Liście rukoli
Image by Lifetimestock.com
Styl życia

Zdrowe, smaczne i dietetyczne kolacje – 3 ciekawe przepisy

Kolacja na diecie powinna składać się z białka i węglowodanów złożonych, np. pełnoziarnistego pieczywa, warzyw. Należy ją zjeść minimum 2 godziny przed snem (mitem jest jedzenie kolacji o godzinie 18).

Kolacja na diecie powinna składać się z białka i węglowodanów złożonych, np. pełnoziarnistego pieczywa, warzyw. Należy ją zjeść minimum 2 godziny przed snem (mitem jest jedzenie kolacji o godzinie 18).

 

Poniższe przepisy na zdrową kolację są pożywne i jednocześnie pyszne.

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa rybna

1. Pyszna sałatka - rukola z mozzarellą

Składniki:

  • opakowanie rukoli – około 150 gramów,
  • 10 pomidorów koktajlowych,
  • 100 gramów mozzarelli,
  • pół czerwonej cebuli,
  • łyżka nasion słonecznika,
  • łyżka sezamu,
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich,
  • łyżka oliwy z oliwek.

 

Czas wykonania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Umyj i osusz rukolę.

2. Umyj pomidory, podziel na ćwiartki.

3. W misce wymieszaj sałatę z pomidorami.

4. Mozzarellę pokrój na kawałki i dodaj do warzyw.

5. Cebulę obierz i pokrój w pióra.

6. Do mozzarelli dodaj cebulę, słonecznik i orzechy.

7. Dodaj oliwę i wymieszaj wszystkie składniki.

2. Dietetyczna kolacja - pasta z awokado

Składniki:

  • awokado,
  • pomidor,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • pieprz i sól,
  • kromka chleba pełnoziarnistego.

 

Czas wykonania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Awokado umyj, obierz, pokrój w kostkę i rozgnieć widelcem.

2. Pomidora sparz, wyrzuć skórkę, pokrój w kostkę.

3. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.

4. Połącz awokado z pomidorem i czosnkiem, dodaj jogurt.

5. Do pasty dodaj pieprz i sól.

6. Jedz z chlebem pełnoziarnistym.

3. Kolacja na diecie – szaszłyk z piersi kurczaka z warzywami

Składniki:

  • pół piersi z kurczaka,
  • papryka,
  • cebula czerwona,
  • 5 pieczarek,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka.

 

Czas wykonania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Umytą pierś z kurczaka i paprykę pokrój w kostkę.

2. Pieczarki i cebulę pokrój w talarki.

3. Pierś z kurczaka obsyp przyprawami, dokładnie wymieszaj.

4. Na patyki do szaszłyków wkładaj naprzemiennie mięso i warzywa.

5. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.

6. Piecz 20 minut.

 

Smacznego!

 

Dwie piersi z kurczaka duszone z warzywami
©VICUSCHKA/Fotolia
Styl życia
Przepisy na pierś z kurczaka na obiad: w winie, na słodko i na ostro
Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.

Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.   Smak piersi z kurczaka podkreślą zioła, takie jak: tymianek , rozmaryn , majeranek , estragon i cząber. Pierś z kurczaka na słodko z miodem i musztardą francuską Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: noża, deski, miski, naczynia żaroodpornego, łyżki.   Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka , 2 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, szczypta soli himalajskiej.   Sposób wykonania: Pierś z kurczaka umyj, przekrój na pół i usuń kostki oraz tłuste fragmenty. Do dużej miski wlej ocet balsamiczny, olej i dodaj miód, sól, musztardę i kurkumę. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita marynata. Piersi natrzyj marynatą i pozostaw w niej na około 15 minut. Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 35 minut. Pierś podawaj z puree z ziemniaków i surówką z marchewki. Smacznego! Pierś z kurczaka na ostro z pomidorami i chili Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, patelni, drewnianej łyżki, praski do czosnku.   Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 papryczka chili, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody, 400 g pomidorów, szczypta: pieprzu Cayenne, mielonej ostrej papryki, soli i...

sałatka z kolendrą i awokado
©FomaA/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na sałatki z kolendrą: z awokado lub granatem
Sałatki z kolendrą mają wspaniały aromat. Można je przygotować zarówno z granatem, który nada słodko-gorzki smak, jak i z awokado i pomidorami. Warto wypróbować połączenia kolendry z białym pieprzem.

Sałatki z kolendrą mają wspaniały aromat. Można je przygotować zarówno z granatem, który nada słodko-gorzki smak, jak i z awokado i pomidorami. Warto wypróbować połączenia kolendry z białym pieprzem. Kolendra to zioło o silnym aromacie i charakterystycznym smaku. Jest często wykorzystywana w potrawach kuchni orientalnej. Dodaje się ją do potraw mięsnych, ryb oraz do sałatek. Sałatka z awokado, pomidorami i kolendrą - przepis Składniki: 2 awokado, 4 pomidory, 1 czerwona cebula, 1/2 czerwonej papryki , 1 limonka, 1 pęczek kolendry, 4 łyżki oliwy, sól, biały pieprz. Czas przygotowania: około 15 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Umyj limonkę i zetrzyj z niej skórkę. Opłucz pomidory i pokrój je w cząstki. Umyj paprykę, wydrąż z niej gniazdo nasienne, a następnie pokrój w dużą kostkę. Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Umyj awokado, przetnij je na pół i usuń pestkę. Wyjmij miąższ, używając łyżeczki. Skrop go sokiem z 1/2 limonki. Umyj kolendrę, osusz ją, a następnie porwij na cząstki. Włóż awokado, pomidory, cebulę, paprykę oraz połowę kolendry do miski. Dopraw pieprzem i wymieszaj rękami, by nie rozgnieść awokado. Wyciśnij sok z drugiej połowy limonki i dodaj do niej sól. Poczekaj, aż sól się rozpuści i włóż skórkę z limonki. Wlej olej i wymieszaj wszystkie składniki na sos. Polej nim sałatkę i posyp ją pozostałą częścią kolendry. Sałatka z granatem i kolendrą Składniki: 1/2 dużego granata, 1 awokado, 4 małe pomidory, 3 garści roszponki, 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika, 1 kulka mozzarelli, 3-4 łyżki oliwy z oliwek , pieprz. Czas przygotowania: około 20 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Opłucz roszponkę oraz...

Naleśniki na słono, zabarwione lekko na pomarańczowo. Podane z sosem i nachosami.
©Amikphoto/Fotolia.com
Styl życia
Dwa przepisy na naleśniki na słono – po meksykańsku i z kurczakiem
Naleśniki na słono – po meksykańsku lub z pieczarkami i kurczakiem – to pomysł na szybki obiad. Pikantne zawijańce doskonale komponują się z porcją czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.

Naleśniki na słono – po meksykańsku lub z pieczarkami i kurczakiem – to pomysł na szybki obiad. Pikantne zawijańce doskonale komponują się z porcją czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.   Tajemnica smaku naleśników na słono tkwi w puszystym cieście naleśnikowym i dobrze doprawionym farszu. Rada: Gotowe naleśniki przygotowane w wersji na słono , możesz włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku. Dzięki temu danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej sycące. Naleśniki po meksykańsku: z czerwoną fasolą, papryką i mięsem mielonym Czas przygotowania: 35 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: miksera, miski, łyżki wazowej, patelni, drewnianej łyżki, noża, deski do krojenia. Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 ml mleka, 250 g mąki pszennej, 3 jaja, 12 ml oleju szczypta soli morskiej. Farsz do naleśników na słono 1 papryka (najlepiej czerwona), puszka kukurydzy, 1 cebula, 12 ml oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, 500 g mielonej szynki wieprzowej, 2 łyżki przecieru pomidorowego, puszka pomidorów (krojonych i bez skórki), 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, puszka czerwonej fasoli, 1,5 łyżeczki chili, szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu. Sposób wykonania: Jaja wbij do miski, dodaj mąkę, mleko i szczyptę soli. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Olej rozgrzej na patelni. Nalej około pół łyżki wazowej ciasta naleśnikowego na patelnię i smaż naleśnik po obu stronach (po około pół minuty). Usmażony odłóż na talerz. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania ciasta. Gotowe naleśniki odstaw do ostygnięcia. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Oliwę rozgrzej na patelni i dodaj cebulę. Cebulę smaż do...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik