Jadłospis w diecie odchudzającej najlepiej ustalić z dietetykiem – powinien zawierać zarówno wytyczne na temat liczby kalorii, jak i zapotrzebowania na białko i węglowodany. Należy tak przygotować menu, aby kolacja dostarczała 20% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Ważne jest, by ostatni posiłek zjeść minimum trzy godziny przed pójściem spać.

Reklama

Siedem pomysłów na dietetyczne kolacje – poniżej 300 kalorii

Poniedziałek – pomidory z mozzarellą – 230 kcal

Składniki: pół kulki mozzarelli light, 2 pomidory, łyżka oliwy z oliwek, pieprz ziołowy, natka pietruszki.

Wykonanie: Mozzarellę light i pomidory pokrój w plastry. Układaj naprzemiennie pomidora i ser. Całość spryskaj oliwą i posyp pieprzem ziołowym oraz posiekaną pietruszką.

Zobacz także

Wtorek – sałatka z tuńczykiem – 270 kcal

Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym, 2 jajka, ogórek konserwowy, pół cebuli czerwonej.

Wykonanie: Jajka ugotuj na twardo, a następnie pokrój w drobną kostkę. Odsączonego tuńczyka połącz z pokrojonymi jajkami. Dodaj pokrojonego ogórka i cebulę.

Środa – nadziewana papryka – 190 kcal

Składniki: duża papryka czerwona, 100 gramów twarogu, 4 oliwki.

Wykonanie: Paprykę umyj i usuń gniazdo nasienne, a następnie podziel ją na 4 kawałki. Każdy z nich posmaruj twarogiem i ozdób oliwką.

Czwartek – por w jajku – 200 kcal

Składniki: por, jajko, sól, pieprz, łyżka oleju rzepakowego.

Wykonanie: Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć pokrojonego pora i wbij jajko i dodaj przyprawy. Wszystko wymieszaj.

Piątek – Serek wiejski z pieczarkami – 295 kcal

Składniki: 200 gramów serka wiejskiego, 100 gramów pieczarek, cebula, sól, pieprz, łyżka oliwy z oliwek.

Wykonanie: Pokrój cebulę w kostkę, a pieczarki w plastry. Na patelni podgrzej olej, wrzuć cebulę i pieczarki. Przełóż do miski, połącz z serkiem wiejskim, solą i pieprzem.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama