nutella
©kettenkarussell/fotolia
Styl życia

Domowy krem czekoladowo-orzechowy

Domowa nutella to prosty w przygotowaniu czekoladowo-orzechowy krem do smarowania pieczywa lub suchych ciasteczek. Własnoręcznie przygotowana nutella jest zdrowsza i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.

Domowa nutella to prosty w przygotowaniu czekoladowo-orzechowy krem do smarowania pieczywa lub suchych ciasteczek. Własnoręcznie przygotowana nutella jest zdrowsza i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: Łatwe

 

Potrzebujesz:

  • blachy do pieczenia,
  • pergaminu,
  • blendera,
  • garnka,
  • słoika.

 

Składniki:

  • 10 g migdałów,
  • 90 g orzechów laskowych,
  • 180 ml mleka 3,2%,
  • 30 g mlecznej czekolady,
  • 120 g gorzkiej czekolady,
  • 30 g mleka w proszku,
  •  2 łyżki stołowe cukru pudru,
  • -łyżka miodu.

 

Sposób przygotowania:

1. Blachę wyłóż pergaminem, wysyp na nią orzechy i migdały i wstaw ją do piekarnika. Praż orzechy przez 15 minut w temperaturze 180°.

2. Do garnka wlej mleko, dodaj miód i mleko w proszku. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj dopóki czekolada całkowicie się nie rozpuści, a następnie zestaw z ognia.

3. Na blacie kuchennym rozłóż bawełnianą ściereczkę i wysyp na nią orzechy. Przykryj drugą ściereczką i delikatnie masuj orzechy, aby odeszła z nich skórka.

4. Orzechy przełóż do blendera i miksuj przez kilka minut na wysokich obrotach, aby osiągnąć jednolity krem.

5. Do blendera dodaj mleczno-czekoladową masę i cukier puder. Całość ponownie zmiksuj, aby masa była jednolita i bez grudek.

6. Orzechowo-czekoladowy krem przełóż do słoika.

Smacznego!

 

Blok czekoladowy
© zefirchik06/Fotolia.com
Styl życia
Blok czekoladowy w dwóch odsłonach: tradycyjnej i wegańskiej, bezglutenowej – przepisy
Domowa czekolada PRL-u, czyli blok czekoladowy. Kalorie zawarte w jednej porcji tego pysznego deseru powodują, że nie przyrządzamy go zbyt często. W wersji podstawowej składa się z kakao, masła, mleka w proszku i cukru. Wafle, orzechy, suszone owoce, miód – to dodatki, których ilość dozujemy w zależności od upodobań.

Domowa czekolada PRL-u, czyli blok czekoladowy. Kalorie zawarte w jednej porcji tego pysznego deseru powodują, że nie przyrządzamy go zbyt często. W wersji podstawowej składa się z kakao, masła, mleka w proszku i cukru. Wafle, orzechy, suszone owoce, miód – to dodatki, których ilość dozujemy w zależności od upodobań.   Blok czekoladowy może być np.: bakaliowy, orzechowy, miodowy lub nawet miętowy. Blok pojawia się na stołach z okazji świąt lub rodzinnych spotkań. Jego przyjemny, kremowy i rozpływający się w ustach czekoladowo-mleczny smak ma swoich wielbicieli zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Tradycyjny blok czekoladowy – przepis Niestety osoby dbające o linię nie mogą sobie zbyt często pozwalać na przysmaki, takie jak blok czekoladowy. Kalorie zawarte w jednej, ważącej około 50 g porcji wahają się w granicach 250-450 kca l w zależności od dodanych składników.   Czas przygotowania: 30 minut + całonocne chłodzenie w lodówce Stopień trudności: łatwy   Składniki: 200 g - 2 opakowania herbatników, 500 g mleka w proszku, 200 g masła, 2-4 łyżki kakao, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, garść orzechów włoskich, garść rodzynek, 2/3 szklanki wody.   Sposób przygotowania: 1. Przygotuj dużą miskę. Wsyp do niej mleko w proszku, pokruszone w palcach herbatniki, rodzynki i posiekane drobno orzechy. 2. W rondelku rozpuść masło, dodaj wodę, kakao, cukier i cukier waniliowy. Gdy wszystko się rozpuści, wlej powstałą masę do miski z herbatnikami. 3. Wszystkie składniki mieszaj, do momentu, gdy mleko się rozpuści. Jeżeli masa jest za gęsta, dolej odrobinę wody lub mleka. 4. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy (keksówki) przełóż masę. Wyrównaj lekko, ugniatając łyżką lub specjalną szpatułką. 5. Włóż blok czekoladowy do...

Lody czekoladowe
© koss13/Fotolia.com
Styl życia
Domowe lody czekoladowe bez maszynki
Domowe lody czekoladowe mają około 200 kalorii w 100 gramach. Ich konsystencja nie odbiega od lodów sklepowych, a przygotowanie nie wymaga posiadania specjalnej maszynki do lodów.

Domowe lody czekoladowe mają około 200 kalorii w 100 gramach. Ich konsystencja nie odbiega od lodów sklepowych, a przygotowanie nie wymaga posiadania specjalnej maszynki do lodów.   Żeby zrobić domowe lody nie musisz mieć specjalnego sprzętu kuchennego. Wystarczą łatwo dostępne składniki i odrobina cierpliwości. Przepis na lody czekoladowe bez maszynki Czas wykonania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Składniki: 2 jaja, tabliczka czekolady o wysokiej zawartości kakao (min. 60%), stołowa łyżka wody przegotowanej, 320 ml śmietanki kremówki 30%, 100 g cukru.   Sposób wykonania: 1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie lekko ostudź. 2. Przygotuj trzy miski. Do jednej wbij żółtka, dodaj wodę i 50 g cukru. Składniki ubij na gładką masę. 3. Stale miksując do puszystej masy z żółtek, stopniowo wlewaj wystudzoną płynną czekoladę. 3. W drugiej misce ubij białka. Następnie wsyp pozostały cukier i ponownie ubij pianę. Masa powinna być sztywna, nawet po odwróceniu miski do góry dnem. 4. Do trzeciej miski wlej śmietankę i ubij ją na gęsty krem. 5. Do miski z żółtkami dodaj po łyżce piany z białek. Całość delikatnie mieszaj trzepaczką, aby masa była puszysta. 6. Następnie do jajek dodaj krem śmietanowy . Staraj się robić to stopniowo. Po każdej dodanej łyżce kremu, całość zamieszaj 3-4 razy. 7. Masę przelej do małych ceramicznych miseczek i wstaw na 3-4 godziny do zamrażarki. Domowe lody czekoladowe bez jajek Czas wykonania: 20 minut Stopień trudności: łatwe Składniki: 500 g śmietanki kremówki 30%, 400 ml słodkiego mleka skondensowanego, 100 g gorzkiej czekolady, 2 stołowe łyżki prawdziwego kakao .   Sposób wykonania: 1. Połowę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do...

czekolada do picia w dekoracyjnym słoiku ze słomką
©pilipphoto/Fotolia
Styl życia
Deserowa, mleczna, biała – przepisy na czekoladę do picia
Czekolada przygotowana w domu jest o niebo lepsza od tej z proszku. Do wykonania deseru możesz użyć czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej lub kombinacji tych trzech rodzajów. Niestety czekolada do picia ma dużo kalorii.

Czekolada przygotowana w domu jest o niebo lepsza od tej z proszku. Do wykonania deseru możesz użyć czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej lub kombinacji tych trzech rodzajów. Niestety czekolada do picia ma dużo kalorii.   Gęsta czekolada do picia z dodatkiem chili jest rozgrzewająca i lekko pikantna. Nadaje się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych łasuchów. Niestety deser ten jest bardzo kaloryczny. Jedna porcja czekolady do picia (ok. 150 ml) może zawierać od 300 do nawet 850 kalorii . Przepis na gęstą czekoladę do picia Składniki: 100 g czekolady mlecznej , 30 g czekolady gorzkiej, ½ szklanki mleka, 200 ml śmietanki 30%, szczypta chili w proszku. Czas wykonania: 15-20 minut Sposób trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Liczba kalorii: 670 kcal w 1 porcji Sposób przygotowania: Śmietanę i mleko połącz i zagotuj w garnku. Czekoladę połam na mniejsze części. Zmniejsz grzanie, dodaj czekoladę i ciągle mieszaj gotując. Kiedy czekolada zgęstnieje, dodaj odrobinę chili . Podawaj gorącą. Płynna czekolada na gorąco – przepis Rzadszą czekoladę do picia możesz przyrządzić, używając większej ilości mleka i zmniejszając ilość czekolady. Aby domowa gorąca czekolada do picia była pyszna, użyj dobrej jakości czekolady w tabliczkach, np. z dużą zawartością kakao . Składniki: 200 ml mleka, 25 ml wody, 100 ml śmietanki 30%, 50 gorzkiej czekolady, 1 łyżka cukru waniliowego. Czas wykonania: 15 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Liczba kalorii: 360 kcal w 1 porcji Sposób wykonania: Czekoladę połam na mniejsze kawałki. W rondlu wymieszaj mleko i śmietankę, mocno podgrzej. Gdy mleko i śmietanka będą gorące, dodawaj cząstki i cukier, ciągle mieszając. Gotuj przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i...

Nasze akcje
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner