Szparagi marynowane można podawać jako przystawkę, np. owijając je w plasterek szynki. Szparagi ze słoika w połączeniu z sałatą i musztardą francuską stanowią dodatek do obiadu lub tradycyjnej surówki.

Reklama

Szparagi można marynować domowymi sposobami, podobnie jak paprykę czy grzyby. Po 3 – 4 dniach konserwowania, szparagi w słoiku są gotowe do zjedzenia.

Smak szparagów w słoiku

Szparagi w słoiku marynuje się, dodając ocet, liście laurowe, czosnek i odrobinę kolendry. Szparagi marynowane często mają w swoim składzie kilka papryczek chilli oraz miód, przez co ich smak jest ostrzejszy i słodszy w porównaniu ze świeżymi łodyżkami. Za sprawą octu smak szparagów jest kwaśny i intensywny.

Szparagi marynowane – jak podawać na przyjęciu

Szparagi marynowane zastąpią na przyjęciu tradycyjne przystawki, jak np. jajka w majonezie.

Zobacz także

Szparagi możesz podawać na kilka sposobów, np:

  • zawinięte w plasterek wędzonego łososia, oprószonego koperkiem,
  • owinięte w szynkę parmeńską z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego,
  • z plastrem gotowanej szynki, polane sosem holenderskim (na bazie jajka i masła),
  • szparagi w cieście francuskim z dodatkiem kaparów i czerwonej papryki.

Szparagi marynowane – przepis na szparagi marynowane w szynce

Składniki:

  • słoik marynowanych szparagów (180 gramów),
  • plasterki wędzonej szynki (mniej więcej tyle ile łodyżek szparagów w słoiku),
  • szczypior (najlepiej długie pędy).

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Szparagi wyjmij ze słoika i odsącz z zalewy.
  • Każde warzywo owiń plasterkiem szynki.
  • Szparagi obwiąż pędem szczypioru „na kokardkę”.

Szparagi na obiad – przepis na sałatkę

Przepis dla 4 osób. Sałatkę z marynowanymi szparagami możesz podawać na obiad zamiast surówki, np. do mięsa albo ryby.

Składniki na sałatkę:

  • słoik marynowanych szparagów (180 gramów),
  • 2 pomidory,
  • 4 jaja na twardo,
  • plastry polędwicy łososiowej (ok. 100 gramów),
  • główka sałaty lodowej (ok. 400 gramów).

Składniki na sos do sałatki:

  • 3 łyżki octu winnego,
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól do smaku.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Szparagi odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Pomidory pokrój w ósemki, a jajka w drobną kostkę.
  • Wędlinę zwiń w ruloniki, następnie przekrój je na pół.
  • Liście sałaty poszarp i umieść w dużej misce.
  • Na sałacie ułóż szparagi, pomidory, jaja oraz wędlinę.
  • Składniki sosu wlej do jednego naczynia, zmiksuj na gładką masę.
  • Sos wylej na składniki sałatki.

Smacznego!

Szparagi w słoiku – ile kosztują

Cena szparagów w słoiku o pojemności 180 gramów mieści się w przedziale od 8 do 10 złotych. Pęczek świeżych, zielonych szparagów kosztuje około 10 złotych.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama