można je dodatkowo przyprawić wanilią, chilli lub cynamonem.

 

Szklanka gorącej czekolady.
©nata_vkusidey/Fotolia
Styl życia
Przepis na przepyszną czekoladę z bitą śmietaną oprószoną szczyptą kakao
Gorącą czekoladę przygotowuje się szybko i bardzo łatwo. Wystarczy odrobina chęci, trochę śmietanki, mleka i możemy cieszyć się pysznym oraz aromatycznym napojem idealnym na zimne wieczory.

Gorącą czekoladę przygotowuje się szybko i bardzo łatwo. Wystarczy odrobina chęci, trochę śmietanki, mleka i możemy cieszyć się pysznym oraz aromatycznym napojem idealnym na zimne wieczory.   Czekolada zapobiega zakrzepom krwi i zawałom serca . Dodatkowo neutralizuje działanie złego cholesterolu. Jest źródłem składników pobudzających wytwarzanie w organizmie hormonu serotoniny (dodaje wigoru, energii, likwiduje zmęczenie i poprawia nastrój). Czekolada jest bogata w magnez, który korzystnie wpływa na układ nerwowy (poprawia sprawność intelektualną). Gorąca czekolada z bitą śmietaną Wystarczy niecały kwadrans, by przygotować wyśmienity napój czekoladowy z dodatkiem bitej śmietany. Każdy kto go spróbuje, od razu się w nim zakocha.   Potrzebujesz: garnka, rękawa cukierniczego, małego rondelka.   Składniki: 300 ml mleka 3,2 %, 130 ml śmietanki kremówki 30%, 250 ml śmietanki 30%, cukier puder (do smaku), kakao (do smaku), 250 g czekolady gorzkiej .   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Wskazówki: Zamiast kakao wierzch bitej śmietany możesz oprószyć odrobiną czekolady lub cynamonu .   Sposób przygotowania: Przygotuj garnek. Wlej do niego mleko i śmietankę. Zacznij gotować. Zetrzyj czekoladę nad gotującym się mlekiem i śmietaną. Gdy czekolada się rozpuści zdejmij garnek z ognia. W rondelku ubij śmietanę. Na koniec dodaj do niej trochę cukru pudru. Nałóż ubitą śmietanę do rękawa cukierniczego. Nalej czekolady do pucharków. Przy pomocy rękawa cukierniczego nałóż bitą śmietanę. Oprósz z wierzchu kakao. Gotowe. Smacznego!   Lubisz słodkości? Zobacz, jak zrobić nutellę krok po kroku . Czy wiesz, że kakao poprawia koncentrację? Sprawdź, jakie jeszcze...

pokruszone kawałki gorzkiej czekolady
©Justyna Kaminska/Fotolia
Styl życia
Ile kalorii i jakie wartości odżywcze ma gorzka czekolada?
Gorzka czekolada ma mniej kalorii niż czekolada deserowa i mleczna. Im większa w niej zawartość kakao, tym jest zdrowsza. A im więcej zawiera kakao, tym bardziej cierpki ma smak. Dlatego do czekolad o najwyższej zawartości kakao powinno się powoli przyzwyczajać kubki smakowe.

Gorzka czekolada ma mniej kalorii niż czekolada deserowa i mleczna. Im większa w niej zawartość kakao, tym jest zdrowsza. A im więcej zawiera kakao, tym bardziej cierpki ma smak. Dlatego do czekolad o najwyższej zawartości kakao powinno się powoli przyzwyczajać kubki smakowe. Jak wybrać gorzką czekoladę i ile ma kalorii? Im więcej w czekoladzie miazgi kakaowej, tym mniej cukru. Przed zakupem warto zapoznać się ze składem i zawartością kakao, gdyż producenci czasem opisują czekoladę jako gorzką, a zawiera ona na przykład 45% masy kakaowej, przez co zbliżona jest bardziej do czekolady deserowej, a nie gorzkiej. Czekolada gorzka w składzie powinna mieć od ok. 70% do nawet 99% procent kakao . W 100 gramach gorzkiej czekolady może być od 495 kcal (w czekoladzie o zawartości kakao na poziomie 85%), do 520 kcal w przypadku czekolad o dużo niższej zawartości masy kakaowej. Prozdrowotne właściwości gorzkiej czekolady Dosłownie i w przenośni czekolada może uszczęśliwiać, gdyż sprzyja wytwarzaniu w organizmie endorfin, które są właśnie hormonami szczęścia. Zatem świetnie sprawdza się w sytuacjach zarówno obniżonego nastroju, jak i podwyższonego poziomu stresu . A to między innym również dzięki zawartości magnezu , potasu i żelaza, które pomagają organizmowi się zregenerować. Dzięki obecności flawonoidów czekolada zapobiega chorobom układu krążenia, reguluje poziom stężenia złego cholesterolu we krwi . Zawartość teobrominy pomaga w hamowaniu kaszlu. Również mózg będzie pracował lepiej, gdyż czekolada wpływa korzystnie na koncentrację i zdolność do zapamiętywania, a nawet na czas reakcji. Największe zagrożenie ze strony gorzkiej czekolady Gorzka czekolada niesie ze sobą jedno poważne zagrożenie – łatwo ulec złudzeniu, że dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom i niższej zawartości kalorii niż mleczne czekolady, można ją jeść w...

Kostka białej czekolady
© baibaz/Fotolia.com
Styl życia
Biała czekolada, czyli tłuszcze roślinne niekorzystne dla zdrowia
Biała czekolada ma niewiele wspólnego z czekoladą, ponieważ nie zawiera wystarczającej zawartości kakao – 34%. Większość produktów jest w ogóle pozbawiona kakao, a zastępuje go tłuszcz roślinny.

Biała czekolada ma niewiele wspólnego z czekoladą, ponieważ nie zawiera wystarczającej zawartości kakao – 34%. Większość produktów jest w ogóle pozbawiona kakao, a zastępuje go tłuszcz roślinny.   Jeśli nie możemy się powstrzymać przed zjedzeniem białej czekolady, należy nie przesadzać z ilością – dwie kostki to maksymalna dzienna porcja. Skład białej czekolady Jeśli uwzględnimy definicję czekolady, należy stwierdzić, że tzw. biała czekolada to tak naprawdę nie czekolada, lecz wyrób spożywczy złożony z tłuszczu, mleka i cukru . W czekoladzie powinno się bowiem znajdować minimum 34% kakao. Najlepszej jakości czekolady białe zawierają 30% masła kakaowego, ale w składzie nie znajdziemy proszku kakaowego. Do tej białej słodkości dodaje się często orzechy laskowe, migdały , wiórki kokosowe, kawałki suszonych truskawek i herbatników, a w wersji dla dzieci – żelki. Kaloryczność białej czekolady W 100 gramach białej czekolady znajduje się około 560 kalorii. 63 gramy stanowi cukier, a 35 gramów to tłuszcz. Jedna kostka ważąca około 6 gramów to 35 kalorii, 3 gramy cukru i 2 gramy tłuszczu. Aby spalić połowę czekolady (280 kalorii), można np. truchtać przez 40 minut . Właściwości białej czekolady Biała czekolada obfituje w tłuszcze nasycone niekorzystne dla zdrowia . Podnoszą one poziom złego cholesterolu, zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca. Ogromna ilość cukru w białej czekoladzie sprzyja otyłości. Po zjedzeniu produktu występują skoki glukozy we krwi, przez co po około 30 minutach od zjedzenia czekolady odczuwamy ogromny głód. Składniki odżywcze w czekoladzie znajdują się w znikomych ilościach . Są to witaminy: A, D, E, K oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor. Jeśli lubisz chilli lub wanilię, mamy coś dla ciebie. Przepis na rozgrzewającą czekoladę do picia . Co na obiad?...

Nasze akcje
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner