Zielone szparagi ułożone są w szklanym słoiku.
©zigzagmtart/Fotolia.com
Styl życia

Dania, do których pasują szparagi ze słoika: potrawy mięsne, sałatki, ciasto naleśnikowe

Szparagi konserwowe zawierają błonnik, kwas foliowy, witaminy E oraz C, beta-karoten, a także insulinę. Są również popularnym afrodyzjakiem. Można je dodawać do sosów, marynat mięsnych, sałatek i surówek.

Szparagi konserwowe zawierają błonnik, kwas foliowy, witaminy E oraz C, beta-karoten, a także insulinę. Są również popularnym afrodyzjakiem. Można je dodawać do sosów, marynat mięsnych, sałatek i surówek.

 

Szparagi są białe, zielone albo fioletowe. Najzdrowsza jest zielona fasolka szparagowa, ponieważ zawiera najwięcej składników mineralnych (fosforu, potasu, magnezu, wapnia).

Kasia gotuje z Polki.pl - Muffinki wielkanocne

Jakie składniki dodać do szparagów ze słoika?

Do przygotowania szparagów ze słoika potrzebna jest woda (nawet z kranu), cukier, sól, ocet, liść laurowy i ziele angielskie. Przed włożeniem do weka, szparagi należy obrać, a końcówki odciąć. Natomiast po zrobieniu zalewy warto odstawić słoik na 2-3 miesiące, tak aby składniki „przegryzły się”. W tym czasie, nawet łykowate i twarde szparagi staną się kruche. Warzywa można jeść prosto ze słoika, kładąc je na kanapkę lub ugotować, a następnie dodać do sałatki. Można również otworzyć słoik po kilku dniach (3-4), jednak warto poczekać, aby zimą móc rozkoszować się smakiem i aromatem szparagów.

Dania mięsne ze szparagami ze słoika

Ze szparagów w zalewie można przygotować pyszną przekąskę. Wystarczy zawinąć dwa szparagi w plasterek chudej szynki, a następnie zalać żelatyną. Warto również na środek szynki parmeńskiej nałożyć połówkę jajka na twardo, dodać szparagi i łyżkę majonezu, a także pomidor koktajlowy, a następnie przebić wszystkie składniki wykałaczką. W ten sposób można łatwo zrobić pyszne szaszłyki, które sprawdzą się zarówno na eleganckim przyjęciu, jak i spotkaniu ze znajomymi. Poza tym, szparagi ze słoika można podać z kotletami schabowymi i sosem musztardowo-śmietanowym. Warto polać potrawę maggi, która nada całości słodkawy smak. Do szparagów ze słoika pasuje również zapiekane mięso mielone. Można także przygotować makaron ze smażonym na oliwie z oliwek lub gotowanym kurczakiem oraz szparagami lub zrobić roladki z piersi z kurczaka z nadzieniem ze szparagów.

Jak zrobić sałatkę ze szparagami ze słoika?

Szparagi ze słoika są dodawane do sałatek. Można je podać ze świeżym szpinakiem, suszonymi pomidorami w zalewie oraz pomidorkami cherry. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie sałatki ze szpinakiem, kozim serem oraz gruszką. Na przyjęciu lub spotkaniu ze znajomymi można także podać sałatkę ze szparagami, rukolą, pomidorami, pęczkiem dymki i czarnymi oliwkami. Warto przygotować również sałatkę z białymi szparagami, szynką, łyżką majonezu, żółtym serem, a także pomidorami. Dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni, ciekawym pomysłem jest również zrobienie sałatki z grillowanymi szparagami ze słoika oraz makaronem.

Szparagi ze słoika w cieście - jak przygotować?

W domu warto przygotować tartę ze szparagami ze słoika, do której dodaje się czerwoną paprykę i pomidora. Osoby, które nie czują się pewnie w kuchni, mogą wykorzystać gotowe ciasto francuskie, położyć na nim szynkę (np. parmeńską) i szparagi, a następnie posypać serem i wstawić do piekarnika (na ok. 20 minut). Można zrobić również naleśniki ze szparagami. Po usmażeniu, warto polać danie śmietaną i zapiec.

Szparagi marynowane
© casanisa/Fotolia.com
Styl życia
Szparagi marynowane – propozycje podania – przepisy na obiad i sałatkę
Szparagi marynowane można podawać jako przystawkę, np. owijając je w plasterek szynki. Szparagi ze słoika w połączeniu z sałatą i musztardą francuską stanowią dodatek do obiadu lub tradycyjnej surówki.

Szparagi marynowane można podawać jako przystawkę, np. owijając je w plasterek szynki. Szparagi ze słoika w połączeniu z sałatą i musztardą francuską stanowią dodatek do obiadu lub tradycyjnej surówki.   Szparagi można marynować domowymi sposobami , podobnie jak paprykę czy grzyby. Po 3 – 4 dniach konserwowania, szparagi w słoiku są gotowe do zjedzenia. Smak szparagów w słoiku Szparagi w słoiku marynuje się, dodając ocet, liście laurowe , czosnek i odrobinę kolendry. Szparagi marynowane często mają w swoim składzie kilka papryczek chilli oraz miód , przez co ich smak jest ostrzejszy i słodszy w porównaniu ze świeżymi łodyżkami. Za sprawą octu smak szparagów jest kwaśny i intensywny. Szparagi marynowane – jak podawać na przyjęciu Szparagi marynowane zastąpią na przyjęciu tradycyjne przystawki, jak np. jajka w majonezie.   Szparagi możesz podawać na kilka sposobów, np: zawinięte w plasterek wędzonego łososia , oprószonego koperkiem, owinięte w szynkę parmeńską z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego, z plastrem gotowanej szynki, polane sosem holenderskim (na bazie jajka i masła), szparagi w cieście francuskim z dodatkiem kaparów i czerwonej papryki. Szparagi marynowane – przepis na szparagi marynowane w szynce Składniki: słoik marynowanych szparagów (180 gramów), plasterki wędzonej szynki (mniej więcej tyle ile łodyżek szparagów w słoiku), szczypior (najlepiej długie pędy).   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Szparagi wyjmij ze słoika i odsącz z zalewy. Każde warzywo owiń plasterkiem szynki. Szparagi obwiąż pędem szczypioru „na kokardkę”. Szparagi na obiad – przepis na sałatkę Przepis dla 4 osób. Sałatkę z marynowanymi szparagami możesz podawać na obiad zamiast...

Sałatka ze szparagami
© saschanti/Fotolia.com
Styl życia
Najlepsze wiosenno-letnie sałatki ze szparagami – wegetariańskie i z mięsem
Sałatka ze szparagami, słodkimi truskawkami, granatem i kozim serem to świetne danie dla wegetarian. Miłośnicy grillowanej piersi z kurczaka znajdą natomiast coś dla siebie w ciekawej, prostej sałatce z grillowanymi szparagami i kaparami.

Sałatka ze szparagami, słodkimi truskawkami, granatem i kozim serem to świetne danie dla wegetarian. Miłośnicy grillowanej piersi z kurczaka znajdą natomiast coś dla siebie w ciekawej, prostej sałatce z grillowanymi szparagami i kaparami.   Najlepszym okresem na przygotowywanie sałatek ze szparagami jest wiosna i wczesne lato. Warto jak najlepiej wykorzystać krótki sezon na te delikatne warzywa . A w zimie można bazować na szparagach konserwowych z zalewy, ze słoika bądź puszki. Wegetariańska sałatka ze szparagami i serem Sałatka ze szparagami, kozim serem, szpinakiem, przepiórczymi jajkami i pomidorami to doskonała propozycja na bezmięsny obiad w upalny dzień. Jest odświeżająca, sycąca i zdrowa.   Składniki (na 1 osobę): 6 szparagów , 8 pomidorków koktajlowych, 2 łyżki sera koziego pokrojonego w kosteczki, 2 łyżeczki pestek granatu, 3 przepiórcze jajka ugotowane na twardo, 1 garść szpinaku, 1/2 łyżeczki miodu, oliwa, sok z cytryny.   Czas wykonania: 15 minut Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania: Usuń zdrewniałe końcówki szparagów, umyj warzywa i owoce. Przekrój na pół szparagi, jajka i pomidorki.  Zalej szparagi w garnku wrzątkiem na 2 minuty, następnie przełóż je na 2 minuty do lodowatej wody . Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj na płaskim talerzu. Sałatka ze szparagami i grillowanym kurczakiem Grillowany kurczak to doskonała baza warzywnych sałatek. W naszym przepisie wykorzystaliśmy świeże, wiosenne szparagi , lekko kwaśne szparagi i świeży tymianek.   Wskazówki: Do sałatki będą doskonale pasować czerwona fasola z puszki, kawałeczki suszonych pomidorów z zalewy, a także płatki migdałów. Jeśli nie lubisz jogurtu greckiego, możesz go zastąpić majonezem i śmietaną w proporcjach 1:1 ....

plastry szynki na talerzu
Flickr/David Hale Smith/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Z czym jeść szynkę parmeńską? Przystawki i sałatki
Szynkę parmeńską można jeść w połączeniu z melonem jako przystawkę albo jako składnik nadziewanej polędwicy wołowej. Szynka parmeńska to także składnik tradycyjnego tortellini. Najczęściej podaje się do niej białe wino, na przykład prosecco.

Szynkę parmeńską można jeść w połączeniu z melonem jako przystawkę albo jako składnik nadziewanej polędwicy wołowej. Szynka parmeńska to także składnik tradycyjnego tortellini. Najczęściej podaje się do niej białe wino, na przykład prosecco. Jak przygotowuje się szynkę parmeńską? W celu przygotowania szynki parmeńskiej świnie karmi się m. in. serwatką pozostałą po parmezanie. Świnia przeznaczona do uboju nie może być starsza niż 10 miesięcy, a jej gicz nie powinna ważyć mniej niż 10 kilogramów.   Po uboju mięso schładza się i konserwuje poprzez zasalanie. Po 3 miesiącach spędzonych w soli morskiej mięso obmywa się i przenosi do miejsca, w którym obsycha i dojrzewa nawet przez 12 miesięcy. W czasie produkcji szynki parmeńskiej nie wykorzystuje się innych przypraw poza solą i pieprzem. Z czym podawać szynkę parmeńską? Szynka parmeńska pochodzi z północnej części Włoch, z okolic miasta Parma. Zalicza się ją do szynek surowych. Po włosku jej nazwa brzmi prosciutto di Parma. To częsty składnik potraw kuchni włoskiej. Smakosze twierdzą, że najlepiej jeść ją bez dodatków. Szynkę parmeńską należy kroić bardzo cienko. Pojedynczy plasterek powinien mieć grubość kartki papieru. Można ją podawać ze świeżym pieczywem i serami . Do szynki parmeńskiej serwuje się wino białe, na przykład prosecco, lub wytrawne czerwone .   Smak szynki parmeńskiej dobrze komponuje się z różnymi potrawami. Ważne jest jednak, by tak połączyć produkty, aby nie stłumiły jej smaku. Przykładem takiego zestawienia jest crostini, czyli kromka pszennego pieczywa zapiekana w piekarniku z dodatkiem szynki parmeńskiej i sera mozzarella.   Szynka parmeńska jest wykorzystywana jako składnik makaronów, pizzy, sałatek i spaghetti. Świetnie komponuje się z warzywami: pomidorami, rukolą i szparagami. Jeżeli, tak jak Włosi, kochasz makarony,...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik