Party Stories
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Szparagi
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Gotowanie białych i zielonych szparagów

Do gotowania białych szparagów nie używamy soli. Trzymamy je we wrzątku do 15 minut, ich zieloną odmianę natomiast jedynie maksymalnie 10 minut. Zawsze dbajmy o to, aby delikatne główki szparagów znajdowały się ponad powierzchnią wody i jedynie miękły pod działaniem pary.

Do gotowania białych szparagów nie używamy soli. Trzymamy je we wrzątku do 15 minut, ich zieloną odmianę natomiast jedynie maksymalnie 10 minut. Zawsze dbajmy o to, aby delikatne główki szparagów znajdowały się ponad powierzchnią wody i jedynie miękły pod działaniem pary.

Szparagi: gotowane, smażone, pieczone lub grillowane

Szparagi można przyrządzić, gotując w wodzie, na parze, upiec w folii aluminiowej lub specjalnym woreczku w piekarniku, zapiekać z serem i wędliną, grillować przez kilka minut, suszyć do spożycia poza sezonem bądź też podawać na surowo (młode i cienkie). Smakosze przygotowują zielone szparagi, smażąc je na tłuszczu, który zatrzymuje ich smak, a nie tak jak w trakcie gotowania uwalnia się do wody. Najpopularniejszym sposobem obróbki tych niskokalorycznych, lekkostrawnych warzyw o działaniu przeciwreumatycznym jest gotowanie. Szparagów raczej nie przechowujemy, tylko przygotowujemy od razu. Jeśli już muszą poleżeć w lodówce, najlepiej owinąć je od razu w wilgotną ściereczkę i trzymać tak maksymalnie 3 dni.

Gotowanie szparagów

Jeżeli nie wyobrażamy sobie wiosny bez szparagów i często goszczą one na naszych stołach, warto zakupić specjalny garnek, wysoki, wąski, do wlania około 3 cm wrzątku, z sitkiem w środku, dzięki czemu łatwiej będzie wyjąć je z wody. Najważniejsze, aby nie gotować szparagów w aluminiowym garnku ani też ich nie kłaść - wówczas bowiem delikatne główki najszybciej się rozgotują. Najlepiej jest gotować je związane niebarwiącym sznurkiem na stojąco, aby główki wystawały z wody i jedynie zmiękły pod wpływem pary wodnej.

 

Wodę lekko solimy (sól ponoć szkodzi białym szparagom), dodajemy szczyptę cukru, ewentualnie łyżkę masła, soku z cytryny, trochę mleka i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu. Zielonym szparagom wystarczy 10 minut, białym i fioletowym potrzeba około kwadransa od zagotowania wody, zależnie od grubości. Trzeba sprawdzać ich miękkość widelcem, aby nie przegotować i w efekcie nie spowodować ich rozpadu. Gotowanie na parze jest znacznie krótsze (3-4 minuty w przypadku odmiany zielonej) i nadają się do tego również pokrojone warzywa. Przed podaniem należy dokładnie odsączyć szparagi. W razie potrzeby można je odgrzać na parze, w garnku lub na patelni. Idealnie nadają się także do mrożenia: obrane od razu pojedynczo wkładamy bez blanszowania do zamrażalnika, a przygotowujemy je do spożycia, wkładając od razu na wrzątek bez rozmrażania.


Właściwości szparagów
©fotoknips/Fotolia
Styl życia
Właściwości białych szparagów: pomagają na układ krążenia, skórę, włosy i paznokcie
Białe szparagi działają korzystnie w przypadku chorób układu krążenia, nerek, nawadniają organizm, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.

Białe szparagi działają korzystnie w przypadku chorób układu krążenia, nerek, nawadniają organizm, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.   Medycyna ludowa traktowała szparagi jako lekarstwo na potencję. Niestety nie wpływają one w żaden sposób na jakość życia seksualnego mężczyzn. Białe szparagi wspomagają natomiast organizm w walce z chorobą Alzheimera oraz nowotworami. Wartości odżywcze białych szparagów Zarówno białe, jak i zielone szparagi to pędy tego samego gatunku, są jedynie inaczej uprawiane – białe rosną przysypane ziemią, główki zielonych wystają nad powierzchnię ziemi. Są to warzywa lekkostrawne , o niskiej wartości energetycznej (100 g dostarcza organizmowi jedynie 18 kalorii), dużej zawartości wody (95%) i witamin oraz składników mineralnych.   Szparagi zawierają: witaminę C, kwas foliowy, witaminy z grupy B, karoten, magnez, potas, żelazo, wapń, jod, kwercetynę, rutynę, protodioscynę, asparaginę, glutation, błonnik. Mają więc dobry wpływ na układ krążenia, kondycję skóry, włosów, paznokci, kości, zębów, działają moczopędnie, ułatwiają defekację, poprawiają nawodnienie organizmu, wspomagają nawet leczenie chorób nowotworowych i choroby Alzheimera. W trakcie ciąży pomagają dziecku zapobiegać rozwojowi wad cewy nerwowej. Kwas foliowy odbudowuje ponadto uszkodzone komórki, a białko glutation wzmacnia układ odpornościowy, pomaga oczyścić wątrobę z toksyn, usprawnia procesy jej gojenia i odnowy. Gotowanie białych szparagów Od setek lat służą w medycynie ludowej jako składnik leków : na choroby układu krążenia, nerek, stany zapalne skóry, nadciśnienie tętnicze, arytmię serca, podagrę, cukrzycę, jako środek moczopędny, rozluźniający i na potencję. Niestety mitem jest wpływ szparagów na polepszenie jakości życia miłosnego...

Szparagi z masłem
© ExQuisine/Fotolia.com
Styl życia
Gotowane szparagi – z sosem maślanym i holenderskim
Gotowane szparagi mogą być podawane jako samodzielne danie, ale doskonale sprawdzą się również jako dodatek do zapiekanek, makaronów lub sałatek. Należy kontrolować czas gotowania szparagów, ponieważ rozgotowane stają się łykowate i gorzkie.

Gotowane szparagi mogą być podawane jako samodzielne danie, ale doskonale sprawdzą się również jako dodatek do zapiekanek, makaronów lub sałatek. Należy kontrolować czas gotowania szparagów, ponieważ rozgotowane stają się łykowate i gorzkie.   Chociaż szparagi można jeść na surowo, wiele osób uważa, że najlepiej smakują gotowane i polane masłem , które sprawia, że konsystencja warzyw jest jeszcze delikatniejsza i bardziej kremowa. Białe, fioletowe czy zielone – jak wybrać dobre szparagi Choć istnieją trzy główne rodzaje szparagów, w Polsce najpopularniejsze szparagi zielone i białe. Pierwsze mają wyrazistszy smak i nie trzeba ich obierać ze skórki. Białe szparagi są delikatniejsze , ale i bardziej włókniste, dlatego trzeba z nich obrać skórkę i wyciąć zdrewniałe części. Trzeci, mniej popularny rodzaj, który preferuje się we Francji i Hiszpanii, to fioletowe szparagi – choć są trudniej dostępne w Polsce, trud ich poszukiwań się opłaca. Mają słodki smak i bardzo intensywny zapach. Przyrządzane są podobnie jak białe – należy je obrać, dlatego decydując się na nie lub na odmianę białą, wybieraj grubsze sztuki. Świeże warzywo powinno mieć ściśnięte i zamknięte szczelnie główki oraz sprężyste łodygi . Dla pewności możesz potrzeć o siebie dwie łodygi – jeśli wydają charakterystyczne skrzypienie, są świeże. Jak gotować szparagi? Szparagi powinny być gotowane w wysokim naczyniu – najlepiej ustawić je pionowo , ponieważ ich główki są bardzo delikatne i po zamoczeniu bardzo szybko miękną.   Umyte i oczyszczone szparagi zwiąż naturalnym sznurkiem, aby nie rozsypały się po garnku. Następnie je wstaw do garnka z niewielką ilością wody , lekko posól wodę, dodaj szczyptę cukru i gotuj.   Czas gotowania szparagów jest zależy od ich grubości i rodzaju: zielone szparagi gotuje się około...

Szparagi jako afrodyzjak
© manu/Fotolia.com
Styl życia
Szparagi jako afrodyzjak - jak przygotować szparagi na kolację
Szparagi jako afrodyzjak to świetny pomysł na kolację – można z nich zrobić zupę krem lub zapiec w piekarniku. Naturalne afrodyzjaki zawierają fitoestrogeny, działające jak żeńskie hormony odpowiedzialne za libido.

Szparagi jako afrodyzjak to świetny pomysł na kolację – można z nich zrobić zupę krem lub zapiec w piekarniku. Naturalne afrodyzjaki zawierają fitoestrogeny, działające jak żeńskie hormony odpowiedzialne za libido.   Jasna barwa szparagów spowodowana jest tym, że warzywa uprawiane są pod folią lub przysypywane ziemią , przez co mają ograniczony dostęp do słońca. Afrodyzjaki naturalne w domowej kuchni Charakterystyczny kształt szparagów, przypominających członek w stanie erekcji, budzi erotyczne skojarzenia. Popęd płciowy rodzi się w mózgu – już sam wygląd dania nasuwa odpowiednie skojarzenia.   To jednak niejedyne działanie tego naturalnego afrodyzjaku. Zawarte w szparagach fitoestrogeny mają podobne działanie, co żeński hormon estrogen, zwiększający popęd seksualny. Do tego zawarty w szparagach kwas foliowy wpływa na poziom histaminy we krwi. Histamina działa na naczynia krwionośne, powodując, między innymi, lepsze ukrwienie stref erogennych.   Szparagi, poza witaminami, zawierają wapń, fosfor i potas, wpływające na stan skóry , włosów i paznokci.   Przygotowując naturalne afrodyzjaki w domu pamiętaj , że szparagi najwygodniej gotować związując je nitką. Jeśli główki warzyw będą wystawać poza garnek, nie ulegną rozgotowaniu. Szparag nie straci więc swojego prowokującego, seksualnego kształtu. Sezon szparagowy rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca. W tym okresie w sklepach pojawiają się świeże szparagi. Białe szparagi jako afrodyzjak Białe szparagi już od setek lat uważane są za afrodyzjak. Można je przyrządzać na wiele sposobów : gotować, smażyć, grillować i piec. W ponad 90% składają się z wody, przez co ich wartość kaloryczna jest niska – 100 gramów szparagów ma około 20 kalorii. W 100 gramach szparagów znajduje się ponad 2 gram błonnika, który poprawia przemianę materii....

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner