Party Stories
Liście rukoli
Image by Lifetimestock.com
Styl życia

Zdrowe, smaczne i dietetyczne kolacje – 3 ciekawe przepisy

Kolacja na diecie powinna składać się z białka i węglowodanów złożonych, np. pełnoziarnistego pieczywa, warzyw. Należy ją zjeść minimum 2 godziny przed snem (mitem jest jedzenie kolacji o godzinie 18).

Kolacja na diecie powinna składać się z białka i węglowodanów złożonych, np. pełnoziarnistego pieczywa, warzyw. Należy ją zjeść minimum 2 godziny przed snem (mitem jest jedzenie kolacji o godzinie 18).

 

Poniższe przepisy na zdrową kolację są pożywne i jednocześnie pyszne.

1. Pyszna sałatka - rukola z mozzarellą

Składniki:

  • opakowanie rukoli – około 150 gramów,
  • 10 pomidorów koktajlowych,
  • 100 gramów mozzarelli,
  • pół czerwonej cebuli,
  • łyżka nasion słonecznika,
  • łyżka sezamu,
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich,
  • łyżka oliwy z oliwek.

 

Czas wykonania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Umyj i osusz rukolę.

2. Umyj pomidory, podziel na ćwiartki.

3. W misce wymieszaj sałatę z pomidorami.

4. Mozzarellę pokrój na kawałki i dodaj do warzyw.

5. Cebulę obierz i pokrój w pióra.

6. Do mozzarelli dodaj cebulę, słonecznik i orzechy.

7. Dodaj oliwę i wymieszaj wszystkie składniki.

2. Dietetyczna kolacja - pasta z awokado

Składniki:

  • awokado,
  • pomidor,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • pieprz i sól,
  • kromka chleba pełnoziarnistego.

 

Czas wykonania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Awokado umyj, obierz, pokrój w kostkę i rozgnieć widelcem.

2. Pomidora sparz, wyrzuć skórkę, pokrój w kostkę.

3. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.

4. Połącz awokado z pomidorem i czosnkiem, dodaj jogurt.

5. Do pasty dodaj pieprz i sól.

6. Jedz z chlebem pełnoziarnistym.

3. Kolacja na diecie – szaszłyk z piersi kurczaka z warzywami

Składniki:

  • pół piersi z kurczaka,
  • papryka,
  • cebula czerwona,
  • 5 pieczarek,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka.

 

Czas wykonania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Umytą pierś z kurczaka i paprykę pokrój w kostkę.

2. Pieczarki i cebulę pokrój w talarki.

3. Pierś z kurczaka obsyp przyprawami, dokładnie wymieszaj.

4. Na patyki do szaszłyków wkładaj naprzemiennie mięso i warzywa.

5. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.

6. Piecz 20 minut.

 

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
sałatka z kolendrą i awokado
©FomaA/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na sałatki z kolendrą: z awokado lub granatem
Sałatki z kolendrą mają wspaniały aromat. Można je przygotować zarówno z granatem, który nada słodko-gorzki smak, jak i z awokado i pomidorami. Warto wypróbować połączenia kolendry z białym pieprzem.

Sałatki z kolendrą mają wspaniały aromat. Można je przygotować zarówno z granatem, który nada słodko-gorzki smak, jak i z awokado i pomidorami. Warto wypróbować połączenia kolendry z białym pieprzem. Kolendra to zioło o silnym aromacie i charakterystycznym smaku. Jest często wykorzystywana w potrawach kuchni orientalnej. Dodaje się ją do potraw mięsnych, ryb oraz do sałatek. Sałatka z awokado, pomidorami i kolendrą - przepis Składniki: 2 awokado, 4 pomidory, 1 czerwona cebula, 1/2 czerwonej papryki , 1 limonka, 1 pęczek kolendry, 4 łyżki oliwy, sól, biały pieprz. Czas przygotowania: około 15 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Umyj limonkę i zetrzyj z niej skórkę. Opłucz pomidory i pokrój je w cząstki. Umyj paprykę, wydrąż z niej gniazdo nasienne, a następnie pokrój w dużą kostkę. Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Umyj awokado, przetnij je na pół i usuń pestkę. Wyjmij miąższ, używając łyżeczki. Skrop go sokiem z 1/2 limonki. Umyj kolendrę, osusz ją, a następnie porwij na cząstki. Włóż awokado, pomidory, cebulę, paprykę oraz połowę kolendry do miski. Dopraw pieprzem i wymieszaj rękami, by nie rozgnieść awokado. Wyciśnij sok z drugiej połowy limonki i dodaj do niej sól. Poczekaj, aż sól się rozpuści i włóż skórkę z limonki. Wlej olej i wymieszaj wszystkie składniki na sos. Polej nim sałatkę i posyp ją pozostałą częścią kolendry. Sałatka z granatem i kolendrą Składniki: 1/2 dużego granata, 1 awokado, 4 małe pomidory, 3 garści roszponki, 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika, 1 kulka mozzarelli, 3-4 łyżki oliwy z oliwek , pieprz. Czas przygotowania: około 20 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Opłucz roszponkę oraz...

Dwie piersi z kurczaka duszone z warzywami
©VICUSCHKA/Fotolia
Styl życia
Przepisy na pierś z kurczaka na obiad: w winie, na słodko i na ostro
Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.

Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.   Smak piersi z kurczaka podkreślą zioła, takie jak: tymianek , rozmaryn , majeranek , estragon i cząber. Pierś z kurczaka na słodko z miodem i musztardą francuską Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: noża, deski, miski, naczynia żaroodpornego, łyżki.   Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka , 2 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, szczypta soli himalajskiej.   Sposób wykonania: Pierś z kurczaka umyj, przekrój na pół i usuń kostki oraz tłuste fragmenty. Do dużej miski wlej ocet balsamiczny, olej i dodaj miód, sól, musztardę i kurkumę. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita marynata. Piersi natrzyj marynatą i pozostaw w niej na około 15 minut. Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 35 minut. Pierś podawaj z puree z ziemniaków i surówką z marchewki. Smacznego! Pierś z kurczaka na ostro z pomidorami i chili Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, patelni, drewnianej łyżki, praski do czosnku.   Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 papryczka chili, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody, 400 g pomidorów, szczypta: pieprzu Cayenne, mielonej ostrej papryki, soli i...

Naleśniki na słono, zabarwione lekko na pomarańczowo. Podane z sosem i nachosami.
©Amikphoto/Fotolia.com
Styl życia
Dwa przepisy na naleśniki na słono – po meksykańsku i z kurczakiem
Naleśniki na słono – po meksykańsku lub z pieczarkami i kurczakiem – to pomysł na szybki obiad. Pikantne zawijańce doskonale komponują się z porcją czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.

Naleśniki na słono – po meksykańsku lub z pieczarkami i kurczakiem – to pomysł na szybki obiad. Pikantne zawijańce doskonale komponują się z porcją czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.   Tajemnica smaku naleśników na słono tkwi w puszystym cieście naleśnikowym i dobrze doprawionym farszu. Rada: Gotowe naleśniki przygotowane w wersji na słono , możesz włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku. Dzięki temu danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej sycące. Naleśniki po meksykańsku: z czerwoną fasolą, papryką i mięsem mielonym Czas przygotowania: 35 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: miksera, miski, łyżki wazowej, patelni, drewnianej łyżki, noża, deski do krojenia. Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 ml mleka, 250 g mąki pszennej, 3 jaja, 12 ml oleju szczypta soli morskiej. Farsz do naleśników na słono 1 papryka (najlepiej czerwona), puszka kukurydzy, 1 cebula, 12 ml oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, 500 g mielonej szynki wieprzowej, 2 łyżki przecieru pomidorowego, puszka pomidorów (krojonych i bez skórki), 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, puszka czerwonej fasoli, 1,5 łyżeczki chili, szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu. Sposób wykonania: Jaja wbij do miski, dodaj mąkę, mleko i szczyptę soli. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Olej rozgrzej na patelni. Nalej około pół łyżki wazowej ciasta naleśnikowego na patelnię i smaż naleśnik po obu stronach (po około pół minuty). Usmażony odłóż na talerz. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania ciasta. Gotowe naleśniki odstaw do ostygnięcia. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Oliwę rozgrzej na patelni i dodaj cebulę. Cebulę smaż do...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner