Szklanka gorącej czekolady.
©nata_vkusidey/Fotolia
Styl życia

Przepis na przepyszną czekoladę z bitą śmietaną oprószoną szczyptą kakao

Gorącą czekoladę przygotowuje się szybko i bardzo łatwo. Wystarczy odrobina chęci, trochę śmietanki, mleka i możemy cieszyć się pysznym oraz aromatycznym napojem idealnym na zimne wieczory.

Gorącą czekoladę przygotowuje się szybko i bardzo łatwo. Wystarczy odrobina chęci, trochę śmietanki, mleka i możemy cieszyć się pysznym oraz aromatycznym napojem idealnym na zimne wieczory.

 

Czekolada zapobiega zakrzepom krwi i zawałom serca. Dodatkowo neutralizuje działanie złego cholesterolu. Jest źródłem składników pobudzających wytwarzanie w organizmie hormonu serotoniny (dodaje wigoru, energii, likwiduje zmęczenie i poprawia nastrój). Czekolada jest bogata w magnez, który korzystnie wpływa na układ nerwowy (poprawia sprawność intelektualną).

Kasia gotuje z Polki.pl: pesto rosso

Gorąca czekolada z bitą śmietaną

Wystarczy niecały kwadrans, by przygotować wyśmienity napój czekoladowy z dodatkiem bitej śmietany. Każdy kto go spróbuje, od razu się w nim zakocha.

 

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • rękawa cukierniczego,
  • małego rondelka.

 

Składniki:

  • 300 ml mleka 3,2 %,
  • 130 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • cukier puder (do smaku),
  • kakao (do smaku),
  • 250 g czekolady gorzkiej.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Wskazówki: Zamiast kakao wierzch bitej śmietany możesz oprószyć odrobiną czekolady lub cynamonu.

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj garnek.
  • Wlej do niego mleko i śmietankę.
  • Zacznij gotować.
  • Zetrzyj czekoladę nad gotującym się mlekiem i śmietaną.
  • Gdy czekolada się rozpuści zdejmij garnek z ognia.
  • W rondelku ubij śmietanę.
  • Na koniec dodaj do niej trochę cukru pudru.
  • Nałóż ubitą śmietanę do rękawa cukierniczego.
  • Nalej czekolady do pucharków.
  • Przy pomocy rękawa cukierniczego nałóż bitą śmietanę.
  • Oprósz z wierzchu kakao. Gotowe.

Smacznego!

 

czekolada do picia w dekoracyjnym słoiku ze słomką
©pilipphoto/Fotolia
Styl życia
Deserowa, mleczna, biała – przepisy na czekoladę do picia
Czekolada przygotowana w domu jest o niebo lepsza od tej z proszku. Do wykonania deseru możesz użyć czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej lub kombinacji tych trzech rodzajów. Niestety czekolada do picia ma dużo kalorii.

Czekolada przygotowana w domu jest o niebo lepsza od tej z proszku. Do wykonania deseru możesz użyć czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej lub kombinacji tych trzech rodzajów. Niestety czekolada do picia ma dużo kalorii.   Gęsta czekolada do picia z dodatkiem chili jest rozgrzewająca i lekko pikantna. Nadaje się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych łasuchów. Niestety deser ten jest bardzo kaloryczny. Jedna porcja czekolady do picia (ok. 150 ml) może zawierać od 300 do nawet 850 kalorii . Przepis na gęstą czekoladę do picia Składniki: 100 g czekolady mlecznej , 30 g czekolady gorzkiej, ½ szklanki mleka, 200 ml śmietanki 30%, szczypta chili w proszku. Czas wykonania: 15-20 minut Sposób trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Liczba kalorii: 670 kcal w 1 porcji Sposób przygotowania: Śmietanę i mleko połącz i zagotuj w garnku. Czekoladę połam na mniejsze części. Zmniejsz grzanie, dodaj czekoladę i ciągle mieszaj gotując. Kiedy czekolada zgęstnieje, dodaj odrobinę chili . Podawaj gorącą. Płynna czekolada na gorąco – przepis Rzadszą czekoladę do picia możesz przyrządzić, używając większej ilości mleka i zmniejszając ilość czekolady. Aby domowa gorąca czekolada do picia była pyszna, użyj dobrej jakości czekolady w tabliczkach, np. z dużą zawartością kakao . Składniki: 200 ml mleka, 25 ml wody, 100 ml śmietanki 30%, 50 gorzkiej czekolady, 1 łyżka cukru waniliowego. Czas wykonania: 15 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Liczba kalorii: 360 kcal w 1 porcji Sposób wykonania: Czekoladę połam na mniejsze kawałki. W rondlu wymieszaj mleko i śmietankę, mocno podgrzej. Gdy mleko i śmietanka będą gorące, dodawaj cząstki i cukier, ciągle mieszając. Gotuj przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i...

nutella
©kettenkarussell/fotolia
Styl życia
Domowy krem czekoladowo-orzechowy
Domowa nutella to prosty w przygotowaniu czekoladowo-orzechowy krem do smarowania pieczywa lub suchych ciasteczek. Własnoręcznie przygotowana nutella jest zdrowsza i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.

Domowa nutella to prosty w przygotowaniu czekoladowo-orzechowy krem do smarowania pieczywa lub suchych ciasteczek. Własnoręcznie przygotowana nutella jest zdrowsza i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: Łatwe   Potrzebujesz: blachy do pieczenia, pergaminu, blendera, garnka, słoika.   Składniki: 10 g migdałów, 90 g orzechów laskowych, 180 ml mleka 3,2%, 30 g mlecznej czekolady, 120 g gorzkiej czekolady, 30 g mleka w proszku,  2 łyżki stołowe cukru pudru, -łyżka miodu.   Sposób przygotowania: 1. Blachę wyłóż pergaminem, wysyp na nią orzechy i migdały i wstaw ją do piekarnika. Praż orzechy przez 15 minut w temperaturze 180°. 2. Do garnka wlej mleko, dodaj miód i mleko w proszku. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj dopóki czekolada całkowicie się nie rozpuści, a następnie zestaw z ognia. 3. Na blacie kuchennym rozłóż bawełnianą ściereczkę i wysyp na nią orzechy. Przykryj drugą ściereczką i delikatnie masuj orzechy, aby odeszła z nich skórka. 4. Orzechy przełóż do blendera i miksuj przez kilka minut na wysokich obrotach, aby osiągnąć jednolity krem. 5. Do blendera dodaj mleczno-czekoladową masę i cukier puder. Całość ponownie zmiksuj, aby masa była jednolita i bez grudek. 6. Orzechowo-czekoladowy krem przełóż do słoika. Smacznego!   Szukasz pomysłu na czekoladowy deser na szybko? Polecamy przepis na gorącą czekoladę z bitą śmietaną . Czy wiesz, że kakao poprawia koncentrację? Sprawdź,  jakie jeszcze właściwości ma kakao . Czekolada wspomaga pracę organizmu. Poznaj,  4 domowe sposoby na biegunkę .

gofry z truskawkami i jarzynami
©Family Business/Fotolia
Styl życia
Gofry ze świeżymi owocami – zrób to sam
Gofry ze świeżymi owocami są doskonałym pomysłem na szybki i przepyszny deser. Wystarczy, że rozrobisz ciasto, wlejesz je do gofrownicy, upieczesz gofry a na wierzch dodasz bitą śmietanę i wybrane świeże owoce.

Gofry ze świeżymi owocami są doskonałym pomysłem na szybki i przepyszny deser. Wystarczy, że rozrobisz ciasto, wlejesz je do gofrownicy, upieczesz gofry a na wierzch dodasz bitą śmietanę i wybrane świeże owoce.   Składniki na ciasto na gofry: 1,5 szklanki mąki , 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru pudru, 2 jajka, łyżeczka cukru wymieszanego z nasionami wanilii; pół szklanki oleju roślinnego, 1,5 szklanki mleka, truskawki , maliny, banany bądź jagody, Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe Ciasto na gofry - sposób przygotowania: Mąkę wsyp do głębokiego naczynia, po czym dodaj do niej proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier wanilinowy i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj dwa jajka, olej roślinny i mleko. Wszystko zmiksuj za pomocą miksera (do uzyskania jednolitej konsystencji) i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce . W tym czasie dobrze rozgrzej gofrownicę, rozprowadź ciasto za pomocą łyżki i piecz je przez około 3 minuty. Po tym czasie ostudź gotowe gofry na kratce (dzięki temu są bardziej chrupiące), przełóż je na talerz i polej bitą śmietaną. Na tak zrobione gofry dodaj wybrany owoc, mogą to być truskawki, maliny, banany, jagody czy inne owoce i polej czekoladą.   Składniki na polewę czekoladową: 125 g masła; prawdziwe kakao – 2-3 łyżki; 2-3 łyżki mleka; 4-5 łyżek cukru pudru. Czekolada – sposób przygotowania: W głębokim rondelku rozpuść masło, dodaj 2-3 łyżki mleka, wymieszaj (do uzyskania jednolitej konsystencji) i zdejmij z ognia. Wsyp 4-5 łyżek cukru pudru i prawdziwe kakao, po czym mieszaj energicznym ruchem do zniknięcia grudek. Odczekaj chwilę do zgęstnienia czekolady i polej nią wierzch gofrów.   Składniki na...

Nasze akcje
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik